100% found this document useful (1 vote)
13 views21 pages

Basic IT Tools (Theory)

The document is a model question bank for a Basic IT Tools course, covering various topics related to computer systems, software, and Microsoft applications. It includes multiple-choice questions with answers on subjects such as computer types, memory units, software categories, and Microsoft Word and Excel functionalities. The content is structured in chapters, each focusing on different aspects of IT tools and their applications.

Uploaded by

lalasushovan
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
100% found this document useful (1 vote)
13 views21 pages

Basic IT Tools (Theory)

The document is a model question bank for a Basic IT Tools course, covering various topics related to computer systems, software, and Microsoft applications. It includes multiple-choice questions with answers on subjects such as computer types, memory units, software categories, and Microsoft Word and Excel functionalities. The content is structured in chapters, each focusing on different aspects of IT tools and their applications.

Uploaded by

lalasushovan
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Government General Degree College, kalna-I

Model Question Bank

Semester I

Paper: Basic IT Tools(Theory)


Code: COMP 1031
Chapter One:

1. Which of the following computer work on measurement only?


(a) Micro Computer
(b) Analog Computer
(c) Digital Computer
(d) Hybrid Computer
Answer: (b) Analog Computer

2. Fourth generation computers are based on


(a) Electronic vacuum tube
(b) Integrated circuit
(c) Microprocessor
(d) Transistor
Answer: (c) Microprocessor

3. Which of the following is an output unit?


(a) Key Board
(b) Bar code reader
(c) Printer
(d) Mouse
Answer: (c) Printer

4. Which of the following is a primary memory unit?


(a) RAM
(b) Pen Drive
(c) ROM
(d) SD Card
Answer: (c) ROM

5. MB stands for
(a) Mega Byte
(b) Mega Bit
(c) Micro Byte
(d) Mega Bits
Answer: (a) Mega Byte

6. Which of the following is application software?


(a) WINDOWS
(b) MS-DOS
(c) LINUX
(d) MS-EXCEL
Answer: (d) MS-EXCEL

7. CPU stands for


(a) Central processing unit
(b) Center processing unit
(c) Centered processing unit
(d) Central processed unit
Answer: (a) Central processing unit

8. Which of the following is a Hybrid computer?


(a) Thermometer
(b) Calculator
(c) Ultrasound Machine
(d) Speedometer
Answer: (c) Ultrasound Machine

9. 1 GB is equal to
(a) 1024 KB
(b) 1024 Byte
(c) 1024 Bits
(d) 1024 MB
Answer: (a) 1024 KB

10. Which is not application software?


(a) WINDOWS
(b) POWER POINT
(c) WORD
(d) PAINT
Answer: (a) WINDOWS

11. RAM stands for


(a) Read Access Memory
(b) Random Access Memory
(c) Random Accessed Memory
(d) Randomly Access Memory
Answer: (b) Random Access Memory

12. Which of the following is system software?


(a) OS
(b) CPU
(c) Power Point
(d) Paint
Answer: (a) OS

13. OS stands for


(a) Operating Software
(b) Operated System
(c) Operating System
(d) Optional System
Answer: (c) Operating System

14. Which of the following is OS?


(a) LINUX
(b) POWER POINT
(c) MS-WORD
(d) EXCEL
Answer: (a) LINUX

15. ROM is
(a) Augmented Memory
(b) Secondary Memory
(c) Primary Memory
(d) Auxiliary Memory
Answer: (c) Primary Memory

16. In how many ways we can classify the computers based on its size?
(a) 2
(b) 4
(c) 3
(d) 6
Answer: (b) 4

17. Example of input unit


(a) Monitor
(b) Audio display
(c) Bar code Reader
(d) Printer
Answer: (c) Bar code Reader

18. What are the main components of a CPU?


(a) IU, MU, CU and ALU
(b) OU, MU, CU and ALU
(c) IU,MU, CU, ALU and OU
(d) MU, CU and ALU
Answer: (d) MU, CU and ALU

19. In how many ways we can classify the computers based on its mode of working?
(a) 3
(b) 4
(c) 2
(d) 5
Answer: (a) 3

20. 1 Byte is equal to how many bits?


(a) 16 bits
(b) 8 bits
(c) 64 bits
(d) 32 bits
Answer: (b) 8 bits
Chapter Two:

1. What is the blank space outside the printing area on a page?


(a) Margins
(b) Clipart
(c) Foote
(D) Header
Answer: (a) Margins

2. Select all the text in MS Word document by


(A) Ctrl +S
(B) Ctrl + A
(C) Ctrl + V
(D) Ctrl + l
Answer: (B) Ctrl + A

3. Ctrl + I command is used for what purpose?


(A) Save Document
(B) Left Indent
(C) Italic
(D) Close Document
Answer: (C) Italic

4. What is landscape?
(A) Page Orientation
(B) Paper Size
(C) A Font Style
(D) Page Layout
Answer: (A) Page Orientation

5. Which function key is used to spell check?


(A) F6
(B) F7
(C) F8
(D) F5
Answer: (B) F7

6. Numbers or letters that appear below the normal text are called?
(A) Subscript
(B) Toptext
(C) Supertext
(D) Superscript
Answer: (A) Subscript

7. Ctrl + N is used to
(A) Close the Document
(B) Create a New Document
(C) Open the Document
(D) Save the Document
Answer: (B) Create a New Document
8. What is the smallest and largest font size in MS Word?
(A) 5 and 72
(B) 8 and 68
(C) 8 and 72
(D) 6 and 72
Answer: (C) 8 and 72

9. Which feature of Microsoft Word helps in creating list?


(A) Bullets and Numbering
(B) Word Wrap
(C) Scaling
(D) Word Art
Answer: (A) Bullets and Numbering

10. Help window can be opened by?


(A) F2
(B) F9
(C) F1
(D) F11
Answer: (C) F1

11. MS Word is ____ software?


(A) Presentation tool
(B) Spreadsheet program
(C) Word Processing tool
(D) Painting tool
Answer: (C) Word Processing tool

12. Shortcut key for “Subscript” is?


(A) Ctrl + Shift + –
(B) Ctrl + Shift + =
(C) Ctrl + =
(D) Ctrl + –
Answer: (C) Ctrl + =

13. What is the default file extension for all MS Word documents?
(A) .word
(B) .txts
(C) .docx
(D) .docs
Answer: (C) .docx

14. What is the shortcut key for “Find and Replace” dialog box?
(A) Ctrl + H
(B) Ctrl + Shift + F
(C) Ctrl + R
(D) Ctrl + F
Answer: (A) Ctrl + H
15. What is the default font used in MS Word 2007 document?
(A) Calibri
(B) Arial
(C) Times New Roman
(D) Monotype Corsiva
Answer: (C) Times New Roman

16. To adjust the document margin in MS Word, we use which of the following?
(A) Indent
(B) Margin
(C) Space
(D) Border
Answer: (A) Indent

17. A picture or a graphic that can be added to MS Word is called?


(A) Clickart
(B) Clipart
(C) Coldart
(D) Clusterart
Answer: (B) Clipart

18. To underline the text, use the command


(A) Ctrl + U
(B) Ctrl + T
(C) Ctrl + J
(D) Ctrl + A
Answer: (A) Ctrl + U

19. The Justify option in MS Word is used for?


(A) Aligning the text to centre
(B) Aligning the text to left margin
(C) Aligning the text to both left and right margin
(D) Aligning the text to right margin
Answer: (C) Aligning the text to both left and right margin

20. When was Microsoft Word released?


(A) 1991
(B) 1981
(C) 1983
(D) 1980
Answer: (C) 1983

21. Ctrl + Pagedown command is used for?


(A) Move the cursor one Paragraph Down
(B) Move the cursor one Screen Down
(C) Move the cursor one Line Down
(D) Move the cursor one Page Down
Answer: (D) Move the cursor one Page Down
22. Section Break option does not consist which of the following?
(A) Previous Page
(B) Odd Page
(C) Next Page
(D) Even Page
Answer: (A) Previous Page

23. What is the use of End Key?


(A) Moves the cursor to the end of document
(B) Moves the cursor to the end of paragraph
(C) Moves the cursor to the end of screen
(D) Moves the cursor to the end of line
Answer: (D) Moves the cursor to the end of line

24. You can change vertical alignment from?


(A) Page Setup dialog box
(B) Formatting toolbar
(C) Standard toolbar
(D) Paragraph dialog box
Answer: (A) Page Setup dialog box
Chapter Three
1. ____ appear at the bottom of the Excel window.
(A) Title bar
(B) Formula bar
(C) Work sheet tabs
(D) Name box
Answer: (C) Work sheet tabs

2. What are the basic rectangular building blocks of a spreadsheet?


(A) Cells
(B) Zoom slider
(C) Help button
(D) All of these
Answer: (A) Cells

3. Which of the following is not a term pertaining to spreadsheets?


(A) Cell
(B) Character
(C) Browser
(D) Formula
Answer: (C) Browser

4. Another name for a pre-programmed formula in Excel is


(A) Cell
(B) Graph
(C) Function
(D) Range
Answer: (C) Function

5. Excel is a program that is used to prepare a


(A) Slide presentation
(B) Spreadsheet
(C) Text document
(D) Database
Answer: (B) Spreadsheet

6. In which tab wrap text feature is present in MS Excel 2007?


(A) Formulas
(B) View
(C) Insert
(D) Home
Answer: (D) Home

7. Which of the following identifies a cell in Excel?


(A) Address
(B) Formula
(C) Name
(D) Label
Answer: (A) Address
8. Which term is used to join the selected cells in to one cell?
(A) Filter
(B) Wrap
(C) Pivot
(D) Merge
Answer: (D) Merge

9. Which of the following Excel charts represents only one value for each variable?
(A) Bar
(B) Pie
(C) Line
(D) Function
Answer: (B) Pie

10. A formula in Excel always begins with an ____


(A) Equal sign
(B) Colon
(C) Comma
(D) Space
Answer: (A) Equal sign

11. What is the extension of saved file in MS Excel?


(A) .xls
(B) .xks
(C) .xos
(D) .xbs
Answer: (A) .xls

12. Which command is used to close the window of Excel?


(A) Alt+ F4
(B) Ctrl + W
(C) Ctrl +R
(D) Ctrl+ C
Answer: (A) Alt+ F4

13. How do you display current date only in MS Excel?


(A). Date ()
(B). Today ()
(C). Now ()
(D). Time ()
Answer: (B). Today ()

14. How do you wrap the text in a cell?


(A). Format cells font
(B). Format cells protection
(C). Format cells number
(D) Format cells alignment
Answer: (D) Format cells alignment
15. You can use the formula palette to
(A) Format cells containing numbers
(B) Create and edit formula containing functions
(C) Enter assumptions data
(D) Copy a range of cells
Answer: (B) Create and edit formula containing functions

16. ________is the best alternative to MS Excel offered by Google Inc.


(A). Google Slides
(B) Google Sheets
(C) Google Files
(D) Google Keep
Answer: (B) Google Sheets

17. A file that contains one or more worksheets to organize data is known as _______
(A) Workbook
(B) Excelbook
(C) Datasheet
(D) Spreadsheet
Answer: (C) Datasheet

18. MS Excel file can NOT be directly exported as ______


(A) PDF
(B) TXT
(C). PPT
(D). CSV
Answer: (A) PDF

19. In MS Excel, Workbook can be closed using keyboard shortcut ______


(A) Ctrl+C
(B) Ctrl+W
(C) Esc
(D) Ctrl+E
Answer: (B) Ctrl+W

20. Which one is not a function in ms excel?


(A) PROPER
(B) AVERAGE
(C) COUNT
(D) CLEAR
Answer: (D) CLEAR

21. The __ feature of ms excel quickly completes a series of data.


(A) Auto Filter
(B) Auto Complete
(C) Auto Fill
(D) Auto Sum
Answer: (C) Auto Fill
22. In MS Excel spreadsheet, Data can be sorted using ________.
(A) Filter function
(B) ARRAY function
(C) Lookup function
(D) Operator function
Answer: (A) Filter function

23. The intersection of a column and a row in MS Excel worksheet is known as _______
(A) Row
(B) Cell
(C) Column
(D) Tab
Answer: (B) Cell

24. In Microsoft Excel spreadsheets, rows are labelled as _______


(A) 1,2,3,…..
(B) A,B,C,….
(C) A1,B1,C1….
(D) I,II,III,…..
Answer: (A) 1,2,3,…..

25. In Microsoft Excel spreadsheets, columns are labelled as _______


(A) 1,2,3,…..
(B) A,B,C,….
(C) A1,B1,C1….
(D) I,II,III,…..
Answer: (B) A,B,C,….

26. In Microsoft Excel spreadsheets, cells are labelled as _______


(A) 1,2,3,…..
(B) A,B,C,….
(C) A1,B1,C1….
(D) I,II,III,…..
Answer: (C) A1,B1,C1….
Chapter Four

1. Microsoft Access is a ____________ ?


a) Word processing software
b) Workbook management system
c) Database management system
d) File management system
Answer: c) Database management system

2. What is a database?
a) Itis a collection of data arranged in rows
b) Itis a collection of data arranged in columns
c) tis a collection of data arranged in rows and columns
d) All of the above
Answer: c) tis a collection of data arranged in rows and columns

3. Which of the following is database management system software____ ?


a) Firefox
b) MS Word
c) MS Access
d) MS PowerPoint
Answer: c) MS Access

4. Which of the following is not a type of Microsoft access database object?


a) Table
b) Macros
c) Modules
d) Worksheets
Answer: d) Worksheets

5. To quit MS Access, Press ?


a) Alt +F4
b) Tab + F4
c) Ctrl + F4
d) Esc +W
Answer: a) Alt +F4

6. To open a new database, press ?


a) Ctrl +M
b) Ctrl +N
c) Ctrl +O
d) Ctrl +S
Answer: b) Ctrl +N
7. To open an existing database, press ?
a) Ctrl +E
b) Ctrl +O
c) Ctrl +P
d) Ctrl +X
Answer: b) Ctrl +O

8. What is the maximum length a text field can be ?


a) 265
b) 255
c) 120
d) 75
Answer: b) 255

9. The default and maximum size of text field in access ?


a) 50 and 255 characters
b) 266 characters and 6400 characters
c) 288 characters and 6880 characters
d) 299 characters and 6499 characters
Answer: a) 50 and 255 characters

10. In Access are used to store the data?


a) Report
b) Query
c) Form
d) Table
Answer: b) Query

11. Which tool do you use to create a query object?


a) Database wizard
b) Table query wizard
c) Simple query wizard
d) Simple filer wizard
Answer: c) Simple query wizard

12. Open the Save As dialog box ?


a) F1
b) F2
c) F10
d) F12
Answer: d) F12
13. To create a table in MS Access ?
a) Database should be created before creating a table
b) You should allow atleast one Primary key in a table
c) Table can be created using Table Templates
d) All of the above
Answer: d) All of the above

14. A search value can be exact value or it can be ?


a) Relationship
b) Logical operator
c) Wild card character
d) Comparison operation
Answer: c) Wild card character
15. Which program do you use to edit code for data MS Access pages?
a) Microsoft script editor
b) Microsoft code editor
c) Microsoft data access pages editor
d) All of these
Answer: a) Microsoft script editor

16. In how many views, you can create a table in Access?


a) 8
b) 6
c) 4
d) 2
Answer: c) 4

17. To switch between to Form view from design view, press ?


a) F4
b) F5
c) F8
d) F11
Answer: d) F11

18. Which of the following is not a field type in access____?


a) Lookup wizard
b) Ole object
c) Hyperlink
d) Memo
Answer: a) Lookup wizard

19. In Access table Row is also known as___?


a) Type
b) Data
c) Field
d) Record
Answer: d) Record
20. Which of the following data type stores text or a combination of text and numbers ?
a) Ole
b) Text
c) Number
d) Currency
Answer: b) Text
Chapter Five
1) What is a Microsoft PowerPoint?
a) Spreadsheet Program
b) Presentation Program
c) Database Program
d) All of the above
Answer: b) Presentation Program

2) Which of the following is called as page to create a presentation in PowerPoint?


a) Sheet
b) Slide
c) Paper
d) done of the above
Answer: b) Slide

3) Which of the following is the file extension of the PowerPoint application?


a) .ppt
b) .jpg
c) .htm
d) .docs
Answer: a) .ppt

4) In a presentation of PowerPoint, the special effects used to introduce slides are known as -
a) Custom Animation
b) Transitions
c) Annotations
d) None of the above
Answer: b) Transitions

5) Which of the following shortcut key is used to start the slideshow?


a) Using F5 key
b) Using F3 key
c) Using F1 key
d) Using F6 key
Answer: a) Using F5 key

6) Which of the following is the shortcut key to insert a new slide between the current presentation?
a) Ctrl + N
b) Ctrl + K
c) Ctrl + M
d) Ctrl + O
Answer: c) Ctrl + M

7) The maximum percentage of zoom in PowerPoint is -


a) 400%
b) 200%
c) 350%
d) 100%
Answer: a) 400%
8) Which of the following is the default standard layout in PowerPoint?
a) Blank slide
b) Title and content slide
c) Title slide
d) None of the above
Answer: c) Title slide

9) Which of the following is the shortcut key to open the existing presentation in the powerpoint?
a) Ctrl + M
b) Ctrl + N
c) Ctrl + O
d) Ctrl + K
Answer: c) Ctrl + O

10) Which of the following shortcut key is used to stop the slide show?
a) Esc key
b) Ctrl + O
c) Ctrl + N
d) Ctrl + K
Answer: a) Esc key

11) Which of the following command in PowerPoint is used to bring the user directly to the last slide of
the presentation?
a) Ctrl + End
b) Alt + End
c) Shift + End
d) End
Answer: a) Ctrl + End

12) Which of the following is the shortcut key for checking the spelling in PowerPoint?
a) F5
b) F7
c) F6
d) F3
Answer: b) F7

13) Which of the following option is correct to insert the chart as part of the PowerPoint presentation?
a) Insert -> Chart
b) Edit -> Chart
c) View -> Chart
d) All of the above
Answer: a) Insert -> Chart

14) What is the shortcut key to insert a hyperlink in the slide?


a) Ctrl + H
b) Ctrl + K
c) Ctrl + A
d) Not possible to insert hyperlinks
Answer: b) Ctrl + K
15) Which of the following is the shortcut key used to start the presentation from the current slide?
a) F5
b) Shift + F5
c) Ctrl + F5
d) None of the above
Answer: b) Shift + F5

16) The shortcut to print PowerPoint presentation is -


a) Ctrl + A
b) Ctrl + P
c) Ctrl + Shift + P
d) All of the above
Answer: b) Ctrl + P

17) The special effects in a PowerPoint presentation used to introduce slides are called as -
a) Effect
b) Transitions
c) Slide animation
d) Custom animation
Answer: b) Transitions

18) Which of the following is used to add text in a slide?


a) Text box
b) Comment box
c) Note box
d) Custom animation
Answer: a) Text box

19) Which of the following adds a text box on a slide of the PowerPoint presentation?
a) Insert -> Text Box
b) Design -> Text Box
c) Format -> Text Box
d) None of the above
Answer: a) Insert -> Text Box

20) Which of the following menu in PowerPoint includes the Picture, Text Box, Shapes, Clip Art?
a) File
b) Insert
c) Design
d) None of the above
Answer: b) Insert

21) There are _________ types of computer virus.


a) 5
b) 7
c) 10
d) 12
Answer: c) 10
22) Which of the following is not a type of virus?
a) Boot sector
b) Polymorphic
c) Multipartite
d) Trojans
Answer: d) Trojans

23) A computer ________ is a malicious code which self-replicates by copying itself to other programs.
a) program
b) virus
c) application
d) worm
Answer: b) virus
24) Which of them is not an ideal way of spreading the virus?
a) Infected website
b) Emails
c) Official Antivirus CDs
d) USBs
Answer: c) Official Antivirus CDs

25) In which year Apple II virus came into existence?


a) 1979
b) 1980
c) 1981
d) 1982
Answer: c) 1981

26) In mid-1981, the 1st virus for Apple computers with the name _________ came into existence.
a) Apple I
b) Apple II
c) Apple III
d) Apple Virus
Answer: b) Apple II
27) The virus hides itself from getting detected by ______ different ways.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
Answer: b) 3

28) _______________ infects the master boot record and it is challenging and a complex task to
remove this virus.
a) Boot Sector Virus
b) Polymorphic
c) Multipartite
d) Trojans
Answer: a) Boot Sector Virus
29) ________________ gets installed & stays hidden in your computer’s memory. It stays involved to
the specific type of files which it infects.
a) Boot Sector Virus
b) Direct Action Virus
c) Polymorphic Virus
d) Multipartite Virus
Answer: b) Direct Action Virus
30) Direct Action Virus is also known as ___________
a) Non-resident virus
b) Boot Sector Virus
c) Polymorphic Virus
d) Multipartite Virus
Answer: a) Non-resident virus

You might also like