0% found this document useful (0 votes)
7 views43 pages

Zeal Polytechnic, Pune: Unit Wise Multiple Choice Questions Bank

The document is a question bank for the 'Elements of Electrical Engineering' course at Zeal Polytechnic, Pune, specifically for the second semester of the first year in the Electrical Engineering department. It includes multiple-choice questions covering topics such as magnetic circuits and AC fundamentals, along with their respective answers and explanations. The document is structured into units, with each unit containing a series of questions related to the course content.

Uploaded by

emv_prasad
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
7 views43 pages

Zeal Polytechnic, Pune: Unit Wise Multiple Choice Questions Bank

The document is a question bank for the 'Elements of Electrical Engineering' course at Zeal Polytechnic, Pune, specifically for the second semester of the first year in the Electrical Engineering department. It includes multiple-choice questions covering topics such as magnetic circuits and AC fundamentals, along with their respective answers and explanations. The document is structured into units, with each unit containing a series of questions related to the course content.

Uploaded by

emv_prasad
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Zeal Education Society’s

ZEAL POLYTECHNIC, PUNE


NARHE │PUNE -41 │ INDIA

DEPARTMENT OF ELECTRICAL ENGINEERING

FIRST YEAR (FY)

SCHEME: I SEMESTER: II
NAME OF SUBJECT: ELEMENTS OF
ELECTRICAL ENGINEERING
SUBJECT CODE: 22215

UNIT WISE MULTIPLE CHOICE


QUESTIONS BANK
ZEAL EDUCATION SOCIETY’S

ZEAL POLYTECHNIC,PUNE
NARHE │PUNE -41 │ INDIA
DEPARTMENT OF ELECTRICAL ENGINEERING
Question Bank for Multiple Choice Questions

Program: Diploma in Comp/E & TC engineering Program Code:- CO/EJ


Scheme:-I Semester:- 2
Course:- Elements of Electrical Engineering Course Code:- 22215

01 – Magnetic Circuits Marks:-10


Content of Chapter:-
[Link] lines of force, flux density, Magnetic flux density
1.2 MMF, magnetic force, permeability, Ampere turn (AT).
1.3 Electric &Magnetic circuit , series Magnetic & parallel magnetic circuit,
1.4 Magnetization Curve (B-H Curve)
1.5 Magnetic hysteresis loop & hysteresis loop Application.

1. The Unit of Magnetic Flux is


(A) Tesla
(B) Weber
(C) Weber - metre
(D) None of the above
Answer: - Option B

2. EMF Stands for


(A) Electromechanical force
(B) Electromagnetic l force
(C) Electromotive force
(D) None of the above
Answer: - Option C

3. Volt is equal to
(A) Joule/Coulomb
(B) Ampere/Seconds
(C) Joule/Seconds
(D) Coulomb/Seconds
Answer: - Option A

4. B in B-H curve is known as


(A) Reluctance
(B) Magnetizing Force
(C) Magnetic flux density
(D) Magnetic Intensity
Answer: - Option C

Page 1 of 42
5. The Unit of Magnetic Flux Density is
(A) Tesla
(B) Weber
(C) Weber - metre
(D) None of the above
Answer: - Option A

6. MMF stands for


(A) Magnetic Memory field
(B) Magnetic Material Force
(C) Magneto Motive Force
(D) None of the above
Answer: - Option C

7. H in B-H curve is known as


(A) Reluctance
(B) Magnetizing Force
(C) Magnetic flux density
(D) Magnetic Intensity
Answer: - Option B

8. Watt is equal to
(A) Joule/Coulomb
(B) Ampere/Seconds
(C) Joule/Seconds
(D) Coulomb/Seconds
Answer: - Option C

9. Hysteresis in magnetic circuit is phenomenon of


(A) Lagging of B behind H
(B) Lagging of H behind B
(C) Setting up constant flux
(D) None of the above
Answer: - Option A

10. The SI Unit of Actual Permeability of free space is


(A) Henry
(B) Henry/Metre
(C) Weber - metre
(D) Farad/Metre
Answer: - Option B

11. Magnetic flux passes more readily through


(A) Wood
(B) Air
(C) Iron
(D) Vacuum
Answer: - Option C

Page 2 of 42
12. MMF in magnetic circuit corresponds to ___________ in electric circuit
(A) Potential Difference
(B) EMF
(C) Current
(D) Resistance
Answer: - Option B

13. The B-H curve of _________ will not be a straight line


(A) Wood
(B) Air
(C) Soft Iron
(D) Copper
Answer: - Option C

14. Direction of induced EMF can be found out from


(A) Faradays law
(B) Amperes law
(C) Fleming left hand Rule
(D) Lenz´s law
Answer: - Option D

15. Which of the following material has least area of Hysteresis loop
(A) Wrought Iron
(B) Hard Steel
(C) Soft Iron
(D) Silicon Steel
Answer: - Option D

16. Ampere is equal to


(A) Joule/Coulomb
(B) Ampere/Seconds
(C) Joule/Seconds
(D) Coulomb/Seconds
Answer: - Option D

17. Flux in magnetic circuit corresponds to ___________ in electric circuit


(A) Potential Difference
(B) EMF
(C) Current
(D) Resistance
Answer: - Option C

18. Reluctance in magnetic circuit corresponds to ___________ in electric circuit


(A) Potential Difference
(B) EMF
(C) Current
(D) Resistance
Answer: - Option D

Page 3 of 42
19. Magnitude of induced EMF is found out from
(A) Faradays law
(B) Amperes law
(C) Fleming left hand Rule
(D) Lenz´s law
Answer: - Option A

20. Direction of induced EMF can be found out from


(A) Faradays law
(B) Fleming right hand Rule
(C) Lenz´s law
(D) Both B & C
Answer: - Option D

21. If charge Q is 4 coulombs and time t is 1 seconds then current I is


(A) 1 Ampere
(B) 5 Ampere
(C) 3 Ampere
(D) 4 Ampere
Answer: - Option D
Explanation: - I = Q/t
22. If 3 joules work is done to charge a body to one coulomb Q then voltage V is
(A) 1 Volt
(B) 2 Volt
(C) 3 Volt
(D) 4 Volt
Answer: - Option C
Explanation: - V = J/Q

23. If current I is 7 amperes and time is 1 seconds then charge Q is


(A) 6 coulombs
(B) 7 coulombs
(C) 8 coulombs
(D) 1 coulombs
Answer: - Option B
Explanation: - Q = I*t

24. If charge Q is 8 coulombs and time t is 8 seconds then current I is


(A) 1 Ampere
(B) 5 Ampere
(C) 3 Ampere
(D) 4 Ampere
Answer: - Option A
Explanation: - I = Q/t

25. If current I is 2 amperes and time t is 4 seconds then charge Q is


(A) 6 coulombs
(B) 7 coulombs
(C) 8 coulombs
(D) 1 coulombs
Answer: - Option B
Explanation: - Q = I*t
Page 4 of 42
26. If energy is 5 joules and time t is 1 seconds then power W is
(A) 5 Watts
(B) 4 Watts
(C) 6 Watts
(D) 1 Watt
Answer: - Option A
Explanation: - Energy = Power * time

27. If energy is 5 joules and time t is 5 seconds then power W is


(A) 5 Watts
(B) 4 Watts
(C) 6 Watts
(D) 1 Watt
Answer: - Option D
Explanation: - Energy = Power * time

28. The MMF of 75 turn coil of wire carrying 4 ampere current is


(A) 71 At
(B) 79 At
(C) 300 At
(D) 75 At
Answer: - Option C
Explanation: - MMF = Ampere-turns

29. The number of turns coil of wire carrying 2 ampere current having MMF of 100 At are
(A) 98
(B) 102
(C) 50
(D) 2
Answer: - Option C
Explanation: - MMF = Ampere-turns

30. The current through the wire having 200 number of turns and MMF of 200 At is
(A) 1 A
(B) 0 A
(C) 400 A
(D) 200 A
Answer: - Option C
Explanation: - MMF = Ampere-turns

31. The magnetic flux density in a magnetic field in which flux is 600 Microweber and area is 0.1 m2
(A) 6000 microtesla
(B) 600 microtesla
(C) 6 tesla
(D) 0.6 tesla
Answer: - Option A
Explanation: - B= Flux/Area

Page 5 of 42
32. The flux in a magnetic field in which magnetic flux density is 0.003 Tesla and area is 0.4 m2
(A) 1.2 miliweber
(B) 1.2 weber
(C) 0.0012 miliweber
(D) 0.003 miliweber
Answer: - Option A
Explanation: - B= Flux/Area

33. When the length of the material increases reluctance


(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remains the same
(D) Becomes Zero
Answer: - Option A

34. The area of a magnetic field in which magnetic flux density is 0.008 Tesla and flux is 1.4
miliweber
(A) 0.175 m2
(B) 0.005 m2
(C) 0.75 m2
(D) 1.75 m2
Answer: - Option A
Explanation: - B= Flux/Area

35. The MMF of 50 turn coil of wire carrying 4 ampere current is


(A) 71 At
(B) 79 At
(C) 200 At
(D) 75 At
Answer: - Option C
Explanation: - MMF = Ampere-turn

Verified By Re-Verified By Approved By


Prepared By
Mr. Lavhate V. J. Mr. Patil S. S. Mr. Mandale R.K.
Mr. Mandale R. K.
Module Coordinator Academic Coordinator HoD EE

Page 6 of 42
ZEAL EDUCATION SOCIETY’S

ZEAL POLYTECHNIC,PUNE
NARHE │PUNE -41 │ INDIA
DEPARTMENT OF ELECTRICAL ENGINEERING

02 – AC Fundamentals Marks:-10
Content of Chapter:-
2.1 AC & DC
2.2 Generation of alternating voltage, phasor representation of sinusoidal quantities.
2.3 R, L, C circuit elements its voltage and current response.
2.4 R-L,R-C,R-L-C combination of A.C series circuit, impedance, reactance, impedance triangle, power factor,
active power, apparent power, power triangle and vector diagram.
2.5 Resonance, Bandwidth, Quality factor and voltage magnification in series R-L, R-C, R-L-C circuit.

1. All definitions of power factor of a series R-L-C circuit are correct except
(A) Ratio of net reactance and impedance (B) Ratio of kW and kVA
(C) Ratio of J and Z (D) Ratio of W and VA
Answer: - Option A
Explanation: - Power factor=Cos Φ=R/Z=Active power/Apparent Power

2. Ohm is unit of all of the following except


(A) Inductive reactance (B) Capacitive reactance
(C) Resistance (D) Capacitance
Answer: - Option C
Explanation: - unit of capacitance is farads

3. If two sinusoids of the same frequency but of different amplitudes and phase angles are
subtracted, the resultant is
(A) A sinusoid of the same frequency (B) A sinusoid of half the original frequency
(C) A sinusoid of double the frequency (D) Not a sinusoid
Answer: - Option A
Explanation: - sinusoidal quantities with same frequency can be added or subtracted

4. Form factor for a sine wave is


(A) 1.414. (B) 0.707
(C) 1.11. (D) 0.637
Answer: - Option C
Explanation: - form factor=RMS Value/Average Value=1.11

Page 7 of 42
5. All the rules and laws of D.C. circuit also apply to A.C. circuit containing
(A) Capacitance only (B) Inductance only
(C) Resistance only (D) All above
Answer: - Option C
Explanation: - Resistance is not charge or energy storing element of electrical circuit.

6. In R-L-C series resonant circuit magnitude of resonance frequency can be changed by changing
the value of
(A) R only (B) L only
(C) C only (D) L or C
Answer: - Option D
Explanation:-

7. In an A.C. circuit power is dissipated in


(A) Resistance only (B) Inductance only
(C) Capacitance only (D) None of the above
Answer: - Option A
Explanation: - Resistance in a circuit that has a voltage drops across it and dissipates power

8. The R.M.S. value of half wave rectified sine wave is 200 V. The r.m.s. value of full wave rectified
AC. will be
(A) 282.8 V (B) 141.4 V
(C) 111 V (D) 100 V
Answer:-Option A
Explanation:-

9. The voltage of domestic supply is 220 V. This figure represents


(A) Mean value (B) r.m.s. value
(C) Peak value (D) Average value
Answer: - Option A

10. The transient currents are associated with the


(A) Changes in the stored energy in the inductors and capacitors (B) Impedance of the circuit
(C) Applied voltage to the circuit (D) Resistance of the circuit
Answer: Option A
Explanation: - Oscillatory or aperiodic current that flows in a circuit for a short time following an
electromagnetic disturbance is called transient current

11. The power consumed in a circuit element will be least when the phase difference between the
current and voltage is
(A) 180° (B) 90°
(C) 60° (D) 0°
Answer: - Option B
Explanation: -Power=V*I*cos Φ=V*I*cos(90)=0

Page 8 of 42
12. Form Factor is the ratio of
(A) Average value/r.m.s. value (B) Average value/peak value
(C) r.m.s. value/average value (D) r.m.s. value/peak value
Answer: - Option C
Explanation: -form factor=RMS Value/Average Value=1.11

13. Capacitive reactance is more when


(A) Capacitance and frequency of supply is less (B) Capacitance is less and frequency of supply is more
(C) Capacitance is more and frequency of supply is less (D) Capacitance and frequency of supply is more
Answer: - Option A
Explanation:-

14. Pure inductive circuit


(A) Consumes some power on average (B) Does not take power at all from a line
(C) Store energy in magnetic field and again return to source (D) None of the above
Answer: - Option C
Explanation: - No power is consumed in the circuit.

15. Power factor of the following pure circuit will be zero


(A) Resistance (B) Inductance
(C) Capacitance (D) Both (B) and (C)
Answer: - Option D
Explanation: - Power=V*I*cosΦ=V*I*cos(90)=0

16. The double energy transient occur in the


(A) Purely inductive circuit (B) R-L circuit
(C) R-C circuit (D) R-L-C circuit
Answer: - Option D

17. in any A.C. circuit always


(A) Apparent power is more than actual power (B) Reactive power is more than apparent power
(C) Actual power is more than reactive power (D) Reactive power is more than actual power
Answer: Option A
Explanation: - Apparent Power=Active Power + Reactive Power

18. Magnitude of current at resonance in R-L-C circuit


(A) Depends upon the magnitude of R (B) Depends upon the magnitude of L
(C) Depends upon the magnitude of C (D) Depends upon the magnitude of R, Land C
Answer: - Option A
Explanation: - Current=Voltage/impedance but for resonance only resistance is considered not impedance

19. When a sinusoidal voltage is applied across R-L series circuit having R = XL, the phase angle
will be
(A) Lag by 45º (B) Lag by 90º
(C) Lead by 0 to 90º (D) Lead by 90º
Answer: - Option C

20. What do you know about RL circuit?

Page 9 of 42
(A) An electric circuit composed of resistors and inductors in series and driven by a voltage or current
source
(B) Conductor
(C) an device composed of resistors and inductors driven by a voltage or current source
(D) None of the above
Answer: - Option A

21. Equation for induced emf is given by e=BLV*sinθ where θ represent


(A) Angle made by coil with magnetic flux (B) Angle made by coil with external circuit
(C) Length of coil (D) magnetic flux density
Answer: - Option A

22.

Vm represents………………..

(A) Time period (B) Amplitude


(C) Cycle (D) Instantaneous Value
Answer: - Option B

23. In following figure A represents………………

(A) Time period (B) Amplitude


(C) Cycle (D) Instantaneous Value
Answer: - Option A

24. In following figure B represents………………

Page 10 of 42
(A) Time period (B) Amplitude
(C) Cycle (D) Instantaneous Value
Answer: - Option D

25. In following figure C represents………………

(A) Time period (B) Amplitude


(C) Cycle (D) Equation for Instantaneous Value
Answer: - Option D

26. In following figure D represents………………

(A) Time period (B) Amplitude


(C) Phase angle (D) Equation for Instantaneous Value
Page 11 of 42
Answer: - Option C

27. Unit of frequency is……….


(A) Ohm (B) Hertz
(C) Siemens (D) Second
Answer: - Option B

28. Unit of Resistance is……….


(A) Ohm (B) Hertz
(C) Siemens (D) Second
Answer: - Option A

29. Unit of inductive or capacitive Reactance is……….


(A) Ohm (B) Hertz
(C) Siemens (D) Second
Answer: - Option A

30. Unit of Impedance is……….


(A) Ohm (B) Hertz
(C) Siemens (D) Second
Answer: - Option A

31. In following figure Phase difference is………………

(A) 45º (B) 90º


(C) 30º (D) 0º
Answer: - Option B

32. In following figure ………………

(A) Current leads voltage by 30º (B) Current lags voltage by 30º
(C) Current leads voltage by 45º (D) Current lags voltage by 45º
Answer: - Option B
33. In following figure ………………

Page 12 of 42
(A) Voltage leads current by 30º (B) Voltage lags current by 30º
(C) Voltage leads current by 45º (D) Voltage lags current by 45º
Answer: - Option A

34. In following figure ………………

(A) Voltage lags current (B) Voltage leads current


(C) Both are in Phase (D) none of these
Answer: - Option B

35. Reactance means…..


(A) Opposition to current by inductor (B) Opposition to current by capacitor
(C) Both A & B (D) none of these
Answer: - Option C

36. Following figure represents which type of AC Circuit…..

(A) Pure Resistive (B) Pure capacitor


(C) Pure Inductive (D) none of these
Answer: - Option A

37. Following figure represents which type of AC Circuit…..

Page 13 of 42
(A) Pure Resistive (B) Pure capacitor
(C) Pure inductive (D) none of these
Answer: - Option B

38. Following figure represents which type of AC Circuit…..

(A) Pure Resistive (B) Pure capacitor


(C) Pure inductive (D) none of these
Answer: - Option C

39. Which of following is correct sequence …..

(A) 1-a, 2-b, 3-c (B) 1-b, 2-a, 3-c


(C) 1-b, 2-c, 3-a (D) None of these
Answer: - Option C

40. Impedance for Pure Resistive circuit is …..

Page 14 of 42
(A) Z=XL (B) Z=XC
(C) Z=0 (D) Z=R
Answer: - Option D

41. Impedance for Pure Inductive circuit is …..


(A) Z=XL (B) Z=XC
(C) Z=0 (D) Z=R
Answer: - Option A

42. Impedance for Pure Capacitive circuit is …..


(A) Z=XL (B) Z=XC
(C) Z=0 (D) Z=R
Answer: - Option B

43. Identify type of circuit from voltage and current equation’s

(A) Purely Resistive (B) Purely Inductive


(C) Purely Capacitive (D) None
Answer: - Option C

44. Identify type of circuit from voltage and current equation’s

(A) Purely Resistive (B) Purely Inductive


(C) Purely Capacitive (D) None
Answer: - Option A

45. Identify type of circuit from voltage and current equation’s

(A) Purely Resistive (B) Purely Inductive


(C) Purely Capacitive (D) None
Answer: - Option B

46. Formula & Unit of Active Power is


(A) S=V*I, VA (B) Q=V*I*SinΦ, VAR
(C) P=V*I*CosΦ, Watt (D) None
Answer: - Option C

47. Formula & Unit of Reactive Power is


(A) S=V*I, VA (B) Q=V*I*SinΦ, VAR
(C) P=V*I*CosΦ, Watt (D) None
Answer: - Option B

48. Formula & Unit of apparent Power is


(A) S=V*I, VA (B) Q=V*I*SinΦ, VAR
(C) P=V*I*CosΦ, Watt (D) None
Page 15 of 42
Answer: - Option A

49. Which of following is correct sequence?

Sr. Condition Power Factor (CosΦ)


Less than one and
1 XL > XC a
leading
2 XC > XL b Unity
Less than one and
3 XL =XC c
lagging

(A) 1-a, 2-b, 3-c (B) 1-c, 2-a, 3-b


(C) 1-c, 2-b, 3-a (D) None
Answer: - Option B

50. Formula for Q factor at resonance in RLC series circuit is?


A. √ B. √

C. √ D. √

Answer: - Option B

Verified By Re-Verified By Approved By


Prepared By
Mr. Lavhate V. J. Mr. Patil S. S. Mr. Mandale R.K.
Mr. Mandale R. K.
Module Coordinator Academic Coordinator HoD EE

Page 16 of 42
ZEAL EDUCATION SOCIETY’S
ZEAL POLYTECHNIC,PUNE
NARHE │PUNE -41 │ INDIA
DEPARTMENT OF ELECTRICAL ENGINEERING

03 – Three phase AC Circuits Marks:-13


Content of Chapter:-
3.1 Phasor and complex representation of three phase supply.
3.2 Phase sequence and polarity.
3.3 Types of three phase connections, phase and line quantities in three phase star and delta system.
3.4 Balanced and unbalanced load, neutral shift in unbalanced load.
3.5 Three phase power, active, reactive and apparent power in star and delta system.

1. Which of following is mathematical representation of 3 phase voltages?

(B)
(A)
(D)
None of these

(C)
Answer: - Option A

2. Which of following is Phasor representation of 3 phase voltages?

(A) (B)
(D)
None of these

(C)
Answer: - Option B

3. Which of following is complex representation of 3 phase voltages?

Page 17 of 42
(A) (B)
(D)
None of these

(C)
Answer: - Option C

4. Which of following is advantage on 3 Phase AC over 1 Phase AC System?


(A) More output power (B) Less space required to produce same power
(C) Self-starting of machine is possible (D) All of them
Answer: - Option D

5. Phase Sequence is a sequence in which 3 phase voltages reach their ……………….. Values
(A) Minimum positive (B) Maximum Positive
(C) Minimum Negative (D) Maximum Negative
Answer: - Option B

6. What happens if Phase sequence is changed?


(A) Motor takes large current (B) Motor rotation direction changes
(C) Motor Stops (D) Motor continue rotation in same direction
Answer: - Option B

7. Identify the correct phase sequence?

(A) B-C-A (B) A-B-C


(C) C-A-B (D) None of above
Answer: - Option B
Explanation: - Phase Sequence is a sequence in which 3 phase voltages reach their maximum positive
values

8. Identify the type of three phase connection?

Page 18 of 42
(A) Three Phase Three Wire Star Connected System
(B) Three Phase Four Wire Star Connected System
(C) Three Phase Three Wire Delta Connected System
(D) None of above
Answer: - Option A

9. Identify the type of three phase connection?

(A) Three Phase Three Wire Star Connected System


(B) Three Phase Four Wire Star Connected System
(C) Three Phase Three Wire Delta Connected System
(D) None of above
Answer: - Option B

10. Identify the type of three phase connection?

(A) Three Phase Three Wire Star Connected System


(B) Three Phase Four Wire Star Connected System
(C) Three Phase Three Wire Delta Connected System
(D) None of above
Answer: - Option C

11. Voltage across any phase is…………. and voltage across any two lines is………….
(A) Line Voltage, Phase voltage
(B) Phase Voltage, Line voltage
(C) 3 Phase Voltage
(D) None of above
Answer: - Option B
12. What is A in fig. below

Page 19 of 42
(A) Line Voltage (B) Phase Voltage
(C) Phase Current (D) Line Current
Answer: - Option A

13. What is B in fig. below?

(A) Line Voltage (B) Phase Voltage


(C) Phase Current (D) Line Current
Answer: - Option B

14. What is C in fig. below?

(A) Line Voltage (B) Phase Voltage


(C) Phase Current (D) Line Current
Answer: - Option C

15. What is D in fig. below?

(A) Line Voltage (B) Phase Voltage


(C) Phase Current (D) Line Current
Answer: - Option D
Page 20 of 42
16. What is A in fig. below?

(A) Line Voltage (B) Phase Voltage


(C) Phase Current (D) Line Current
Answer: - Option A

17. What is B in fig. below?

(A) Line Voltage (B) Phase Voltage


(C) Phase Current (D) Line Current
Answer: - Option B

18. What is C in fig. below?

(A) Line Voltage (B) Phase Voltage


(C) Phase Current (D) Line Current
Answer: - Option C

19. What is D in fig. below?

(A) Line Voltage (B) Phase Voltage


(C) Phase Current (D) Line Current
Answer: - Option D

Page 21 of 42
20. Identify type of load

(A) Unbalanced Star Load (B) Unbalanced Delta Load


(C) Balanced Star Load (D) Balanced Delta Load
Answer: - Option A
Explanation: - All impedances are not equal

21. Identify type of load

(A) Unbalanced Star Load (B) Unbalanced Delta Load


(C) Balanced Star Load (D) Balanced Delta Load
Answer: - Option C
Explanation: - All impedances are equal

22. In balanced star or Delta connected load all phase and line values of current & voltage will
be…….
(A) Unequal (B) Depends on type of load
(C) Equal (D) None of above
Answer: - Option C
Explanation: - All impedances are equal so all values will be equal

23. In Unbalanced star or Delta connected load all phase and line values of current & voltage will
be…….
(A) Unequal (B) Depends on type of load
(C) Equal (D) None of above
Answer: - Option A
Explanation: - All impedances are unequal so all values will be unequal
24. For a star connected three phase AC circuit ———
(A) Phase voltage is equal to line voltage and phase current is root three times the line current
(B) Phase voltage is square root three times line voltage and phase current is equal to line current
(C) Phase voltage is equal to line voltage and line current is equal to phase current
(D) None of the above
Answer: - Option B

Explanation: -

Page 22 of 42
25. For a Delta connected three phase AC circuit ———
(A) Phase voltage is equal to line voltage and phase current is three times the line current
(B) Phase voltage is square root three times line voltage and phase current is equal to line current
(C) Phase voltage is equal to line voltage and line current is equal to square root three times phase current
(D) None of the above
Answer: - Option C

Explanation: -

26. Active Power in a Three Phase Circuit = _________.


(A) P = 3 VPh IPh CosФ (B) P = √3 VL IL CosФ
(C) Both 1 & 2 (D) None of The Above
Answer: - Option B

27. Which of following is correct?

(A) (B)

(C) (D)
Answer: - Option C

28. A three phase delta connected balanced load having resistance of 50 ohm/phase and
capacitance of 50 microfarads/phase supplied by 440 V, 50 Hz AC supply. Capacitive reactance
will be.
(A) 60 ohm (B) 63.69 ohm
(C) 80 Ohm (D) 100 ohms
Answer: - Option B

29. In problem no. 28 Total Impedance will be.


(A) 60 ohm (B) 63.69 ohm
(C) 80.97 Ohm (D) 100 ohms
Answer: - Option C

30. In problem no. 28 Phase Current will be.


(A) 1 Ampere (B) 2.43 Ampere
(C) 5.43 Ampere (D) 8 Ampere
Answer: - Option C

31. In problem no. 28 Line Current will be.


(A) 1 Ampere (B) 2.43 Ampere
(C) 5.43 Ampere (D) 9.41 Ampere
Answer: - Option D
Page 23 of 42
32. In problem no. 28 Active power will be.
(A) 4400 Watt (B) 4429.5 Watt
(C) 4400 VA (D) 4429.5 VA
Answer: - Option B

33. In problem no. 28 Reactive power will be.


(A) 5682.5 VAR (B) 4429.5 VAR
(C) 4400 VAR (D) 5000 VAR
Answer: - Option A

33. In problem no. 28 Power factor will be.


(A) 0.6 (B) 0.8
(C) 0.5 (D) 0.9
Answer: - Option A

34. A three phase Star connected balanced load having resistance of 6 ohm/phase and inductive
reactance is 8 ohm/phase supplied by 400 V, 50 Hz AC supply. Find Phase voltage.
(A) 23.9 Volt (B) 230.9 Volt
(C) 300 Volt (D) 400 Volt
Answer: - Option B
35. In problem no. 34 Impedance will be.
(A) 20 ohm (B) 63.69 ohm
(C) 80.97 Ohm (D) 10 ohms
Answer: - Option D

36. In problem no. 34 Phase Current and line current will be.
(A) 30 Ampere (B) 23 Ampere
(C) 25 Ampere (D) 24 Ampere
Answer: - Option C

37. In problem no. 34 Active power will be.


(A) 9510 Watt (B) 9598.3Watt
(C) 9500 Watt (D) 0 Watt
Answer: - Option B

38. For a star connection network, consuming power of 1.8kW and power factor 0.5, the inductance
and resistance of each coil at a supply voltage of 230 Volts, 60 Hz is ______?
(A) 0.1H, 8 Ohms (B) 0.5H, 10 Ohms
(C) 0.3H, 7.4 Ohms (D) 1H, 7 Ohms
Answer: - Option C
39. A three phase Delta connected balanced load having impedance of 6+j8 supplied by 400 V, 50
Hz AC supply. Find Zph.
(A) 10 Ohms (B) 15 Ohms
(C) 7.4 Ohms (D) 7 Ohms
Answer: - Option A

40. In problem no. 39, Find Vph.


(A) 450 Volt (B) 400 Volt
(C) 350 Volt (D) 230 Volt
Answer: - Option B

Page 24 of 42
41. In problem no. 39, find Iph
(A) 30 A (B) 35 A
(C) 40A (D) 45 A
Answer: - Option C

42. In problem no. 39, find IL


(A) 70 A (B) 75 A
(C) 80A (D) 85 A
Answer: - Option A

43. In problem no. 39, find Active Power


(A) 20.7 Watt (B) 22.7Watt
(C) 26.7 Watt (D) 28.7 Watt
Answer: - Option D

Verified By Re-Verified By Approved By


Prepared By
Mr. Lavhate V. J. Mr. Patil S. S. Mr. Mandale R.K.
Mr. Mandale R. K.
Module Coordinator Academic Coordinator HoD EE

Page 25 of 42
ZEAL EDUCATION SOCIETY’S

ZEAL POLYTECHNIC,PUNE
NARHE │PUNE -41 │ INDIA
DEPARTMENT OF ELECTRICAL ENGINEERING

04 & 05– Transformers , DC Motors & Fractional


Marks:-28
Motors
Content of Chapter:-
3.1 General construction and principle of different type of transformers, EMF equation and transformation ratio
of transformers.
3.2 Auto transformers.
3.3 Construction and working principle of single phase A.C. motor.
3.4 Type of single phase motors, application of single phase motors.
3.5 DC Motors
3.6Faractional motors

1. Which of the following motor will have relatively higher power factor
(A) Capacitor start motor
(B) Shaded pole motor
(C) Capacitor run motor
(D) Split phase motor
Answer: - Option C

2. A centrifugal switch is used to disconnect ‘starting winding when the motor has
(A) Picked up 10% speed
(B) Picked up 20% speed
(C) Picked up 5 – 10% speed
(D) Picked up 50 – 75% speed
Answer: - Option D

3. A shaded pole motor does not possess


(A) Commutator
(B) Centrifugal switch
(C) Capacitor
(D) All of the above
Answer: - Option D

4. The motor which is mostly preferred for compressors is


(A) Capacitor start Capacitor run motor
(B) Shaded pole motor
(C) Universal Motor
(D) Hysteresis Motor
Answer: - Option A

5. If a single-phase induction motor runs slower than normal, the most likely defect is
(A) Short circuit winding
(B) Open circuit winding
(C) Worn bearing
(D) All of the above
Answer: - Option C
Page 26 of 42
6. The power factor of a single-phase induction motor is usually
(A) Always Lagging
(B) Always Leading
(C) Unity
(D) None of the above
Answer: - Option A

7. In a split-phase motor
(A) Both starting and running windings are connected through a centrifugal switch
(B) Centrifugal switch is used to control supply voltage
(C) The running winding is connected through a centrifugal switch
(D) The starting winding is connected through a centrifugal switch
Answer: - Option D

8. If the centrifugal switch does not open at 70 to 80 percent of the synchronous speed of the
motor, it can
(A) Damage to the starting winding
(B) Overloading of running winding
(C) Damage to the centrifugal switch
(D) None of the above
Answer: - Option A

9. In a capacitor start a single-phase motor, when the capacitor is replaced by a resistance


(A) Motor will consume less power
(B) Motor will continue to run in the same direction
(C) Motor may get burn
(D) None of the above
Answer: - Option C

10. If the capacitor of a single-phase motor is short-circuited


(A) The motor will not start
(B) The motor will run in the same direction at a reduced speed
(C) The motor will run in the reverse direction
(D) None of the above
Answer: - Option A

11. In a ceiling fan employing capacitor run motor


(A) Primary winding surrounds the secondary winding
(B) Secondary winding surrounds the primary winding
(C) Either 1 or 2
(D) None of the above
Answer: - Option B

12. In a split-phase motor the main winding is made up of


(A) Thick wire placed at the top of the slots
(B) Thick wire placed at the bottom of the slots
(C) Thin wire placed at the top of the slots
(D) Thin wire placed at the bottom of the slots
Answer: - Option B

Page 27 of 42
13. In a two-value capacitor motor, the capacitor used for running purposes is
(A) Paper spaced oil-filled type
(B) Air capacitor
(C) Ceramic type
(D) None of the above
Answer: - Option A

14. Starting winding of a single-phase motor of a refrigerator is disconnected from the circuit by
means of
(A) Magnetic Relay
(B) Centrifugal switch
(C) Thermal Relay
(D) None of the above
Answer: - Option B

15. Capacitor-start single phase induction motor is switched on to supply with its capacitor
replaced by an inductor of equivalent reactance value then the
(A) Motor will not start
(B) Motor will Start and run
(C) Small KW motor can start but large KW motor will not start
(D) None of the above
Answer: - Option C

16. The motor which is mostly preferred for toys is


(A) Universal Motor
(B) Repulsion Motor
(C) Series Motor
(D) Shaded Pole Motor
Answer: - Option D

17. The motor which is mostly preferred for large commercial Refrigerators is
(A) Universal Motor
(B) Hysteresis Motor
(C) Series Motor
(D) Capacitor start Motor
Answer: - Option D

18. The motor which is mostly preferred for Washing Machines is


(A) Universal Motor
(B) Repulsion Motor
(C) Series Motor
(D) Resistance start induction run motor
Answer: - Option D

19. The motor which is mostly preferred for Ceiling fans is


(A) Universal Motor
(B) Hysteresis Motor
(C) Series Motor
(D) Permanent split capacitor motor
Answer: - Option D

20. The motor which is mostly preferred for film projectors is


(A) Universal Motor
Page 28 of 42
(B) Repulsion Motor
(C) Series Motor
(D) Shaded pole motor
Answer: - Option D

21. The single phase motor which is mostly preferred for Vacuum cleaners is
(A) Universal Motor
(B) Repulsion Motor
(C) A.C Series Motor
(D) Capacitor start capacitor run motor
Answer: - Option A

22. The single phase motor which is mostly preferred for Oil burners is
(A) Universal Motor
(B) Resistance start induction run motor
(C) A.C Series Motor
(D) Capacitor start capacitor run motor
Answer: - Option B

23. The single phase motor which is mostly preferred for Photo copying machines is
(A) Universal Motor
(B) Resistance start induction run motor
(C) Shaded Pole Motor
(D) Capacitor start capacitor run motor
Answer: - Option C

24. The motor which is mostly preferred for Air conditioners is


(A) Universal Motor
(B) Hysteresis Motor
(C) A.C Series Motor
(D) Capacitor start motor
Answer: - Option D

25. The motor which is mostly preferred for gramophones is


(A) Universal Motor
(B) Shaded pole motor
(C) Repulsion Motor
(D) Capacitor start motor
Answer: - Option B

26. The motor which is mostly preferred for Advertising displays is


(A) Universal Motor
(B) Capacitor run motor
(C) Shaded pole motor
(D) Capacitor start motor
Answer: - Option C

27. Which of the following motor has relatively higher starting torque
(A) Capacitor run motor
(B) Resistance start induction run motor
(C) Shaded pole motor
(D) Capacitor start motor
Answer: - Option D
Page 29 of 42
28. Which of the following motor has relatively poor starting torque
(A) Capacitor start motor
(B) Capacitor run motor
(C) Shaded pole motor
(D) Resistance start induction run motor
Answer: - Option C

29. Oil level in bearings of a single phase induction motor must be checked
(A) Daily
(B) Weekly
(C) Monthly
(D) Yearly
Answer: - Option B

30. Conductor of Insulation of a single phase induction motor must be checked


(A) Daily
(B) Weekly
(C) Monthly
(D) Yearly
Answer: - Option D

31. Capacitor and centrifugal switch of a single phase induction motor must be checked
(A) Daily
(B) Weekly
(C) Monthly
(D) Half – Yearly
Answer: - Option D

32. The direction of rotation of the universal motor can be reversed by reversing the flow of current
through
(A) Field winding
(B) Armature winding
(C) Either 1 or 2
(D) None of the above
Answer: - Option B

33. Starter switch and fuses of a single phase induction motor must be checked
(A) Daily
(B) Weekly
(C) Monthly
(D) Half – Yearly
Answer: - Option B

34. Oil in the sleeve bearings of a single phase induction motor must be replaced
(A) Daily
(B) Weekly
(C) Monthly
(D) Half – Yearly
Answer: - Option D

Page 30 of 42
35. Air gap of a single phase induction motor must be checked
(A) Daily
(B) Weekly
(C) Monthly
(D) Yearly
Answer: - Option D

36. Loose connections of a single phase induction motor must be checked


(A) Daily
(B) Weekly
(C) Monthly
(D) Yearly
Answer: - Option B

37. If the supply frequency of a transformer increases, the secondary output voltage of the
transformer
(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remain the same
(D) Any of the above
Answer: - Option A

38. Power transformers are designed to have maximum efficiency at


(A) Full load
(B) 50% load
(C) 80% load
(D) No load
Answer: - Option A

39. Transformer core are laminated in order to


(A) Reduce hysteresis loss
(B) Reduce hysteresis & eddy current loss
(C) Minimize eddy current loss
(D) Copper loss
Answer: - Option B

40. Breather is provided in a transformer to


(A) Absorb moisture of air during breathing
(B) Provide cold air in the transformer
(C) The filter of transformer oil
(D) None of above
Answer: - Option A

41. The leakage flux in a transformer depends upon the value of


(A) Frequency
(B) Mutual Flux
(C) Load current
(D) Applied Voltage
Answer: - Option A

Page 31 of 42
42. In a transformer ideally the resistance between its primary and secondary is
(A) Zero
(B) Infinite
(C) 1000 ohm
(D) 100 ohm
Answer: - Option B

43. The transformer ratings are usually expressed in terms of


(A) KW
(B) KVAR
(C) KVA
(D) Volts
Answer: - Option C

44. Which winding in a transformer has more number of turns?


(A) Secondary winding
(B) Primary winding
(C) High voltage winding
(D) Low voltage winding
Answer: - Option C

45. Oil is provided in an oil-filled transformer for


(A) Lubrication
(B) Insulation
(C) Cooling
(D) Both cooling and insulation
Answer: - Option D

45. An autotransformer can be used as


(A) Step up device
(B) Step down device
(C) Both step up and step down
(D) None of the above
Answer: - Option C

46. In an Auto Transformer, The Primary and Secondary are_______ Coupled


(A) Electrically only
(B) Magnetically only
(C) Both electrically & magnetically
(D) None of the above
Answer: - Option C

47. Which type of transformer does not isolate the secondary?


(A) Potential transformer
(B) Autotransformer
(C) Distribution transformer
(D) Current transformer
Answer: - Option B

Page 32 of 42
48. Which of the following are applications of Auto-transformer?
(A) Used as switch
(B) Used as Variac
(C) Used for voltage correction
(D) All of the above
Answer: - Option D
49. Which of the following is the major disadvantage of Autotransformer?
(A) No primary and secondary wire isolation
(B) Insulation failure of primary winding may damage the whole autotransformer
(C) Individual earthing of winding is not possible
(D) All of the above
Answer: - Option D
50. The size of the transformer core mainly depends on
(A) Frequency
(B) Area of core
(C) Flux density of core
(D) Both frequency and area of core
Answer: - Option D

51. The motor which is mostly preferred for electric power steering is
(A) Switched Reluctance Motor
(B) Stepper Motor
(C) Servo Motor
(D) Synchronous Reluctance Motor
Answer: - Option A

52. The motor which is mostly preferred for compressors is


(A) Switched Reluctance Motor
(B) Stepper Motor
(C) Synchronous Reluctance Motor
(D) Servo Motor
Answer: - Option A

53. The motor which is mostly preferred for food processors is


(A) Switched Reluctance Motor
(B) Stepper Motor
(C) Synchronous Reluctance Motor
(D) Servo Motor
Answer: - Option A

54. The motor which is mostly preferred for Vacuum Cleaners is


(A) Switched Reluctance Motor
(B) Stepper Motor
(C) Synchronous Reluctance Motor
(D) Permanent Magnet Synchronous Motor
Answer: - Option A
55. The motor which is mostly preferred for Serial Printers is
(A) Switched Reluctance Motor
(B) Stepper Motor
(C) Synchronous Reluctance Motor
(D) Permanent Magnet Synchronous Motor
Answer: - Option B
Page 33 of 42
56. The motor which is mostly preferred for floppy disc drives is
(A) Switched Reluctance Motor
(B) Stepper Motor
(C) Synchronous Reluctance Motor
(D) Permanent Magnet Synchronous Motor
Page 30 of 33
Answer: - Option B

57. The motor which is mostly preferred for Space-craft is


(A) Switched Reluctance Motor
(B) Stepper Motor
(C) Synchronous Reluctance Motor
(D) Permanent Magnet Synchronous Motor
Answer: - Option B

58. The motor which is mostly preferred for Numerical control of machine tools is
(A) Switched Reluctance Motor
(B) Stepper Motor
(C) Synchronous Reluctance Motor
(D) Permanent Magnet Synchronous Motor
Answer: - Option B

59. The motor which is mostly preferred for Process control systems is
(A) Switched Reluctance Motor
(B) Stepper Motor
(C) Synchronous Reluctance Motor
(D) Permanent Magnet Synchronous Motor
Answer: - Option B

60. The motor which is mostly preferred for Cryogenic coolers is


(A) Switched Reluctance Motor
(B) Stepper Motor
(C) Synchronous Reluctance Motor
(D) BLDC Motor
Answer: - Option D

61. The motor which is mostly preferred for Artificial Heart Pumps is
(A) BLDC Motor
(B) Stepper Motor
(C) Synchronous Reluctance Motor
(D) Permanent Magnet Synchronous Motor
Answer: - Option A

62. The motor which is mostly preferred for Hard Disc Drive is
(A) BLDC Motor
(B) Switched Reluctance Motor
(C) Synchronous Reluctance Motor
(D) Permanent Magnet Synchronous Motor
Answer: - Option A

Page 34 of 42
63. The motor which is mostly preferred for elevators is
(A) BLDC Motor
(B) Switched Reluctance Motor
(C) Synchronous Reluctance Motor
(D) Permanent Magnet Synchronous Motor
Answer: - Option D

64. The motor which is mostly preferred for traction is


(A) Permanent Magnet Synchronous Motor
(B) Switched Reluctance Motor
(C) Synchronous Reluctance Motor
(D) Stepper Motor
Answer: - Option A

65. The motor which is mostly preferred for glass industry is


(A) Permanent Magnet Synchronous Motor
(B) Switched Reluctance Motor
(C) Synchronous Reluctance Motor
(D) Stepper Motor
Answer: - Option A

66. The motor which is mostly preferred for steel rolling mills is
(A) Permanent Magnet Synchronous Motor
(B) Switched Reluctance Motor
(C) Synchronous Reluctance Motor
(D) Stepper Motor
Answer: - Option A

67. The motor which is mostly preferred for fibre spinning mills is
(A) Permanent Magnet Synchronous Motor
(B) Switched Reluctance Motor
(C) Synchronous Reluctance Motor
(D) Stepper Motor
Answer: - Option A

68. The maximum stepping rate of variable reluctance stepper motor is upto __________ pulses per
seconds
(A) 120
(B) 12
(C) 12000
(D) 1200
Answer: - Option D

69. The maximum stepping rate of permanent magnet stepper motor is upto __________ pulses per
seconds
(A) 120
(B) 300
(C) 3000
(D) 1200
Answer: - Option C

Page 35 of 42
70. Which of the following motor has low inertia?
(A) Permanent Magnet Synchronous Motor
(B) Servo Motor
(C) Synchronous Reluctance Motor
(D) Stepper Motor
Answer: - Option B

71. Which of the following motor has high speed of response?


(A) Permanent Magnet Synchronous Motor
(B) Servo Motor
(C) Synchronous Reluctance Motor
(D) Stepper Motor
Answer: - Option B

72. Which of the following motor has linear torque speed characteristics?
(A) Permanent Magnet Synchronous Motor
(B) Servo Motor
(C) Synchronous Reluctance Motor
(D) Stepper Motor
Answer: - Option B

73. The motor which is mostly preferred for remote positioning devices is
(A) Switched Reluctance Motor
(B) Permanent Magnet Synchronous Motor
(C) Synchronous Reluctance Motor
(D) Servo Motor
Answer: - Option D

74. The motor which is mostly preferred for Robotics is


(A) Switched Reluctance Motor
(B) Permanent Magnet Synchronous Motor
(C) Synchronous Reluctance Motor
(D) Servo Motor
Answer: - Option D

75. The motor which is mostly preferred for food tracking and guidance systems is
(A) Switched Reluctance Motor
(B) Permanent Magnet Synchronous Motor
(C) Synchronous Reluctance Motor
(D) Servo Motor
Answer: - Option D

76. The motor which is mostly preferred for self-balancing recorders is


(A) Switched Reluctance Motor
(B) Permanent Magnet Synchronous Motor
(C) Synchronous Reluctance Motor
(D) Servo Motor
Answer: - Option D

Page 36 of 42
77. The motor which is mostly preferred for machine tools is
(A) Switched Reluctance Motor
(B) Permanent Magnet Synchronous Motor
(C) Synchronous Reluctance Motor
(D) Servo Motor
Answer: - Option D

Verified By Re-Verified By Approved By


Prepared By
Mr. Lavhate V. J. Mr. Patil S. S. Mr. Mandale R.K.
Mr. Mandale R. K.
Module Coordinator Academic Coordinator HoD EE

Page 37 of 42
ZEAL EDUCATION SOCIETY’S

ZEAL POLYTECHNIC,PUNE
NARHE │PUNE -41 │ INDIA
DEPARTMENT OF ELECTRICAL ENGINEERING

05 – Protective device & Switchgear Marks:-12


Content of Chapter:-
5.1 Types of earthing systems.
5.2 Installation of earthing systems.
5.3 Testing/measurement of earthing resistance for various installations as per IE rules.
5.4 Significance and adverse effects of improper earthing systems.
5.5 MCB, ELCB

1. The ground wire is coloured


A. Green
B. Black
C. Yellow
D. Red
Answer: - Option A

2. The maximum permissible value of earth resistance for major substation is


A. 0.5 Ohms
B. 1 Ohms
C. 2 Ohms
D. 5 Ohms
Answer: - Option B

3. Earthing is necessary to give protection against


A. Danger of electric shock
B. Voltage fluctuation
C. Overloading
D. High temperature of the conductors
Answer: - Option A

4. The maximum permissible value of earth resistance for power station is


A. 0.5 Ohms
B. 1 Ohms
C. 2 Ohms
D. 5 Ohms
Answer: - Option

5. Solid grounding is adopted for voltages below


A. 100 V
B. 200 V
C. 400 V
D. 660 V
Answer: - Option D

Page 38 of 42
6. The maximum permissible value of earth resistance for minor substation is
A. 0.5 Ohms
B. 1 Ohms
C. 2 Ohms
D. 5 Ohms
Answer: - Option C

7. The advantage of neutral earthing is


A. Freedom from persistent arcing grounds
B. Over voltages due to lightning can be discharged to earth
C. Simplified design earth fault protection
D. All of the above
Answer: - Option D

8. The maximum permissible value of earth resistance for residential wiring is


A. 0.5 Ohms
B. 1 Ohms
C. 5 Ohms
D. 2 Ohms
Answer: - Option C

9. The advantage of neutral earthing


A. Safety of personnel
B. Reduction of earth fault current
C. Elimination of arcing ground
D. None of the above
Answer: - Option C

10. The maximum permissible value of earth resistance for H.T Line is
A. 0.5 Ohms
B. 1 Ohms
C. 5 Ohms
D. 10 Ohms
Answer: - Option D

11. The maximum permissible value of earth resistance for L.T Line is
A. 0.5 Ohms
B. 1 Ohms
C. 5 Ohms
D. 2 Ohms
Answer: - Option C

12. The maximum permissible value of earth resistance for Tower footing resistance
is
A. 10 Ohms
B. 1 Ohms
C. 5 Ohms
D. 2 Ohms
Answer: - Option A

13. The maximum permissible value of earth resistance for DTR structures is
A. 10 Ohms
B. 1 Ohms
C. 5 Ohms
D. 2 Ohms

Page 39 of 42
Answer: - Option C

14. If soil resistivity increases then earth resistance


A. Increases
B. Decreases
C. Remains same
D. Either A or B
Answer: - Option A

15. If moisture content in soil increases then earth resistance


A. Increases
B. Decreases
C. Remains same
D. Either A or B
Answer: - Option B

16. If earth electrode is buried deep inside the soil then earth resistance
A. Increases
B. Decreases
C. Remains same
D. Either A or B
Answer: - Option B

17. If earth electrode is buried deep inside the soil then earth resistance
A. Increases
B. Decreases
C. Remains same
D. Either A or B
Answer: - Option B

18. If earth electrode is buried deep inside the soil then earth resistance
A. Increases
B. Decreases
C. Remains same
D. Either A or B
Answer: - Option B

19. If powder of charcoal and salt is added inside the soil then earth resistance
A. Increases
B. Decreases
C. Remains same
D. Either A or B
Answer: - Option B

20. If electrode size is increased then earth resistance


A. Increases
B. Decreases
C. Remains same
D. Either A or B
Answer: - Option B

Page 40 of 42
21. Earth resistance should be
A. Low
B. High
C. Very High
D. Either B or C
Answer: - Option A

22. Factors on which earth resistance depends are


A. Depth of electrode
B. Moisture
C. Salt
D. All of the above
Answer: - Option D

23. Earth wire or ground wire is made of


(A) Copper
(B) Aluminium
(C) Galvanised Steel
(D) Iron
Answer: - Option C

24. The size of earth wire or ground wire depends on


(A) Rated current carrying capacity of the service line
(B) Depends on the soil resistance
(C) Maximum fault current carrying through the ground wire
(D) Both (B) and (C)
Answer: - Option D

25. Earth electrode used in plate earthing


A. Plate
B. Pipe
C. Rod
D. Grid
Answer: - Option A

26. The material used in plate earthing


A. Salt
B. Charcoal
C. GI wire
D. All of the above
Answer: - Option D

27. The size of plate electrode in inches in plate earthing is


A. 0.25 inches
B. 0.5 inches
C. 0.75 inches
D. 0.9 inches
Answer: - Option A

28. The size of SWG for pipe earthing is


A. 12 SWG
B. 16 SWG
C. 8 SWG
D. 20 SWG
Answer: - Option C

Page 41 of 42
29. Which of the following is the cheapest method of earthing
A. Pipe Earthing
B. Plate Earthing
C. Split Earthing
D. Rod Earthing
Answer: - Option C

30. The earth potential is taken as


A. Zero
B. Infinite
C. 1 Volt
D. 10 Volt
Answer: - Option C

Verified By Re-Verified By Approved By


Prepared By
Mr. Lavhate V. J. Mr. Patil S. S. Mr. Mandale R.K.
Mr. Mandale R. K.
Module Coordinator Academic Coordinator HoD EE

Page 42 of 42

You might also like