0% found this document useful (0 votes)
7 views49 pages

Solution

The document contains a series of physics, chemistry, and mathematics problems, each with multiple-choice answers. Topics include electrical circuits, thermodynamics, chemical reactions, and geometric calculations. The problems are designed for educational purposes, likely for a competitive examination.

Uploaded by

priyaroy4307
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
7 views49 pages

Solution

The document contains a series of physics, chemistry, and mathematics problems, each with multiple-choice answers. Topics include electrical circuits, thermodynamics, chemical reactions, and geometric calculations. The problems are designed for educational purposes, likely for a competitive examination.

Uploaded by

priyaroy4307
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

04-01-2026

9610ZJM801900250020 JM

PART 1 : PHYSICS

SECTION-I

1) Two resistances R & r and an inductor of inductance L are connected in series with an A.C.
voltage source. Three voltmeter are also connected as shown in the figure. Reading of voltmeter, V1

= 56 V, V2 = 120 V & V = 160 V. Then which option is incorrect.

(A) Voltage across inductor is 96 volt.


(B) Voltage across resistance 'r' is 72 volt.

(C)
Power factor of circuit is
Power factor of inductor plus resistance 'r' is
(D)

2) Figure shows 3 different capacitors, separately charged by batteries, and then connected as
shown, with initially, switch open. When switch is closed, the charge :-

(A) On all capacitors get equalized.


(B) becomes zero on all capacitors.
(C) On 2µF capacitor increases by 20%.
(D) On 2µF capacitor decreases by 20%.

3) Space between two concentric conducting spheres of radii a and b (b > a) is filled with a medium
of resistivity ρ. The resistance between the two spheres will be :

(A)
(B)

(C)

(D)

4) Two rods, one of aluminium and the other made of steel, having initial length ℓ1 and ℓ2 are
connected together to form a single rod of length ℓ1 + ℓ2. The coefficient of linear expansion for
aluminium and steel area αa and αs respectively. If the length of each rod increases by the same

amount when their temperature are raised by t°C, then find the ratio :–

(A)

(B)

(C)

(D)

5) Fountains usually seen in gardens are generated by a wide pipe with an enclosure at one end
having many small holes. Consider one such fountain which is produced by a pipe of internal
diameter 2 cm in which water flows at a rate 3 ms–1. The enclosure has 100 holes each of diameter
0.05 cm. The velocity of water coming out of the holes is (in ms–1):

(A) 0.48
(B) 96
(C) 24
(D) 48

6) Area of triangle formed by S and its two images is

(A)

(B)

(C)

(D) Can't be determined


7) Two circular sheets of same thickness but different material are placed as shown in figure. The

ratio of their densities such that their combined COM lies at their contact point O is :-

(A)

(B) 4
(C) 64

(D)

8) A brass rod of length 2 m and cross-sectional area 2.0 cm2 is attached end to end to a steel rod of
length L and cross-sectional area 1.0 cm2 . The compound rod is subjected to equal and opposite
pulls of magnitude 5 × 104 N at its ends. If the elongations of the two rods are equal, the length of
the steel rod (L) is (YBrass = 1.0 × 1011 N/m2 and YSteel = 2.0 × 1011 N/m2)

(A) 1.5 m
(B) 1.8 m
(C) 1 m
(D) 2 m

9) A spherical uniform planet is rotating about its axis. The velocity of a point on its equator is v. Due

to rotation of planet about its axis the acceleration due to gravity g at equator is of g at poles. The
escape velocity of a particle on the pole of planet in terms of ve :

(A) ve = 2v
(B) ve =
(C)
(D)

10) A ball rolls off from the top of a staircase with a horizontal velocity u m/s. If the steps are h
metre high and b metre wide, the ball will hit the edge of the nth step, if

(A)

(B)

(C)
(D)

11) An uniform chain is placed over a table such that part of it overhangs as shown. If chain
remains in equlibrium, then coefficient of static friction between chain and table will satisfy

following condition :-

(A) µ ≥ 1
(B) µ ≥ 0.75
(C) µ ≥ 0.5
(D) µ ≥ 0.3

12) A clay blob of mass m is stuck to a wheel of radius R rotates clockwise with constant angular
velocity ω. The clay mass passes through points 1, 2, 3, and 4 before making a full revolution. What
is the adhesive force necessary for the clay to stay attached to the wheel at point 3?

(A) mg
(B) mω2R
(C) mω2R2 + mg
(D) mω2R + mg

13) A block of mass m is placed on an ideal spring and is in equilibrium. The spring is compressed by
x0 in equilibrium. If the spring is further compressed by 2x0 and released find the time period of

oscillations.
(A)

(B)

(C)

(D)

14) Kinetic energy of a particle moving in a straight line varies with time t as k = 4t2. The force
acting on the particle :-

(A) is constant
(B) is increasing
(C) is decreasing
(D) First increases and then decreases

15) Two long wires are placed on a smooth horizontal table. Wires have equal but opposite charges.
Magnitude of linear charge density on each wire is λ. The (for unit length of wires) work required to

increase the separation between the wires from a to 2ais loge2. The value of K is

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

16) A very long straight conductor and isosceles triangular conductor lie in a plane and are
separated from each other as shown in the figure. If a = 10 cm, b = 20 cm and h = 10 cm, find the
coefficient of mutual induction.

(A) 4.8 × 10–6 H


(B) 3.6 × 10–8 H
(C) 2.4 × 10–8 H
(D) 1.2 × 10–8 H

17) A screw gauge with a pitch of 0.5 mm and a circular scale with 50 divisions is used to measure
the thickness of a thin sheet of Aluminium. Before starting the measurement , it is found that when
the two jaws of the screw gauge are brought in contact, the 45th division coincides with the main
scale line and that the zero of the main scale is barely visible. What is the thickness of the sheet if
the main scale reading is 0.5 mm and the 25th division coincides with the main scale line ?

(A) 0.50 mm
(B) 0.75 mm
(C) 0.80 mm
(D) 0.70 mm

18) A charged cork ball of mass 'm' is suspended by means of a light string in the presence of an
electric field as shown in the figure. When the electric field given by is switched on (A >

0, B > 0) the ball attains equilibrium as shown.

(A)
Charge on ball is .

(B)
Charge on ball is .

(C)
Tension in string is .
(D) Both (B) and (C) are correct.

19) The electric field of a plane electromagnetic wave propagating along the x direction in vacuum is
. The magnetic field . at the moment t = 0 is :

(A)

(B)

(C)

(D)

20) An electric dipole is projected with velocity v in a uniform magnetic field directed inside the

plane of paper as shown. Choose the correct option.


(A) Dipole will experience a net force in case-I due to external magnetic field
(B) Dipole will experience a net force in case-II due to external magnetic field
(C) Dipole will experience a net torque in case-I due to external magnetic field
(D) Dipole will experience a net torque in case-II due to external magnetic field

SECTION-II

1) The electron in the hydrogen atom jumps from excited state (n = 3) to its ground state (n = 1) and
the photons thus emitted irradiate a photosensitive material. If the work function of the material is
5.1 eV, the stopping potential (in volts) is estimated to be
(The energy of the electron in nth state)

2) A hydrogen like atom has its single electron orbiting around its stationary nucleus. The energy to
excite the electron from the second Bohr orbit to the third Bohr orbit is 47.2 eV. Find the atomic
number of this atom.

3) A diode made forward biased by a two volt battery however there is a drop of 0.5 V across the
diode which is independent of current. Also a current greater then 10 mA produces large joule loss
and damages diode. If diode is to be operated at 5 mA, the series resistance to be put is .

Find the value of n.

4) The three identical loud speakers in figure play a 170 Hz frequency tone in a room where speed of
sound is 340 m/s. At point exactly infront of source S2 the amplitude of the wave from each speaker
is a. What is ratio of resultant intensity at P and intensity due to single speaker.

5) Two vectors and are defined as and , where a is a constant

and ω = π/4 rad s–1. If at time t = τ for the first time, the value of τ, in seconds, is
_____.

PART 2 : CHEMISTRY

SECTION-I

1) The freezing point of a 0.1M formic acid aqueous solution is –0.2046°C. Find equilibrium constant
of the reaction -
HCOO– (aq.) + H2O(l) ⇌ HCOOH (aq.) + OH– (aq.)
Given : Kf(H2O) = 1.86 K-kg mole–1
Assume solution to be very dilute

(A) 1.1 × 10–3 M


(B) 9 × 10–12 M
(C) 9 × 10–13 M
(D) 1.1 × 10–11 M

2) In which of the following set of orbitals, number of spherical nodes are same.

(A)
(B)
(C)
(D)

3) Select the reactions in which Kp > Kc.

(A) I, II, III


(B) I, III
(C) II, III
(D) I & II

4) Select the correct statements regarding following process.

I. Solubility of Zn(OH)2 is 10–4 mol/lit.


II. On addition of small quantity of OH– solubility decreases
III. On addition of conc. HCl solubility increases
IV. In presence of 0.01M ZnCl2, solubility becomes 10–5 mol/lit.

(A) I & II
(B) I, II & IV
(C) I & IV
(D) I, II, III & IV

5) EMF of the following cell at 25°C is


Pt| H2 (1 atm) | H2SO4 (0.05M) || H+ (1M), MnO4– (0.1M), Mn+2 (0.1M) |Pt

(Given that = – 1.51V at 25°C. (2.303RT/F = 0.06)

(A) 1.39 V
(B) 1.57 V
(C) 1.52 V
(D) –1.42 V

6) The reaction [Fe(CN)6]3– → [FeF6]3– takes place with :

(A) Decrease in magnetic moment


(B) Increase in magnetic moment
(C) Decrease in co-ordination number
(D) Increase in co-ordination number

7) Which of the following is not hydrolysed?

(A) CCl4
(B) SiCl4
(C) SnCl4
(D) PbCl4

8) For the chemical reaction , the standard reaction Gibbs energy depends on temperature T
(in K) as :

ΔrGo (in kJ mol–1) = 120 – T


The major component of the reaction mixture at T is :

(A) X if T = 315 K
(B) X if T = 350 K
(C) Y if T = 300 K
(D) Y if T = 280 K

9) An excited state of H-atom emits a photon of wavelength λ and returns in the ground state, the
principal quantum number of excited state is given by :

(A)
(B)

(C)

(D)

10) Co-ordinated as well as hydrogen bonded water are present in :

(A) BaCl2.2H2O
(B) [Cr(H2O)6]Cl3
(C) CuSO4.5H2O
(D) All of these

11)

Consider the reaction at 300 K

C6H6(ℓ) + , kJ
What is ΔU for the combustion of 1.5 mole of benzene at 27ºC ?

(A) –326.25 kJ
(B) –4900.25 kJ
(C) –4906.5 kJ
(D) –3274.75 kJ

12) The correct IUPAC name of complex [Hg(CHCl2)(Ph)] is :

(A) Dichloromethylbenzylmercury(II)
(B) Benzyldichloromethylmercury(II)
(C) Chloroformphenylmercury(II)
(D) Dichloromethylphenylmercury(II)

13) Which of the following species has maximum tendency to gain an electron ?

(A) H+
(B) He+
(C) Na+
(D) Cl+

14) The equilibrium, SO2Cl2(g) SO2(g) + Cl2(g) is attained at 25°C in a closed container and an
inert gas, helium, is introduced. Which of the following statements are correct :-

(A) concentrations of SO2, Cl2 and SO2Cl2 are changed


(B) no effect on equilibrium
(C) concentration of SO2 is reduced
(D) Kp of reaction is increasing

15)

What is the relation between given compounds.

(A) Enantiomers
(B) Diastereomers
(C) Conformers
(D) Identical

16) Which of the following correct order of acidic strength.

(A) I > III > II > IV


(B) II > III > I > IV
(C) I > II > III > IV
(D) IV > I > II > III

17) Which one is non-aromatic?

(A)

(B)

(C)
(D)

18) Which of the following nitrogen containing compound does not give Lassaigne's test?

(A) Phenyl hydrazine


(B) Glycene
(C) Urea
(D) Hydrazine

19)
Z is :

(A)

(B)

(C)

(D)

20) How many of the following will give white ppt of silver salt when treated with ammonical AgNO3
solution?
(a) CH3–CH2–C≡CH (b) CH3–C≡C–CH3
(c) CH2=CH–CH2–Cl (d)

(e) (f) Ph–CH2–Cl

(g)

(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6

SECTION-II

1) 200 ml of 0.1M NaOH solution is mixed with 200 ml of 0.025M H2SO4 solution. Calculate |ΔH| (in
J) of mixing if
HCl(aq.) + NaOH(aq.) → NaCl(aq.) + H2O(l) ; ΔH = –57 kJ/mole

2) Two mole of an ideal gas is isothermally compressed in two stages starting from (1 atm, 20 lit) to
10 lit. at external pressure P1 then upto 2 lit at external pressure P2. Find work done (lit-atm) in the
process.

3) The brown ring complex compound is formulated as [Fe(H2O)5(NO)]SO4. Find the oxidation state
of Fe in the complex.

4) is the time required for the reaction to undergo 87.5% completion and is the time
required for the reaction to undergo 50% completion. The relation between and for a first
order reaction is
The value of x is_________ (Nearest integer)

5) The vapour pressures of A and B at 25°C are 90 mm Hg and 15 mm Hg respectively. If A and B


are mixed such that the mole fraction of A in the mixture is 0.6, then the mole fraction of B in the
vaour phase is X×10—1. The value of X is _________. (Nearest integer)

PART 3 : MATHEMATICS

SECTION-I

1) If a + b + c = 0, then the value of expression is


(A) negative for some values of a,b & c
(B) positive for some negative values of a,b & c
(C) independent of values of a,b & c
(D) independent of values of a,b & c only if a,b,c ∈ R+

2) Let , then unit digit of ƒ(10) is (where [.] is greatest integer function)

(A) 2
(B) 4
(C) 3
(D) 1

3) Let ∀ n > m and n, m ∈ N. Consider a matrix A = [aij]3 × 3 where

. Then is

(A) (15)2 × 242


(B) (15)2 × 234
(C) (105)2 × 238
(D) (105)2 × 236

4) Let g : N → N be defined as g(3n + 1) = 3n + 2,


g(3n + 2) = 3n + 3,
g(3n + 3) = 3n + 1, for all n ≥ 0.
Then which of the following statements is true ?

(A) There exists a one–one function f: N → N such that fog = f


(B) There exists an onto function f : N → N such that fog = f
(C) gogog = g
(D) There exists a function f : N → N such that gof = f

5) Positive integers p, q and r satisfy the condition that the quadratic equation px2 – qx + r = 0 has
two distinct real roots that are strictly between 0 and 1. Then the minimum value of p, is

(A) 2
(B) 1
(C) 5
(D) 4
6) Consider a variable matrix V = such that _____(1), where and a,
b, c are distinct positive reals in G.P.. If solutions (x, y, z) of matrix equation (1) lie on line

, then is (x, y, z ≠ 0)

(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 7

7) Let , r ∈ N and then value of [λ] is (where [.] denotes GIF)

(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) –1

8) The value of

is:

(A) 1
(B) 2
(C) 0
(D) 1/2

9) Let k be a positive real number and let

and

If det (AdjA) + det (adj B) = 106 , then [k] is equal to


[where [k] denotes the largest integer less than or equal to k]

(A) 5
(B) 4
(C) 3
(D) None of these

10) Let f : (–2020,∞) → R be defined by for (x ≠ –2019) and f(–2019) =


1, then function f

(A) Increases in (–1,∞)


(B) Decreases in (–2020,∞)
(C) Increases in (–2020,0) and decreases in (0,∞)
(D) Decreases in (–2020,0) and decreases in (0,∞)

11) Let f(x) = (x – 1)4 (x – 2)n, n ∈ N. Then which of the following is false :

(A) Local minimum at x = 2 if n is even


(B) Local minimum at x = 1 if n is odd
(C) Local maximum at x = 1 if n is odd
(D) Local minimum at x = 1 if n is even

12) If A(x1,y1) & B(x2,y2) are two points on curve y = e2|x|+x (x1 > 0 & x2 < 0) such that tangents at
points A & B are perpendicular, then number of such pair of points A & B, is-

(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) more than 2

13) Let = and f (t) = , (t > 0) then which of the following is false

(A)
ƒ(x) is equal to
(B) ƒ(x) is monotonic decreasing

(C)
if area bounded by y = ƒ (x), x = 2, x = 16 and y = c is minimum then c =
(D) equation of normal to curve y = ƒ(x) at x = π is y – 1 = 2π(x – π)

14) Let f and g be twice differentiable functions on such that

Then which of the following is NOT true ?

(A) g(–2) –f(–2) = 20


(B) If –1 < x < 2, then |f(x) – g(x)| < 8
(C)

(D) There exists such that

15) OA and OB are two roads enclosing an angle of 120°. X and Y start from 'O' at the same time. X
travels along OA with a speed of 4 km/hour and Y travels along OB with a speed of 3 km/hour. The
rate at which the shortest distance between X and Y is increasing after 1 hour is

(A)
(B)
(C)
(D)

16) Let a be a fixed real number. Consider the equation,

This equation has exactly one double root. Then possible value of a is

(A) 0

(B)

(C)

(D) –2

17) Consider a function g(x) = f(x2) + f(1 – x2) and f′′(x) < 0 for 0 ≤ x ≤ 1, then which of the
following is correct

(A)
g(x) decreases in
(B) g(x) increases in (0, 1)

(C)
g(x) decreases in

(D)
g(x) increases in

18) Consider the following statements for a continuous function on [a, b] and differentiable function
in (a, b). Then which of the following is INCORRECT?

(A) There exists such that


(B)
There exists such that where .
(C) There exists such that

There exists such that Rolle's theorem is applicable in [a, b] if


(D)
where

19) Points and are coplanar and . Then the least


value of is

(A)

(B) 14
(C) 6

(D)

20) A rectangle ABCD of dimension 'a' and '2a' is folded along diagonal BD such that planes ABD and
C'BD are perpendicular to each other. If C point goes to C', then the distance AC' is

(A)
(B)

(C)

(D)

SECTION-II

1)

If , then absolute value of sum of elements of adj A is

(where adj(X) denotes adjoint of matrix X)

2) Points A,B and O(O is origin) lie in xy - plane such that AOB = . Circle S0 with radius r0 = 6 is
tangent to both OA and OB. If for all , circle Si with radius ri is constructed such that ri < ri–1 and

Si is tangent to OA, OB and Si–1, then is equal to

3)

The graph of the function y = f(x) is shown below.


If

then find the value of


[Note: [K] denotes greatest integer less than or equal to K]

4) On an ellipse , tangents drawn at P1, P2, .......P8 intersects the major axis at T1, T2, .......

T8 respectively. If the value of , where F1 and F2 are the


foci of ellipse, then find the sum of all the digits in N ?

5) Let two parallel lines L and L' with positive slope are tangent to the circle S: x2 + y2 + 64 = 2x +
16 y. If L is also tangent to the circle S' : x2 + y2 – 2x + 2y = 2 and the equation of L'

is where a, b, , then is equal to


ANSWER KEYS

PART 1 : PHYSICS

SECTION-I

Q. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
A. C D A C D A D D A C C D C A B D C D C C

SECTION-II

Q. 21 22 23 24 25
A. 7 5 3 1 2

PART 2 : CHEMISTRY

SECTION-I

Q. 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
A. B D A D B B A A B C B D B B B D B D C B

SECTION-II

Q. 46 47 48 49 50
A. 570 100 1 3 1

PART 3 : MATHEMATICS

SECTION-I

Q. 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
A. C C C B C A B D B B B A A B A C C A A C

SECTION-II

Q. 71 72 73 74 75
A. 8 9 8 9 7
SOLUTIONS

PART 1 : PHYSICS

1) Explain Question: Given AC series circuit. Find the incorrect statement.


Concept: AC voltages add by phasor method. Power factor depends on resistive part only.
Solution:

Solving

(B)

Power factor =
[so, C is wrong]
Final Answer: (C)

2) Explain Question: Charged capacitors are connected after closing the switch.
Concept: Charge is conserved. Final potential becomes same.
Solution:

after redistribution,
Q = 0.8 μC
charge on 2μF capacitor reduces by 20 %
Final Answer: (D)

3) Explain Question: Resistance between two concentric spheres is required.


Concept: Radial current flow. Use dR = pdr / {4nr2) and integrate.
Solution:

dR = ρ.

R=

R=
Final Answer : (A)

4) Explain Question: Two rods expand equally on heating.


Concept:
Equal expansion ⇒
Solution:
Δl1(t) = l1 αA ΔT
Δl2(t) = l2 αS ΔT
According to question
I1αA = I2αS

Final Answer: (C)

5) Question Explanation:
The velocity of water streams coming out of a holes of fountain is to be found.

Concept:
This question is based on Fluid dynamics.

Solution:
Continuity Equation states that .
Where A is area of cross section and V is corresponding velocity.
Area is directly proportional to square of radius.
And in this case, we have to multiply RHS by 100 because there are multiple outlets at that
end So, our final equation reads like .
Substituting values, we get .

Final Answer:
The correct option is (4).

6)

Explain Question: Area formed by object and its images is asked.


Concept: Plane mirror ⇒ equal image distance.
Use symmetry+ triangle area formula.
Solution:

area =

=
Final Answer: (A)

7) Explanation:
Two uniform circular sheets of radii 4R and R touch externally. Find the ratio of their densities
so that the combined centre of mass lies at the point of contact.

Concept:
This question is based on centre of mass of a system of bodies.

Solution:
Let the contact point O be the origin.

Distance of centre of larger sheet from O = 4R (left side)


Distance of centre of smaller sheet from O = R (right side)

Using centre of mass formula,


xcm = (M₁x₁ + M₂x₂) / (M₁ + M₂)

For centre of mass to be at O,


xcm = 0

⇒ M₁(−4R) + M₂(+R) = 0
⇒ M₂R = 4RM₁

Mass of larger sheet:


M₁ = π(4R)² t ρ₁ = 16πR²tρ₁

Mass of smaller sheet:


M₂ = πR² t ρ₂

Substitute in M₂ = 4M₁:
πR²tρ₂ = 4(16πR²tρ₁)

Cancel common terms π, R², t:


ρ₂ = 64ρ₁

ρ₁ / ρ₂ = 1 / 64

Final Answer: option (4)

8)

Explain Question: Two rods under same force have equal elongation.
Concept:
Equal elongation ⇒ L / (AV) same.
Solutions:
ℓB = 2m ℓS = L

AB = 2 cm2 AS = 1 cm2
∆ℓB = ∆ℓS

L= λB = × ×2=2
Final Answer: (D)

9) Explain Question: Escape velocity at pole is asked.


Concept: Rotation does not affect gravity at poles.
Use normal escape velocity formula.
Solution:

So, N + mω2 r cos θ = Fg

N = mω2 r cos θ
0
mg = (r = R cos θ)

geaquator =

Now given that gequator = .

Final Answer: (A)

10) Explain Question: Ball moves horizontally and hits nth step.
Concept: Use projectile motion. Match horizontal distance with vertical fall time.
Solution:
If the ball hits the nth step, then the horizontal distance traversed = nh. Here, the velocity
along the horizontal direction = u. Initial velocity along the vertical direction = 0. So

From

Final Answer: (C)

11) Explain Question: A uniform chain lies partly on a table and partly hanging. Condition for
equilibrium is asked.
Concept: For equilibrium, maximum static friction > weight of hanging part.
Use balance of forces and limiting friction condition to find minimum µ
Solution:
Let µ be the minimum value of friction.
⇒µ ⇒µ=
Final Answer: (C)

12) Explain Question: Find adhesive force necessary for clay to stay attached.
Concept: Centrifugal force.
Solution:

F – mg = mω2R
F = mg + mω2R
Final Answer: (D)

13) Explain Question: Find time period of oscillation


Concept: SHM
Solution:
Block leaves the contact at natural length of spring and thereafter follows free fall motion.
∴ Time period = (Time for the spring to reach at natural length + time to reach the block at
highest point after it leaves the contact) × 2
Final Answer: (C)

14) Explain Question: Force acting on the particle is?


Concept: Equation of motion
Solution:

mv2 = 4t2


Comparing with v = at, a = cont.
Final Answer: (A)

15) Explain Question: Find work done required to increase the separation
Concept: Magnetic force due to current carrying wire.
Solution:

dW = Fdr = (λE) dr
Final Answer: (B)

16) Explain Question: Find coefficient of natural induction


Concept: Mutual induction
Solution:
Choosing an element of width dx of the triangular conductor at a distance of x from its vertex,
area of strip

Writing dϕ = Bda = {µ0Ibx/2πh (a + x)}dx


Intergrating between zero and h, we get

{h – a ln| (a + h)/a|}
–8
= 1.2 × 10 H
Final Answer: (D)

17) Question Explanation: Calculate the thickness of a sheet using a screw gauge with a
zero error.
Concept: Screw gauge with zero error
Solution: The least count is the pitch divided by the number of circular divisions. The zero
error is found from the given information when the jaws are closed. The thickness of the sheet
is the main scale reading plus the circular scale reading, corrected for the zero error.
Calculation:

Least count =
LC = 0.001 mm
–ve zero errow = – 5 × LC = –0.005 mm
Measured value =
main scale reading + screw gauge reading
– zero error
= 0.5 mm + {25×0.001 – (–0.05)} mm
= 0.8 mm
Final Answer: The thickness of the sheet is 0.80 mm.

18) Explain Question: Choose the correct option when switch is turned on
Concept: Force balance
Solution:
T sin θ = qA
Tcos θ = mg – qB

tan θ =
mgtanθ = q(A + B tan θ)

q=

T=
Final Answer: (D)

19)

Explain Question: We are given electric field and we have to find magnetic field.
Concept: Properties of EM waves
Solution :-

At t=0

Final Answer (C)

20)

Explanation Question: An electric dipole is projected and we have to choose the correct
statement
Concept: This question is based on force on dipole
Solution:

Since qnet on dipole = 0 ⇒ no net force

Final Answer (C)

21)
Explain Question: Stopping potential due to emitted photon is asked.
Concept: Photon energy - work function = eV0.
Solution:

Ephoton = eV – (–13.6 eV) ≈ 12.1 eV


eV0 = 12.1 eV – 5.1 eV ⇒ V0 = 7V
Final Answer: (7)

22) Explanation : The question asks for the atomic number (Z) of a hydrogen-like atom, given
that the energy required to excite its electron from the second (n=2) to the third (n=3) Bohr
orbit is 47.2 eV.
Concept : Bohr's Model for Hydrogen-like Atoms
Solution :

Final Answer : (5)

23) Explain Question: Series resistance for safe current is required.


Concept: Apply Ohm's law with diode voltage drop.
Solution:

Final Answer: (3)

24) Explain Question: Intensity at a point due to three speakers is asked.


Concept: Use interference and phase relation of waves.
Solution:
Phase difference b/w S1 & S2

intensity due to all three source at point P is = I.


Final Answer: (1)

25) Explain Question: Time when IA+ Bl = IA - Bl is required.


Concept: Condition ⇒ A· B = 0 (vectors perpendicular).
Solution:

when ωt =

⇒ t = 2 sec.
Final Answer: (2)

PART 2 : CHEMISTRY

26)

Explain Question: Calculate equilibrium constant of the reaction


Concept: Depression in F.P. and salt hydrolysis.
Solution:
HCOOH ⇌ HCOO– + H+
(0.1– x) x x
ΔTf = i kf.m
ΔTf = 0.2046 = 1.86 × (0.1 + x)

(0.1 + x) =
x = 0.01


Final Answer: (B)

27) Explain Question: Identify set of orbitals those have same no. of spherical nodes.
Concept: No. of spherical nodes = n – ℓ – 1
Solution:
No. of spherical nodes = n – ℓ – 1
⇒ 3 – 1 – 1 = 1 for 3px
⇒ 4 – 2 – 1 = 1 for
Final Answer: (D)

28) Explain Question: Identify reaction in which Kp > Kc


Concept: [ ]
Solution:
[ ]

Kp > Kc if Δng > 0 & T >


Final Answer: (A)

29) Explain Question: Identify the correct statement


Concept: Solubility and solubility product.
Solution:

S = (ksp / 4)1/3 =10–4


In presence of 0.01 M Zn+2.

ksp = 0.01 × (2s')2

M
on addition of OH, solubility decreases. on addition of H+, Solubility increases.
Final Answer: (D)

30) Explain Question: Calculate the EMF of given cell.


Concept: Nernst equation.
Solution:
cell reaction
Anode : H2 → 2H+ + 2e– } × 5
Cathod :
______________________________________

Ecell = 1.57 V
Final Answer: (B)

31) Explain Question: Select correct characterstics of given reaction.


Concept: SFL replaces by WFL
Solution:
CN– is strong field ligand due to which Fe+3 configuration will be hence 1 unpaired electron
3– –
whereas in [FeF6] , F is weak field ligand hence due to weak field splitting, configuration will
i.e. 5 unpaired electrons.
Final Answer: (B)

32) Explain Question: Identify which compound is not hybridised .


Concept: The intermediate formed in reaction of tetrahalides with H2O is sp3d hybridised and
carbon does NOT have vacant d-orbitals
Solution:
The intermediate formed in reaction of tetrahalides with H2O is sp3d hybridised and carbon
does NOT have vacant d-orbitals.
Final Answer: (A)

33)

Explain Question: Find major component of the reaction


Concept: Apply gibbs energy equation
Solution:

ΔrGo = 120 – T=0

T = 120
T = 320 K
So, above 320 K; ΔG = –ve & below 320 K; ΔG = +ve
Reactant X is major at 315 K.
Final Answer: (A)

34)

Explanation Question: Find principal quantum number of excited state


Concept: This question is based on line spectrum of hydrogen
Solution:

=R ; n1 = 1, n2 = ?;

=R ⇒ =

⇒ n2 =
Final Answer (B)

35) Explain Question: Which compound having Co-ordinated as well as hydrogen bonded
water
Concept: BaCl2.2H2O : interstitial water
[Cr(H2O)6]Cl3 : co-ordinated water
Solution:
BaCl2.2H2O : interstitial water
[Cr(H2O)6]Cl3 : co-ordinated water
Final Answer: (C)

36)

Explain Question: Calculate ΔU for the combustion of 1.5 mole of benzene at 27ºC
Concept: ΔH = ΔU + ΔngRT
Solution:
ΔH = ΔU + ΔngRT

–3271 = ΔU +
ΔU = –3267.25 KJ/mol
for 1 mole of bezene
ΔU for 1.5 mol of benzene
= – 3267.25 × 1.5
= – 4900.25 KJ
Final Answer: (B)

37) Explain Question: Identify correct IUPAC name of given complex


Concept: IUPAC nomenclature of co-ordination compounds.
Solution:

Ph :
(dichloromethyl)
ox. state of central atom = +2
Final Answer: (D)

38) Explain Question: Identify species has maximum tendency to gain an electron
Concept: Electron Affinity
Solution:

Final Answer: (B)

39) Explain the question : Effect of inert gas addition on SO2Cl2 decomposition.
Concept : This question is based on Le Chatelier's principle: Inert gas at constant volume.
Solution : The reaction is SO2Cl2(g) ⇌ SO2(g) + Cl2(g), and it is taking place in a closed
container. Therefore, the addition of helium at constant volume has no effect on the position of
the equilibrium.
Final answer : 2
40) Explain Question: Identify relation between given compounds
Concept: Enantiomers, Diastereomers and conformers
Solution:
They are not a mirror image of each other, hence diastereomers
Final Answer: (B)

41) Explain Question: Identify correct order of acidic strength of given compounds.
Concept: Acidic strength ∝ stability of conjugate base
Solution:
Acidic strength ∝ stability of conjugate base
Stability of conjugate base is as follows

Final Answer: (D)

42) Explain Question: Identify non-aromatic compound.


Concept: Concept of aromaticity
Solution:
A = Aromatic
B = Non-aromatic (exist as nonplanar structure)
C,D = Antiaromatic
Final Answer: (B)

43) Explain Question: Identify compound which does not give Lassaigne's test
Concept: Lassaigne's test
Solution:
Hydrazine does not give Lassaigne's test because it has no carbon atom.
Final Answer: (D)

44) Explain Question: Identify final product 'Z'


Concept: Friedel craft alkylation, clemmensen reduction is followed by nitration.
Solution:
Final Answer: (C)

45) Explain Question: Identify compound which given which ppt of silver with ammoniacal
AgNO3 Solution
Concept: Tollen's test.
Solution:
(a), (c), (e) and (f)
Final Answer: (B)

46) Explain Question: Calculate |ΔH| of mixing for given acid - base reaction
Concept: Enthalpy of Neutralisation.
Solution:
H+ + OH– → H2O ΔH = –57 kJ/mol
10 m mol 20 m mol
|ΔH| = 10 × 10–3 × 57 × 103 = 570 J
Final Answer: (570)

47) Explain Question: Calculate work done for given process.


Concept: Isothermal process.
Solution:

If vol. is 10 lit.

If V = 2 lit.
then
W = (20–10) × 2 + (10–2) × 10
= 100 lit - atm
Final Answer: (100)

48) Explain Question: Calculate oxidation state of Fe in the complex


Concept: Brown ring complex.
Solution:
Iron has +1 oxidation state in brown ring complex [Fe(H2O)5(NO)]SO4
Final Answer: (1)

49) Explain Question: Calculate the relation between and for a first order reaction
Concept: First order kinetics
Solution:


Final Answer: (3)

50) Explain Question: Calculate mole fraction of B in the vaour phase by using given
information
Concept: Roult's Law
Solution:
XA = 0.6

= 0.6×90+0.4×15 = 54+6 = 60

0.6×90 = yA(60)
yA = 0.9
yB = 0.1 = 1×10—1
x=1
Final Answer: (1)

PART 3 : MATHEMATICS

51) Question Explanation:


In this question a + b + c = 0 is given and based on this condition. We need to determine the
nature of a complex algebric expression involving a, b, c raised to powers up to 6 :

and we have to check the value of this


expression is always positive negative or independent of a, b, c.
Concept:
This question is based on Theory of equation & Newton's formula.
Solution:
Given a + b + c = 0
Let p = ab + bc + ca and q = abc
Let Sk = ak + bk + ck
S1 = a + b + c = 0
S2 = a2 + b2 + c2
= (a + b + c)2 – 2(ab + bc + ca)
= (0)2 – 2p
S2 = –2p
S3 = a3 + b3 + c3 (∵ a + b + c = 0)
= 3 abc
S3 = 3q
We can assume a cubic equation whose roots are a, b, c as-

use Newton's formula.


Sk+3 + pSk+1 – qSk = 0
Sk+3 = qSk – pSk+1
k=1
S4 = qS1 – pS2
= q × 0 – p(–2p)
S4 = 2p2
k=2
S5 = qS2 – pS3
= q × (–2p) – p(3q)
S5 = –5pq
k=3
S6 = qS3 – pS4
= q × 3q – p(2p2)
S6 = 3q2 – 2p3
The expression to evaluate

Is
Put the value of S2, S3, S6 in terms of p and q

= 3q2 – 2p3 + 2p3 – 3q2

Since the value of this expression is '0'.


So, It is independent of the values of a, b, c.
Final Answer: (C)

52) Explain Question : Put x = 10 and substitute 10100 = t


Concept : Factor theorem
Solution :

f(10) ; let 10100 = t



⇒ unit digit is 3.
Final Answer : (C)

53) Explain Question : Put n = 6 + i, m = 3 and n = 3 + i, m = 3 and evaluate aij


Concept : Adjoint of matrix.
Solution :

J6+i, 3 – Ji+3,3 ; i ≤ j

aij = j6+i, 3 – ji+3, 3 =


⇒ (210.218)2
(105)2 × 238
Final Answer : (C)

54) Explain Question : Obtain composite functions fog, gogog, gof.


Concept : Composite function.
Solution :
g : N → N g(3n + 1) = 3n + 2 g(3n + 2) = 3n + 3
g(3n + 3) = 3n + 1

If ƒ : N → N, ƒ is a one-one function such that


ƒ(g(x)) = ƒ(x) ⇒ g(x) = x, which is not the case
If ƒ : N → N, ƒ is an onto function
such that ƒ(g(x)) = ƒ(x),
one possibility is

n∈N
Here ƒ(x) is onto, also ƒ(g(x)) = ƒ(x) ∀ x ∈ N
Final Answer : (B)

55) Explain Question : Apply A.M. ≥ G.M. on α, β, 1 - α, 1 - β.


Concept : A.M. ≥ G.M.
Solution :
Let f(x) = px2 – qx + r It has two distinct real roots lying between 0 and 1.
f(x) can be written as, f(x) = p(x – α)(x – β), where α and β are the roots of the equation.
From the graph it can be observed that f(0)f (1) > 0
As p, q and r are integers f(0)f(l) > 1
f(0) = pαβ
f(l) = p(1 – α)(1 – β)
⇒ p2(α)(1 – α)(β)(1 – β) > 1 > 0 → (1)
Using AM ≥ GM, we get

AM and GM cannot be equal because the equation has distinct roots


⇒ p>4
Therefore the minimum value of p is 5.
Final Answer : (C)

56) Explain Question : Solve the system of equations to get x = y = z.


Concept : System of equations.
Solution :
∴ VA = 0 (Null matrix) ⇒ (loga)x + (logb)y + (logc)z = 0
(logb)x + (logc)y + (loga)z = 0
(logc)x + (loga)y + (logb)z = 0
which is homogenesis system of linear equations in x, y and z.
∵ x, y, z ≠ 0
⇒ system posseses non trivial solutions.


⇒ loga + logb + logc = 0
OR loga + logb + logc
∵ a, b, c are distinct
⇒ loga + logb + logc = 0
⇒ abc = 1
⇒ b3 = 1 (∵ b2 = ac)

⇒ b = 1 ⇒ ac = 1 ⇒
⇒ System become
(loga)x – (loga)z = 0
– (loga)y + (loga)z = 0
– (loga)x – (loga)y = 0
⇒ x–z=0
y–z=0
x–y=0
⇒ x=y=z

⇒ solutions lie on
⇒ α:β:γ=1:1:1

Final Answer : (A)

57) Question Explanation : Evaluating the greatest integer function of an infinite series sum.
Concept : Infinite Series and Maclaurin Series for ex.
Solution : Decompose the general term of the series and express the sum as a combination of
known Maclaurin series, specifically for e−1.

⇒ λ = (e–1) + (1 – e–1) + (e–1)

⇒ ⇒ [λ] = 1
Final Answer : (B)

58) Explain Question : Put , and simplify expression to convert into standard
trigonometric limits.
Concept : Trigonometric limits.
Solution :

Let P =

Put

P=

=
Final Answer : (D)

59) Explain Question : Expand A to obtain |A| = (2K + 1)3, also B is skew symmetric matrix.
Concept : Adjoint of a matrix.
Solution :

(C2 → C2 – C3)

(R2→ R2 – R3 )
= (1 + 2k ) [(2k – 1) + 8k] = (2k + 1)3
2
∴ det (adj A) = |A|2 = (2k + 1)6
B is skew symmetric of odd order ⇒ |B| = 0

∴ det (adj B) = 0 ∴ (2k + 1)6 = 106 ⇒ k =


Final Answer : (B)

60) Explain Question : Let h(x) = (x + 2019) - (x + 2020) ln(x + 2020) and check
monotonicity of h(x).
Concept : Monotonicity
Solution :

Suppose h(x) = x + 2019


– (x + 2020) ℓn(x + 2020)
⇒ h'(x) = 1 – 1 – ℓn(x + 2020)
= –ℓn(x + 2020)
h'(x) > 0, ∀ x ∈ (–2020, –2019)
h'(x) < 0, ∀ x ∈ (–2019, ∞)
h(–2019) = 0
⇒ h(x) < 0, ∀ x ∈ (–2020, ∞)
⇒ ƒ'(x) < 0, ∀ x ∈ (–2020, ∞)
Final Answer : (B)

61) Explain Question : Obtain f'(x) and form cases when n is odd, even.
Concept : Maxima - minima
Solution :
f(x) = (x – 1)4 (x – 2)n, n ∈ N
(x) = 4 (x – 1)3 (x – 2)n + n (x – 1)4 (x – 2)n–1
= (x – 2)n–1 (x – 1)3 [4(x – 2) + n (x – 1)]
= (x – 2)n–1 (x – 1)3 [(n + 4)x – (8 + n)]
Cases 1 :-
If n is even

root 1, 2, α

1<α<2
x = 2 is local minimum when n is even ; x = 1 = local minima
Cases 2 :-
If n is odd (then n – 1 is even)
x = 1 is local maximum if n is odd
x = 2 is point of inflexin
Clearly option B is false.
Final Answer : (B)

62) Explain Question : Obtain at (x1, y1), (x2, y2).


Concept : Tangent and normal
Solution :

given A(x1, y1) & B(x2, y2) (x1 > 0 & x2 < 0)
since tangents at A & B are ⊥ rl
⇒ m1m2 = –1

(Not possible)
as min. value of is 3, when x1,x2 = 0

No solution option A
Final Answer : (A)

63) Explain Question : Put and obtain which is monotonically decreasing.


Concept : Area bounded by curves.
Solution :

= ;
put x = u
⇒ dx = du
⇒ f (t) = ⇒ f (x) =

f ' (x) = –
⇒ f (x) is monotonic decreasing.
if area bounded by y = f (x), x = 2, x = 16 and y = c is minimum then

c=f = f (9) =

equation of normal is (y – 1) = 2π(x – π)


Final Answer : (A)

64) Explain Question : Integrate twice to obtain f(x) = g(x) + x3 + 3x – 6, now assume h(x) =
f(x) – g(x).
Concept : Monotonicity
Solution :
…(1)
…(2)
…(3)
By integrating (1)

At x = 1,

⇒ 9=4+3+C⇒C=3

Again by integrating,

At x = 2,

⇒ 12 = 4 + 8 + 6 + D ⇒ D = –6
So,

At x = –2,
⇒ (Option (A) is true)
Now, for – 1 < x , 2
h (x) =
⇒ h'(x) = 3x2 + 3
⇒ h(x)↑
So, h(–1) < h(x) < h(2)
⇒ – 10 < h(x) < 8
⇒ |h(x)| < 10 (option (B) is NOT true)
Now, h'(x) = f'(x) – g'(x) = 3x2 + 3
If |h'(x)| < 6 Þ |3x2 + 3| < 6
⇒ 3x2 + 3 < 6
⇒ x2 < 1
⇒ – 1 < x < 1 (option (C) is True)
If x ∈ (–1, 1) |f′(x) – g′(x)| < 6
option (C) is true and now to solve
f(x) – g(x) = 0
⇒ x3 + 3x – 6 = 0

here, and

So there exists such that


(option (D) is true)
Final Answer : (B)

65) Explain Question : Obtain A(distance between X and Y) as a function of time and
differentiate.
Concept : Rate measure.
Solution :
Distance covered by X after time t = 4t
Similarly by Y after time t = 3t
Let shortest distance between X and Y = A

Now differentiating w.r.t t we get


After t = 1 hr

Rate at which shortest distance A changes with time km/hr.


Final Answer : (A)

66) Explain Question : Draw f(x) = (x + 2)2 (x + 7)2 and transform.


Concept : Graph sketching.
Solution :
let f(x) = (x + 2)2 (x + 7)2
f '(x) = 2(x + 2) (x + 7)2 + (x + 2)2 (x + 7) =
for a = 0, given equation has exactly two double roots (x = –2, x = –7).

for , given equation has exactly one double root.


[double root ⇒ function and the derivative both are zero at that x]
Final Answer : (C)

67)

Explain Question : Obtain g'(x) and obtain its monotonicity.


Concept : Monotonicity
Solution :

+ve

Final Answer : (C)

68) Explain Question : Apply Rolle's theorem and IVT in the options and check.
Concept : Rolle's theorem.
Solution :
(A) Using IVT,
here

but
Thus invalid.
(B) Use RT on g(x) = f2(x)
(C) Valid using IVT
(D) RT appliable.
Final Answer : (A)

69) Explain Question : Let and and apply


.
Concept : Cauchy Schwartz inequality.
Solution :
Because of coplanarity

by Cauchy Schwarz inequality

Final Answer : (A)

70) Explain Question : Obtain line BD, obtain C' and proceed.
Concept : Distance of point from line.
Solution :
AB = CD = a
BC = AD = 2a

N foot of perpendicular on BC drawn from C.

equation of BD in XY plane
and C is (a, 2a)

coordinate of N are

and

Coordinate C'

AC' =
Final Answer : (C)

71) Explain Question : Simplify A.(adj A)2 to obtain |A| adj A.


Concept : Adjoint of matrix.
Solution :
∵ A.(adjA)2 = A(adjA).(adjA) = |A| I adj(A)


take determinant on both the sides
⇒ |A|5 = –1 ⇒ |A| = –1


Final Answer : (8)

0
72) Explain Question : Obtain r , r1, r2, r3 ....... are in G.P. with common ratio .
Concept : G.P.
Solution :
Given, r0 = 6

Also, . Similarly,

Hence, =
Final Answer : (9)

73) Explain Question : Obtain LHL and RHL at x = 0, 1.


Concept : Limits
Solution :


Final Answer : (8)

74) Explain Question : Foot of perpendicular from focus on any tangent lies on auxiliary
circle.
Concept : Properties of elipse.
Solution :

(Area of ΔPTF1) . (Area of ΔPTF2) =

= 18 square units
Final Answer : (9)

75) Explain Question : Obtain transverse common tangent and proceed.


Concept : Common tangents.
Solution :
Let equation of transverse common tangent L with positive slope is

[As, slope ⇒ tanθ = ]


Suppose equation of tangent L' which is parallel to L is

So, ⇒
∴ Equation of L' is

So, a = 2 ; b = 1; c = 11 gives = =
Final Answer : (7)

You might also like