IX CBSE
Chp.6. Tissues
Block questions and answers
1. What is tissue?
Ans. A tissue is a group or collection of similar cells which work
together to achieve a particular function and have common origin.
Blood ,phloem and muscles are all examples of tissues.
2. What is the utility of tissues in multicellular organisms?
Ans. In multicellular organisms there are millions of cells. Most of
these cells are specialised to carry out a few functions. Each
specialized function in taken up by a different group of cells or
tissues. Since these cells of a tissue carry out only a particular
function, they do it very efficiently. For example, in human beings,
muscle cells contract and relax, to cause movement, nerve cells
carry messages and blood flows to transport oxygen , food ,
hormones and waste materials and so on. Likewise, in plants,
vascular tissues(xylem, phloem) conduct water and food from one
part of the plant to other parts. So, multicellular organisms show
division of labour.
3. Name types of simple tissues.
Ans. Types of simple tissues are: (a) Parenchyma; (b) Collenchyma;
(c) Scherenchyma.
4. Where is apical meristem found?
Ans. Apical meristem is found in shoot apex and root apex of an
angiospermic plant.
5. Which tissue makes up the husk of coconut?
Ans. Scherenchymatous fibres.
6. What are the constituents of phloem?
Ans. Phloem is a complex tissue of the angiosperm plants. It serves
as a conducting tissues and is made up of four types of elements : (i)
Sieve tube; (ii) Companion cells; (iii) Phloem fibres (bast fibres), and
(iv) Phloem Parenchyma.
7. Name the tissue responsible for movement in our body?
Ans. Muscular tissue.
8. What does a neuron look like?
Ans. Neuron or nerve cells is a unit of nervous tissue (brain, spinal
cord and nerves) which serves to transmit messages in our body. A
neuron consists of cell body with a nucleus and cytoplasm, from
which long thin hair-like parts arise. Usually ,each neuron has a single
long part called the axon, and many short branched processes (parts)
called denrites.
9. Give three features of cardiac muscles.
Ans. (i) Cardiac muscles are involuntary. (ii) Cardiac muscle cells are
cylindrical, branched and uninucleate. (iii) Cardiac muscles show
rhythmic contraction and relaxation throughout the life.
10. What are the functions of areolar tissue?
Ans. Areolar tissue is a connective tissue. It fills the space inside the
organs, supports internal organs and helps in repair of tissues.
Exercise questions and answers
1. Define the term ‘tissue’.
Ans. A tissue is a group or collection of similar or dissimilar cells which
work together to achieve a particular function. Cells of a tissue have
common origin.
2. How many types of elements together make up the xylem tissue?
Name them.
Ans. Xylem is a complex tissue. It is made up of following four kinds of
cells(= elements): (i) Tracheids; (ii) Vessels; (iii) Xylem fibres.
3. How are simple tissues different from complex tissues in plants?
Ans. A simple tissue is made up of only one type of cells where as
complex tissue is made up of different types of cells.
4. Differentiate between Parenchyma, Collenchyma and schlerenchyma
on the basis of their cell wall.
Ans.
5. What are the functions of the stomata?
Ans. The important functions of stomata are:
(i) Exchange of games with atmosphere, e.g., entry of
carbon dioxide for photosynthesis and of oxygen for
respiration.
(ii) Transpiration, I.e., loss of water in the form of water
vapour.
6. Diagrammatically show the difference in three types of muscle
fibres.
7. What is the specific function of the cardiac muscle?
Ans. Cardiac muscle is present in the heart. It contracts and relaxes
rapidly and continuously with a rhythm, but it never gets fatigued.
8. Differentiate between striated, unstriated and cardiac muscles on
the basis of their structure and site/location in the body.
Ans.
9. Draw a labelled diagram of neuron.
[Link] the following :
(A) Tissues that forms the inner lining of our mouth.
Ans. Squamous epithelium
(B) Tissue that connects muscle to bone in humans.
Ans. Tendon
(C) Tissue that transport food in plants.
Ans. Phloem
(D) Tissue that stores fat in our body.
Ans. Adipose Tissue
(E) Connective tissue with a fluid matrix.
Ans. Vascular tissues (blood and lymph).
(F) Tissue present in the brain.
Ans. Nervous tissue .
11. Identify the type of tissues in the following: skin ,bark of
tree, bone ,lining of kidney tubule, vascular bundle.
Ans. Skin: Epithelial tissue (squamous epithelium);
Bark of tree: Cork (protective tissue);
Bone: Skeletal tissue (Connective tissue);
Lining of kidney tubules: Cuboidal Epithelial tissue;
Vascular bundle: Complex permanent tissue- xylem and
phloem.
12. Name the regions in which Parenchyma tissue is present.
Ans. Parenchyma is a simple permanent tissue of angiospermic
plants. It is present in Cortex and pith of stem and roots. It is also
present in the mesophyll of leaves.
13. What is the role of epidermis in plants?
Ans. Epidermis is a protective tissue of angiospermic plants. It
provides protection to underlying tissues. Epidermis forms outer
covering of various plant organs such as roots, stem, leaves and
flowers and remains in direct contact with the environment. Any
substance, whether solid, liquid, or gas can enter into the plant or
move outside only after passing through this layer. Epidermis helps in
absorption, secretion, excretion, gaseous Exchange and
transpiration. It helps in preventing the entry of pathogens.
14. How does the Cork act as a protective tissue?
Ans. The Cork cells are dead and do not have any intercellular spaces.
The cell walls of the Cork cells are coated with suberin (a waxy
substance). Suberin makes these cells impermeable to water and gases.
Cork is protective in function; it protects underlying tissues from
desiccation (loss of water from plant body), infection and mechanical
injury.
15. Complete the following chart:
Ans.