0% found this document useful (0 votes)
9 views30 pages

LCM and HCF Problem Solutions

Uploaded by

ssreeba94
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PPTX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
9 views30 pages

LCM and HCF Problem Solutions

Uploaded by

ssreeba94
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PPTX, PDF, TXT or read online on Scribd

LCM &HCF

QUESTION 1:
Find the least number which when divided by 4,9,12 will leave in each case a reminder
3?
a)36
b)39
c)24
d)12

Answer:b

Explain: lcm(4,9,12)=>36+3=39
QUESTION 2:

Find the least number which when divided by 12,15,20and54 will leave in each case a reminder 4?

a)544
b)39
c)54
d)540

Answer : a

Explain: lcm(12,15,20,54)=>540+4=544
QUESTION 3:
Find the least number which when divided by 4,6,8,12,16 will
leave in each case a reminder 2?

a)36
b)39
c)24
d)50

Answer:d

Explain: lcm(4,6,8,12,16)
48+2
50
QUESTION 4:

Find the LCM for 8,12,6,4?

a)4
b)24
c)8
d)54

Answer : b

Explain:
QUESTION 5:

Find the LCM 12, 8,15?

a)24
b)9
c)54/8
d)120

Answer : d

Explain:
QUESTION 6:

Find the HCF for 27,18,36?

a)5
b)3/9
c)54
d)9

Answer : d

Explain:=3^2
2*3^2
2^2*3^2
QUESTION 7:

Find the LCM=27/50,9/20,6/25?

a)5/4
b)3/9
c)54/8
d)54/5

Answer : d

Explain:
QUESTION 8:

Find the LCM of fraction 2/3,4/9,5/6,7/12?

a)5/4
b)3/9
c)54/8
d)140/3

Answer : d

Explain:
QUESTION 9:

Find the HCF of fraction 4/9,10/21and20/63?

a)5/63
b)63/9
c)2/62
d)2/63

Answer : d

Explain:
QUESTION 10:

LCM and HCF of two no are 1260 and 63 respect .if one of the number is 315 find other
number?
a)360
b)391
c)254
d)252

Answer:d

Explain:n1*n2=lcm*hcf
315*n2=1200*63
N2=1200*63/315
N2=252
QUESTION 11:

LCM and HCF of two no are 1820 and 26 respect .if one of the number is 130 find
other number?
a)360
b)391
c)364
d)252
Answer:c

Explain:n1*n2=lcm*hcf
315*n2=1820*26
N2=1820*26/130
N2=364
QUESTION 12:

A,B and C start jogging around a circular field and complete a


sing round in 18 seconds [Link] how much time will
they meet again at the starting point?

a)3 min 30 sec


b)16 min 20 sec
c)2 min 20sec
d)12 min 20sec

Answer:d

Explain: A B C
18 22 30
36 44 60
54 66 90
LCM990sec
16 min 30 sec
QUESTION 13:

Three friends A,B,C start running around a circular stadium and


complete a single round in 24 seconds,36 seconds and 30
seconds respectively after how many min will they meet again
at starting point?

a)3 min 300 sec


b)6 min 360 sec
c)2 min 240sec
d)7 min 20sec

Answer:b

Explain: LCM 924,36,30)  360 sec 6 min 360 sec


QUESTION 14:

The traffic light at three different road crossing change after


24seconds,36secondsand 54seconds [Link] they all
change simultaneously at 10:15:00 then at what time will they
again change simultaneously

a)3 min 36 sec


b)16 min 20 sec
c)2 min 20sec
d)12 min 20sec

Answer:a

Explain: LCM216sec
3 min 36sec
QUESTION 15:

They are five bells which start ringing together at intervals of


3,6,9,12and 15 seconds respectively. In 36 min how many times
will the bells ring simultaneously?

a)3 times
b)16times
c)13 times
d)12 times

Answer:d

Explain: LCM180sec
3min
12times+1(1st time ringing the bell)
13 times
QUESTION 16:

Three pieces of timber 42 m,49m,and63m long have to be


divided into planks of the same length,what is the greatest
possible length of each planks?

a)7m
b)16m
c)4m
d)5m

Answer:a

Explain: A B C
42 49 63
7 7 9
6 1 7
7m
QUESTION 17:

Find the HCF{ 2,4,6,12,24}?

a)4
b)9
c)5
d)2

Answer : d

Explain:
QUESTION 18:
Find the least number which when divided by 10,9,8 will leave
in reminder 9,8,7 respectively in each case?

a)367
b)398
c)240
d)359

Answer:d

Explain: lcm(10,9,8)=>360-1=359
QUESTION 19:

Find the HCF for 70 and 90?

a)5
b)9
c)54
d)10

Answer : d

Explain: (divided method)


QUESTION 20:
Find the least number which when divided by 36,48and64
will leave reminder 25,37,53 respectively in each case?

a)364
b)399
c)90
d)565

Answer:565

Explain: lcm(25,37,53)=>576-11=565
RATIO AND PROPORATION
QUESTION 21:
A:B:C=2:3:4,then what is the value of A/B:B/C:C/A?
a)8:6:3
b)3:9:24
c)24:8
d) 8:9:24
Answer:b
Explain:A/B:B/C:C/A
2/3:3/4:4/2
8:9:24/12
QUESTION 22:
If 3A=5B and 4b=6c, then A:C equal to
a)3:6
b)5:2
c)2:4
d)1:2

Answer:b

Explain:
QUESTION 23:
If RS 1000 is divided between A and B in the ratio 3:2 then A
will receive
a)3:2
b)3:9
c)2:4
d)600

Answer:600

Explain:
QUESTION 24:
RS 33630 are divided among A,B and C in such a manner that
the ratio of the amount of A to that of B is 3:7 and the ratio of
the amount of B to that of c is 6:5 the amount of money
recived by B is
a)36000
b)3589
c)14868
d)12782

Answer:c

Explain: 18:42:35
42/95*33,630
14868
QUESTION 25:
RS.3400 is divides among A,B,C,D in such a way that the share
of A and B ,B and C,C and D may be 2:3,4:3,and2:3 respectively.
The sum of shares of B and D is
a)3600
b)3900
c)2422
d)2040

Answer:d

Explain:51/85*3400
2040
QUESTION 26:
If a sum of money is to be divided among A,B,C such that A’S
Share is equal to twice B’s share and B.s share is 4 times c’s
share then their shares are in the ratio
a)8:4:1
b)39
c)2:1:4
d)5:4:1

Answer:a

Explain:
QUESTION 27:
RS 2010 are divided among A,B,C in such a way that if A GET rs
5 then B must get RS 12 and if B get RS 4 then C must get RS
5.50 the Share of c will executed that of B by
a)36
b)270
c)24
d)12

Answer: b

Explain:
QUESTION 28:
The ratio of two number is 3:8 and their difference is 115 the
larger number is
a)69
b)23
c)24
d)12

Answer:b

Explain:3x 8x
QUESTION 29:
The ratio of the number of boys to girls of school with 504
student is 13:[Link] will be new ratio if 12 more girls are
admitted?
a)36:87
b)91:81
c)273:248
d)12:54

Answer:b

Explain:13/b:11/g
13/24*504
13*21
273:243
91:81
QUESTION 30:
In classroom boys and girls are in ratio 5:7 if 9 left from each of
them their ratio becomes 7:11 The difference of boys and girls?
a)36
b) 12
c)24
d)12

Answer:b

Explain:boys:5x-9
Girls=7x-9
5x-9/7x-9=7/11
55x-99=49x-63
55x-49x=63-99
6x=36
X=6
b-=30,g=42
Diffrence of boys and girls=12

You might also like