0% found this document useful (0 votes)
14 views17 pages

Chapter 11

The document provides NCERT solutions for Class 9 Maths Chapter 13, focusing on surface areas and volumes of cones, spheres, and hemispheres. It includes various exercises with detailed solutions for calculating curved surface areas, total surface areas, and volumes of different geometric shapes. Additionally, it covers practical applications such as costs related to materials used in making conical tents and painting surfaces.

Uploaded by

gc386123
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
14 views17 pages

Chapter 11

The document provides NCERT solutions for Class 9 Maths Chapter 13, focusing on surface areas and volumes of cones, spheres, and hemispheres. It includes various exercises with detailed solutions for calculating curved surface areas, total surface areas, and volumes of different geometric shapes. Additionally, it covers practical applications such as costs related to materials used in making conical tents and painting surfaces.

Uploaded by

gc386123
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 13 –

Surface Areas and Volume

Exercise 13.3 Page No: 221


1. Diameter of the base of a cone is 10.5 cm, and its slant height is 10 cm. Find its curved surface area. (Assume
π=22/7)

Solution:

Radius of the base of cone = diameter/ 2 = (10.5/2)cm = 5.25cm

The slant height of the cone, say l = 10 cm

CSA of the cone is = πrl

= (22/7)×5.25×10 = 165 cm2

Therefore, the curved surface area of the cone is 165 cm2.

2. Find the total surface area of a cone, if its slant height is 21 m and the diameter of its base is 24 m. (Assume π
= 22/7)

Solution:

Radius of cone, r = 24/2 m = 12m

Slant height, l = 21 m

Formula: Total Surface area of the cone = πr(l+r)

Total Surface area of the cone = (22/7)×12×(21+12) m2

= 1244.57m2

3. Curved surface area of a cone is 308 cm2, and its slant height is 14 cm. Find

(i) radius of the base and (ii) total surface area of the cone.

(Assume π = 22/7)

Solution:

The slant height of the cone, l = 14 cm

Let the radius of the cone be r.

(i) We know the CSA of cone = πrl

Given: Curved surface area of a cone is 308 cm2

(308 ) = (22/7)×r×14

308 = 44 r
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 13 –
Surface Areas and Volume

r = 308/44 = 7 cm

The radius of a cone base is 7 cm.

(ii) Total surface area of cone = CSA of cone + Area of base (πr2)

Total surface area of cone = 308+(22/7)×72 = 308+154 = 462 cm2

Therefore, the total surface area of the cone is 462 cm2.

4. A conical tent is 10 m high, and the radius of its base is 24 m. Find

(i) slant height of the tent.

(ii) cost of the canvas required to make the tent, if the cost of 1 m2 canvas is Rs 70.

(Assume π=22/7)

Solution:

Let ABC be a conical tent.

Height of conical tent, h = 10 m

Radius of conical tent, r = 24m

Let the slant height of the tent be l.

(i) In the right triangle ABO, we have

AB2 = AO2+BO2(using Pythagoras’ theorem)

l2 = h2+r2
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 13 –
Surface Areas and Volume

= (10)2+(24)2

= 676

l = 26 m

Therefore, the slant height of the tent is 26 m.

(ii) CSA of tent = πrl

= (22/7)×24×26 m2

Cost of 1 m2 canvas = Rs 70

Cost of (13728/7)m2 canvas is equal to Rs (13728/7)×70 = Rs 137280

Therefore, the cost of the canvas required to make such a tent is Rs 137280.

5. What length of tarpaulin 3 m wide will be required to make a conical tent of height 8 m and base radius 6m?
Assume that the extra length of material that will be required for stitching margins and wastage in cutting is
approximately 20 cm. [Use π=3.14]

Solution:

Height of the conical tent, h = 8m

Radius of the base of the tent, r = 6m

Slant height of the tent, l2 = (r2+h2)

l2 = (62+82) = (36+64) = (100)

or l = 10 m

Again, CSA of conical tent = πrl

= (3.14×6×10) m2

= 188.4m2

Let the length of the tarpaulin sheet required be L.

As 20 cm will be wasted,

The effective length will be (L-0.2m).

The breadth of tarpaulin = 3m (given)

Area of sheet = CSA of the tent

[(L–0.2)×3] = 188.4
L-0.2 = 62.8
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 13 –
Surface Areas and Volume

L = 63 m

Therefore, the length of the required tarpaulin sheet will be 63 m.

6. The slant height and base diameter of the conical tomb are 25m and 14 m, respectively. Find the cost of
whitewashing its curved surface at the rate of Rs. 210 per 100 m2. (Assume π = 22/7)

Solution:

Slant height of the conical tomb, l = 25m

Base radius, r = diameter/2 = 14/2 m = 7m

CSA of the conical tomb = πrl

= (22/7)×7×25 = 550

CSA of the conical tomb= 550m2

Cost of whitewashing 550 m2 area, which is Rs (210×550)/100

= Rs. 1155

Therefore, the cost will be Rs. 1155 while whitewashing the tomb.

7. A joker’s cap is in the form of a right circular cone of base radius 7 cm and height 24cm. Find the area of the
sheet required to make 10 such caps. (Assume π =22/7)

Solution:

Radius of the conical cap, r = 7 cm

Height of the conical cap, h = 24cm

Slant height, l2 = (r2+h2)

= (72+242)

= (49+576)

= (625)

Or l = 25 cm

CSA of 1 conical cap = πrl

= (22/7)×7×25

= 550 cm2

CSA of 10 caps = (10×550) cm2 = 5500 cm2

Therefore, the area of the sheet required to make 10 such caps is 5500 cm2.
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 13 –
Surface Areas and Volume

8. A bus stop is barricaded from the remaining part of the road by using 50 hollow cones made of recycled
cardboard. Each cone has a base diameter of 40 cm and height 1 m. If the outer side of each of the cones is to be
painted and the cost of painting is Rs. 12 per m2, what will be the cost of painting all these cones? (Use π = 3.14
and take √(1.04) =1.02)

Solution:

Given:

Radius of cone, r = diameter/2 = 40/2 cm = 20cm = 0.2 m

Height of cone, h = 1m

Slant height of cone is l, and l2 = (r2+h2)

Using given values, l2 = (0.22+12)

= (1.04)

Or l = 1.02 m

Slant height of the cone is 1.02 m.

Now,

CSA of each cone = πrl

= (3.14×0.2×1.02)

= 0.64056 m

CSA of 50 such cones = (50×0.64056) = 32.028

CSA of 50 such cones = 32.028 m2

Again,

Cost of painting 1 m2 area = Rs 12 (given)

Cost of painting 32.028 m2 area = Rs (32.028×12)

= Rs.384.336

= Rs.384.34 (approximately)

Therefore, the cost of painting all these cones is Rs. 384.34.


NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 13 –
Surface Areas and Volume

Exercise 13.4 Page No: 225


1. Find the surface area of a sphere of radius

(i) 10.5cm (ii) 5.6cm (iii) 14cm

(Assume π=22/7)

Solution:

Formula: Surface area of a sphere (SA) = 4πr2

(i) Radius of a sphere, r = 10.5 cm

SA = 4×(22/7)×10.52 = 1386

Surface area of a sphere is 1386 cm2

(ii) Radius of a sphere, r = 5.6cm

Using formula, SA = 4×(22/ 7)×5.62 = 394.24

Surface area of a sphere is 394.24 cm2

(iii) Radius of a sphere, r = 14cm

SA = 4πr2

= 4×(22/7)×(14)2

= 2464

Surface area of a sphere is 2464 cm2

2. Find the surface area of a sphere of diameter

(i) 14cm (ii) 21cm (iii) 3.5cm

(Assume π = 22/7)

Solution:

(i) Radius of sphere, r = diameter/2 = 14/2 cm = 7 cm

Formula for the surface area of sphere = 4πr2

= 4×(22/7)×72 = 616

Surface area of a sphere is 616 cm2


NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 13 –
Surface Areas and Volume

(ii) Radius (r) of sphere = 21/2 = 10.5 cm

Surface area of a sphere = 4πr2

= 4×(22/7)×10.52 = 1386

Surface area of a sphere is 1386 cm2

Therefore, the surface area of a sphere having a diameter 21 cm is 1386 cm2

(iii) Radius(r) of a sphere = 3.5/2 = 1.75 cm

Surface area of a sphere = 4πr2

= 4×(22/7)×1.752 = 38.5

Surface area of a sphere is 38.5 cm2

3. Find the total surface area of a hemisphere of radius 10 cm. [Use π=3.14]

Solution:

Radius of the hemisphere, r = 10cm

Formula: Total surface area of the hemisphere = 3πr2

= 3×3.14×102 = 942

The total surface area of the given hemisphere is 942 cm2.

4. The radius of a spherical balloon increases from 7cm to 14cm as air is being pumped into it. Find the ratio of
surface areas of the balloon in the two cases.

Solution:

Let r1 and r2 be the radii of the spherical balloon and spherical balloon when air is pumped into it, respectively. So,

r1 = 7cm

r2 = 14 cm

Now, Required ratio = (initial surface area)/(Surface area after pumping air into balloon)

= 4πr12/4πr22

= (r1/r2)2

= (7/14)2 = (1/2)2 = ¼

Therefore, the ratio between the surface areas is 1:4.

5. A hemispherical bowl made of brass has an inner diameter 10.5cm. Find the cost of tin-plating it on the inside
at the rate of Rs 16 per 100 cm2. (Assume π = 22/7)
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 13 –
Surface Areas and Volume

Solution:

Inner radius of hemispherical bowl, say r = diameter/2 = (10.5)/2 cm = 5.25 cm

Formula for the surface area of hemispherical bowl = 2πr2

= 2×(22/7)×(5.25)2 = 173.25

Surface area of the hemispherical bowl is 173.25 cm2

Cost of tin-plating 100 cm2 area = Rs 16

Cost of tin-plating 1 cm2 area = Rs 16 /100

Cost of tin-plating 173.25 cm2 area = Rs. (16×173.25)/100 = Rs 27.72

Therefore, the cost of tin-plating the inner side of the hemispherical bowl at the rate of Rs 16 per 100 cm2 is Rs 27.72.

6. Find the radius of a sphere whose surface area is 154 cm2. (Assume π = 22/7)

Solution:

Let the radius of the sphere be r.

Surface area of sphere = 154 (given)

Now,

4πr2 = 154

r2 = (154×7)/(4×22) = (49/4)

r = (7/2) = 3.5

The radius of the sphere is 3.5 cm.

7. The diameter of the moon is approximately one-fourth of the diameter of the earth.

Find the ratio of their surface areas.

Solution:

If the diameter of the earth is said d, then the diameter of the moon will be d/4 (as per the given statement).

Radius of earth = d/2

Radius of moon = ½×d/4 = d/8

Surface area of moon = 4π(d/8)2

Surface area of earth = 4π(d/2)2


NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 13 –
Surface Areas and Volume

The ratio between their surface areas is 1:16.

8. A hemispherical bowl is made of steel, 0.25 cm thick. The inner radius of the bowl is 5cm. Find the outer
curved surface of the bowl. (Assume π =22/7)

Solution:

Given:

Inner radius of the hemispherical bowl = 5cm

Thickness of the bowl = 0.25 cm

Outer radius of the hemispherical bowl = (5+0.25) cm = 5.25 cm

Formula for outer CSA of the hemispherical bowl = 2πr2, where r is the radius of the hemisphere.

= 2×(22/7)×(5.25)2 = 173.25 cm2

Therefore, the outer curved surface area of the bowl is 173.25 cm2.

9. A right circular cylinder just encloses a sphere of radius r (see fig. 13.22). Find

(i) surface area of the sphere,

(ii) curved surface area of the cylinder,

(iii) ratio of the areas obtained in(i) and (ii).

Solution:

(i) Surface area of the sphere = 4πr2, where r is the radius of sphere

(ii) Height of the cylinder, h = r+r =2r

The radius of the cylinder = r

CSA of the cylinder formula = 2πrh = 2πr(2r) (using value of h)


NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 13 –
Surface Areas and Volume

= 4πr2

(iii) Ratio between areas = (Surface area of sphere)/(CSA of Cylinder)

= 4πr2/4πr2 = 1/1

The ratio of the areas obtained in (i) and (ii) is 1:1.


NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 13 –
Surface Areas and Volume

Exercise 13.7 Page No: 233


1. Find the volume of the right circular cone with

(i) radius 6cm, height 7 cm (ii) radius 3.5 cm, height 12 cm (Assume π = 22/7)

Solution:

Volume of cone = (1/3) πr2h cube units

Where r be radius and h be the height of the cone

(i) Radius of the cone, r = 6 cm

Height of the cone, h = 7cm

Ley V be the volume of the cone, so we have

V = (1/3)×(22/7)×36×7

= (12×22)

= 264

The volume of the cone is 264 cm3.

(ii) Radius of the cone, r = 3.5cm

Height of the cone, h = 12cm

Volume of the cone = (1/3)×(22/7)×3.52×7 = 154

Hence,

The volume of the cone is 154 cm3.

2. Find the capacity in litres of a conical vessel with

(i) radius 7cm, slant height 25 cm (ii) height 12 cm, slant height 13 cm

(Assume π = 22/7)

Solution:

(i) Radius of the cone, r =7 cm

Slant height of the cone, l = 25 cm


NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 13 –
Surface Areas and Volume

or h = 24

Height of the cone is 24 cm

Now,

Volume of the cone, V = (1/3) πr2h (formula)

V = (1/3)×(22/7) ×72×24

= (154×8)

= 1232

So, the volume of the vessel is 1232 cm3

Therefore, the capacity of the conical vessel = (1232/1000) liters (because 1L = 1000 cm3)

= 1.232 Liters.

(ii) Height of the cone, h = 12 cm

Slant height of the cone, l = 13 cm

r=5

Hence, the radius of the cone is 5 cm.

Now, Volume of the cone, V = (1/3)πr2h

V = (1/3)×(22/7)×52×12 cm3

= 2200/7

Volume of the cone is 2200/7 cm3

Now, Capacity of the conical vessel= 2200/7000 litres (1L = 1000 cm3)

= 11/35 litres
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 13 –
Surface Areas and Volume

3. The height of a cone is 15cm. If its volume is 1570cm3, find the diameter of its base. (Use π = 3.14)

Solution:

Height of the cone, h = 15 cm

Volume of cone =1570 cm3

Let r be the radius of the cone

As we know, volume of the cone, V = (1/3) πr2h

So, (1/3) πr2h = 1570

(1/3)×3.14×r2 ×15 = 1570

r2 = 100

r = 10

Radius of the base of the cone 10 cm.

4. If the volume of a right circular cone of height 9cm is 48πcm3, find the diameter of its base.

Solution:

Height of cone, h = 9cm

Volume of cone =48π cm3

Let r be the radius of the cone.

As we know, volume of the cone, V = (1/3) πr2h

So, 1/3 π r2(9) = 48 π

r2 = 16

r=4

Radius of the cone is 4 cm.

So, diameter = 2×Radius = 8

Thus, diameter of the base is 8cm.

5. A conical pit of a top diameter 3.5m is 12m deep. What is its capacity in kilolitres?

(Assume π = 22/7)

Solution:

Diameter of conical pit = 3.5 m


NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 13 –
Surface Areas and Volume

Radius of conical pit, r = diameter/ 2 = (3.5/2)m = 1.75m

Height of pit, h = Depth of pit = 12m

Volume of cone, V = (1/3) πr2h

V = (1/3)×(22/7) ×(1.75)2×12 = 38.5

Volume of the cone is 38.5 m3

Hence, capacity of the pit = (38.5×1) kiloliters = 38.5 kiloliters.

6. The volume of a right circular cone is 9856cm3. If the diameter of the base is 28cm, find

(i) height of the cone

(ii) slant height of the cone

(iii) curved surface area of the cone

(Assume π = 22/7)

Solution:

Volume of a right circular cone = 9856 cm3

Diameter of the base = 28 cm

(i) Radius of cone, r = (28/2) cm = 14 cm

Let the height of the cone be h

Volume of cone, V = (1/3) πr2h

(1/3) πr2h = 9856

(1/3)×(22/7) ×14×14×h = 9856

h = 48

The height of the cone is 48 cm.

Slant height of the cone is 50 cm.

(iii) curved surface area of cone = πrl

= (22/7)×14×50
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 13 –
Surface Areas and Volume

= 2200

Curved surface area of the cone is 2200 cm2.

7. A right triangle ABC with sides 5cm, 12cm and 13cm is revolved about the side 12 cm. Find the volume of the
solid so obtained.

Solution:

Height (h)= 12 cm

Radius (r) = 5 cm, and

Slant height (l) = 13 cm

Volume of cone, V = (1/3) πr2h

V = (1/3)×π×52×12

= 100π

Volume of the cone so formed is 100π cm3.

8. If the triangle ABC in Question 7 is revolved about the side 5cm, then find the volume of the solids so
obtained. Find also the ratio of the volumes of the two solids obtained in Questions 7 and 8.

Solution:
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 13 –
Surface Areas and Volume

A right-angled ΔABC is revolved about its side 5cm, a cone will be formed of radius as 12 cm, height as 5 cm, and
slant height as 13 cm.

Volume of cone = (1/3) πr2h, where r is the radius and h is the height of the cone.

= (1/3)×π×12×12×5

= 240 π

The volume of the cones formed is 240π cm3.

So, the required ratio = (the result of question 7) / (the result of question 8) = (100π)/(240π) = 5/12 = 5:12.

9. A heap of wheat is in the form of a cone whose diameter is 10.5 m and height is 3 m. Find its volume. The heap
is to be covered by canvas to protect it from rain. Find the area of the canvas.

(Assume π = 22/7)

Solution:

Radius (r) of heap = (10.5/2) m = 5.25

Height (h) of heap = 3m

Volume of heap = (1/3)πr2h

= (1/3)×(22/7)×5.25×5.25×3

= 86.625

The volume of the heap of wheat is 86.625 m3.

Again,

= (22/7)×5.25×6.05
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 13 –
Surface Areas and Volume

= 99.825

Therefore, the area of the canvas is 99.825 m2.

You might also like