RADIANT ENGLISH ACADEMY, UMRA
Worksheet Class XI English
Topic- Chap V- Birth
Question 1:
“I have done something; oh, God! I’ve done something real at last.” Why does Andrew say this? What does
it mean?
Answer:
The young doctor Andrew Manson had done a commendable work. His exclamation is justified. He had not
only helped the middle-aged lady in the safe delivery of a male child but also restored them to perfect health.
Susan Morgan’s strength was ebbing after the delivery. She was almost pulse less. Andrew gave her an
injection and worked severely to strengthen her heart.
The major achievement of Andrew was to resuscitate the stillborn child. First, he laid the child of a blanket
and began the special method of respiration. Then he tried the hot and cold water treatment dipping the baby
alternately. He laboured in vain for half an hour. He then made another last effort. He rubbed the child with
a rough towel. He went on pressing and releasing the baby’s little chest with both his hands. At last the baby
responded. His chest heaved. Andrew redoubled his efforts. The child was gasping now. A bubble of mucus
came from his tiny nostril. The pale skin turned pink. His limbs became hard. Then came the child’s cry.
Andrew called upon God as witness of his act which was no less than a miracle. It was not mere theoretical
talk but a practical achievement—something real and solid.
Question 2:
‘There lies a great difference between textbook medicine and the world of a practising physician.’ Discuss.
Answer:
Normally, the medicines prescribed in the textbooks are used by the practising physicians. However, in
extreme cases of emergency, the physician’s experience, resourcefulness and practical approach become far
more important than the theoretical knowledge. For example, a victim of bum-injury, snakebite or
suffocation through drowning needs immediate help. The nearest available doctor may not have all the
facilities needed for the case. In such a situation first-aid is a must to save the patient’s life before rushing
him to the hospital for proper care. With limited resources at his command, the practising physician
exercises all his practical experience to control the damage to the minimum and check the victim’s state
from further deterioration. A stitch in time does save nine in such cases. The practical help comes as a boon.
Question 3:
Do you know of any incident when someone has been brought back to life from the brink of death through
medical help? Discuss medical procedures such as organ transplant and organ regeneration that are used to
save human life.
Answer:
Yes, I have seen and heard of incidents where people have been brought back to life from the brink of death
through medical help. Surgical operations, life saving drugs and organ transplant play a leading role in
modem medical science. Leading hospitals in advanced countries have facilities for medical procedures such
as organ transplant and organ regeneration. Blood bank and eye bank are quite common. Nowadays people
willingly donate various organs of their body to the hospitals after their death. The techniques of organ
regeneration help to preserve them for certain period and use them for transplanting the defective organ of
another patient. Nowadays eye, heart, kidney and liver are being transplanted. The time is not far off when
artificial human organs will be made in laboratories from non-human sources.
MORE QUESTIONS SOLVED
A. Short Answer Type Questions
Question 1:
Who was [Link]? Why had he been waiting for Dr Andrew Manson?
Answer:
Joe Morgan was a driller in Blaenelly, a mining town. He was a big, strong and heavy middle-aged person.
Joe and his wife Susan, who had been married nearly twenty years, were expecting their first child. Joe was
waiting for the doctor to help Susan in the delivery of the child.
Question 2:
Where did Joe lead Andrew? Why did he not go in with the doctor?
Answer: Joe Morgan led Andrew to his house, 12, Blaina Terrace. His wife was about to deliver her first
child after being married for nearly twenty years. Joe was quite tensed. He refused to go inside the house.
Even his voice showed signs of strain.
Question 3:
“Don’t fret, mother, I’ll not run away”. Why do you think Andrew say so?
Answer:
Mrs Morgan’s mother offered to make a cup of tea for the doctor. The experienced woman had realized that
there must be a period of waiting. She was afraid that the doctor would leave^ the case saying that he would
return later.
Question 4:
Why did Andrew decide to remain there until everything was over?
Answer:
Andrew had reached Bryngower at about midnight. He was very worried and upset. He needed some rest
and sleep. He knew that he could not sleep even for an hour if he went home. Secondly, he knew that the
case would demand all his attention. He felt lethargic and decided to remain there until everything was over.
Question 5:
What had Andrew been thinking about? How would you like to describe the state of his thoughts?
Answer:
Andrew had been thinking about the unsuccessful married lives of some persons he knew. Bramwell was
foolishly devoted to a woman who deceived him immorally. Edward Page was bound to quarrelsome
Blodwen. Denny was living unhappily apart from his wife. His thoughts were muddled (confused).
Question 6:
What was Andrew’s view of marriage? Why was he resentful and confused?
Answer:
For Andrew marriage was a peaceful and beautiful state. He loved Christine. The conflict between his steady
mind and overflowing heart left him resentful and confused.
Question 7:
Why did Andrew feel surprised while sitting by kitchen fire?
Answer:
Andrew had been thinking about his beloved as he sat by the kitchen fire. He sat still and sadly for a long
time. When the old woman sitting opposite him suddenly addressed him, Andrew felt surprised.
Question 8:
Why did a shiver of horror pass over Andrew?
Answer:
Andrew had struggled for more than an hour to help Mrs Susan Morgan in the safe delivery of her first
child. At last, the child was born, but it was lifeless. As Andrew gazed at the still form of the baby, a shiver
of horror passed over him.
Question 9:
What dilemma did Andrew face?
Answer:
His heart prompted him to resuscitate the stillborn child. His mind dictated him to attend to the mother who
was laying in a hopeless state. Andrew faced the dilemma whom he should attend first.
Question 10:
What efforts did Andrew make to revive Susan Morgan?
Answer:
He smashed a glass ampule and injected the medicine. After this he flung down the hypodermic syringe.
Then he worked quiet hard to restore the soft and weak woman. Her heart strengthened after a few minutes
of feverish effort.
Question 11:
In what state did Andrew find the newborn child? What did he conclude?
Answer:
Andrew found the baby amongst wet newspapers under the bed. Its limp warm body was white and soft. Its
head lolled on the thin neck. The limbs seemed boneless. The whiteness over the body meant suffocation
caused by the lack of oxygen.
Question 12:
How did Andrew’s practical experience come handy?
Answer:
Andrew had once seen a similar case in the Samaritan. He remembered the treatment that had been used. He
at once decided to administer the hot and cold water therapy.
Question 13:
What efforts did Andrew make to revive the newborn baby?
Answer:
First, he laid the child upon a blanket and gave it artificial respiration. Then he dipped the child alternately
in hot and cold water. After that he rubbed the slippery child with a rough towel. He pressed and released his
chest till it began to breathe and gave a city.
Question 14:
How did Andrew react to the first glimpse of the success of his efforts to help the stillborn child come alive?
Answer:
As a result of Andrew’s persistent efforts, the small chest of the baby heaved up. This short heave was
followed by other heart beats. Andrew turned giddy. The sense of life, throbbing under his feelings almost
made him faint.
Question 15:
What was the result of Andrew’s feverish efforts after the child’s chest gave a short, convulsive heave?
Answer:
Andrew redoubled his efforts. The child began to gasp deeper and deeper. A bubble of mucus came from a
nostril. The limbs were no longer boneless. The pale skin turned pink. Then the child cried. It came alive.
Question 16:
What was the state of the room after the resuscitation of mother and child? .
Answer:
The room was littered with blankets, towels, basins and soiled instruments. The hypodermic syringe was
impaled in the linoleum by its point. The ewer was knocked over. The kettle lay on its side in a puddle of
water.
Question 17:
Why did Andrew say, “Fill fetch my bag later, nurse.”?
Answer:
Andrew had worked hard single-handedly and constantly to save the mother as well as the stillborn child
from the jaws of death. The constant efforts, tension, desperation caused by failure combined to make him
weak and dazed. His throat was dry.
Question 18:
How did Andrew assess that night’s work?
Answer:
As Andrew left driller’s house he felt tired. He kept thinking of the work he had done that night. He realised
that at last he had done something real. For him it was an achievement.