0% found this document useful (0 votes)
9 views8 pages

Basic Percentage

The document explains the concept of percentages, including how to convert between fractions, percentages, and decimals. It provides a chart of common fractions and their percentage equivalents, along with multiple examples demonstrating percentage calculations. The content serves as a basic guide for understanding and performing percentage-related calculations.

Uploaded by

05Kushal Das
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
9 views8 pages

Basic Percentage

The document explains the concept of percentages, including how to convert between fractions, percentages, and decimals. It provides a chart of common fractions and their percentage equivalents, along with multiple examples demonstrating percentage calculations. The content serves as a basic guide for understanding and performing percentage-related calculations.

Uploaded by

05Kushal Das
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Basic Percentage

Understanding Percentage

● A percentage is a way of expressing a number as a fraction of 100. It is


denoted by the symbol %.
● For example, 50% means 50 out of 100, or simply 50/100 = 0.5

Basic Conversions Involving Percentage


● Fraction to Percentage: Multiply the fraction by 100 and add the %
sign.

Example: To convert 3/4 into a percentage:

● Percentage to Fraction: Remove the % sign, divide by 100, and


simplify if necessary.

Example: To convert 80% to a fraction:

● Decimal to Percentage: Move the decimal point two places to the


right and add the % sign.

Example: 0.25 = 0.25 × 100 = 25%

● Percentage to Decimal: Move the decimal point two places to the


left, removing the % sign.

Example: 85% = 0.85


Fraction to Percent Chart
Some important fractions to percent are listed below, such a list is helpful for
quick answer calculation.
Fraction Percent

1/1 100 %

1/2 50 %

1/3 33.33 %

1/4 25 %

1/5 20 %

1/6 16.67 % or 16 (⅔) %

1/7 14.28 % or 14 (2/7) %

1/8 12.5 % or 12 (½) %

1/9 11.11 % or 11(1/9) %

1/10 10 %

2/3 66.67 % or 66 (⅔) %

2/4 50 %

2/5 40 %

2/6 33.33 % or 33 (⅓) %

2/7 28.57 % or 28 (4/7) %

2/8 25 %

2/9 22.22 % or 22(2/9) %

3/4 75 %

3/5 60 %

3/6 50 %

3/8 37.5 % or 37 (½) %


5/8 62.5% or 62 (½) %

4/5 80 %

4/6 66.67 %

4/8 50 %

5/6 83.33 % or 83 (⅓) %

6/9 66.66 %

7/9 77.77 %

8/9 88.88 %

3/7 42.85 % or 42 (6/7) %

4/7 57.14 % or 57 (1/7) %

5/7 71.42 % or 71 (3/7) %

1/11 9.09 % or 9 (1/11) %

1/12 8.33 % or 8 (⅓) %

1/13 7.69 % or 7 (9/13) %

1/14 7.14 % or 7 (1/7) %

1/15 6.66% or 6 (⅔ ) %

1/16 6.25 % or 6 (¼ ) %

1/17 5.88 % or 5 (15/17) %

1/18 5.55 % or 5 (5/9) %

1/19 5.26 % or 5 (5/19 ) %

1/20 5%

1/21 4.76 % or 4 (16/21) %

1/22 4.54 % or 4 (6/11) %

1/23 4.34 % or 4 (8/23) %


1/24 4.16 % or 4 (⅙) %

1/25 4%

1/40 2.5 % or 2 (½) %

Example regarding above concept:


Example 1: What is 40% of 200?

Solution:

40% = 40/100 = 0.40

⇒ 0.40 × 200 = 80

∴ The correct answer is 80.

Example 2: A shirt costs ₹500. A 25% discount is given. What is the


discounted price?

Solution:

Discount = 25% of 500 = 0.25 × 500 = ₹125

Discounted price = 500 - 125 = ₹375

∴ The correct answer is ₹375.

Example 3: Convert 3/4 to a percentage.

Solution:

(3/4) × 100 = 75%

∴ The correct answer is 75%.


Example 4: Convert 5/8 to a percentage.

Solution:

(5/8) × 100 = 62.5%

∴ The correct answer is 62.5%.

Example 5: Convert 80% to a fraction.

Solution:

80% = 80/100 = ⅘

∴ The correct answer is 4/5.

Example 6: Convert 25% to a fraction.

Solution:

25% = 25/100 = ¼

∴ The correct answer is ¼

Example 7: Convert 0.75 to a percentage.

Solution:

0.75 × 100 = 75%

∴ The correct answer is 75%

Example 8: Convert 0.56 to a percentage.

Solution:

0.56 × 100 = 56%

∴ The correct answer is 56%


Example 9: Convert 85% to a decimal.

Solution:

85% = 85/100 = 0.85

∴ The correct answer is 0.85

Example 10: Convert 60% to a decimal.

Solution:

60% = 60/100 = 0.60

∴ The correct answer is 0.60

Example 11: What is the value of 125 percent of 50 percent of 120?

Solution:

Given:

Value of 125 percent of 50 percent of 120

Calculation:

⇒ 120 x 50% x 125%

⇒ 120 x 50/100 x 125/100

⇒ 120 x 1/2 x 5/4

⇒ 15 x 5

⇒ 75

∴ The correct answer is 75.

Example 12: What is 20 percent of 85?

Solution:

Given:

20% of 85
Calculation:

20% of 85

⇒ 20/100 × 85

⇒ 17

∴ The correct answer is 17.

Example 13: What is 50% of 50% equal to (in decimal)?

Solution:

Formula Used:

X% = X/100

Calculation:

= (50/100) × (50/100)

= 2500/10000

= 0.25

∴ The correct answer is 0.25.

You might also like