0% found this document useful (0 votes)
8 views16 pages

Number System - Solution

The document is a practice set for STD 9 Maths, dated January 26, 2026, consisting of multiple-choice questions covering various mathematical concepts. Each question includes the correct answer and a detailed solution. The total marks for the practice set are 80, and it is designed to be completed in 3 hours.

Uploaded by

9778581560
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
8 views16 pages

Number System - Solution

The document is a practice set for STD 9 Maths, dated January 26, 2026, consisting of multiple-choice questions covering various mathematical concepts. Each question includes the correct answer and a detailed solution. The total marks for the practice set are 80, and it is designed to be completed in 3 hours.

Uploaded by

9778581560
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Ashish's Practice set

Date : 26-01-2026 STD 9 Maths Total Marks : 80


Time : 3 hour VST 1

section A

* Choose the right answer from the given options. [1 Marks Each] [20]

1. 3 – 4 – 12 −−
√2 × √2 × √32 =?


(A) 2 (B) √2
– –
(C) 2√2 (D) 4√2
Ans. :
a. 2

Solution:
3 – 4 – 12 −−
√2 × √2 × √32

3 – 4 – 12
−−
5
= √2 × √2 × √2

1 1 1

= 2 3 ×2 4 ×2 12

1 1 5
+ +
= 2 3 4 12

4+3+5

= 2 12

12

= 2 12

= 2

Hence, the correct option is (a).


2. The simplest from of 0.54
¯
¯¯¯¯
is:
(A) 6

11
(B) 4

(C) 27

50

(D) None of these.


Ans. :
a. 11
6

Solution:
0.5454...
54 6
= =
99 11

3. A rational number between –


√3 and

√5 is:

Page 1
– – – –
(A) 3.1 (B) 2.1 (C) 1

2
(√3 + √5) (D) 1

2
(√3 − √5)

Ans. :
b. 2.1
Solution:
and
– –
√3 = 1.73 √5 = 2.236

2.1 lies in between these two numbers.


4. 93 + (-3)3 - 63 = ?

(A) 540 (B) 486 (C) 270 (D) 432

Ans. :
b. 486
Solution:
93 + (-3)3 - 63
= 729 - 27 - 216
= 729 - 243
= 486
5. The value of 0.2
¯
¯¯
in the form
p
, where p and q are integers and q ≠ 0, is:
q

(A) 1

5
(B) 2

(C) 2

5
(D) 1

Ans. :
b. 2

Solution:
2 ¯
¯¯
= 0.2222222... = 0.2
9

Hence, the correct option is (b).


6. Write the correct answer in the following:
Which of the following is equal to x?
12 5

(A) x 7 −x 7

−−−−−
1

(B) 12
√(x4 ) 3

−− 2

(C) (√x 3
) 3

12 7

(D) x 7 ×x 12

Ans. :
−−
c.
2
3
(√x ) 3

Solution:
a.
12 5

x 7 −x 7 ≠ x

−−
− −−−− 1

b.
1 12 1 4 4 1 1
12
12
√(x )
4 √ 4× ×
3 = x 3 = (x 3 ) = x 3 12 = x 9 ≠ x

Page 2
2
3

c.
1 2
3
3 × 1
((x ) 2 ) = (x) 2 3
= x = x

d.
12 7 12 7 193
+
x 7 ×x 12 = x 7 12 = x 84 ≠ x

Hence, (c) is the correct answer.


7. Directions: In the following questions, the Assertions (A) and Reason(s) (R) have
been put forward. Read both the statements carefully and choose the correct
alternative from the following:
Assertion: If two irrational number whose quotient is a rational number.
Reason: If two irrational number whose product is irrational number.
(A) Both Assertion and Reason are correct and Reason is the correct explanation for
Assertion.
(B) Both Assertion and Reason are correct and Reason is not the correct explanation
for Assertion.
(C) Assertion is true but the reason is false.
(D) Both assertion and reason are false.
Ans. :
a. Both Assertion and Reason are correct and Reason is the correct
explanation for Assertion.
8. Write the correct answer in the following:
Which of the following is irrational?


(A) √ 4

(B)
√12

√3


(C) √7
−−
(D) √81

Ans. :
c.

√7

Solution:


4 2
∵ √ = (rational),
9 3

√12 2 √3
= = 2(rational),
√3 √3

−−
√81 = 9(rational)

but is an irrational number.



√7

Hence, √7 is an irrational number.


9. The product of the square root of x with the cube root of x is:
(A) Cube root of the square root of x.
(B) Sixth root of the fifth power of x.

Page 3
(C) Fifth root of the sixth power of x.
(D) Sixth root of x.

Ans. :
b. Sixth root of the fifth power of x.
Solution:
We have to find the product (say L) of the square root of x with the cube
root of x is.
So,
2 − 3 −
L = √x × √x

1 1

= x 2 ×x 3

1 1
+
= x 2 3

1×3 1×2
+
= x 2×3 3×2

3+2 5

= x 6 = x 6

The product of the square root of x with the cube root of x is


5

x 6

Hence the correct alternative is b.


10. If 8 = t
2

3 + 4t

1

2 , What is the value of g when t = 64?


(A) 31
(B) 33
(C) 16 (D) 257

2 2 16

Ans. :
b. 33

Solution:

Given We have to find the value of g


2 1

t = 64, g = t 3 + 4t 2 .

So,
2 1

g = t 3 + 4t 2

2 1

g = 64 3 + 4 × 64 2

2
1
g = (64) 3 +4× 1

64 2

2
6× 1
g = 2 3 +4× 1

2 2

2×2 1
g = 2 +4× 3
2

4 1
g = 2 +4×
8

1
g = 16 +
2

16×2 1
g = +
1×2 2

32 1
g = +
2 2

32+1
g =
2

33
g =
2

Page 4
The value of g is 33

Hence the correct choice is b.


11. Which of the following is a true statment?
(A) The sum of two irrational numbers is an irrational number.
(B) The product of two irrational numbers is an irrational number.
(C) Every real number is always rational.
(D) Every real number is either rational or irrational.

Ans. :
d. Every real number is either rational or irrational.
Solution:
Consider, (2 + √3) and which are two irrational numbers.
– –
(2 − √3)

which is a rational number.


– –
(2 + √3) + (2 − √3) = 4,

Consider, √3 and which are two irrational numbers.


– 1

√3

which is a rational number.


– 1
√3 × = 1,
√3

Every real number can either be a rational number or an irrational number.


Hence, the correct opion is (d).
12. Write the correct answer in the following:
The value of 1.999... in the form where p and q are integers and is
p
, q ≠ 0,
q

(A) 19

10
(B) 1999

1000

(C) 2 (D) 1

Ans. :
c. 2

Solution:
Let x = 1.999...
Now, 10x = 19.999...
On subtracting Eq. (i) from Eq. (ii), we get
10x - x = (19.999...) - (1.9999...)
⇒ 9x = 18
18
∴ x = = 2
9

13. The rationalisation factor of –


√3, is:

(A) −√3

(B) 1

√3


(C) 2√3
(D) −2√–
3

Ans. :

Page 5
b. 1

√3

Solution:
Rationalisation factor of any number like –
√a is 1

a
or 1

a
is –
√a.

So. Rationalisation factor of is


– 1
√3 .
√3

Hence, correct option is (b).


14. The value of x - yx-y when x = 2 and y = -2 is :

(A) 18 (B) -18 (C) 14 (D) -14


Ans. :
d. -14
Solution:
Given x − y x−y

Here x = 2, y = −2

By substituting in x−y
x−y
we get
x−y 2−(−2)
x−y = 2 − (−2)

2+2
= 2 − (−2)

4
= 2 − (−2)

= 2 − (16)

= −14

The value of x − y is -14 x−y

Hence the correct choice is d.


15.
If then
– 1
x = (7 + 4√3) (x + ) =?
x


(A) 8√3 (B) 14 (C) 49 (D) 48

Ans. :
b. 14
Solution:

x = (7 + 4√3)

1 1
∴ =
x
(7+4 √3)

(7−4 √3)
1
= ×
(7+4 √3) (7−4 √3)

(7−4 √3)

= 2
2
7 −(4 √3)

7−4 √3
=
49−48


= 7 − 4√3

1
– –
∴ (x + ) = (7 + 4√3) + (7 − 4√3) = 14
x

Hence, the correct option is (b).

Page 6
16. Which of the following is an irrational number.
(A) 0.3799 (B) 7.478
¯
¯¯¯¯¯¯¯

−− −−−
(C) √23 (D) √225

Ans. :
−−
c. √23

Solution:
It doesn't represent the form of p

q
and q ≠ 0

17. (256)0.16 × (256)0.09

(A) 4 (B) 16 (C) 64 (D) 256.25


Ans. :
a. 4

Solution:

We have to find the value of (256)0.16 × (256)0.09. So,


By using law of rational exponents
am × an = am+n we get
(265)0.16 × (256)0.09 = (256)0.16 × (256)0.09
= (256)0.16+0.09
=2560.25
25

= 256 100

25
0.16 0.09 8×
(256) × (256) = 2 100

25

= 2 100

1

= 2 4

1

= 2 4 = 4

The value of (256)0.16 × (256)0.09 is 4


Hence the correct choice is a.
18.
If then equals :
– 1
x = 2 + √3 (x + )
x


(A) −2√3
(B) 2
(C) 4

(D) 4 − 2√3
Ans. :

Page 7
c. 4

Solution :


x = 2 + √3

1 1
∴ =
x 2+ √3

1 2− √3
= ×
2+ √3 2− √3

2− √3
= 2
2
2 −( √3)

2− √3
=
4−3


= 2 − √3

1 – –
∴ (x + ) = (2 + √3) + (2 − √3) = 4
x

Hence, the correct option is (c).


19. The decimal representation of an irrational number is :
(A) Neither terminating nor repeating.
(B) Always terminating.
(C) Always non-terminating.
(D) Either terminating or non-repeating.
Ans. :
a. Neither terminating nor repeating.

Solution :

An irrational number can not be written in the form of p

q
.

And decimal representation of it is neither terminating nor repeating.


20. – –
2√3 + √3 is equal to :
– – –
(A) 3√6 (B) 3 (C) 3√3 (D) 2√6

Ans. : c. 3√3

Solution :

−− 2
3
(√x ) 3

2
3
= (x ) 3
2

= x

section B

Page 8
[22]
* Answer the following short questions. [2 Marks Each]

1. Show how –
√5 can be represented on the number line.
Ans. : According to the Pythagoras theorem, we can conclude that
We need to draw a line segment AB of 1 unit on the number
– 2 2 2
(√5) = (2) + (1)

line. Then draw a straight line segment BC of 2 units. Then join the points C and A,
to form a line segment BC. Then draw the arc ACD, to get the number on the

√5

number line.

2. Write in decimal form and say what kind of decimal expansion: 1

11

Ans. :


1

11
= 0.090909 ... = ¯
¯¯¯¯
0. 09

The decimal expansion is non-terminating repeating.


3. Write in decimal form and say what kind of decimal expansion: 4 1

Ans. : 4 1

8
=
4×8+1

8
=
32+1

8
=
33

Page 9
∴ 4 = 4.125
1

The decimal expansion is terminating.


4. Classify the number 0.3796 as rational or irrational.
Ans. : ∴ The decimal expansion is terminating.
∴ 0.3796 is a rational number.

5. Classify the number 7.478478..... as rational or irrational.

Ans. : 7.478478..... = ¯
¯¯¯¯¯¯¯
7.478

∵ The decimal expansion is non-terminating recurring.


∴ 7.478478...... is a rational number.
6. Simplify the expression:
– –
(3 + √3) (2 + √2)

Ans. :
– –
(3 + √3) (2 + √2)

We need to apply distributive law to find value of


– –
(3 + √3) (2 + √2)

– – – – –
(3 + √3) (2 + √2) = 3 (2 + √2) + √3 (2 + √2)

– – –
= 6 + 3√2 + 2√3 + √6

Therefore, on simplifying(3 + √3) (2 + √2) ,we get


– – – – –
6 + 3√2 + 2√3 + √6

7. Simplify the expression:


– – 2
(√5 + √2)

Ans. :
– – 2
(√5 + √2)

We need to apply the formula


2 2 2
– – 2
(a + b) = a + 2ab + b to f ind value of (√5 + √2)

– – 2 – 2 – – – 2
(√5 + √2) = (√5) + 2 × √5 × √2 + (√2)

−−
= 5 + 2√10 + 2

−−
= 7 + 2√10

Therefore, on simplifying , we get Therefore, on simplifying


– – 2 −−
(√5 + √2) 7 + 2√10

, we get
– – 2 −−
(√5 + √2) 7 + 2√10

8. Simplify the expression: – – – –


(√5 − √2)(√5 + √2)

Ans. : We need to apply the formula to


– – – – 2 2
(√5 − √2) (√5 + √2) (a − b) (a + b) = a −b

find value of
– – 2
(√5 + √2)

– – – –
(√5 − √2)(√5 + √2)

– –
= [(√5) − (√2)
2 2
]

=5-2=3
Therefore, on simplifying ,we get 3.
– – – –
(√5 − √2) (√5 + √2)
9. Show that 0.2353535... = ¯
¯¯¯¯
0.235 , can be expressed in the form
p
, where p and q
q

are integers and q ≠ 0.


Ans. : Let x = 0.235... ---- (i)
Multiplying both sides by 10
10x = 2.35....-----(ii)
Multiplying both sides by 100
1000x = 235.35....----(iii)
Subtracting (ii) from (iii)
1000x - 10x = 235.35...- 2.35...
990x = 233
x= 233

990

10. Check whether –


7√5,
7 –
, √2 + 21, π − 2 , are irrational numbers or not.
√5

Ans. : Recall that (I) √–


p is always an irrational number where p is prime number.

(ii) Sum of a rational and irrational number is always irrational.


Thus
– –
7√5,
7

√5
√2 + 21, π – 2
So, all these are irrational numbers.
11. Rationalise the denominator of 5

√3 − √5

Ans. : Let and its denominator =


5 – –
y = √3 − √5
√3 − √5

Here, the conjugate of denominator is


– – – –
(√3 − √5) (√3 + √5).

[by rationalising)
5 √3 + √5
y = ×
√3 − √5 √3 + √5

[∵ (a-b)(a+b)=a2 - b2]
5(√3+ √5)
= 2 2
(√3) −(√5)

5(√3+ √5)
5 – –
= = − (√3 + √5)
3−5 2

section C

* Answer the following questions. [3 Marks Each] [21]

1. Write in decimal form and say what kind of decimal expansion: 36

100
Ans. : On dividing 36 by 100, we get

So, the answer is 0.36, which is a terminating decimal.


2. You know that 1 ¯
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
= 0. 142857 . Can you predict what the decimal expansions of
7

7
,
3

7
,
4

7
,
5

7
,
6

7
are, without actually doing the long division? If so, how?

Ans. : Yes, We can predict the decimal expansions of 2

7
,
3

7
,
4

7
,
5

7
,
6

7
, without actually
doing the long division as follows :
2 1 ¯
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯ ¯
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
= 2× = 2 × 0. 142857 = 0. 285714
7 7

3 1 ¯
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯ ¯
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
= 3× = 3 × 0. 142857 = 0. 428571
7 7

4 1 ¯
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯ ¯
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
= 4× = 4 × 0. 142857 = 0. 571428
7 7

5 1 ¯
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯ ¯
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
= 5× = 5 × 0. 142857 = 0.714285
7 7

6 1 ¯
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯ ¯
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
= 6× = 6 × 0. 142857 = 0. 857142
7 7

3. Look at several examples of rational numbers in the form p


(q ≠ 0) , where p and
q

q are integers with no common factors other than 1 and having terminating
decimal representations (expansions). Can you guess what property q must
satisfy?

Ans. : Let 1

2
, 1

4
, ,
5

8
17

25
, 2

125
, 13

20
etc which has terminating decimal expansion . For
example:
1

2
= 1

2
1
=0.5 , denominator q = 21
1

4
= 1

2
2
= 0.25 denominator q = 22
5

8
= 2
5
3
= 0.625 , denominator q = 23
17

25
= 17
2
= 0.68 , denominator q = 52
5

125
2
= 2

5
3
= 0.016, denominator q = 53
13

20
= 13
2
= 0.65, denominator q = 22 × 5
2 ×5

It can be observed that the terminating decimal can be obtained in a condition


where prime factorization of the denominator (i.e. q) of the given fractions has 2
or the power of 2 or 5 or power of 5 or both.
4. Locate –
√2 on the number line.
Ans. : Consider a square OABC, with each side 1 unit in length (see Fig.).

−−−−−−
Then you can see by the Pythagoras theorem that OB = √1 + 1 = √2 . 2 2

Transfer Fig. onto the number line making sure that the vertex O coincides with
zero (see Fig.)

We have just seen that OB = √2.


Using a compass with centre O and radius OB, draw an arc intersecting the
number line at the point P.
Then P corresponds to on the number line.

√2

5. Find the decimal expansions of 10


,
7
and 1
.
3 8 7

Ans. :

8
, we found that the remainder becomes zero and the decimal expansion of 7

8
=
0.875.
We call the decimal expansion of such numbers terminating.
10

3
and 1

7
, we notice that the remainders repeat after a certain stage forcing the
decimal expansion to go on for ever. In other words, we have a repeating block of
digits in the quotient. We say that this expansion is non-terminating recurring.
6. Show that 1.272727 = ¯
¯¯¯¯
1.27 can be expressed in the form p
, where p and q are
q

integers and q ≠ 0.
Ans. : The given number= 1.272727....= 1.27
¯
¯¯¯¯

Let x = 1.27. Then, ¯


¯¯¯¯

x = 1.272727.......(i)
Multiplying both sides by 100 we get
100 x = 127.272727......(ii)
On subtracting (i) from (ii), we getLet x = 1.27. Then, ¯
¯¯¯¯

99 x = (127.272727...) - (1.272727....) =127-1


99 x = 126
126 14
x = =
99 11

Therefore,
p
1.27
¯
¯¯¯¯
= 1.272727..= 14

11
=
q

Hence 1.27
¯
¯¯¯¯
can be expressed in p

q
form where p=14 and q=11
7. Find the irrational number between 1
and 2
.
7 7

Ans. : Given numbers are 1

7
and 2

7
.

1
= 0.142857142857 …
7

1 ¯
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
⇒ = 0. 142857
7

2 1
= 2× = 0.285714285714 …
7 7

2 ¯
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
⇒ = 0. 285714
7

To find irrational numbers between 1

7
and 2

7
, we find numbers which are non-
terminating and non-repeating.
There are infinitely many such numbers lying between 1

7
and 2

7
.
Examples:
1. 0.150150015000150000 ...

section D

* Answer the following questions. [5 Marks Each] [5]

1. Locate –
√3 on the number line.
Ans. : Let point A represents 1 as shown in Figure.
Clearly, OA = 1 unit.
Now, draw a right triangle OAB in which AB = OA = 1 unit.

By Using Pythagoras theorem, we have


2 2 2
OB = OA + AB
2 2
= 1 +1

= 2


⇒ OB = √2
Taking O as centre and OB as a radius draw an arc intersecting the number line at
point P.

Then p corresponds to √2 on the number line. Now draw DB of unit length
perpendicular to OB.
By using Pythagoras theorem, we have
2 2 2
OD = OB + DB

OD2 =
– 2
(√2) + 12
= 2+1 = 3

OD = √3

Taking O as centre and OD as a radius draw an arc which intersects the number
line at the point Q.
Clearly, Q corresponds to

√3 .

* Case study based questions. [12]

2. A number line consists of an ininite number of points. Points on it are


associated with a rational
number.
Khushi says – ‘A point on the number line can represent different forms of a
rational number.’
Akash says – ‘I think each point represents a unique rational number.’
Who is correct? Give an example to support your argument.
Ans. : 1. Names both Khushi and Akash and provides a valid explanation with
examples
● Khushi is correct as numbers including 1/2, 2/4, 3/6, 4/8 and 0.5 can be
represented by the same point on the number line. Akash is correct as each point
on the number line represents a unique real number.
3. Which of the following statements is true?
A. Every irrational number can be represented as a fraction.
B. Every irrational number can be represented with the help of decimals.
C. Every rational number can be represented as a terminating decimal.
D. Every rational number can be represented as an integer.
Ans. : 2. B. Every irrational number can be represented with the help of decimals.
4. Irrational numbers can provide more precision on measuring scale.
What can be the possible arguments in favour and against this statement?
Ans. : 3. Uses the deinition of irrational numbers in the explanation and identiies
the limitation of their placement on a measuring scale
● Irrational numbers are non-terminating with more number of decimals so
precision on measuring scale can be more. But they are non-terminating, so ixing
their exact location on a measuring scale is not possible.
----- -----

You might also like