0% found this document useful (0 votes)
14 views59 pages

OSCE Final

The document provides a series of questions and answers related to various ophthalmic instruments, their uses, and associated medical conditions. It covers topics such as diagnostic tools, vitamin deficiencies, drug classifications, and surgical procedures. Each section identifies instruments, their functions, and relevant medical information in a structured format.

Uploaded by

tiwarisaket103
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
14 views59 pages

OSCE Final

The document provides a series of questions and answers related to various ophthalmic instruments, their uses, and associated medical conditions. It covers topics such as diagnostic tools, vitamin deficiencies, drug classifications, and surgical procedures. Each section identifies instruments, their functions, and relevant medical information in a structured format.

Uploaded by

tiwarisaket103
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

[Link] the instrument and procedure?

[Link] its diagnostic use.

3. Structures seen in the angle of anterior

chamber.

Ans-

1. Goniolens & Gonioscopy

2. Used to see the angle of anterior chamber.

3. Schwalbe’s line

trabecular meshwork

scleral spur

anterior most part of ciliary body

root of iris.
[Link] the sign?

[Link] the vitamin deficiency resulting this.

[Link] of vitamin A deficiency

Ans-

[Link] spot

[Link] A deficiency

3. Night blindness

Gingivitis

perichondritis

hyperplasia of the gingiva


[Link] the lid abnormality?

2. Symptoms with which patient presents?

3. Any one surgical procedure.

Ans-

1. Entropion

2. Watering, foreign body sensation,

Grittiness in the eye , redness, pain

and discharge

3. -Anterior lamellar resection

-tarsal wedge resection

-modified ketssey’s operation

-weis operation

-Quickert procedure
[Link] the
instrument.
[Link] down
its uses.
[Link] to
examine the
patient using
this
instrument ?

Ans-
[Link] disc
[Link] examine the irregularities and curvature of cornea
[Link] views the pattern of concentric mires reflected
from the patient’s cornea through central +2D lens.
Identify the class of the drug (1 mark)
Write down 2 indications of this drug (2
marks)
What is the Mechanism of action of the
drug? (2 marks)
Identify the instrument (1 mark)
What angle does the sharp end of the
instrument make? (2 marks)
Write it’s uses?(2 marks)

15 degree side port keratome


15 degrees
Making side port paracentesis during cataract
surgery
Which class of drug it belongs to?[1]

Write its uses ? [1]

Available concentration[1]

Adverse effect?{1]

What is its duration of action?[1]

[Link]

Cycloplegic refraction

0.5%,1%

Photophobia,headache,allergic reaction

6-24 hours
Identify the instrument.[1]

Write down its characteristics.[2]

Write its uses?[2]

[Link]

Thin diamond shape blade with a sharp apex and 2 cutting edges.

Making entry in Anterior chamber after tunnel is formed.


[Link] the instrument.[2]

Mention its uses.[3]

[Link] two way irrigation and aspiration canulla

Irrigation and aspiration of lens particles or cortical matter

Aspiration of hyphaema
Identify [1]

What is its magnification?[1]

What it is used for?[3]

[Link] ophthalmoscope

2-5 times magnification

Fundus examination

For laser treatment


Identification of a convex lens:[3]

Uses?[2]

Ans. Object appears inverted and magnified

When it is moved,object seen to move in opposite direction

Thick at centre,thin at periphery

To treat hypermetropia,presbyopia

Microscope
a) Which class of drug.

b) Indication of drug

c) Contraindication of drug

Answer

a) Synthetic corticosteroid

b) 1 Anterior uveitis

2 glaucoma

c) 1 Fungal corneal ulcer

2 acute untreated purulent ocular infection


a) Identification of instrument

b) use of instrument

c) contraindication of instrument

Answer

a) Arruga needle holder

b) [Link] surgery

[Link] the bridle suture under rectus muscle

c) 1 soft eye ball

2 staphyloma
a) identification of instrument

b) use of instrument

c) contraindication of instrument

Answer

a) Chalazion clamp

b) 1. Chalazion removal

1. Cyst removal

c) Lid tumor ,lid scar


a) identification of instrument

b) use of instrument

c) which type lenses use for glaucoma examination in slit lamp

Answer

a) Slit lamp biomicroscope

b) 1. Gross eye examination

[Link] and posterior segment examination

2. Iop measurement

c) 1 contact lens-Goldmann three-mirror

2 non-contact lens-60D, 90D

3 Hruby lens
a) identification of test name

b) use of test

c) interpretation of test

Answer

a) Worth’s four dot test

b) Assessment of binocular vision

c) 1. In normal binocular single vision, patients sees all four light, absent of manifest squint

d) 2. In abnormal retinal correspondence patient sees four lights even in the presence of a
manifest squint.

1. Class of drug (1)

2. Mechanism of action (2)

3. Indication (2)
1. Anticholinergic drugs

2. Muscuranic receptor antagonist

3. (i) uveitis

(ii)Refraction

1. Identify the instrument (2)

2. Uses (3)
[Link]’s paw lacrimal wound retractor

[Link] to retract the skin during lacrimal sac

and lid surgery.

[Link] the instrument (2)

2Uses (3)
[Link] Scissor

2(i)For cutting anterior capsule of lens in

extracapsular surgery.

(ii)For cutting inner sclera flap in trabeculectomy.

(iii)For doing pupillary sphincterotomy.

1. Identify (2)

2. Uses (3)
[Link] strip

2(i)In detecting corneal epithelial defect.

(ii)Applanation tonometry

(iii)Seidel’s test.

1. Identify (2)
2. Principle (2)

3. Use (1)

[Link] green glasses

[Link] the eye using colour sense

[Link] charting
[Link] of drug (1)

2. Indication(2)

3. Side effects(2)

Answers-

1. Prostaglandin Analogues

2. [Link] of choice for POAG, hypotrichosis.

3. [Link], Hypertrichosis,Heterochromia iridis


A. Write down the group of drug (1)

B. Write mechanism of action (2)

C. Write down the indication and contraindications (2)


1. Identify the instrument.(1)

2. How do you identify the instrument?(2)

3. What step of surgery is it used for and why?(2)


1. Identify the instrument.(1)

2. What is the other name of the instrument?(1)

3. What are the uses of the instrument?(3)


1. Identify the instrument.(1)

2. Name the procedure for which the instrument is used and why it is done?(3)

3. Write one contraindication of the procedure.(1)


1. Identify the given chart.(1)

2. What is it used for?(1)

3. Write 2 theories regarding what is being tested. (3)


[Link] the instrument.

[Link] down its use

[Link] of sterilization

Ans-

[Link]’s Punctum dilator

[Link] to dilate the punctum and canaliculus during


syringing, probing,dacryocystography, DCT and DCR procedure.

3-Autoclaving -Boiling
[Link] the type of cataract

[Link] name of this cataract

[Link] the 3 Conditions found in congenital rubella


syndrome

Ans-

[Link] dot cataract

[Link] cataract

3.a)Patent ductus arteriosus

b)Sensorineural deafness

c)congenital cataract
[Link] the sign

2.a)Write down the disease associated with this sign

b.)Name the cataract found in this disease

[Link] 2 laboratory investigation to rule out the disease.

Ans-

[Link] Fleischer ring

2.a) Wilson’s disease b.) Sunflower cataract

3.a)Ceruloplasmin level. b)24 hour urinary copper level

1Identify the lid abnormality

[Link] down its complications


[Link] any 2 Inflammatory Disorder of eyelid

Ans-

[Link]

2.a)Dryness and thickening of conjuctiva and corneal ulceration(exposure keratitis)

b)Eczema and dermatitis of lower lid skin

3.a)Blepharitis b) External hardeolum c)Chalazion

[Link] hardeolum
1)Name the instrument

2)Material it is made up of

3)Parts

1)Rigid intraocular lens

2)PMMA

3)Optic and haptic


1)identify the given instrument

2)name the procedure in which it is used

3)Uses

1)Trypan blue dye

2)cataract surgery

3)used for staining of anterior capsule during capsulorrhexis


1)identify the qiven instrument

2)Uses of instrument

3)Advantages

Answer

1)Schiotz tonometer

2)used for measurement of intraocular pressure

3)Cheap,easy to use
1)Identify the given media

2)Used for

3)Shelf life

1)MK media

2)Used for cornea preservation in eye banks

3)3 days(72 hrs)

You might also like