0% found this document useful (0 votes)
3 views5 pages

Python Programs for Grade IX Students

The document contains a list of 15 Python programming exercises for Grade IX, each with a brief description and solution. Topics include checking Armstrong numbers, generating Fibonacci series, determining voting eligibility, creating multiplication tables, and more. Each program is designed to help students practice basic programming concepts and logic.

Uploaded by

avanthikanemani3
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
3 views5 pages

Python Programs for Grade IX Students

The document contains a list of 15 Python programming exercises for Grade IX, each with a brief description and solution. Topics include checking Armstrong numbers, generating Fibonacci series, determining voting eligibility, creating multiplication tables, and more. Each program is designed to help students practice basic programming concepts and logic.

Uploaded by

avanthikanemani3
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Grade IX Program List

1. Write a python program to accept input from user and check whether a number is
Armstrong or not
Solution:

number = int(input(“Enter the Number”))


temp = number
calc = 0
while number>0:
digit = number % 10
calc = calc + digit ** 3
number = number // 10
If temp==calc:
print(“Armstrong Number”)
else:
print(“Not Armstrong Number”)

2. Write a python program to accept input from user and generate the Fibonacci series
Solution:

user_input = int(input("Enter the Number"))


first = 0
second = 1
temp = 0
#print(first)
#print(second)
for i in range(1,user_input):
total = first + second
print(total)
first = second
second = total

3. Write a python program to accept input from user and check whether a person is
eligible to vote or not
Solution:
age = int(input("Enter the Age"))
if age>=18:
print("Eligible to Vote")
else:
print("Not Eligible to Vote")

4. Write a python program to accept input from user and generate the multiplication
table

Solution:

number = int(input("Enter the Number"))

for i in range(1,11):

print(f"{number} X {i} = {number*i}")

5. Write a python program to check whether a number is Palindrome or not

Solution:

number = input("Enter the Number")


if number==number[::-1]:
print("Palindrome Number")
else:
print("Not Palindrome Number")

6. Write a python program to accept input from the user and calculate area of square

Solution:

side = int(input("Enter the side of square"))


print("Area of Square:",{side * side})

7. Write a python program to accept 2 inputs from the user and swap 2 numbers without
using third variable

Solution:

a = int(input("Enter the Number"))


b = int(input("Enter the Number"))
print(a,b)
a=a+b
b=a-b
a=a-b
print(a,b)

8. Write a python program to accept input from the user and find factorial of the number
Solution:

number = int(input("Enter the Number"))

factorial_result = 1

for i in range(1,number+1):

factorial_result = factorial_result * i

print("Factorial Result",factorial_result)

9. Write a python program to accept input from the user and find sum of all digits

Solution:

number = int(input("Enter the Number"))

temp = 0

while number>0:

digit = number%10

temp = temp + digit

number = number // 10

print("Total Sum:",temp)

10. Write a python program to accept string from the user and calculate length of the
string (without function)
Solution:

string_value = input("Enter the String::")


token = 0
for i in string_value:
token = token + 1

print("Length of String:",token)

11. Write a python program to accept 2 integers from users and perform following
operations
a. Addition
b. Subtraction
c. Multiplication
d. Division
e. Exponent

Solution:

a = int(input("Enter the Number1::"))

b = int(input("Enter the Number2::"))

print("Addition:",a+b)

print("Substraction:",a-b)

print("Multiplication:",a*b)

print("Division:",a/b)

print("Exponent:",a**b)

12. Write a program to accept list from the user and print sum of all the elements

Solution:

list_1 = [56,65,33,67]

total = 0

for i in range(0,len(list_1)):

total = total + list_1[i]

print("Total",total)

13. Write a program to accept an input from user and print all odd numbers from 1 to user
input
Solution:
value = int(input("Enter the Number"))
for i in range(1,value+1):
if i%2!=0:
print(i)

14. Write a program to accept an input from user and reverse the accepted number

Solution:

value = input("Enter the Number")

print(value[::-1])

15. Write a program to accept a list from user and find sum of all elements and average
of all elements.
Solution:
list_1 = [56,65,33,67]
total = 0
for i in range(0,len(list_1)):
total = total + list_1[i]

print("Average:",total/len(list_1))

You might also like