0% found this document useful (0 votes)
22 views5 pages

Computer Operator

Uploaded by

Vivek Vaghela
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
22 views5 pages

Computer Operator

Uploaded by

Vivek Vaghela
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

Page |1

AComputer Operator 17-10-2021


1. Who developed the basic architecture of Computers? Ans: Jon Von Neumann
2. Which of the following is true about primary storage? Ans: All of these (It is
directly accessible to the CPU, It allows very fast access to data & It is
relatively more expensive)
3. What is the full form of AVI format? Ans: Audio video Interface
4. Cache memory is implemented using.……………… Ans: SRAM
5. 1536 Megabyte is equivalent to (selected Most Suitable) Ans: 1.5 Giga Byte
6. Which of the following is an initial program stored in a Secondary Memory?
Ans: Bootloader
7. When a computer boots up, the firmware code does a POST and checks if all
connected devices are healthy. What does POST stand for? Ans: Power on
Self-Test
8. Which of the following statements is false? Ans: None of these
9. What does GPT stand for? Ans: GUID Partition Table
10. Which of the following network components is not used in creation of Local
Area Network? Ans: Modem
11. The operating system manages which of the following? Ans: All of these
(Memory, Processor & Disk & I/O Devices)
12. Which network protocol is used to send emails? Ans: SMTP
13. In windows, DISM is a command line tool that is used to mount & service
windows images before deployment. What does DISM stand for? Ans: De-
ployment Image Servicing & Management
14. Which of the following is the smallest visual element in a video monitor?
Ans: Pixel
15. Which of the following is a measurement of Computer Speed? Ans:
Gigahertz
16. In MS-Excel 2010 for an .xlsx file, there are a maximum of ………… rows & …
Columns. Ans: 1048576, 16384
17. Which of the following is true about a worm? Ans: It propagates through
internet/intranet
18. Charles Babbage invented which of the following machines? Ans: Difference
Engine
19. What does VGA Stand for? Ans: Video Graphics Array
20. Which of the following programming languages are classified as low level
languages? Ans: Assembly Languages
Page |2

21. Which of the following terms can refer to anything that has to do with the
role of the people in the development or use of computer software & hard-
ware systems, including such issues as developer productivity, teamwork,
group dynamics, human interface design etc.? Ans: Peopleware
22. What is the full form of XML? Ans: Extensible Markup Language
23. You are asked to format an 8GB flash drive & transfer a single file having
size 4.6 GB on to the drive. Which of the following file systems would be the
best suited while formatting? Ans: ExFAT
24. Who among the following was responsible for breaking the German Engima
Code, & creation of a test that provided a foundation for artificial
intelligence? Ans: Alan Turing
25. Which of the following commands is used to delete a file in linux? Ans: rm
26. In Linux, which of the following commands is used to create file system?
Ans: mkfs
27. What does VoIP stand for? Ans: Voice over Internet Protocol
28. Who among the following is the creator of Twitter? Ans: Jack Drosey
29. Which of the following shortcut keys can be used to open a new document
in MS-Word? Ans: Ctrl + N
30. In MS-Word, which of the following shortcut keys can be used to increase
the font size by 1pt up to 12pt & thereafter by 2pts up to 28pt? Ans: Ctrl +
Shift + >
31. In MS-Word, which of the following shortcut keys can be used to reset the
font style from selected text? Ans: Ctrl + Space
32. You are given task of upgrading a 1TB Hard Disk Drive of an old computer
to 512 GB Solid State Drive. You are not given any information about the Ports
available for this upgrade. Which of the following types of SSDs would be
most suitable considering its compatibility? Ans: 2.5 SATA SSD
33. What does NVMe, a type of SSD, stand for? Ans: Non-Volatile Memory
Express
34. What does Binary System? Ans: There are two possibilities: on or off
35. How many characters can be represented by an 8-bit Extended ASCII
character encoding standard? Ans: 256
36. Who is the founder of DuckDuckGo? Ans: Gabriel Weinberg
37. Who is the current Minister of Electronics & Information Technology? Ans:
Ashwini Vaishnaw
38. In MS-Word, Home key is used for which of the following? Ans: To move the
cursor to the beginning of the line
Page |3

39. A number or letter that appears little above the normal text is called Ans:
Superscript
40. In MS-Excel which of the following function can be used to count the
number of cells that match the given criteria? Ans: Countif
41. Which of the following is not true regarding Conditional Formatting in MS-
Excel? Ans: You can set condition to look for Bold & change it to Italics
42. In MS-Excel, when a range of cells is selected, how can you activate the cell
previous to the currently activated cell in the selected range? Ans: Shift + Tab
43. Which of the following is the correct syntax of Vlookup in MS-Excel? Ans:
=VLOOKUP (lookup_value, table_array, col_index_num, [range_lookup])
44. Which of the following shortcut keys can be used to create a chart in MS-
Excel? Ans: F11
45. By default, in MS-Power point-2007, which of the following tabs is not
available on left panel when you open a presentation? Ans: Notes
46. Which of the following statements is not true for MS-Power Point? Ans: Text
can be directly entered into a slide nut text boxes are added just for
convenience
47. In MS-Power Point, which of the following Formats can be used as sound
effects? Ans: .wav
48. In MS-Power Point which of the following shortcut keys is used to insert a
new slide? Ans: Ctrl + M
49. For a MS-Power Point Presentation, which of the following is true? Ans:
Both Sound & Movie clips can be inserted
50. Which among the following search engines was launched before the others?
Ans: ALIWEB
51. Which of the following is not a database? Ans: COBOL
52. In MS-Word, which of the following shortcut keys can be used to insert
hyperlink? Ans: Ctrl + K
53. With respect to computers which of the following best describes phishing?
Ans: An attempt to acquire sensitive information for malicious reasons, by
masquerading as a trustworthy entity
54. Which of the following companies has launched a Taj Mahal inspired India
Development Center in Noida, Uttar Pradesh? Ans: Microsoft
55. Which telecom company became the first in India to demonstrate the
operation of 5G network? Ans: Airtel
56. The first commercial product produced through genetic engineering is ……
Ans: Insulin
Page |4

57. The National Skill Development Corporation has partnered with which
university to provide Digital Skill training in India? Ans: California State
University
58. Which of the following is India’s First Social Media App launched by Vice
President Shri Venkaiah Naidu? Ans: Elements
59. Which programmed was jointly launched by Google India & Tata Trusts to
facilitate digital literacy among women in ruler India? Ans: Internet Sathi
60. What is the name of the mobile app launched for locating outlets &
searching generic medicine? Ans: Janaushadhi Sugam
61. The radius & height of a circular cone is increased by 10%. What is the
percentage increase in its volume? Ans: 33.1
62. Two trains started at 7:00 AM from point B. The train Q is north bound at
80km/h & the train R is south bound at 100km/h. The time at which they will
be 720km apart is …………. Ans: 11:00AM
63. Ther perimeter of a circle, a square & an equilateral triangle is equal. Which
one of the following statements is true? Ans: The circle has the largest area
64. A wire would enclose an area of 1936 square meters if it is bent to a square.
The wire is cut into two pieces. The longer piece is thrice as long as the
shorter piece. The long & the short pieces, are bent into a square & a circle,
respectively. Which of the following choices is closet to the sum of the areas
enclosed by the two pieces in square meters? Ans: 1243
65. A number needs to be identified. The following three statements are given
that can help in identifying that number:
a. If the number is a multiple of 3, then it’s a number from 50 to 59.
b. If the number is NOT a multiple of 4, then it’s a number from 60 to 69.
c. If the number is NOT a multiple of 6, then it’s a number from 70 to 79.
What is the number? Ans: 76

66. Rahul, Murali, Srinivas & Arul are seated around four sides of a square
table, facing each other. Rahul is sitting to the left of Murali. Srinivas is sitting
to the right of Arul. Which of the following pairs are seated opposite to each
other? Ans: Srinivas & Murali
67. Out of all the 2 digits integers between 1 & 100, a 2 digits number has to be
selected at random. What is the probability that the selected number is not
divisible by 7? Ans: 77/90
68. The current cost of building a structure is Rs. 13,200. If the labour wages
per day increase by 1/5 of the current wages & the working hours decrease
Page |5

by 1/24 of the current period, then the new cost of building in Rupees is ……
Ans: 15180
69. There are 16 teachers who can teach Thermodynamics 11 who can teach
Electrical Sciences & 5 who can teach bot TD & Engineering Mechanics There
are a total of 40 teachers 6 cannot teach any of the three students, i.e. EM, ES
or TD. 6 can teach only, ES 4 can teach all three subjects, i.e. EM, ES & TD. 4
can teach ES & TD. How many can teach both ES & EM but not TD? Ans: 1
70. Find the odd one from the given options. Ans: N, V, B, D
71. ………………… is a type of fungi which is made up of just one well. Ans: Yeast
72. People who move from place to place, usually according to seasons, but
never establish a permanent settlement are described as ………… Ans:
Nomadic
73. Complete the sentence: His interest in the study of human behavior is
indeed very …………… Ans: deep
74. Give synonym of the word: Dynamic Ans: Robust
75. Give antonym of the word: Absurd Ans: Reasonable
76. What do you mean by ‘Per se’? Ans: by itself
77. India’s first E-resources center & virtual court ‘Nyay Kaushal’ has been
inaugurated in which city? Ans: Nagpur
78. The app launched by Reserve Bank of India that would be help visually
impaired people to identify denomination of currency notes is…………… Ans:
MANI
79. What is the name of the free video conferencing application launched by
Reliance Jio? Ans: Jio Meet
80. Which country has conducted the successful testing of its advanced missile
defense systems, Arrow 2? Ans: Israel
81. The world’s first country to launch 6G communication test satellite is ………
Ans: China
82. The Plural of Axis is …………. Ans: Axes

You might also like