Diagnostic Assessment
Two Way Table
Bar Charts
Year 7
Unit 1
Averages
Line Graphs
Pie Charts
Scatter Graphs
Question 1 – Two Way Tables
The two-way table shows
what food and/or drink customers bought from a stall.
How many people bought only one item?
Answer 1 – Two Way Tables
The two-way table shows
what food and/or drink customers bought from a stall.
How many people bought only one item?
CORRECT ANSWER CORRECT EXPLANATION
We have 12 + 8 = 20 people who bought just food and 4 + 6 = 10 people
30 who just bought drinks. Adding them together gives 30.
COMMON MISTAKES WHAT MIGHT BE YOUR MISTAKE
20 The student has found the number of people who just ordered food.
0 The student has found the number of people who ordered nothing.
10 The student has found the number of people who just ordered drinks.
Question 2 – Two Way Tables
What is the value missing number ‘b’ in the table?
Answer 2 – Two Way Tables
What is the value missing
number ‘b’ in the table?
CORRECT ANSWER CORRECT EXPLANATION
If the total is 39, the number of people who bought Coke is 39 - 26 = 13. So
8 the number of people who bought Coke and burgers is 13 - 5 = 8.
COMMON MISTAKES WHAT MIGHT BE YOUR MISTAKE
Not enough information The student has not recognised that we can use the other values in the table.
10 The student may have thought that a and b are equal.
12 The student has found a, not b.
Question 3 – Bar Charts
How many more cars pass at 15:00 than at 13:00?
Answer 3 – Bar Charts
How many more
cars pass at
15:00 than at 13:00?
CORRECT ANSWER CORRECT EXPLANATION
15 cars passed at 15:00 and 12 cars pass at 13:00.
3 Then we have 15 - 12 = 3.
COMMON MISTAKES WHAT MIGHT BE YOUR MISTAKE
4 The student may have identified the 15:00 bar as 16.
10 The student may have read the 11:00 bar.
2 The student may have compared 11:00 and 13:00.
Question 4 – Bar Charts
How many pets do the girls in the class have?
Answer 4 – Bar Charts
How many pets do the
girls in the class have?
CORRECT ANSWER CORRECT EXPLANATION
The girls have 2 hamsters, 3 dogs and 2 cats.
7 Adding them together gives 7.
COMMON MISTAKES WHAT MIGHT BE YOUR MISTAKE
19 The student has given the total number of pets across boys and girls.
12 The student has given the number of pets the boys have.
Cannot tell The student may be unfamiliar with reading twin bar charts.
Question 5 – Averages from a List
The median of these four numbers is 5.
Find the value of the missing number.
Answer 5 – Averages from a List
CORRECT ANSWER CORRECT EXPLANATION
The median will be the mean of the missing number and 3.
7 The mean of 7 and 3 is 7 + 3 = 10, 10/2 = 5.
COMMON MISTAKES WHAT MIGHT BE YOUR MISTAKE
4 The student has worked out the missing number for the mean to be 5
16 The student has added the numbers together.
The student has not put the numbers in size order first, and has simply
6.5 worked out the mean of 1 and 12.
Question 6 – Averages from a List
Answer 6 – Averages from a List
CORRECT ANSWER CORRECT EXPLANATION
If we order the stacks by height, the median stack is the middle
Green one. This will be the green stack.
COMMON MISTAKES WHAT MIGHT BE YOUR MISTAKE
Red The student has not ordered the stacks correctly.
Blue The student has picked the stack currently in the middle.
Purple The student has not ordered the stacks correctly.
Question 7 – Choosing an Average
Answer 7 – Choosing an Average
CORRECT ANSWER CORRECT EXPLANATION
The mean is dependent on the sum of all of the values, so large or
Mean small values can change the answer easily.
COMMON MISTAKES WHAT MIGHT BE YOUR MISTAKE
The student has not realised the median is only effected by how many pieces of
Median data and not the values of them.
Mode The student has not realized that is looking for multiples of the same value.
Range The range is effect by extreme values but it is not distorted.
Question 8 – Averages from Frequency Tables
What is the mean shoe size?
Answer 8 – Averages from Frequency Tables
What is the
mean shoe size?
CORRECT ANSWER CORRECT EXPLANATION
The total frequency is 50, so we require the 25th data point.
3.77 This occurs in the 15 - 19 test score interval.
COMMON MISTAKES WHAT MIGHT BE YOUR MISTAKE
5.65 The student has given the median frequency.
1.50 The student has given the middle test score interval.
22.6 The student has given the frequency of the correct interval.
Question 9 – Averages from Frequency Tables
What is the median number
of siblings?
Answer 9 – Averages from Frequency Tables
What is the median
number of siblings?
CORRECT ANSWER CORRECT EXPLANATION
The total frequency is 33, so the median is the 16th data point.
3 This can be found in the 3 Siblings class.
COMMON MISTAKES WHAT MIGHT BE YOUR MISTAKE
4 The student has found the median of the frequencies.
2 The student has found the median of the siblings column.
10 The student has found the frequency, not the number of siblings.
Question 10 – Line Graphs
How much more water was consumed in the
afternoon compared to the morning?
Answer 10 – Line Graphs
How much more water was
consumed in the afternoon
compared to the morning?
CORRECT ANSWER CORRECT EXPLANATION
The afternoon begins at 1pm, so we have 750 + 500 + 625 + 750 + 1000 + 750 + 500 =
3000 ml 4875 ml, compared to 250 + 375 + 500 + 750 = 1875 in the morning. Subtracting the two
gives 3000 ml.
COMMON MISTAKES WHAT MIGHT BE YOUR MISTAKE
6750 ml The student has added the two values, rather than finding the difference.
4875 ml The student has found the amount of water consumed in the afternoon.
The student may have found the difference between the largest value in the morning and
250 ml the afternoon.
Question 11 – Line Graphs
How far away from home was Rachel at 12:15?
Answer 11 – Line Graphs
How far away from home
was Rachel at 12:15?
CORRECT ANSWER CORRECT EXPLANATION
The line between 12:00 and 12:30 is horizontal, so we know that she was 7.5 km away
7500 m from home. This is 7500m.
COMMON MISTAKES WHAT MIGHT BE YOUR MISTAKE
0m The student may have misunderstood the significance of the flat line.
7.5 m The student may have ignored the units on the axis.
750 m The student may believe that 100m = 1km.
Question 12 – Pie Charts
Find the size of the missing Angle (F).
Answer 12 – Pie Charts
Find the size of the
missing Angle (F).
CORRECT ANSWER CORRECT EXPLANATION
There are 360 degrees in a circle, so subtracting both 180 and 45
135˚ gives the answer.
COMMON MISTAKES WHAT MIGHT BE YOUR MISTAKE
225˚ The student has added 45, rather than subtracting.
216˚ The student has divided by 20, rather than 16 + 4 + 12 = 32.
The student has found the number of degrees for frequency 1. They
11.25 need to multiply this by 12.
Question 13 – Pie Charts
Answer 13 – Pie Charts
CORRECT ANSWER CORRECT EXPLANATION
The proportion of diseased blue sheep is 270/360 = 3/4, so we have 3 × 120/4 =
More blue, by 55 90 blue sheep. Then there are 140/360 × 90 = 7/18 × 90 = 35 diseased yellow
sheep.
COMMON MISTAKES WHAT MIGHT BE YOUR MISTAKE
More blue, by 30 The student has just subtracted the numbers in the question i.e. 120 - 90.
More blue, by 35 The student may have used the wrong portions of the pie chart.
More yellow, by 25 The student may have used the wrong portions of the pie chart.
Question 14 – Scatter graphs
Answer 14 – Scatter Graphs
CORRECT ANSWER CORRECT EXPLANATION
Find the value of 10 in the general knowledge test. Move across in a straight
114 line that runs parallel to the 𝑥 axis until you get to the line of best fit. Drop
down at a right angle to the 𝑥 axis and read off the IQ score.
COMMON MISTAKES WHAT MIGHT BE YOUR MISTAKE
110 The student has added 10 to the first value of 100 on the 𝑥 axis.
111 The student has found the 10th point from the right
121 The student has found the 10th point from the left
Question 15 – Scatter graphs
Which line is the line of best fit?
Answer 15 – Scatter Graphs
Which line is the
line of best fit?
CORRECT ANSWER CORRECT EXPLANATION
The line of best fit has to follow the pattern of the points as best it can, with approximately
Red half being on top of the line and half underneath. It may not actually end up touching any of
the points on the grid. It does not have to pass through (0,0) but sometimes will.
COMMON MISTAKES WHAT MIGHT BE YOUR MISTAKE
The student has picked the negative correlation which does not follow the pattern
Blue of the points
Green The student has picked the correlation that runs through the top 3 points.
Purple The student has assumed the line of best fit needs to run through the origin.