0% found this document useful (0 votes)
6 views10 pages

Untitled Document

The document contains a series of questions and answers related to microbiology and infectious diseases. It covers various topics including types of microorganisms, modes of transmission, immune responses, and specific diseases. The answers provide concise information on each topic, aiding in the understanding of microbiological concepts.

Uploaded by

ameen saleh
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
6 views10 pages

Untitled Document

The document contains a series of questions and answers related to microbiology and infectious diseases. It covers various topics including types of microorganisms, modes of transmission, immune responses, and specific diseases. The answers provide concise information on each topic, aiding in the understanding of microbiological concepts.

Uploaded by

ameen saleh
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

1) Which of the following statements about helminths is FALSE?

Answer: All are parasites.

2) Chemical modification of a naturally-produced beta lactam molecule leads to the production of what
type of antimicrobial agent?

Answer: Semisynthetic penicillins.

3) An organism that grows in a fermentative mode in the absence of O and in a respiratory mode in the
presence of O is called a/an?

Answer: Facultative aerobe.​


4) If a prodromal period exists for a certain disease, it should occur prior to?

Answer: Illness.

5) Conjugation differs from reproduction because conjugation?

Answer: Transfers DNA horizontally.​



6) Which term(s) is/are used to describe possible sources of infectious disease organisms?

Answer: Reservoir and vector

7)A disease in which the causative agent remains inactive for a period before producing symptoms is
referred to as

Answer: latent.

8) A cold transmitted by a facial tissue is an example of?

Answer: Fomite.

9) Symptoms of disease differ from signs of disease in that symptoms?

Answer: Are changes felt by the patient.

10) 100,000,000 divided to 50,000,000 cells at 5:30 AM​


Answer: 4:30 AM

11) Animal viruses are classified into several families, and the names of these viral families end with the
suffix

Answer:viridae.

12) which of the following terms is used to describe the process where a -- is used to reduce the
population of microorganism
Answer: Disinfection

13)A ___ infection is acquired in the hospital"?

Answer: Nosocomial infection.

14) Microbe grows best at 22C, some growth at 0C and 37C. Classification?

Answer: Psychrotolerant microorganism.​

15) The presence of non-multiplying bacteria in the blood is termed:

Answer: Bacteremia.​

16) An experiment began with 4 cells and ended with 128 cells. How many generations occurred?

Answer: 5.​

17) Which of the following characteristics is NOT true of a plasmid?

Answer: Required for normal cell function

18) Which of the following does NOT achieve sterilization?

Answer: Alcohol.

19) Hypertonic solutions have what effect on the cell?

Answer: Plasmolysis.

20) Answer is Growth rate (I think)

21) Which drug inhibits nucleic acid synthesis?

Answer: Fluoroquinolones.

22) Most bacteria reproduce by:

Answer: Binary fission

23) Which group includes most human pathogens?

Answer: Mesophile.
24) Which of the following is NOT a communicab le disease?

Answer: Tetanus

25) The aminoglycosides are targeted at what part of the bacterial cell?

Answer: Ribosomes.

26) Cystitis is most often caused by:

Answer: Escherichia coli.

27) Salmonella is most frequently acquired from what food?

Answer: Eggs.

28) Poultry products are a likely source of infection by:

Answer: Salmonella.

29) The disease that is common in daycare centers is:

Answer:Giardia lamblia

30) which organism is the causative agent for Meningococcal meningitis​


Answer: Neisseria meningitidis

31) Which of the following diseases is NOT a typical symptom of influenza

Answer: diarrhea

32) Symptoms of tetanus are due to:

Answer: Tetanospasmin

33) Which of the following is NOT a recognized form of anthrax?

Answer: Septic.

34) At what age are children first vaccinated for Whooping cough?

Answer: 2 months.

35) Which of the following is mismatched?

Answer: Epiglottitis sore throat.

36) What type of organism causes genital warts?

Answer: Virus.

37) Which disease agent is most commonly associated with colds?


Answer: Rhinovirus.

38) Which type of immunity involves the production of antibodies?

Answer: Humoral.

39) Which disease causes a skin rash, hair loss, malaise, and fever?

Answer: Syphilis.

40) Where is Campylobacter jejuni commonly found?

Answer: Intestinal tract of chickens.

41) A 25-year-old man presented with fever, malaise, and a rash on his chest, arms, and feet. Which of the
following causative agents is most likely to cause these symptoms?

Answer: Treponema.

42) Koplik spots are a diagnostic indicator of:

Answer: Measles
43) The bacteria most commonly implicated in dental caries is:

Answer: Streptococcus mutans

44) which of the following pairs regarding the epidemiology of malaria is mismatched

Answer: Vector – ixodes


45) which of the following is responsible for congenital infection
Answer: cytomegalovirus

46) which of the following is a symptom of brucellosis


Answer: undulant fever

47) what is a pyoderma?​


Answer: pus-producing infection

48) all of the following are true of poliomyelitis except ​


Answer: most cases result in muscle paralysis

49) what does this vaccine for streptococcus pneumonia consist of?
Answer: subunit vaccine composed of capsules from multiple serotypes

50) What is an acquired response to a specific antigen called?


Answer: Specific immunity.​

51) Which of the following is a toxoid-based vaccine?

Answer: Tetanus vaccine.

52) Which of the following statements about Neisseria meningitidis is FALSE?

Answer: It is a gram-positive anaerobe.

53) How is Hepatitis A transmitted?

Answer: Contaminated food.

54) Which of the following is an autoimmune disease?

Answer: Rheumatic fever

55) Which of the following CANNOT be transmitted to humans from domestic cats?

Answer: None of the answers is correct; all can be transmitted.

56) West Nile virus is carried by which vector?

Answer: Mosquito.

57) An infection of the bladder is called:

Answer: Cystitis.

58) Which of the following antibody effects describes the enhancement of phagocytosis?

Answer: Opsonization

59) Which food is associated with infant botulism?

Answer: Honey.

60) Which genera of bacteria produce neurotoxins?

Answer: Clostridium sp

61)All of the following organisms are transmitted via the respiratory route EXCEPT:

Answer: Listeria monocytogenes.

62) Which of the following pairs is mismatched?

Answer: Eggs Trichinella spiralis.

63) Legionella is transmitted by:


Answer: Airborne transmission.]

64) Which of the following is NOT a zoonosis?

Answer: Strep throat.

65) All of the following are used as first-line drugs for treating tuberculosis EXCEPT:

Answer: Fluoroquinolones

66) What is the most common cause of pneumonia in infants?

Answer: Respiratory syncytial virus.

67) Which describe the disease(s) associated with EHEC?

Answer: A and C (Hemorrhagic gastroenteritis and Hemolytic uremic syndrome).

68) Which of the following statements about rabies is FALSE?

Answer: Most infections in the U.S. are the result of bites from infected dogs.

69) Which of the following is true about toxoplasmosis?

Answer: It is caused by a protozoan.

70) What organism causes gas gangrene?

Answer: Clostridium perfringens.

71) Warts are caused by:

Answer: Papillomavirus.

72) Which of the following occurs when antibodies are transferred from mother to child?

Answer: Naturally acquired passive immunity

73) Which of the following is an enzyme found in tears?

Answer: Lysozyme.

74) What is nonspecific resistance?

Answer: The body's defenses against any kind of pathogen

75) Bacterial encephalitis and meningitis are difficult to treat because:

Answer: Many antibiotics cannot penetrate the blood-brain barrier

76) Which organism is responsible for toxic shock syndrome?


Answer: Staphylococcus aureus.

77) Strains of Streptococcus pyogenes that can cause scarlet fever produce what virulence factor?

Answer: Erythrogenic toxin.

78) Helicobacter pylori can grow in the stomach because it:

Answer: Possesses an enzyme that neutralizes HCl.

79) Which protozoan infection has increased due to the use of contact lenses?

Answer: Acanthamoeba.

80) All of the following are gram-negative rods that cause gastroenteritis EXCEPT:

Answer: Clostridium perfringens.

81) All of the following organisms cause meningitis EXCEPT:

Answer: Mycobacterium leprae.

82) Which toxin is made by Aspergillus sp.?

Answer: Aflatoxin

83) In what part of the body does a chickenpox infection generally start?

Answer: Lungs.

84) What do the initials stand for in the MMR vaccine?

Answer: Measles, mumps, rubella

85) Which of the following correctly lists the stages of tooth decay?

Answer: Plaque accumulation, destruction of enamel, advancement of decay through enamel, decay in
dentin, decay in tooth pulp.

86) Which of the following is a distinctive feature in the tertiary stage of syphilis?

Answer: Gummas

87) Most of the normal microbiota of the digestive system are found in the:

Answer: Small intestine and large intestine.

88) Which of the following microbes is likely to be transmitted via contaminated shrimp?

Answer: Vibrio parahaemolyticus

89) Staphylococcus aureus is responsible for all of the following EXCEPT:


Answer: Acne.

90) A urine sample collected directly from the urinary bladder:

Answer: Is sterile.

91) Which of the following pairs is mismatched?

Answer: Eggs Trichinella spiralis.​



92) What is the most common cause of NGU?

Answer: Chlamydia trachomatis.​



93) How is HIV transmitted?

Answer: Parenterally.​

94) All of the following are classified as fungi EXCEPT:

Answer: Shigella.​

95) Which type of immunity is most effective against pathogens inside host cells?

Answer: Cellular.​

96) Human-to-human transmission of plague is usually by:

Answer: The respiratory route.

97) Which step in the Gram stain is the critical step in differentiating cells?

Answer: Alcohol-acetone.

98) Penicillin was discovered by accident by:

Answer: Alexander Fleming.

99) Robert Kuch identified the cases of ​


Answer: anthrax

100) The main distinguishing feature of prokaryotic organisms is:

Answer: Absence of nuclear envelope.

101) Which of the following statements about viruses is FALSE?

Answer: Viruses use their own catabolic enzymes.

102)Which type of stain is most useful in helping clinicians decide which antibiotic to prescribe?
Answer: Gram stain.

103) If you were setting up an experiment to disprove spontaneous generation in a liquid medium, which
would be essential?

Answer: Using a sterile liquid and eliminating exposure to microorganisms.

104) What is osmosis?

Answer: The movement of water.

105) Starch, dextran, glycogen, and cellulose are polymers of:

Answer: Glucose.

106) What bacillus produces an insecticide?

Answer: Bacillus thuringiensis.

107) Gram stain first colour

Answer: idk but I think purple

108) What is the total magnification of a specimen viewed with a 10x ocular lens and 45x objective lens?

Answer: 450x.

109) which of the following is not true regarding the acid-fast stain

Answer: If cells are acid-fast, they are gram-negative

110) in the name staphylococcus aureus, aureus is this


Answer: species

111) Tapeworms belong to what group of parasites?

Answer: Cestoda.

112) Giardia and Trichomonas are unusual eukaryotes because they:

Answer: Lack mitochondria.

113) Protozoan motility structures include:

Answer: Cilia, flagella, and pseudopods

114) Which of the following statements regarding protein structure is FALSE?

Answer: Tertiary structures are formed only from covalent bonds.

115) The tendency of a motile bacterium to move either to or away from a chemical gradient is called:
Answer: Chemotaxis.

116) Helminthic diseases are usually transmitted to humans by:

Answer: Gastrointestinal route.

117) Which cytoplasmic membrane process requires a carrier and no energy?

Answer: Facilitated diffusion.

118) All of the following are characteristics of algae EXCEPT:

Answer: They are currently classified as plants.

119) Some viruses infect a cell without causing symptoms. These are called:

Answer: Latent viruses.

120) You are performing a Gram stain on gram-positive bacteria and stop after adding the counterstain.
What is the appearance?

Answer: Purple.

You might also like