1.
Differentiate between:
Answer:
(a) Memo and Varchar data type – Memo, Varchar and Char belong to text data type,
memo can store descriptive data more than 255 characters. Varchar stores up to the
specified length, the number of length depends on the number of characters entered by the
user.
(b) Number and Decimal data type – Number and decimal both come under Numeric
Data type, number data type can contain numbers and decimal data type is used to store
decimal values.
(c) Design View and Datasheet view of a table – In LibreOffice base, design view is
used to create, modify or delete the structure of the table and the datasheet view displays
the actual data within a table in the form of row and column.
2. Name the menu items present on the Base User Interface.
Answer: In LibreOffice base menu bar display below the title bar. It consists of seven
different types of menu items – File, Edit, View, Insert, Tools, Window and Help. All menu
items contain commands which help to perform various tasks on the database.
3. Label the components – Title Bar, Database Pane, Tasks Pane, Status Bar of the
LibreOffice Base User Interface.
Answer: The components of the LibreOffice Base User Interface are –
Title Bar – Located on the top of the LibreOffice Base window, it displays the name of
the database file and application name.
Database Pane – Database pane displays the left side of the interface, it shows Table,
Queries, Forms and Reports. It also allows you to navigate between the components of the
database.
Tasks Pane – Tasks pane found in the center of the window displays the options
related to tasks or you can use selected database objects (like Table, Query, Form and
Report).
Status Bar – Located at the bottom of the window, It provides information about the
current status of the database.
4. How can we define a primary key in a table?
Answer: To define a primary key in LibreOffice Base the steps are –
Step 1: Open the design view
Step 2: Select the column
Step 3: Click on check the “Primary key” checkbox in the properties panel
5. Write steps to sort the table in descending order of primary key.
Answer: In table data can be arranged in ascending or descending order, the steps for
sorting the data in table are –
Step 1: Open datasheet view
Step 2: From the toolbar click Sort Descending icon
Step 3: Click on Sort
6. What is the use of a navigation box with respect to tables in a database?
Answer: The navigation box present at the bottom of the datasheet window is used to
navigate various records in the table. There are various components of Navigation Box are
as follows –
Record Selector Box – It shows the current active record number.
Navigation Buttons – These are used to scroll vertically in the table.
1. Give any two advantages of relating a table in a database.
Answer: The two advantages of relating a table in database are –
Data Integrity: Data Integrity ensures that data remains consistent across
the database and ensures that records in the master table will correspond
to the correct transaction table.
Reduced Data Redundancy: Using relationships, the data duplication will
be not allowed across tables.
2. How is redundancy or inconsistency controlled in a database? Explain with an
example.
Answer: The redundancy or inconsistency controlled in a database using a process
called relationship, relationship is a method where we can store data in an organized
manner. In this method a large table is divided into two or more small tables which
helps to control redundancy and inconsistency in the database.
3. Define referential integrity. Who maintains referential integrity in a database?
Answer: Referential integrity is a concept in relational databases that ensures the
consistency and accuracy of relationships between tables. According to the rule of
referential integrity is there will be no unmatched foreign key values should exist in the
database. The database manager maintains referential integrity in a database.
4. Differentiate between one to one relationship and one to many relationship.
Give suitable examples to explain your answer.
Answer: In one-to-one relationship each record in the master table will be linked to
exactly one record in another table. For example, one aadhar number in the master
table will be linked to only one person in another table.
One-to-many relationship is the most common relationship between the tables, in this
relationship each record in the master table will be linked to multiple records in another
table. For example, one record in the customer table will be linked to orders table which
is another table in a database.
5. Explain many to many relationships with an example.
Answer: In many-to-many relationship, each record in one table can be linked to
multiple records in another table, this type of relationship allows records from both
tables. For example, if there are two tables, one is student information and second is
course details. A student can enroll many courses and each course can have many
students, here, the relationship between two table will be many-to-many relationship.
1. Define a query? What is the need of creating a query in a database?
Answer: Query is the most important feature of a database which is used to retrieve
the data easily and accurately from the database. Query helps to perform various
operations such as inserting records, updating records, searching records or deleting
records from the database table.
The need of creating a query in database are –
Data Retrieval: Queries help to retrieve the data based on the condition.
Data Analysis: Queries help to analyze the data from the table.
Complex Reports: Queries help to create complex reports or summaries
the data in a structured manner.
Data Manipulation: Queries used to insert, update or delete the data from
the database.
Data Filtration: Queries help to filter large data to retrieve only the
relevant information.
2. Rearrange the steps given below so as to create a query using a wizard.
Give Alias
Select the fields
Set the criterion
Set the sorting order
Give table name
Answer: The steps to rearranging the sequence of query using a wizard are –
Step 1: Give table name – Start by selecting the table from which data will
be retrieved.
Step 2: Select the fields – Choose which fields from the table.
Step 3: Give Alias – Assign aliases to the fields for more user-friendly
labels in the query result.
Step 4: Set the sorting order – Define how the results will be sorted
( ascending or descending).
Step 5: Set the criterion – Establish any conditions or filters for the data
(e.g., “age > 30”).
3. What information is seen in the overview (last step) of the Query wizard?
Answer: The overview of the Query Wizard are –
The selected fields
Sorting order
Any criteria that have been set
Aliases used fo fields
The SQL code generated based on the inputs in the wizard
4. What is the use of Alias row in the Design grid of the Query Design window?
Answer: The alias row in the design grid allows us to –
The alternate name for a given field
Alias provide custom labels for the query output
5. Name any four mathematical functions that can be applied to numerical data in
a query.
Answer: The four mathematical functions that can be applied to numerical data are
average, sum, maximum and minimum.
6. Name the three ways of creating a query in LibreOffice Base?
Answer: The three ways to creating a query in LibreOffice Base are –
Using Query Wizard – Step by step guide for creating query in database.
Design view – A graphical interface for creating query manually.
SQL view – You can write SQL commands directly in the SQL view.
1. Give one difference between a form and a report.
Answer: Form can be used for collecting input data from the users based on visual
representation, but report is used to generate the information of the table basically
display in form of column and rows.
2. What is a field control with respect to forms?
Answer: Field control is an element in a form used to interact with the user, form
control used to collect the data, edit the data and view the data within the form using
user-friendly methods for example text box, label, combo box, list box etc.
3. Which tool on the Forms Record toolbar is used to insert text on the form?
Answer: The forms control toolbar contains various tools to add or edit controls on the
form, sometimes we need to enter titles, headings or subheadings in the form you can
do with using labels.
4. Name the two ways to create a form in LibreOffice Base.
Answer: There are two ways to create a form in LibreOffice Base.
Using a wizard
Using the design view
5. What is the difference between a static and a dynamic report?
Answer: In LibreOffice Base by default report is dynamic report, dynamic report means
that the field values in the base table or query change, the report will also change
automatically. In Static report the automatic updation is not allowed in the report.
6. Write the function of Forms Controls toolbar and Records toolbar.
Answer: The function of Forms Controls toolbar and Records toolbar are –
Form Controls toolbar – This toolbar provides elements which you can
use in a form, for example text box, label, combo box, list box etc.
Record toolbar – This toolbar offers tools for navigation that is also used
to navigate from one record to another record or you can use the control
like adding new record, saving record and deleting record from the
database table.