0% found this document useful (0 votes)
5 views3 pages

Engineering Mathematics: Line Integrals & Vector Fields Solutions

This document is a problem sheet for an Engineering Mathematics course, focusing on line integrals, vector fields, work, circulation, flux, and conservative fields. It contains a series of problems with solutions related to evaluating integrals, calculating work done by forces, and identifying conservative fields. The document serves as a resource for students to practice and understand key concepts in vector calculus.

Uploaded by

tanisha
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
5 views3 pages

Engineering Mathematics: Line Integrals & Vector Fields Solutions

This document is a problem sheet for an Engineering Mathematics course, focusing on line integrals, vector fields, work, circulation, flux, and conservative fields. It contains a series of problems with solutions related to evaluating integrals, calculating work done by forces, and identifying conservative fields. The document serves as a resource for students to practice and understand key concepts in vector calculus.

Uploaded by

tanisha
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

National Institute of Technology Karnataka, Surathkal

Department of Mathematical and Computational Sciences

MA110 - Engineering Mathematics - I


Problem Sheet - 8 (with solutions)
Line Integrals & Vector Fields, Work, Circulation, and Flux & Path Independence, Potential
Functions and Conservative Fields

Z
1. Evaluate ( xy + y + z) ds along the curve r(t) = 2ti + tj + (2 − 2t)k, 0 6 t 6 1.
C
13
(ANS: )
2
2. Find the integral of f ( x, y, z) = 3x2 + (2xz − y) + z over the stright-line segment from
(0, 0, 0) to (2, 1, 3).

(ANS:3 14)

3. Find the work done by force F from (0, 0, 0) to (1, 1, 1) over each of the following paths:

a. The stright-line path C1 : r(t) = ti + tj + tk, 0 6 t 6 1


b. The curve path C2 : r(t) = ti + t2 j + t4 k, 0 6 t 6 1
c. The path C3 ∪ C4 consisting of the line segment from (0, 0, 0) to (1, 1, 0) followed by
the segment from (1, 1, 0) to (1, 1, 1)

(i). F = 3yi + 2xj + 4zk


(ii). F = xyi + yzj + xzk

9 13 9
(ANS:[(i).] a. , b. , c. ,
2 3 2
17 5
[(ii ).] a.1, b. , c. )
18 6
4. Find the work done by F = 2yi + 3xj + ( x + y)k over the curve r(t) = (cos t)i + (sin t)j +
(t/6)k, 0 6 t 6 2π in the direction of increasing t.
(ANS:π)
Z
5. Evaluate x dx + y dy across the ellipse x2 + 4y2 = 4.
C
(ANS:0)
Z
6. Evaluate ( x − y) dx + ( x + y) dy counterclockwise around the triangle with vertices
C
(0, 0), (1, 0) and (0, 1).
(ANS:1)

1
7. Find the circulation/flow of the velocity field F = ( x + y)i − ( x2 + y2 )j along each of the
following paths from (1, 0) to (−1, 0) in the xy-plane.

(a) The upper half of the circle x2 + y2 = 1


(b) The line segment from (1, 0) to (−1, 0)
(c) The line segment from (1, 0) to (0, −1) followed by the line segment from (0, −1) to
(−1, 0)
π
(ANS:( a) − , (b) 0, (c)1.)
2
8. Find the flux of the field F = ( x + y)i − ( x2 + y2 )j outward across the triangle with ver-
tices (1, 0), (0, 1), (−1, 0).
1
(ANS:From (1, 0) to (0, 1) :
3
2
From (0, 1) to (−1, 0) : −
3
1
From (−1, 0) to (1, 0) :
3
)

9. Which fields in the following are conservative, and which are not?

(a) F = yzi + xzj + xyk


(b) F = (y sin z)i + ( x sin z)j + ( xy cos z)k
(c) F = (e x cos y)i − (e x sin y)j + zk

(ANS:(a) Conservative, (b) Conservative, (c) Conservative.)

10. Find a potential function f for the following fields.

(a) F = 2xi + 3yj + 4zk.


(b) F = (2xy − z2 )i + ( x2 + 2yz)j + (y2 − 2zx )k

3y2
(ANS:(a) f ( x, y, z) = x2 + + 2z2 + C
2
(b) f ( x, y, z) = (y + z) x + zy + C )

11. Show that the differential forms in the integrals are exact. Then evaluate the integrals.
Z (2,3,−6)
(a) 2x dx + 2y dy + 2z dz
(0,0,0)
Z (1,2,3)
(b) 2xy dx + ( x2 − z2 ) dy − 2yz dz
(0,0,0)

(ANS:( a)49, (b) − 16)

2
x
12. Find a potential function for F = (e x ln y)i + ( ey + sin z)j + (y cos z)k
(ANS:F = ∇(e x ln y + y sin z))

13. (a) How are the constants a, b, and c related if the following differential form is exact?

( ay2 + 2czx ) dx + y(bx + cz) dy + ( ay2 + cx2 ) dz

(b) For what values of b and c will F = (y2 + 2czx )i + y(bx + cz)j + (y2 + cx2 )k be a
gradient field?
(ANS:( a) b = 2a and c = 2a
(b) b = 2 and c = 2)
Z
14. Evaluate F · dr, where F = ( x2 + y2 )i − 2xyj and the curve C is the rectangle in the
C
xy-plane bounded by y = 0, x = a, y = b, x = 0.
(ANS:−2ab2 )

15. Find the work done when a force F = ( x2 − y2 + x )i − (2xy + y)j moves a particle in the
xy plane from (0, 0) to (1, 1) along the parabola y2 = x.
2
(ANS:− )
3
Z
16. Evaluate F · dr, where F = xyi + ( x2 + y2 )j and the curve C is the arc of y = x2 − 4
C
from (2, 0) to (4, 12) in the xy-plane.
(ANS:732)
Z
17. If F = yzi + zxj − xyk find F · dr, where C is given by x = t, y = t2 , z = t3 from P(0, 0, 0)
C
to Q(2, 4, 8).
(ANS:0)
Z Z
18. Prove that F · dr = − F · dr.
C −C

You might also like