SET - FUNCTION ASSIGNMENT 1
SET – FUNCTION – 5
x + 1; x 1
x2 ; x 2
1. If f ( x ) = & g ( x ) = ( x − 1)( x − 3) + 2;1 x 3
2 x − 1; x 2 x − 2; x 3
Then find: gof (2−)
(a) 0 (b) 1 (c) 2 (d) 3
2. If f ( x ) = 1 , x 0,1, then the graph of the function y = f f ( f ( x ) ) , x 1, is
1− x
(a) a circle (b) an ellipse (c) a straight line (d) a pair of straight lines
3. The function g : 5,6,7,8 → 1,2,3,4 defined as _____ has an inverse.
(a) g = ( 5, 4 ) , ( 6,3) , ( 7, 4 ) , (8, 2 ) (b) g = ( 5,3) , ( 6,3) , ( 7,4 ) , (8,2 )
(c) g = ( 5,3) , ( 6,4 ) , ( 7,2 ) , (8,1) (d) none of these
4. What is the inverse of the function f ( x ) = x if f : ( −, 0 → 0, ) ?
(a) f −1 ( x ) = x (b) f −1 ( x ) = − x
(c) f −1 ( x ) = x (d) f −1 ( x ) = x
2x + 3
5. In the domain and codomain for which f ( x ) = is a bijection, find its inverse.
3x − 2
3x + 2 3x − 2
(a) f −1 ( x ) = (b) f −1 ( x ) =
2x − 3 2x + 3
2x − 3 2x + 3
(c) f −1 ( x ) = (d) f −1 ( x ) =
3x + 2 3x − 2
Let f : (−,1] → (−,1] such that f ( x ) = x ( 2 − x ) . Then f ( x ) is
−1
6.
(a) 1 + 1 − x (b) 1 − 1 − x
(c) 1− x (d) none of these
7. Let S = {1, 2, 3}. Determine whether the functions f : S → S defined as below have inverses. Find f
–1
, if it exists.
(a) f = (1,1) , ( 2, 2 ) , ( 3,3) (b) f = (1, 2 ) , ( 2,1) , ( 3,1)
SET - FUNCTION 2
(c) f = (1,3) , ( 3, 2 ) , ( 2,1)
If the function f :[2, ) → [−1, ) is defined by f ( x ) = x − 4 x + 3 then f−1 is:
2
8.
(a) 2 − x + 1 (b) 2 + x + 1
2 − x +1
(c) (d) not defined
2
9. Let A = [a, ∞) denotes domain, then f:[a,∞) → B, f(x) = 2x3 – 3x2 + 6 will have inverse for the
smallest real value of a, if:
(a) a = 1, B = [5, ∞) (b) a = 2, B = [10, ∞)
(c) a = 0, B = [6, ∞) (d) a = –1, B = [1, ∞)
x,0 x 1
10. Let f1 ( x ) = 1, x 1 and f2 ( x ) = f1 ( −x ) for all x
0, otherwise
f3 ( x ) = −f2 ( x ) for all x
f4 ( x ) = f3 ( −x ) for all x
Which of the following is necessarily true?
(A) f4 ( x ) = f1 ( x ) for all x (B) f1 ( x ) = −f3 ( −x ) for all x
(C) f2 ( −x ) = f4 ( x ) for all x (D) f1 ( x ) = f3 ( x ) = 0 for all x
SET - FUNCTION 3
Answers Key
1. (c) 2. (c) 3. (c) 4. (b) 5. (d)
6. (b) 7. 8. (b) 9. (a) 10. (b)
SOLUTIONS
x + 1; x 1
x2 ; x 2
1. If f ( x ) = & g ( x ) = ( x − 1)( x − 3) + 2;1 x 3
2 x − 1; x 2 x − 2; x 3
Then find: gof (2−)
(a) 0 (b) 1 (c) 2 (d) 3
Ans: (c)
Sol: ( )
gof ( 2− ) = g f ( 2− ) = g ( 4− ) = 2
2. If f ( x ) = 1 , x 0,1, then the graph of the function y = f f ( f ( x ) ) , x 1, is
1− x
(a) a circle (b) an ellipse (c) a straight line (d) a pair of straight lines
Ans: (c)
1
Sol: f ( x) =
1− x
1
( )
f f ( f ( x )) = f f
1− x
1
= f
1
1−
1− x
1− x
= f
1− x −1
1− x x −1
= f = f
−x x
1 x
= =
x −1 x − x +1
1−
x
=x
SET - FUNCTION 4
Its straight line
3. The function g : 5,6,7,8 → 1,2,3,4 defined as _____ has an inverse.
(a) g = ( 5, 4 ) , ( 6,3) , ( 7, 4 ) , (8, 2 ) (b) g = ( 5,3) , ( 6,3) , ( 7,4 ) , (8,2 )
(c) g = ( 5,3) , ( 6,4 ) , ( 7,2 ) , (8,1) (d) none of these
Ans: (c)
Sol: In the case of g = ( 5, 4 ) , ( 6,3) , ( 7, 4 ) , (8, 2 ) , the domain elements 5 and 7 are both mapped to the
same codomain element 4. Hence, it is not one-one, and hence it is not a bijection. So, it does not
have an inverse.
Using similar arguments, the function g = ( 5,3) , ( 6,3) , ( 7,4 ) , (8,2 ) also does not have an inverse.
The function g = ( 5,4 ) , ( 6,3) , ( 7,1) , (8,2 ) is both one-one and onto, and hence it is a bijection. So,
it has an inverse.
4. What is the inverse of the function f ( x ) = x if f : ( −, 0 → 0, ) ?
(a) f −1 ( x ) = x (b) f −1 ( x ) = − x
(c) f −1 ( x ) = x (d) f −1 ( x ) = x
Ans: (b)
Sol: It is given that f ( x ) = y = x .
Interchanging x and y , we have
x= y
y = x
Since f : ( −, 0 → 0, ) , f −1 ( x ) = − x .
2x + 3
5. In the domain and codomain for which f ( x ) = is a bijection, find its inverse.
3x − 2
3x + 2 3x − 2
(a) f −1 ( x ) = (b) f −1 ( x ) =
2x − 3 2x + 3
2x − 3 2x + 3
(c) f −1 ( x ) = (d) f −1 ( x ) =
3x + 2 3x − 2
Ans: (d)
2x + 3
Sol: It is given that f ( x ) = y = .
3x − 2
SET - FUNCTION 5
Interchanging x and y , we have
2y + 3
x=
3y − 2
3 xy − 2 x = 2 y + 3
( 3x − 2 ) y = 2 x + 3
2x + 3
y=
3x − 2
2x + 3
f −1 ( x ) =
3x − 2
Let f : (−,1] → (−,1] such that f ( x ) = x ( 2 − x ) . Then f ( x ) is
−1
6.
(a) 1 + 1 − x (b) 1 − 1 − x
(c) 1− x (d) none of these
Ans: (b)
Sol: f ( x) = x (2 − x)
y = 2x − x2
Replace x y
y2 − 2 y + x = 0
2 4 − 4x
y=
2
y = 1 1− x
f −1 ( x ) = 1 − 1 − x
7. Let S = {1, 2, 3}. Determine whether the functions f : S → S defined as below have inverses. Find f
–1
, if it exists.
(a) f = (1,1) , ( 2, 2 ) , ( 3,3) (b) f = (1, 2 ) , ( 2,1) , ( 3,1)
(c) f = (1,3) , ( 3, 2 ) , ( 2,1)
Sol: (a) f = (1,1) , ( 2, 2 ) , ( 3,3)
f −1 = (1,1) , ( 2, 2 ) , ( 3,3)
As all inputs have taken part and unique output thus f−1 exists.
(b) f = (1, 2 ) , ( 2,1) , ( 3,1)
SET - FUNCTION 6
f −1 = ( 2,1) , (1, 2 ) , (1,3)
As 1 is given two outputs.
Thus inverse does not exist.
(c) f = (1,3) , ( 3, 2 ) , ( 2,1)
f −1 = ( 3,1) , ( 2,3) , (1, 2 )
Inverse exist.
If the function f :[2, ) → [−1, ) is defined by f ( x ) = x − 4 x + 3 then f−1 is:
2
8.
(a) 2 − x + 1 (b) 2 + x + 1
2 − x +1
(c) (d) not defined
2
Ans: (b)
Sol: y = x2 − 4x + 3
Replace x y
y2 − 4 y + 3 − x = 0
4 16 − 4 ( 3 − x )
y=
2
4 2 1+ x
y=
2
y = 2 1+ x
f −1 ( x ) = 2 + 1 + x or 2 − 1 + x
But f −1 −1, ) → 2, )
Which is possible only with
f −1 ( x ) = 2 + 1 + x
9. Let A = [a,∞) denotes domain, then f:[a,∞) → B, f(x) = 2x3 – 3x2 + 6 will have inverse for the
smallest real value of a, if:
(a) a = 1, B = [5, ∞) (b) a = 2, B = [10, ∞)
(c) a = 0, B = [6, ∞) (d) a = –1, B = [1, ∞)
Sol: f’(x) = 6x2 – 6x = 6x(x - 1)
Clearly a = 1, B = [5, ∞)
SET - FUNCTION 7
x,0 x 1
10. Let f1 ( x ) = 1, x 1 and f2 ( x ) = f1 ( −x ) for all x
0, otherwise
f3 ( x ) = −f2 ( x ) for all x
f4 ( x ) = f3 ( −x ) for all x
Which of the following is necessarily true?
(A) f4 ( x ) = f1 ( x ) for all x (B) f1 ( x ) = −f3 ( −x ) for all x
(C) f2 ( −x ) = f4 ( x ) for all x (D) f1 ( x ) = f3 ( x ) = 0 for all x
Ans. B
Sol.