Unit 2 - Classwork Problems
Unit 2 - Classwork Problems
Unit II
Linear Transformations and Eigenvalues
Detailed Syllabus:
2.1 Linear transformations
2.2 Matrix associated with a linear map
2.3 Composition of linear maps
2.4 Kernel and Range of a linear map, Rank-nullity theorem
2.5 Inverse of a linear transformation
2.6 Cayley-Hamilton Theorem
2.7 Eigenvalues and eigenvectors:
Symmetric, Skew-symmetric, Hermitian, and Skew-Hermitian matrices
2.8 Diagonalization of matrices
1. T ( v1 + v2 ) = T ( v1 ) + T ( v2 )
2. T ( cv1 ) = cT ( v1 )
1. T : R → R , T ( x ) = 4 x .
2. T : R 2 → R, T ( x, y ) = 2 x + 3 y .
3. T : R 2 → R 2 , T ( x, y ) = ( 3x + y, x − 2 y ) .
4. T : R3 → R 2 , T ( x, y, z ) = ( 2 x + z , x − 3 y ) .
5. T : R3 → R3 , T ( x, y, z ) = ( x, y,0 ) .
6. T : R3 → R3 , T ( x, y, z ) = ( x + 2 y − 3z , 2 x − y + z , − x + 2 y + z ) .
1
SVKM’s Narsee Monjee Institute of Management Studies
Mukesh Patel School of Technology Management & Engineering
2
SVKM’s Narsee Monjee Institute of Management Studies
Mukesh Patel School of Technology Management & Engineering
Remark:
i. T (0) = 0
ii. T ( − v1 ) = −T ( v1 )
iii. T ( v1 − v2 ) = T (v1 ) − T ( v2 )
Remark:
Let V and W be vector spaces and let {v1 , v2 ,....., vn } be a basis of V . Recall for every x ∈V ,
x = c1v1 + c2 v2 + .....cn vn
we can see that any linear transformation T is completely determined by its action on a basis of
V.
Pre-requisites:
Let V and W be vector spaces of dimension n and m respectively. Let {v1 , v2 ,....., vn } be a basis
of V and {w1 , w2 ,....wm } be a basis of W . Let T : V → W be a linear map. As
T ( v1 ) , T ( v2 ) ,.....T ( vn ) are elements of W , we have
3
SVKM’s Narsee Monjee Institute of Management Studies
Mukesh Patel School of Technology Management & Engineering
a11 … a1n
The matrix A = is called the matrix associated with T with respect to the basis
a
m1 amn
{v1 , v2 ,....., vn } and {w1 , w2 ,....wm } .
x1 y1
x2 y2
Remark: For every vector x in V , A × = where xi ,1 ≤ i ≤ n are the co-ordinates of
xn ym
x with respect to the basis {v1 , v2 ,....., vn } and y j ,1 ≤ j ≤ m are the co-ordinates of y = T ( x ) with
respect to the basis {w1 , w2 ,....wm } .
Let U , V and W be a vector spaces with bases B1 = {u1 , u2 ,....., un } , B2 = {v1 , v2 ,....., vm } and
B3 = {w1 , w2 ,....wr } respectively. Let T : U → V and S : V → W be linear maps. Let us denote the
matrix associated with the linear map, T : U → V with respect to the bases B1 and B2 as [ A]B ← B ;
2 1
and the matrix associate with S : V → W with respect to the bases B2 and B3 as
[ B ]B ← B respectively. Then, the matrix associated with the linear map
3 2
S T : U → W , denoted
by [C ]B ← B satisfies
3 1
(0.1)
4
SVKM’s Narsee Monjee Institute of Management Studies
Mukesh Patel School of Technology Management & Engineering
[ C ] B ← B = [ B ]B ← B [ A ]B ← B
3 1 3 2 2 1
.
(Right hand side of the above equation is the product of two matrices.)
Let V and W be vector spaces. Let T : V → W be any linear transformation. The Kernel of T ,
denoted as ker( T ), is the set of all vectors in V , that are mapped by T to 0 in W . That is
ker (T ) = {v ∈V : T (v) = 0}
The range of T , denoted as range( T ), is the set of all vectors in W that are images of vectors in
V under T . That is
range(T ) = {T (v) : v ∈ V }
= {w ∈ W : w = T (v) for some v ∈ V }
Note: The kernel of a linear transformation T , ( ker( T )) is a subspace of V ; and the range of T ,
(range( T )) is a subspace of W .
Let T : V → W be any linear transformation. The rank of T is the dimension of the range of T ,
and is denoted by rank( T ). The nullity of T is the dimension of the kernel of T , and is denoted
by nullity( T ).
Definition: Let U and V be vector spaces and T : U → V be a linear map. A linear map
T −1 : V → U is the inverse of T if T T −1 = T −1 T = I .
5
SVKM’s Narsee Monjee Institute of Management Studies
Mukesh Patel School of Technology Management & Engineering
A linear transformation is said to be invertible if the map T : U → V is one- one and onto.
Let U and V be vector spaces with bases B1 = {u1 , u2 ,....., un } , B2 = {v1 , v2 ,....., vm } and let
T : U → V be a linear map. The matrix of T −1 : V → U with respect to given bases is the inverse
of matrix of a linear map T : U → V with respect to the same bases.
n
( −1) An + k1 An −1 + ..... + kn I = 0 …..(i)
Note: To find A−1 multiply A−1 both sides of (i) and simplify we get,
1
A−1 = − ( −1) An −1 + k1 An − 2 + ..... + kn −1 I
n
kn
6
SVKM’s Narsee Monjee Institute of Management Studies
Mukesh Patel School of Technology Management & Engineering
Note 1: If all the n eigenvalues of A are distinct, then there correspond n distinct linearly
independent eigenvectors.
Note 2: For an eigenvalue of A , repeated (twice or more), there may correspond one or
several linearly independent eigenvectors. Thus the set of eigenvectors may or may not form a
set of n linearly independent vectors.
Note 3: Algebraic multiplicity of an eigenvalue λ is the order of the eigenvalue as a root of
the characteristic polynomial. (i.e. If λ is a double root then algebraic multiplicity is 2).
Note 4: Geometric multiplicity of λ is the number of linearly independent eigenvectors
corresponding to λ .
Note 5: Formula for finding characteristic equation of a 3 × 3 matrix
λ 3 − trace ( A) λ 2 + ( A11 + A22 + A33 ) λ − det ( A) = 0
Note:
1. The eigenvalues of a real symmetric matrix are real. The eigenvalues of a real skew
symmetric matrix are purely imaginary or zero.
2. The eigenvalues of an orthogonal matrix are real or complex conjugates in pairs and have
absolute value 1.
Theorems on Eigen Values and Eigen Vectors
1. The eigen vectors corresponding to distinct eigen values of a real symmetric matrix are
orthogonal.
1 1 1
2. If λ1 , λ2 ,......, λn are eigen values of A , then , ,......, are eigen values of A−1 .
λ1 λ2 λn
A
3. If λ is eigen value of non-singular matrix A , then is eigen value of adjoint of A .
λ
4. If A is upper and lower triangular matrix, diagonal elements are eigen values of it.
5. If f ( x ) is an algebraic polynomial in x and λ is an eigen value and X is an corresponding
eigen vector of a matrix A then f ( λ ) is an eigen value and X is an corresponding eigen
vector of a matrix f ( A) .
7
SVKM’s Narsee Monjee Institute of Management Studies
Mukesh Patel School of Technology Management & Engineering
Classwork Problems
1. T : R → R, T ( x) = x 2 .
2. T : R 2 → R, T ( x, y) = xy .
8
SVKM’s Narsee Monjee Institute of Management Studies
Mukesh Patel School of Technology Management & Engineering
1 1
Ans :
1 −1
1 0 2
Ans :
3 0 −1
1 0
Ans : 2 1
1 1
π
5. Find the matrix associated with T , where T is rotation by .
4
1 −1
2 2
Ans :
1 1
2 2
6. For the following matrices given below, write the corresponding linear
transformations T : R 2 → R 2 . Also draw the image of the rectangle with corner points (0,0),
(2,0), (2,1) and (0,1). In each case explain the geometric effect of T on this rectangle.
1 3
a)
0 1
9
SVKM’s Narsee Monjee Institute of Management Studies
Mukesh Patel School of Technology Management & Engineering
3 0
b)
0 3
1 0 1 0 2
1 0 2 1 2
MT = M S = 1 1 M S T = 4 0 1 M T S =
3 0 −1 0 1 3 0 −1 3 −1
a +b b
3. Define linear transformations S : R 2 → M 22 and T : R 2 → R 2 by S ( a, b ) =
0 a −b
and T ( c, d ) = ( 2c + d , − d ) . Compute ( S T ) ( x, y ) .
2x −y
Ans : ( S T ) ( x, y ) =
0 2x + 2 y
4. Use matrix method and verify the answer in example 1.
1 1
Ans : M T = M S = (1 1) M S M T = ( 2 0)
1 −1
5. Let T1 and T2 represent linear maps on R 2 . If T1 represents reflection about y- axis and T2
represents expansion in the direction of y-axis by a factor of 2, write the linear
transformation T1 T2 and T2 T1 .
6. Draw the image of the unit square with corner points (0,0), (1,0), (1,1) and (0,1) under the
map T = T1 T2 where T1 is reflection about the line x = y and T2 is expansion in the
direction of y-axis by a factor of 3.
2.4 Range and kernel of a linear map, rank-nullity theorem
1. Find the range and kernel of T : R 3 → R defined by T ( x, y, z ) = 3x − 2 y + z .
10
SVKM’s Narsee Monjee Institute of Management Studies
Mukesh Patel School of Technology Management & Engineering
4u − v
Ans: T ( x, y ) = ( y , 4 y − 5 x ). T is invertible. T −1 ( u , v ) = ,u
5
11
SVKM’s Narsee Monjee Institute of Management Studies
Mukesh Patel School of Technology Management & Engineering
5u + v 3u − 2v
Ans: T −1 ( u , v ) = ,
13 13
Ans:
1. Find the characteristic equation of the matrix given below and verify that it satisfies Cayley-
1 1 3 7 −1 3
Hamilton theorem: i) A = 1 0 −3 , ii) A = 6
1 4
−2 1 0 2 4 8
2. Verify Cayley-Hamilton theorem for the matrix A and hence find A−1 , where
1 2 −2 3 2 6
A = −1 3 0 Ans. A − 5 A + 9 A − I = 0, A = 1 1
3 2 −1
2 .
0 −2 1 2 2 5
3. Find the characteristic equation of the matrix A. Show that the matrix A satisfies the
characteristic equation and hence find A−1 and A4 .
40
3 1 −1 5 5 −5 104 98 204
1 2 1 3 −3 6 46 20 10
ii) A = −1 0 3
1
Ans. A =−1
7 −1 −4 , A = −10 36 30
4
18
2 −1 1 1 5 2 20 −10 46
4. Find the characteristic equation of the matrix A given below and hence, find the matrix
1 4
represented by A5 − 4 A4 − 7 A3 + 11A2 − A − 10I in terms of A , where A = .
2 3
[Ans. A + 5 I ]
5. Find the characteristic equation of the matrix A given below and hence, find the matrix
12
SVKM’s Narsee Monjee Institute of Management Studies
Mukesh Patel School of Technology Management & Engineering
2 1 1
represented by A − 5 A + 7 A − 3 A + A − 5 A + 8 A − 2 A + I , where A = 0 1 0 .
8 7 6 5 4 3 2
1 1 2
8 5 5
[Ans. 0 3 0 ]
5 5 8
6. Find Characteristic equation of matrix A and hence find the matrix represented
1 3 7
by A − 4 A − 20 A − 34 A − 4 A − 20 A − 33 A + I where A = 4 2 3 .
7 6 5 4 3 2
1 2 1
3 6 14
[Ans. 8 5 6 ]
2 4 3
13
SVKM’s Narsee Monjee Institute of Management Studies
Mukesh Patel School of Technology Management & Engineering
R3 − 2 R1
1 1 1 x1
0 0 −1 x = 0
2
0 0 0 x3
∴ x3 = 0
And x1 + x2 + x3 = 0
i.e. x1 + x2 = 0
Let x1 = k1
∴ x2 = − k1
1
Hence, eigenvector is X 1 = k1 −1 .
0
Alternate method: (Applicable only for distinct eigenvalue)
For λ = 1 ,
( A − λI ) X = 0
0 0 −1 x1
1 1 1 x = 0
2
2 2 2 x3
∴− x3 = 0
x1 + x2 + x3 = 0
2 x1 + 2 x2 + 2 x3 = 0
Consider two distinct equations,
x1 + x2 + x3 = 0
− x3 = 0
Now by using modified Cramer’s rule, we get
x1 − x2 x
= = 3
1 1 1 1 1 1
0 −1 0 −1 0 0
x1 − x2 x3
= =
−1 −1 0
x x x
Let 1 = 2 = 3 = k1
−1 1 0
1
Hence, eigenvector is X 1 = −k1 −1 .
0
For λ = 2 ,
14
SVKM’s Narsee Monjee Institute of Management Studies
Mukesh Patel School of Technology Management & Engineering
( A − λI ) X = 0
−1 0 −1 x1
1 0 1 x = 0
2
2 2 1 x3
2
On solving, we get eigenvector X 2 = k2 −1
−2
For λ = 3 ,
( A − λI ) X = 0
−2 0 −1 x1
1 −1 1 x = 0
2
2 2 0 x3
1
On solving, we get eigenvector X 3 = k3 1 .
−2
[Ans. and ]
[Ans. and ]
2 4 −1 3
5. If A = then find eigen values of 6 A + A + 2I . [Ans. 31, 13]
0 3
1 2 3 −2
0 2 4 6
6. Find eigen values of adj ( A ) if A = [Ans. 48, 24, 12, 8]
0 0 4 −5
0 0 0 6
15
SVKM’s Narsee Monjee Institute of Management Studies
Mukesh Patel School of Technology Management & Engineering
1 8 2
7. If A = find Eigen values and Eigen vectors of A + 2 A + I . [Ans. 36, 4]
2 1
(i) A, (ii) AT , (iii) A-1, (iv) 4A-1, (v) A2, (vi) A2-2A+I, (vii) A3 +2I.
[Ans. and ]
10. Obtain the eigenvalues and corresponding orthogonal eigenvectors of the symmetric matrix
[Ans. and ]
11. Obtain the eigenvalues and corresponding orthogonal eigenvectors of the symmetric matrix
6 −2 2 1 2 1
A = −2 3 −1 [Ans: 2,2,8 and 2 , −1 , 0 ]
2 −1 3
0 1 −2
12. Obtain the eigenvalues and corresponding orthogonal eigenvectors of the symmetric matrix
1 2 2 1 1 1
A = 2 1 2 [Ans: -1,-1,5 and −1 , 0 , 1 ]
2 2 1 0 −1 1
13. Find Eigen values and Eigen vectors for the following matrices:
0 1 1 −1
a. [Ans. λ = i, −i and , ]
−1 0 i i
2 −1 i −i
b. [Ans. λ = 2 + i, 2 − i and , ]
1 2 1 1
16
SVKM’s Narsee Monjee Institute of Management Studies
Mukesh Patel School of Technology Management & Engineering
0 1 1 1
1 0 [Ans. λ = 1, −1 and , ]
1 −1
4 8 1
9 9 9
−7 4 −4
16. Find the eigenvalue of the given orthogonal matrix A =
9 9 9
−4 1 8
9 9 9
7 5 11 7 5 11
[Ans. λ = 1, + i, − i ]
18 18 18 18
2. Show that the following matrix is diagonalizable. Also find the diagonal matrix and
6 −2 2
diagonalising matrix, A = −2 3 −1 .
2 −1 3
6 −2 2
Answer: Given A = −2 3 −1
2 −1 3
Trace of A = 12
Sum of minors of diagonal elements of A = 36
A = 32
∴ characteristic equation is λ 3 − 12λ 2 + 36λ − 32 = 0 .
∴ λ = 8, 2, 2
For λ = 2
Consider AX = λ X [ A − λ I ] X = 0
4 −2 2 x 0 4 −2 2 x 0
−2 1 −1 y = 0 →2 R2 + R1
2 R3 − R1 0 0 0 y = 0
2 −1 1 z 0 0 0 0 z 0
Rank of coefficient matrix=1
Number of Variables=3
Number of independent solution= Number of Variables - Rank of
coefficient matrix=3-1=2
17
SVKM’s Narsee Monjee Institute of Management Studies
Mukesh Patel School of Technology Management & Engineering
8 −6 2
3. Show that the matrix A = −6 7 −4 is diagonalizable. Find the transforming matrix and
2 −4 3
the diagonal matrix.
1 2 2 0 0 0
[Ans. M = 2 1 −2 , D = 0 3 0 ]
2 −2 1 0 0 15
−9 4 4
4. Show that the matrix A = −8 3 4 is diagonalizable. Find the transforming matrix M
−16 8 7
and the diagonal matrix D.
1 1 1 −1 0 0
[Ans. M = 0 2 1 , D = 0 −1 0 ]
2 0 2 0 0 3
18
SVKM’s Narsee Monjee Institute of Management Studies
Mukesh Patel School of Technology Management & Engineering
1 −6 −4
5. Show that the matrix A = 0 4 2 is diagonalizable. Find the transforming matrix M
0 −6 −3
and the diagonal matrix D.
2 1 2 0 0 0
[Ans. M = −1 −2 −2 , D = 0 1 0 ]
2 3 3 0 0 1
2 −1 1
6. Check whether the following matrix is similar to diagonal matrix: A = 2 2 −1 .
1 2 −1
[Ans. No]
2 3 4
7. Show that the matrix A = 0 2 −1 is not similar to diagonal matrix.
0 0 1
19