Coding Decoding - Part 1
TOPIC – CODING DECODING
PRE MAINS
1) Word Coding 1) Sentence Coding
2) Sentence Coding (N/L/S coding)
(Chinese/Substitutional coding) 2) Conditional Coding
3) Machine Coding
WORD CODING
LOGIC + PATTERN
8 STANDARD PATTERNS OF WORD CODING
1) ONE TO ONE CODING 4) CROSS PAIRING
2) PAIRING 5) PARALLEL PAIRING
3) GROUPING
6) SHIFTING
J A I P U R J A I P U R
J A I P U R
J A I P U R
J A I P U R J A I P U R
7) DIRECT CODING 8) RESHUFFLING
1. In a certain code language, ‘TABLE’ is coded as
‘BUEFM’ and ‘PRAYS’ is coded as ‘SQDTZ’, then how
‘MINOR’ will be coded in the same manner?
A. JNSQP
B. JQNSP
C. JNQSP
D. JNSPQ
E. JNPQS
Ans. C
2. In a certain code KINETIC is written as TICDKIN.
How is MACHINE written in that code?
A. ENIGMAC
B. INEGMAC
C. INEGCAM
D. ENIGCAM
E. INEGMCA
Ans. B
3. In a certain code ROSE is written as #43$ and
FIRST is written as 5*#37. How is STORE written in
that code?
A. 473$#
B. 473#$
C. 374#$
D. 347#$
E. None of these
Ans. C
4. In a certain code, PRAISE is written as #@$27%
and RESPIRE is written as @%7#2@%. How is
REPAIR written in that code?
A. @%#2$@
B. @%$#2@
C. @%#$2@
D. %$2#@
E. @$%#2@
Ans. C
5. In a certain code language,
'Siberia is a cold place' is written as 'a cold is place
Siberia' in the same code, 'water freezes to ice
here' is coded as 'freezes here ice to water'. How
will 'covers ten per cent of earth' be written in the
same code?
A. covers earth percent ten of
B. Earth of covers percent ten
C. covers earth percent of ten
D. covers earth of percent ten
E. covers earth ten of percent
Ans. D
Direction: Study the following information to
answer the given questions.
In a certain code,
‘more money in market’ is written as ‘zo li aa to’,
‘share in market profit’ is written as ‘vo to je li’,
‘making more profit now’ is written as ‘su je zo ka’,
‘now the market gains’ is written as ‘do li yo su’.
16. Which of the following is the code for ‘gain’?
A. ka
B. li
C. su
D. to
E. either do or yo
Ans. E
[Link] of the following can be the code for ‘the more
you share’?
A. do yo zo vo
B. vo wi zo do
C. vo zo wi bu
D. yo je vo wi
E. su vo zo do
Ans. B
18.‘to ka li aa’ is code for which of the following?
A. share more in market
B. now share more gains
C. the gains in market
D. the gains in profit
E. making money in market
Ans. E
Direction: Study the information and answer the
following questions.
In certain code language,
'the day of good life' is written as 'pee doo tee ree hee'.
'the common is man' is written as 'cee hee nee zee'.
'common good habit' is written as 'tee zee gee'.
'need life habit man' is written as 'gee chee doo nee'.
'of end' is written as 'ree see'.
19. What is the code for 'day' in
In certain code language, the given code language?
'the day of good life' is written as 'pee doo tee ree hee'.
'the common is man' is written as 'cee hee nee zee'.
'common good habit' is written as 'tee zee gee'. A. hee
'need life habit man' is written as 'gee chee doo nee'. B. ree
'of end' is written as 'ree see'. C. pee
D. tee
E. doo
Ans. C
[Link] of the following does 'gee'
In certain code language, stands for?
'the day of good life' is written as 'pee doo tee ree hee'.
'the common is man' is written as 'cee hee nee zee'.
'common good habit' is written as 'tee zee gee'. A. man
'need life habit man' is written as 'gee chee doo nee'. B. need
'of end' is written as 'ree see'. C. habit
D. life
E. Can't be determined
Ans. C
[Link] of the following is the
In certain code language, possible code for 'life door is man’?
'the day of good life' is written as 'pee doo tee ree hee'.
'the common is man' is written as 'cee hee nee zee'.
'common good habit' is written as 'tee zee gee'. A. see doo nee cee
'need life habit man' is written as 'gee chee doo nee'. B. mee doo nee zee
'of end' is written as 'ree see'. C. see gee ree moo
D. moo cee doo nee
E. None of these
Ans. D
[Link] of the following does 'hee'
In certain code language, stands for?
'the day of good life' is written as 'pee doo tee ree hee'.
'the common is man' is written as 'cee hee nee zee'.
'common good habit' is written as 'tee zee gee'. A. the
'need life habit man' is written as 'gee chee doo nee'. B. is
'of end' is written as 'ree see'. C. life
D. man
E. Can't be determined
Ans. A
[Link] of the following is the
In certain code language, code for 'common man
'the day of good life' is written as 'pee doo tee ree hee'.
'the common is man' is written as 'cee hee nee zee'. life?
'common good habit' is written as 'tee zee gee'.
'need life habit man' is written as 'gee chee doo nee'. A. pee doo gee
'of end' is written as 'ree see'. B. zee nee doo
C. see ree zee
D. pee ree see
E. None of these
Ans. B
Direction: Study the information given below and
answer the questions based on it.
In a certain code,
'we are best friends' is written as 'sa na ta ca'
'we good are player' is written as 'ba ca ka na'
'friends best good more' is written as 'ba sa pa ta'
'are best own aim' is written as 'qa sa ra na'
6. What is the code for 'more’?
A. ba
B. sa
C. pa
D. ta
E. Cannot be determined
Ans. C
7. What is the code for 'friends'?
A. ta
B. sa
C. pa
D. ba
E. pa or na
Ans. A
8. What is the code for 'best friends'?
A. ta pa
B. sa ta
C. pa ka
D. ba ta
E. pa na
Ans. B
9. Which of the following may represent 'own are
good player'?
A. ta na ka ra
B. ca na ka sa
C. qa na ka ca
D. ba na ka sa
E. ba na ka ra
Ans. E
10. What is the code for 'we'?
A. ca
B. sa
C. na
D. ta
E. Cannot be determined
Ans. A
Direction: Study the information given below and answer the
questions based on it.
In a certain code language,
‘the work is quite well’ is written as ‘na gi ti ja mi’.
‘do the always well work’ is written as ‘na ri gi ja si’.
‘do what is well’ is written as ‘mi bi si gi’.
‘work always complete everything’ is written as ‘pa ri ma na’.
(All codes are two-letter codes only)
11. What does 'ti' stand for ?
A. work
B. quite
C. the
D. Either work or quite
E. None of these
Ans. B
12. What is the code for 'complete'?
A. na
B. ma
C. pa
D. Either ma or pa
E. None of these
Ans. D
13. What does 'bi' stand for ?
A. what
B. well
C. do
D. Can't be determined
E. None of these
Ans. A
14. Which of the following may represent 'always
work is hard'?
A. na mi gi yu
B. ja gi yu mi
C. na yu mi ri
D. gi mi ri yu
E. None of these
Ans. C
15. What is the code for 'work'?
A. ja
B. mi
C. ti
D. gi
E. na
Ans. E
Direction: Study the following information carefully
and answer the questions that follow.
In a certain language,
‘river is flowing’ is written as ‘ra ga sa’
‘ganga is holy river’ is written as ‘sa fa ta ga’
‘rasogulla is nice sweet’ is written as ‘re ma sa la’
‘yamuna nice holy sweet’ is written as ‘re kt ma ta’
16. What is the code for ‘flowing’?
A. ga
B. sa
C. ra
D. either ga or sa
E. None of these
Ans. C
17. What does ‘kt’ stand for?
A. holy
B. sweet
C. nice
D. yamuna
E. None of these
Ans. D
18. In the given code language, what does code ‘la’
stand for?
A. sweet
B. rasogulla
C. nice
D. is
E. None of these
Ans. B
19. In the given code language, what is the code
for ‘nice’?
A. ma
B. re
C. either ma or re
D. ta
E. None of these
Ans. C
20. In the given code language, what will be the
possible code for ‘river Yamuna holy’?
A. ga kt ta
B. ma re la
C. ga sa ra
D. fa ra ta
E. None of these
Ans. A