0% found this document useful (0 votes)
3 views9 pages

Sound Intext

Chapter 12 covers the concept of sound, focusing on its production, propagation, and characteristics. It explains how sound requires a medium to travel, the relationship between sound properties like amplitude and frequency, and includes exercises on calculating sound wave properties. The chapter also discusses practical applications of sound, such as sonar and the audible range of human hearing.

Uploaded by

sapna10031995
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
3 views9 pages

Sound Intext

Chapter 12 covers the concept of sound, focusing on its production, propagation, and characteristics. It explains how sound requires a medium to travel, the relationship between sound properties like amplitude and frequency, and includes exercises on calculating sound wave properties. The chapter also discusses practical applications of sound, such as sonar and the audible range of human hearing.

Uploaded by

sapna10031995
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Chapter - 12 Sound

Ch 12_Sound_ Exercise No. 12.1_ Page No. 162

Question 1:
Pre-concept: Vibration
Concept: Sound
Sub concept: Propagation of sound
Key skill:Production of sound
Bloom’s Taxonomy: Knowledge
Skill: Creative thinking
Difficulty level:Medium
Question type: Short type
How does the sound produced by a vibrating object in a medium reach your ear?

Solution:
Hint:Vibration is a mechanical phenomenon by which oscillations occur about an equilibrium
point.
Explanation:
●When an object vibrates it is necessary for the surrounding particles of the medium to vibrate.
●Particles that are adjacent to vibrating particles are forced to vibrate.
●So, the sound produced by a vibrating object in a medium is transferred from particle to
particle till it reaches your ear.

Exercise_12.2_Page No._163

Question 1:
Pre-concept: Pressure
Concept: Sound
Sub concept: Sounds needs a medium to travel
Key skill:Production of sound
Bloom’s Taxonomy: Understanding
Skill: Creative thinking
Difficulty level:Medium
Question type: Short type
Explain how sound is produced by your school bell?

Solution:
Hint:Compressions are the region of high pressure due to particles being close together and
rarefactions are regions of low pressure due to particles.
Explanation:
●When the school bell is hit with a hammer it moves forward and backwards producing
compression and rarefaction due to vibrations.
●This is the way sound is produced by the school bell.
Question 2:
Pre-concept: Wave
Concept: Sound
Sub concept: Sound waves are longitudinal wave
Key skill:Production of sound
Bloom’s Taxonomy: Understanding
Skill: Creative thinking
Difficulty level:Medium
Question type: Short type
Why are sound waves called mechanical waves?

Solution:
Hint:A mechanical wave is a wave that is an oscillation of matter.
Explanation:
●Sound waves require a medium to propagate to interact with the particles present in it.
●That's why sound waves are called mechanical waves.

Question 3:
Pre-concept: Mechanical wave
Concept: Sound
Sub concept:Sounds needs a medium to travel
Key skill:Production of sound
Bloom’s Taxonomy: Creation
Skill: Critical thinking
Difficulty level:Medium
Question type: Short type
Suppose you and your friend are on the moon. Will you be able to hear any sound
produced by your friend?

Solution:
Hint:Sound is a mechanical wave that needs a material medium like air, water and steel .
Explanation:
●No, Sound waves require a medium to propagate.
● Due to the absence of atmosphere on the moon and since sound cannot travel in vacuum.
●I will not be able to hear any sound produced by my friend.

Exercise_12.3_Page No._166

Question 1:
Pre-concept: Waves property
Concept: Sound
Sub concept: Characteristics of a sound wave
Key skill:Production of sound
Bloom’s Taxonomy: Analyses
Skill: Critical thinking
Difficulty level:Easy
Question type: Short type
Which wave property determines (a) loudness, (b) pitch?
Solution:
Hint:Five main characteristics of sound waves are wavelength, amplitude, frequency, time
period and velocity.
Explanation:
(a)Amplitude –
●​ Loudness of the sound and its amplitude are directly related to each other.
●​ Larger the amplitude, louder the sound .

(b)Frequency –
●​ Pitch of the sound and its frequency are directly related to each other.
●​ If the pitch is high then the frequency of sound is also high.

Question 2:
Pre-concept: Pitch
Concept: Sound
Sub concept: Characteristics of a sound wave
Key skill:Production of sound
Bloom’s Taxonomy: Application
Skill: Critical thinking
Difficulty level:Medium
Question type: One word
Guess which sound has a higher pitch: guitar or car horn?

Solution:
Hint:Pitch is a perceptual property of sounds that allows their ordering on a frequency-related
scale.
Explanation:
●Pitch of a sound is directly proportional to its frequency.
●So, the guitar has a higher pitch when compared to a car horn.

Question 3:
Pre-concept:Wave property
Concept: Sound
Sub concept: Characteristics of a sound wave
Key skill: Oscillation
Bloom’s Taxonomy: Understanding
Skill: Creative thinking
Difficulty level:Easy
Question type: Definition
What are wavelength, frequency, time period and amplitude of a sound wave?

Solution:
Hint:Five main characteristics of sound waves are wavelength, amplitude, frequency, time
period, and velocity.
Explanation:
(a) Wavelength –
●​ Wavelength can be defined as the distance between two consecutive rarefactions or two
consecutive compressions.
●​ SI unit of wavelength is meter (m).

(b) Frequency –
●​ Frequency is defined as the number of oscillations per second.
●​ The SI unit of frequency is hertz (Hz).

(c) Amplitude –
●​ Amplitude can be defined as the maximum height reached by the trough or crest of a
sound wave.

(d) Time period –


●​ The time period is defined as the time required to produce one complete cycle of a
sound wave.

Question 4:
Pre-concept: Speed of sound
Concept: Sound
Sub concept: Characteristics of a sound wave
Key skill: Frequency of sound
Bloom’s Taxonomy: Understanding
Skill: creative thinking
Difficulty level:Medium
Question type: Short
How are the wavelength and frequency of a sound wave related to its speed?

Solution:
Hint:Speed of sound is the distance travelled per unit of time .
Explanation:
●Wavelength, speed, and frequency are related in the following way are -
●Speed=Wavelength x Frequency
●v = λ ν

Question 5:
Pre-concept: Sound medium
Concept: Sound
Sub concept: Characteristics of a sound wave
Key skill:Sound wave
Bloom’s Taxonomy: Evaluation
Skill: problem solving
Difficulty level: Difficult
Question type: Numerical
Calculate the wavelength of a sound wave whose frequency is 220 Hz and speed is 440
m/s in a given medium?
Solution:
Hint:Relationship of the speed of sound, its frequency, and wavelength is vw = fλ, where vw is
the speed of sound, f is its frequency and λ is its wavelength.
Explanation:
●Given-
Frequency of sound wave = 220 Hz.
●Speed of sound wave = 440 m/s.
●We know that
Speed = Wavelength×Frequency
v=λν
440 = Wavelength × 220
Wavelength = 440/220
Wavelength = 2
Answer:
Wavelength of the sound wave is 2 meters.

Question 6:
Pre-concept: Hearing
Concept: Sound
Sub concept: Characteristics of a sound wave
Key skill:Production of sound
Bloom’s Taxonomy: Evaluation
Skill: Problem solving
Difficulty level:Medium
Question type: Numerical
A person is listening to a tone of 500 Hz sitting at a distance of 450 m from the source of
the sound. What is the time interval between successive compressions from the source?

Solution:
Hint: Frequency and time period is inversely proportional to the number of vibrations per
second is frequency.
Explanation:
●The time interval between successive compressions from the source is equal to the time
period and time period is reciprocal of the frequency.
●It can be calculated as follows:

T= 1/F

T= 1/500

T = 0.002 s.
Answer:
The time interval is 0.002 second.
Question 7:
Pre-concept: Intensity of sound
Concept: Sound
Sub concept: Characteristics of a sound wave
Key skill:loudness of sound
Bloom’s Taxonomy: Understanding
Skill: creative thinking
Difficulty level:Easy
Question type: Differentiate
Distinguish between loudness and intensity of sound?

Solution:
Hint:Intensity of any sound to the intensity at the threshold of hearing.
Explanation:
●Amount of sound energy passing through an area every second is called intensity of a sound
wave.
●Loudness is defined by its amplitude.

Exercise_12.4_Page No._167

Question 1:
Pre-concept: Mechanical wave
Concept: Sound
Sub concept: Speed of sound in different media
Key skill:Medium of sound
Bloom’s Taxonomy: Analyses
Skill: critical thinking
Difficulty level:Medium
Question type: Identify
In which of the three media, air, water or iron, does sound travel the fastest at a particular
temperature?

Solution:
Hint:Sound is a mechanical wave that needs a material medium like air, water and steel for its
propagation.
Explanation:
●Sound travels faster in solids when compared to any other medium.
●Therefore, at a particular temperature, sound travels fastest in iron and slowest in gas.

Exercise_12.5_Page No._168
Question 1:
Pre-concept: Echo sound
Concept: Sound
Sub concept: Echo
Key skill:Reflecting surface of sound
Bloom’s Taxonomy: Evaluation
Skill: Problem solving
Difficulty level: Medium
Question type: Numerical
An echo is heard in 3 s. What is the distance of the reflecting surface from the source,
given that the speed of sound is 342 ms-1?

Solution:
Hint:A sound that is repeated as it is sent back off a surface such as the wall of a tunnel.
Explanation:
●Speed of sound (v) = 342 ms-1
●Echo returns in time (t) = 3 s
●Distance travelled by sound = v × t = 342 × 3 = 1026 m
●Sound must travel a distance which is twice the distance of reflecting surface and source.
●Distance of the reflecting surface from the source =1026/2 = 513 m.

Answer:
The distance of the reflecting surface from the source is 513 m.

Exercise_12.6_Page No._169

Question 1:
Pre-concept: Sound
Concept: Sound
Sub concept: Reverberation
Key skill:Reflection of sound
Bloom’s Taxonomy: Application
Skill: Creative thinking
Difficulty level:Medium
Question type: Short
Why are the ceilings of concert halls curved?

Solution:
Hint:Repeated reflection that results in the persistence of sound is called reverberation.
Explanation:
Ceilings of concert halls are curved to uniformly spread sound in all directions after reflecting
from the walls.

Exercise_12.7_Page No._170
Question 1:
Pre-concept: Audio range
Concept: Sound
Sub concept: Range of hearing
Key skill: Reflection of sound
Bloom’s Taxonomy: knowledge
Skill: critical thinking
Difficulty level:Easy
Question type: Short
What is the audible range of the average human ear?

Solution:
Hint:An audio frequency/ audible frequency is a periodic vibration whose frequency is in the
band audible to the average human.
Explanation:
●20 Hz to 20,000 Hz.
●Any sound less than 20 Hz or greater than 20,000 Hz frequency is not audible to human ears.

Question 2:
Pre-concept: Audio range
Concept: Sound
Sub concept: Range of hearing
Key skill:Reflection of sound
Bloom’s Taxonomy: Knowledge
Skill: critical thinking
Difficulty level:Easy
Question type: Short
What is the range of frequencies associated with (a) Infrasound? (b) Ultrasound?

Solution:
Hint:An audio frequency/ audible frequency is a periodic vibration whose frequency is in the
band audible to the average human.
Explanation:
●Infrasoundis the rate of vibration is too low for us to hear.
●Ultrasound is the rate of vibration that is too high for us to hear.
(a) 20 Hz
(b) 20,000 Hz.

Exercise_12.8_Page No._172

Question 1:
Pre-concept: Submarine working
Concept: Sound
Sub concept: Sonar
Key skill:Applications of ultrasound
Bloom’s Taxonomy: Evaluation
Skill: Problem solving
Difficulty level:Medium
Question type: Numerical
A submarine emits a sonar pulse, which returns from an underwater cliff in 1.02 s. If the
speed of sound in salt water is 1531 m/s, how far away is the cliff?

Solution:
Hint:Sonar is a technique that uses sound propagation to navigate, measure distances,
communicate with or detect objects on or under the surface of the water.
Explanation:
●Time (t) taken by the sonar pulse to return = 1.02 s
●Speed (v) of sound in salt water = 1531 m s-1
●Distance travelled by sonar pulse = Speed of sound × Time taken

= 1531 x 1.02 = 1561.62 m

●Distance of the cliff from the submarine = (Total distance travelled by sonar pulse) /
= 1561.62 / 2

= 780.81 m.
Answer:
So, the distance of the cliff from the submarine is 78p.81 m.

You might also like