Computer software
Day - 2
Computer
Hardware Software
Some important terms need to understand
Data – Data is a raw information or unprocessed information.
Information – Information is a meaningful data or a processed data, or we can say that
after processing data is converted into information.
Data Processing Information
Programs – Collection of instruction or commands.
Software – Collection of programs to performs some specific task.
Types of Softwares
System Application
Software Software
System Software
• System software provides a base platform to execute and development different types of
other programs.
• It is designed to control the operations and resources of computer and co-ordinate all
hardware.
Ex:- Operating system, BIOS, Linker and Loader, Language translators, Utility software.
Language translators - Assembler, compiler, Interpreter.
Utility Software
Utility Softwares are used to enhance the performance of a system and devices.
Ex:- Antivirus, Data backup software, Desktop cleaner,
Disk cleanup, Firewall, File management tools,
Compression software, Disk Defragmenter,
Device Driver, etc.
Application Software
An application software is designed and developed for the users to perform some specific
tasks like writing a letter, listening to music or seeing any video.
Word Processors – MS Word, Word pad, Word star, Corel WordPerfect, Google Docs.
Database Software – MS Access, FileMaker, dBase, Clipper, MySQL, FoxPro.
Web Browsers – Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Opera.
Mailing Software – MS Outlook.
Presentation Software – MS Power point.
Spreadsheet Software – MS Excel, Lotus 123.
Multimedia Software – Adobe Photoshop, Picasa, VLC Media Player, Windows Media
Player, Windows Movie Maker.
Some other types of
softwares
Firmware Software
• It is actually a permanent software which is installed in the system’s read-only memory.
• It offers vital information regarding how a particular device interacts with different other
hardware.
Some of the examples of firmware are:
Computer Peripherals,
Embedded Systems,
UEFI (Unified Extensible Firmware Interface)
BIOS
Freeware Software
• These software are available free of cost. A user can easily download them from the
internet and can easily use them without paying any charges or fees.
• However, they don’t provide any type of liberty to modify the entire software or charging
a fixed fee for its distribution.
Shareware Software
• This software is distributed freely to users on a fixed trial basis.
• It generally comes with a set time limit, and on the expiration of the time limit, the user is
finally asked to pay a fixed fee for the continued services.
Open Source Software
Such types of software are usually available to users along with their source code which
means that the user can easily modify and distribute the software as well as add additional
features to them. They can either be chargeable or free.
Few of the examples of such software are:
Mozilla Firefox, OpenOffice, My SQL, GNU Compiler Collection, Apache Web Server.
Tailor Made Software/Custom/Bespoke software
Tailor Made Software also known as custom software is software that is specially
developed for some specific organization or other user.
Examples:- Banking software,
College software,
Inventory management software,
Organizations personal software.
Some Important
MCQs
1. The new ___ integrates the function of a processor, memory and video on a single chip.
(A) Chip processor
(B) System on a chip
(C) Power processor
(D) Micro processor
Ans: D
Micro processor
2. The box that contains the central electronic components of the computer is the
(A) Input device
(B) Peripheral
(C) System unit
(D) Motherboard
Ans: C
System unit
3. The CPU comprises of Control unit, Memory and ____ unit.
(A) Output
(B) Input
(C) Microprocessor
(D) Arithmetic/Logic
Ans: D
Arithmetic/Logic
4. Which of the following is not an example of hardware?
(A) Excel
(B) Monitor
(C) Printer
(D) Mouse
Ans: A
Excel
5. To locate a data item for storage is
(A) Fetch
(B) Field
(C) Feed
(D) Database
Ans: A
Fetch
6. A device that is connected to the motherboard is ___
(A) must connect using ribbon cable
(B) called a peripheral device
(C) called an adjunct device
(D) called an external device
Ans: B
called a peripheral device
7. Modern computers represent characters and numbers internally using
one of the following number systems ___
(A) Binary
(B) Hexa
(C) Penta
(D) Octal
Ans: A
Binary
8. The ____ tells the computer how to use its components.
(A) Application program
(B) Operating system
(C) Network
(D) Utility
Ans: B
Operating system
9. Computer programs are written in a high-level programming language; however, the
human-readable version of a program is called ____
(A) Word size
(B) Source code
(C) Instruction set
(D) Cache
Ans: B
Source code
10. Most application software’s today come with an interface called a(n) ____
(A) Button user interface
(B) Icon user interface
(C) Character user interface
(D) Graphical user interface
Ans: D
Graphical user interface
THANK YOU!