0% found this document useful (0 votes)
8 views8 pages

Natural Vegetation and Forests Quiz

The document consists of a series of questions and answers related to natural vegetation in India, covering topics such as types of forests, specific tree species, and conservation policies. It includes multiple-choice questions, fill-in-the-blank statements, and statistics about forest cover, national parks, and wildlife sanctuaries. Key points include the identification of various forest types and their locations, as well as important conservation acts and policies.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
8 views8 pages

Natural Vegetation and Forests Quiz

The document consists of a series of questions and answers related to natural vegetation in India, covering topics such as types of forests, specific tree species, and conservation policies. It includes multiple-choice questions, fill-in-the-blank statements, and statistics about forest cover, national parks, and wildlife sanctuaries. Key points include the identification of various forest types and their locations, as well as important conservation acts and policies.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Natural Vegetation

I. Choose the correct answer

Question 1.
Which state is known for ‘khejri’ tree?
(a) Karnataka
(b) Himachal
(c) Haryana
(d) Rajasthan

Answer

Answer: (d) Rajasthan

Question 2.
What type of forests are found in western slope of the Western Ghats, Andaman and Nicobar
Islands
(a) Montane Forests
(b) Tropical Thorn Forest
(c) Littoral and Swamp Forests
(d) Tropical Evergreen Forest

Answer

Answer: (d) Tropical Evergreen Forest

Question 3.
In tropical evergreen forests, trees reach the heights upto
(a) 60 metres
(b) 50 metres
(c) 10 metres
(d) 20 metres

Answer

Answer: (a) 60 metres

Question 4.
Rosewood, Mahagony, Ebony are found in
(a) Tropical Thorn Forest
(b) Tropical Evergreen Forest
(c) Littoral and Swamp Forest
(d) Deciduous Forests

Answer

Answer: (b) Tropical Evergreen Forests


Question 5.
In tropical evergreen forests, trees reach the heights upto
(a) 70-200 cm.
(b) 100-200 cm.
(c) 50 – 100 cm.
(d) 200 and above

Answer

Answer: (a) 70 – 200 cm

Question 6.
The main species of the moist deciduous forests are
(a) Sandalwood
(b) Kusum
(c) Hurra
(d) All Of them

Answer

Answer: (d) All of them

Question 7.
Tropical thorn forests are found in
(a) Rajasthan
(b) Haryana
(c) None of them
(d) Both of them

Answer

Answer: (d) Both of them

Question 8.
Tussocky grass grows upto a height of
(a) 4 metres
(b) 2 metres
(c) 5 metres
(d) 8 metres

Answer

Answer: (b) 2 metres

Question 9.
Deodar and Cedar are highly valued endemic species growing in
(a) Western part of the Himalayan Range
(b) Western Ghat
(c) Coromandal Coast
(d) Eastern Ghat
Answer

Answer: (a) Western part of the Himalayan range

Question 10.
The Southern mountain forests are found in
(a) The Western Ghats
(b) The Vindhyas
(c) The Nilgiris
(d) All of them

Answer

Answer: (d) All of them

Question 11.
The temperate forest in Nilgiris are called as
(a) Sholas
(b) Tussocky
(c) None of them
(d) Both of them

Answer

Answer: (a) Sholas

Question 12.
The area under paddy cultivation is
(a) 80%
(b) 90%
(c) 60%
(d) 70%

Answer

Answer: (d) 70%

Question 13.
The total wet land area is
(a) 3,904,543 hectares
(b) 3,904 hectares
(c) 3,104,543 hectares
(d) 3,904,643 hectares

Answer

Answer: (a) 3,904,543 hectares

Question 14.
Which two sites are protected waterfowl habitats under the convention of wet lands of
International Importance
(a) Chilka Lake
(b) Keoladeo National Park
(c) Both
(d) None of them

Answer

Answer: (c) Both

Question 15.
The country’s wet lands have been grouped into
(a) 4 categories
(b) 6 categories
(c) 8 categories
(d) 5 categories

Answer

Answer: (c) 8 categories

Question 16.
Mangrove forests are found in
(a) Gangetic plain
(b) Himalayan range
(c) Andaman and Nicobar Islands
(d) Flood plain of Brahmaputra

Answer

Answer: (c) Andaman and Nicobar islands.

Question 17.
How many states are there where the forest cover is more than one third of the total area?
(a) 14
(b) 15
(c) 10
(d) 8

Answer

Answer: (b) 15.

Question 18.
The region of moderate concentration is
(a) Assam
(b) Jharkhand
(c) Himachal Pradesh
(d) Tamil Nadu
(e) All of them
Answer

Answer: (e) All of them

Question 19.
Out of 593 districts how many are identified as tribal districts
(a) 187
(b) 188
(c) 87
(d) 90

Answer

Answer: (a) 187

Question 20.
First forest conservation policy was proposed in
(a) 1988
(b) 1952
(c) 1956
(d) 1980

Answer

Answer: (b) 1952

Question 21.
A comprehensive Wildlife Act was enacted in
(a) 1988
(b) 1972
(c) 1952
(d) 1980

Answer

Answer: (b) 1972

Question 22.
How many national parks are there?
(a) 492
(b) 92
(c) 82
(d) 52

Answer

Answer: (b) 92

Question 23.
How many wild life sanctuaries are in India
(a) 92
(b) 492
(c) 392
(d) 82

Answer

Answer: (b) 492

Question 24.
The ‘Project Tiger’ Act have been launched in
(a) 1992
(b) 1973
(c) 1952
(d) 1982

Answer

Answer: (b) 1973

Question 25.
Which Biosphere reserve is located in the part of Garo hills (Meghalaya)
(a) Manas
(b) No Krek
(c) Nanda Devi
(d) Nilgiri

Answer

Answer: (b) No Krek

II. Fill up the Blanks with suitable words

Question 1.
………….. % of India’s land area is under forest.

Answer

Answer: 23

Question 2.
Economically important forests of India include monsoon forests and ……………

Answer

Answer: coniferous forest

Question 3.
India enjoys a virtual monopoly of ……………. in the world.

Answer
Answer: sandal wood

Question 4.
Lions are found prominently in the ………………. of Gujarat.

Answer

Answer: Gir forests

Question 5.
At present there are ………………. national parks in India besides zoological gardens, sanctuaries
and biosphere reserves.

Answer

Answer: 83

Question 6.
……………. and ………………. of wild animals have been banned.

Answer

Answer: Hunting, poaching

Question 7.
………………. and ……………. are two National Parks of Madhya Pradesh.

Answer

Answer: Bandargah, Van Vihar

Question 8.
………………. National Park lies in Assam.

Answer

Answer: Kaziranga

Question 9.
Semidesert and desert vegetation is characteristic feature of ……………..

Answer

Answer: Rajasthan

Question 10.
Today in India there are ……………… and …………….. wildlife sanctuaries.

Answer
Answer: 89 National Parks, 482.

You might also like