Introduction to
Management and
Organizations
Tutorial 12 – Chapter 9 & 12
Omnia Hussein
Tutorial Agenda
01 02 03 04
HRM AND HRM CASE STUDY ON
PORTER FIVE FORCES + PROCESS PRACTICE ON CHAPTER
COMPETITIVE CHAPTER 12 9 & 12
STRATEGIES
Sustaining Competitive
Advantage: Porter’s Five Forces
Model
Discussion Question 1
Discuss Competitive Strategies, giving example for each.
Answer hints: Choosing a
Competitive Strategy
• Cost leadership strategy
• Differentiation strategy
• Focus strategy
• Stuck in the middle
Cost leadership strategy
Differentiation strategy
Focus strategy
Stuck in the middle
Examples of Differentiation
Strategies
First Mover
Discussion Question 1
Explain the importance of human resource management and the
human resource management process.
Let’s watch this video and continue
our discussion!
• [Link]
The Human Resource
Management Process
Exhibit 12.1 shows the eight steps in the HRM process.
ETHICAL DELIMMA
• Though it might be a challenge, employing individuals with autism is
beneficial. According to Britain’s National Autistic Society, only 15 percent of
adults with autism have full-time employment, while 9 percent work part-
time, despite 79 percent actually wanting to work.93 While people with
autism do have the necessary skills and drive, employers don’t understand
the empirical benefits of employing such candidates—benefits that go
beyond corporate social responsibility or charity. While the attitude of
employers toward the young workforce with autism is changing, there is still
a considerable amount of ground to be covered.
• The UK government set up a working group that brings employees and
charities together, who look for the best ways to harness this pool of
untapped talent. One of the findings was a need for an autism-friendly work
environment. A few minor adjustments, such as ensuring that the workplace
is not too bright or too loud, could make a quite a difference.
Questions
1. Research and describe the steps taken in your country to create an
autism-friendly work environment? What about employees who face
other challenges?
2. Should ethical and diverse recruitment be considered when profit
is an organization’s primary goal?
3. Workplace inclusivity is arguably one of the most notable HR issues
of this decade. How do you think managers should tackle an offensive
or hostile work environment?
Case study: Measuring Output,
Not Hours Worked
• Work in pairs.
• Read the case study well, answer the questions with your peer, then
discuss it with the class TA.
• DISCUSSION QUESTIONS
1. Why do you think an organization like BAE had to adopt schedule-
based work (SBW) pattern?
2. What were the challenges in implementing SBW pattern at BAE?
3. Discuss the changes that impacted human resources in this case.
4. Discuss some of the benefits of the SBW working at BAE.
Practice on chapter 9 & 12
1) A ________ describes the rationale of how a company is going to
make money.
A) mission statement
B) business model
C) SWOT analysis
D) core competency
Answer: B
Practice on chapter 9 & 12
2) The main reason strategic management is important is ________.
A) it allows an organization to anticipate economic recessions
B) it can make a difference in how well an organization performs
C) it reduces uncertainty
D) it simplifies the environment
Answer: B
Practice on chapter 9 & 12
3) Managers perform an external analysis so that they know about
________.
A) the firm's basic beliefs and ethical priorities
B) what the competition is doing
C) what vendors want
D) their organization's core competencies
Answer: B
Practice on chapter 9 & 12
4) Patrick expects each person he hires for his online business to be
involved in studying trends
involving new technology, competitors, and customers. These
employees are involved in
________.
A) external analysis
B) internal analysis
C) economic analysis
D) industry analysis
Answer: A
Practice on chapter 9 & 12
5) When an organization is analyzing its labor supply, it is studying its
________.
A) regulatory environment
B) internal environment
C) external environment
D) economic environment
Answer: C
Practice on chapter 9 & 12
6) Computer peripherals provider Ascent plans to enter a new market in another country.
Which one of the following represents a threat for Ascent?
A) Ascent's profit margin in the previous year was its lowest on record and it will require
long-
term planning to improve margins.
B) Ascent lacks the resources to enter the market on its own and has to find a partner in the
new
market.
C) Ascent will have to plan its entry carefully as the laws in the country do not favor foreign
businesses.
D) Ascent needs to improve its service capabilities in the new country as this is an important
source of revenue.
Answer: C
Practice on chapter 9 & 12
7) The final three activities of the human resource management
process ensure ________.
A) that the organization retains competent and high-performing
employees
B) that the organization selects and trains competent employees
C) the best compensation packages for the new hires
D) that employees are continuously provided with up-to-date
knowledge and skills
Answer: A
Practice on chapter 9 & 12
8) Which of the following steps in the human resource management
process identifies and selects competent employees?
A) Orientation and training
B) Human resource planning and recruitment
C) Compensation and benefits
D) Planning and performance management
Answer: B
Practice on chapter 9 & 12
9) Which of the following steps in human resource management helps
retain competent and high-performing employees?
A) Orientation
B) Selecting
C) Performance management
D) Training
Answer: C
Practice on chapter 9 & 12
10) During an economic recession, ________.
A) human resources managers find it more difficult to replace
employees
B) more qualified candidates are available to fill fewer open positions
C) candidates face less competition for open positions
D) candidates expect better benefits and pensions
Answer: B
Thank you, BEST OF LUCK IN YOUR FINALS