0% found this document useful (0 votes)
7 views13 pages

Class Test XII - Solution

The document is a class test for Class XII Physics, consisting of multiple-choice questions, assertion-reason questions, and problems related to electric and magnetic fields, circuits, and inductance. Each section contains questions of varying marks, with explanations provided for the answers. The test covers fundamental concepts in physics, including magnetic fields, electric circuits, and the behavior of charges in electric fields.

Uploaded by

shubham220008
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
7 views13 pages

Class Test XII - Solution

The document is a class test for Class XII Physics, consisting of multiple-choice questions, assertion-reason questions, and problems related to electric and magnetic fields, circuits, and inductance. Each section contains questions of varying marks, with explanations provided for the answers. The test covers fundamental concepts in physics, including magnetic fields, electric circuits, and the behavior of charges in electric fields.

Uploaded by

shubham220008
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

TR DAV KANGOO

Time : 1 Hour 10 Minute Class: XII. Subject: Physics Total Marks : 40


Class test

➤Section. A Choose The Right Answer From The Given Options.[1 Marks Each] [9]
1. If the direction of the initial velocity of a charged particle is neither along nor
perpendicular to that of the magnetic field, then the orbit will be:
(A) A straight line (B) An ellipse
(C) A circle (D) A helix.
Ans. :
d. A helix.
Explanation:
The perpendicular component will be responsible for circular motion and
parallel component will take it along the magnetic field.
Considering both the phenomena, the resultant motion will be helical.

2. A diamagnetic material in a magnetic field moves


(a) From weaker to the stronger parts of the field
(b) Perpendicular to the field
(c) From stronger to the weaker parts of the field
(d) In none of the above directions
Ans. :
(c) From stronger to the weaker parts of the field
3. −

If ∮
s
E ⃗ ⋅ dS = 0 over a surface, then:
(A) the electric field inside the surface is necessarily uniform.
(B) the number of flux lines entering the surface must be equal to the number of flux
lines leaving it.
(C) the magnitude of electric field on the surface is constant.

Page 1
(D) all the charges must necessarily be inside the surface.
Ans. : b
ϕclosed = 0

So ϕin = ϕout

Number of field lines entering is equal number of field lines leaving.

4. In the following circuit, the equivalent capacitance between terminal A and


terminal B is :

(A) 1μF (B) 0.5μF (C) 4μF (D) 2μF


Ans. : d
Given circuit is balanced Wheatstone bridge
(image)
CAB = 1 + 1

= 2μF

5. A wire of length ' r ' and resistance 100Ω is divided into 10 equal parts. The first
5 parts are connected in series while the next 5 parts are connected in parallel.

The two combinations are again connected in series. The resistance of this final
combination is:
(A) 52Ω (B) 55Ω (C) 60Ω (D) 26Ω
Ans. : a
ρl
R =
A

ρl R

R = =
10A 10

R
RS = 5 × [series]
10

RS = 50

K
Rp = [parallel]
50

Req = RS + Rp

Page 2
= 52Ω

6. The magnetic field on the axis of a circular loop of radius 100 cm carrying
current , at point away from the centre of the loop is given by

I = √2 A 1m

(A) 3.14 × 10 −7
T (B) 6.28 × 10 −7
T (C) 3.14 × 10−4
T (D) 6.28 × 10−4
T

Ans. : a
3
BA = B0 sin θ

μ i
0 3
= × sin θ
2R

−7
4π× 10 × √2 1
= ×( )
2×1 2 √2

−7
BA = 3.14 × 10 T

7. A 12 V , 60 W lamp is connected to the secondary of a step down transformer,


whose primary is connected to ac mains of 220 V . Assuming the transformer to
be ideal, . . . . . . . . . . A is the current in the primary winding.
(A) 0.37 (B) 0.27 (C) 2.7 (D) 3.7

Ans. : b
VS IS = VP IP (ideal Transformer)

⇒ Pout = Pin

⇒ 60 = 220 × IP

60
IP = = 0.27 A
220

8. The magnetic flux linked with a coil (in Wb ) is given by the equation
ϕ = 5t
2
+ 3t + 16 The magnitude of induced emf in the coil at the fourth second
will be (In V )
(A) 10 (B) 33 (C) 43 (D) 108

Ans. : c
The magnitude of induced emf is given by
dϕB d 2
|ε| = = (5t + 3t + 16)
dt dt

|ε| = 10t + 3 + 0

at t = 4s

|ε| = 10 × 4 + 3

|ε| = 43V

Page 3
9. A series LCR circuit with inductance 10 H , capacitance 10 μF , resistance 50 Ω is
connected to an ac source of voltage, V = 200 sin(100t) volt. If the resonant
frequency of the LCR circuit is ν0 and the frequency of the ac source is v, then:
(A) v 0 = v =
50

π
Hz (B) v0 =
50

π
Hz, ν = 50 Hz

(C) v = 100Hz; v 0
=
100

π
Hz (D) v 0 = ν = 50 Hz

Ans. : a
a
ω = 100

ω 100 50
v = = = Hz
2π 2π π

Resonance frequency
−−−−−−−−
1 1 1
v0 = = √ −6
2π√LC 2π 10×10×10

50
= Hz
π

➤ a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Choose the


correct option. [4]
10. For two statements are given-one labelled Assertion (A) and the other labelled
Reason (R). Select the correct answer to these questions from the codes (a), (b),
(c) and (d) as given below.
a. Both A and R are true, and R is the correct explanation of A.
b. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.
c. A is true but R is false.
d. A is false and R is also false.
Assertion (A): A point charge is brought in an electric field. The field at a nearby
point is increase, whatever be the nature of the charge. Reason (R): The electric
field is independent of the nature of charge.
Ans. :
d. A is false and R is also false.
Explanation:
Electric field at the nearby point will be resultant of existing field and field due
to the charge brought. lt may increase or decrease if the charge is positive or
negative depending on the position of the point with respect to the charge
brought.
11. For two statements are given-one labelled Assertion (A) and the other labelled
Reason (R). Select the correct answer to these questions from the codes (a), (b),
(c) and (d) as given below.
a. Both A and R are true, and R is the correct explanation of A.
b. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.
c. A is true, but R is false.
d. A is false, and R is also false.

Page 4
Assertion (A): The whole charge of a conductor cannot be transferred to
another isolated conductor. Reason (R): The total transfer of charge from one to
another is not possible.
Ans. :
d. A is false, and R is also false.
Explanation:
The whole charge of a conductor can be transferred to another isolated
conductor, if it is placed inside the hollow insulated conductor and connected
with it.
12. For two statements are given-one labelled Assertion (A) and the other labelled
Reason (R). Select the correct answer to these questions from the codes (a), (b),
(c) and (d) as given below.
a. Both A and R are true, and R is the correct explanation of A.
b. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.
c. A is true, but R is false.
d. A is false, and R is also false.
Assertion: The temperature coefficient of resistance is always positive only for
metals. Reason: On increasing the temperature, the resistance of metals and
alloys increases.
Ans. :
b. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.
Explanation:
The value of temperature coefficient of resistance is positive only for metals
and alloys and is negative for semiconductors and insulators.
13. Two statements are given-one labelled Assertion (A) and the other labelled
Reason (R). Select the correct answer to these questions from the codes (a), (b),
(c) and (d) as given below.
a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A.
c. A is true but R is false.
d. A is false and R is also false.
Assertion (A): A solenoid tends to expand, when a current passes through it.
Reason (R): Two straight parallel metallic wires carrying current in same
direction repel each other.
Ans. :
d. A is false and R is also false.
Explanation:
When current flows through a solenoid, the currents in the various turns of
the solenoid are parallel and in the same direction. Since the currents flowing
through parallel wires in the same direction lead to force of attraction

Page 5
between them, the turns of the solenoid will also attract each other and as a
result,the solenoid tends to contract.

➤Section B Given Section consists of questions of 2 marks each. [12]


14. →
Given a uniform electric field E : 4 x 103 ^i N/C, find the flux of this field through a
square of 5cm on a side whose plane is parallel to the y-z plane. What would be
the flux through the same square if the plane makes a 30 angle with the x-axis? ∘

Ans. : ϕ = EA cos θ

8 −4
= 4 × 10 × 25 × 10 cos 0

−2 −1
= 10NM m .

3 −4
ϕ = 4 × 10 × 25 × 10 cos 60

−2 −1
= 5NM m .

15. Two charges 2 µC and –2 µC are placed at points A and B 6 cm apart.


a. Identify an equipotential surface of the system.
b. What is the direction of the electric field at every point on this surface?

Ans. : The situation is represented in the given figure.


a. An equipotential surface is the plane on which total potential is zero
everywhere. This plane is normal to line AB. The plane is located at the mid-
point of line AB because the magnitude of charges is the same.
b. The direction of the electric field at every point on this surface is normal to
the plane in the direction of AB.
16. Two cells of emfs 1.5 V and 2.0 V having internal resistances 0.2 Ω and 0.3
Ω respectively are connected in parallel. Calculate the emf and internal resistance

of the equivalent cell.

Ans. : emf =
E1 r2 + E2 r1

r1 + r2
=
1.5×0.3+2×0.2

0.2+0.3
V =
0.45+0.40

0.5
V = 1.7V r =
r1 r2

r2 + r2
=
0.2×0.3

02+0.3
Ω =
0.06

0.5
Ω

= 0.12Ω .
17. Define current sensitivity and voltage sensitivity of a galvanometer.
Increasing the current sensitivity may not necessarily increase the voltage
sensitivity of a galvanometer. Justify.
Ans. : The current sensitivity of the galvanometer equals the deflection per unit
current.
Alternate Answer
Voltage sensitivity is the deflection per unit voltage.
Alternate Answer
ϕ

V
= (
NBA

k
)
I

V
= (
NAB

k
)
1

R
Justification: Increasing the current sensitivity may not

necessarily increase the voltage sensitivity. If N→2N, i.e., we double the number of

Page 6
turns, then → 2 Thus, the current sensitivity doubles. However, the resistance
ϕ ϕ

I I

of the galvanometer is also likely to double, since it is proportional to the length of


the wire. N→2N, and R→2R, thus the voltage sensitivity, remains unchanged.
ϕ ϕ
→ .
V V

18. A magnetic flux of 8 × 10-4 weber is linked with each turn of a 200-turn coil when
there is an electric current of 4A in it. Calculate the self-inductance of the coil.

Ans.
dϕ −dϕ
: dt
= 8 × 10
−4
weber n = 200, l = 4A, E = −nl
dl

dt
or,
dt
=
−Ldl

dt

−dϕ −4 −2
or, L = n = 200 × 8 × 10 = 2 × 2 × 10 H.
dt

19. A bulb rated 60W at 220V is connected across a household supply of alternating
voltage of 220V. Calculate the maximum instantaneous current through the
filament.

Ans.
2 –
: P = 60W, V = 220V = E R =
V

P
=
220×220

60
= 806.67 ϵ0 = √2E = 1.414 × 220

ϵ0 806.67
= 311.08 I0 = = = 0.385 ≈ 0.39A
R 311.08

➤Section C Given Section consists of questions of 3 marks each. [5]


20. Two large, thin metal plates are parallel and close to each other. On their inner
faces, the plates have surface charge densities of opposite signs and of
magnitude 17.0 × 10–22 C/m2 . What is E:
a. In the outer region of the first plate,
b. In the outer region of the second plate, and
c. Between the plates?

Ans. : Given, Surface charge density, σ = 17. 0 x 10-22 C /m2


a. To the left of the plates, electric fields are equal and opposite as plates are
close to each other electric field is zero as surface charge density in outer
side is zero.
b. To the right of the plates, electric fields are equal and opposite as plates
are close to each other electric field is zero.
c. Electric fields between the plates are in same direction as total E.F. on both
sides of plate due to σ surface charge density = electric field of inner ϵ0
σ

side of plate = σ

2ϵ0

and for both plate E =


σ

2ϵ0
+
σ

2ϵ0

σ 9
E = = σ × 4π × 9 × 10
ϵ0

E = 17.0 × 10-22 × 4 × 3.14 × 9 × 109


E = 1921.7 × 10-13
= 1.92 × 10-10 N/C.
21. 1. Three point charges q, -4q and 2q are placed at the vertices of an
equilateral triangle ABC of side ‘l’ . Obtain the expression for the

Page 7
magnitude of the resultant electric force acting on the charge q.

2. Find out the amount of the work done to separate the


charges at infinite distance.
Ans. :
a.

Force on q due to -4q.

(along A - B)
K(4q)(q)
F1 = 2
l

(along A - B)
4Kq
F1 = 2
l

Force on q due to 2q.


(along C - A)
K(2q)(q)
F2 = 2
l

(along C - A)
2
2Kq
F2 = 2
l

Angle between F1 of F2 (θ = 120 ∘


) :

∴ Resultat Force:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 2 ∘
F = √F1 + F2 + 2F1 F2 cos 120

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 2 1
F = √(2F2 ) + (F2 ) + 2(2F2 )F2 ( − ) (∵ F1 = 2F2 )
2

−−−−−−−−
2 2 –
= √5F2 − 2F2 = √3F2

2
– 2Kq
∴ F = √3 × 2
l

Direction tan α =
F2 sin θ

F1 + F2 cos θ

√3
F2 ×
2
=
1
2 F2 + F2 (− )
2

So, resultant forces is making angle.

α = tan
−1
(
1

√3
) with the line AB.
b. Workdone to gather the charges from infinity = potential energy of system
(U)

Page 8
Kq(2q) Kq(-4q) K(2q)(-4q)
U = + +
l l l

2 2
Kq Kq
= (2 − 4 − 8) = −10
l l

Workdone to separate the charges to infinity


2
10Kq
∴ =
l

22. State Kirchhoff’s rules for an electric network. Using Kirchhoff’s rules, obtain the
balance condition in terms of the resistances of four arms of Wheat
sone bridge.

Ans. :
a. Kirchhoff’s Rule
i. At any junction, the sum of the currents entering the junction is
equal to the sum of the currents leaving the junction.
ii. The algebraic sum of the charges in potential around any closed
loop involving resistors and cells in the loop is zero.
Condition of balance of a Wheatstone bridge: The circuit diagram of
Wheatstone bridge is shown in fig.
P, Q, R and S are four resistance forming a closed bridge, called
Wheatstone bridge. A battery is connected across A and C, while a
galvanometer is connected between B and D. At balance, there is no
current in galvanometer.
Derivation of Formula: Let the current given by battery in the balanced
position be I. This current on reaching point A is divided into two parts I1
and I2 . As there is no current in galvanometer in balanced state, current
in resistances P and Q is I1 and in resistances R and S it is I2 .

Applying Kirchhoff’s I law at point A


I - I1 - I2 = 0 or I = I1 + I2 - - - - - - - - (i)
Applying Kirchhoff’s II law to closed mesh ABDA
- I1P + I2R = 0 or I1P = I2 R - - - - - - - (ii)
Applying Kirchhoff’s II law to mesh BCDB
- I1Q + I2S = 0 or I1Q = I2S - - - - -- - (iii)
Dividing equation (ii) by (iii), we get
I1 P

I1 Q
=
I2 R

I2 S
or
P

Q
=
R

S
- - - - - - -(iv)
This is the condition of balance of Wheatstone bridge.
b.

For null point at D, balance length ℓ1 = 40 cm


So, - - - -- - (i)
R1 AD 40 2
= = =
R2 DC (100−40) 3

If resistance 10 is connected in series of R1, then balance length AD' > AD


Ω

i.e. balance point shifts by length ‘y’ towards C i.e., AD = 60 cm.


R1 +10 AD" 60 3
= ′
= =
R2 D C 100−60 2

R1

R2
+
10

R2
=
3

2
- - - - - -- -- - -(ii)
From equations (1) and (2), we have
2 10 3
+ =
3 R2 2

10 3 2 9−4 5
= − = =
R2 2 3 6 6

10×6
⇒ R2 = = 12 ohm
5

From equation (1), we have


R1 2 12×2
= ⇒ R1 = = 8 ohm.
12 3 3

23. 1. Derive an expression for the force between two long parallel current
carrying conductors.
2. Use this expression to define S.I. unit of current.
Ans. :
a.

Two long parallel conductors ‘a’ and ‘b’ are separated by a distance d and
carry (parallel) currents Ia and Ib, respectively. The conductor ‘a’ produces,
the same magnetic field Ba at all points along the conductor ‘b’.
μ Ia
0
Ba =
2πd

Fba, is the force on a segment L of ‘b’ due to ‘a’. The magnitude of this force
is given by
Fba = Ib LBa
μ Ia Ib
0
= L
2πd

b. The ampere is the value of that steady current which, when maintained in
each of the two very long, straight, parallel conductors of negligible cross-
section, and placed one metre apart in vacuum, would produce on each of
these conductors a force equal to 2 × 10–7 newton per metre of length.
c. Magnetic field due to the straight wire AB at a perpendicular distance d
from it.
μ I
0
B =
2πd

Therefore, force on proton moving with velocity ‘v’ perpendicular to B, is


μ Iqv
0
f = qvB =
2πd

Direction: Towards right.


24. In a series LCR circuit connected to a variable frequency 230V source. L = 5.0H, C
= 80μF, R = 40Ω.
1. Determine the source frequency which drives the circuit in resonance
2. Obtain the impedance of the circuit and the amplitude of current at the
resonating frequency.
Ans. : Here, we are given a LCR circuit. Inductance, L = 5.0H Resistance, R = 40Ω

Capacitance, C = 80μF = 80 × 10-6F Effective voltage, Ev = 230volt


– –
⇒ Peak voltage, E0 = √2Ev = √2 × 230V

a. Resonance angular frequency is given by


1
ωr =
√LC

1
=
√5×80×10−6

1
= −2
2×10

= 50rad/sec.
b. Impedance of the circuit,
−−−−−−−−−−−−−−
2
2 1
Z = √R + (ωL − )
ωC

At resonance, ωL = ωC
1

Therefore,
−−
2
Z = √R = R = 40Ω

Amplitude of current at resonating frequency

Peak value of current, I


E0 √2×230
0 = = = 8.13A
z 40

Rms value of current, I


I0 8.13
v = = = 5.75A
√2 √2

c. Potential drop across L


VL rms = Iv ωr L

= 5.75 × 50 × 5.0
= 1437.5V
Potential drop across R
VR rms = Iv × R
= 5.75 × 40
= 230volts
Potential drop across C
1
VC rms = Iv ( )
ωr C

1
= 5.75 × −6
50×80×10

5.75 3
= × 10
4

= 1437.5V
Therefore,
Potential drop across LC circuit
VLC rms = VL rms - VC rms = 0
Thus, the potential drop across the LC combination is zero at the resonating
frequency.
----- -----

You might also like