Variance and Mean Calculations in Statistics
Variance and Mean Calculations in Statistics
1
Q1. The variance of 20 observations is 5. If each observation is multiplied by 3, then
what is the new variance of the resulting observations?
20 çs{[Link] dk çlj.k 5 gSA ;fn çR;sd çs{k.k dks 3 ls [Link] fd;k tk,] rks [Link] çs{[Link]
dk u;k çlj.k D;k gksxk\
(a) 5 (b) 10 (c) 15 (d) 45
Sol. Variance of 20 observation = 5
A/c to que
New variance 5 32 45
2
Q2. The mean of a group of 100 observations was found to be 20. Later it was found
that four observations were incorrect, which were recorded as 21, 21, 18 and
20. What is the mean if the incorrect observations are omitted?
(a) 18 (b) 20 (c) 21 (d) 22
Sol. x 20
Sum of 100 observation = 2000
A/c to que,
2000 21 21 18 20 1920
New mean 20
96 96
3
Q3. The mean weight of 150 students in a certain class is 60 kg. The mean weight of
boys in the class is 70 kg and that of girls is 55 kg. What is the number of boys in
the class?
fdlh d{kk esa 150 fo|kfFkZ;ksa dk ek/; otu 60 kg gS A d{kk esa yM+dksa dk ek/; otu
70 kg gS vkSj yM+fd;ksa dk 55 kg gSA d{kk esa yM+dksa dh la[;k fdruh gS\
(a) 50 (b) 55 (c) 60 (d) 100
Sol. Total students in class = 150
mean weight = 60 kg
total weight = 150 × 60 = 9000 kg
Let the total number of boys = x
mean weight of boys = 70 kg
total weight of boys = 70 × x = 70xkg
total number of girls = total students
no. of boys = 150 - x
mean weight of girls = 55 kg
total weight of girls
55 (150 x) 55 150 55x (8250 55)
4
Total weight = weight of boys + weight of girls
9000 70x (8250 55x)
9000 70x 8250 55x
9000 8250 70x 55x
750 15x
750
x
15
x 50
So number of boys = 50, number of girls = 150 – 50 = 100
5
Q4. Consider the following statements :
(a) Both Statement 1 and Statement 2 are correct and Statement 2 is the correct explanation
of Statement 1
(b) Both Statement 1 and Statement 2 are correct but Statement 2 is not the correct explanation
of Statement 1
Sol. Range is not perfect measure of dispersion because it only considers the highest
& lowest values in a data set, ignoring the rest.
6
Q5. If the data are moderately non-symmetrical, then which one of the following empirical
relationships is correct?
;fn nÙk larfq yr :i ls vlefer gS] rks fuEufyf[kr vkuqHkfod lEcU/kksa esa ls dkSu&lk ,d lgh gS\
(a) 2 × Standard deviation = 5 × Mean deviation /2 × ekud fopyu ¾ 5 × vkSlr fopyu
(b) 5 × Standard deviation = 2 × Mean deviation /5 × ekud fopyu ¾ 2 × vkSlr fopyu
(c) 4 × Standard deviation = 5 × Mean deviation / 4 × ekud fopyu ¾ 5 × vkSlr fopyu
(d) 5 × Standard deviation = 4 × Mean deviation /5 × ekud fopyu ¾ 4 × vkSlr fopyu
Sol. 4 SD 5 MD
7
Q6. Data can be represented in which of the following forms?
fuEufyf[kr esa ls fdl :i esa nÙk dks çLrqr fd;k tk ldrk gS\
1. Textual form / 'kkfCnd :i
2. Tabular form / [Link]) :i
3. Graphical form / vkys[kh :i
Select the correct answer using the code given below.
uhps fn, x, dwV dk ç;ksx dj lgh mÙkj pqfu,A
(a) 1 and 2 only / dsoy 1 vkSj 2 (b) 2 and 3 only / dsoy 2 vkSj 3
(c) 1 and 3 only / dsoy 1 vkSj 3 (d) 1, 2 and 3 / 1] 2 vkSj 3
Sol. Data can be represcribed in textual, tabular & graphic at forms
8
Q7. If two regression lines between height (x) and weight (y) are 4y –15x + 410 = 0
and 30x – 2y – 825= 0, then what will be the correlation coefficient between
height and weight?
;fn 4y –15x + 410 = 0 vkSj 30x – 2y – 825= 0 Å¡pkbZ (x) vkSj Hkkj (y) chp nks lekJ;.k
js[kk,¡ gS]a rks Å¡pkbZ vkSj Hkkj ds chp lglEcU/k [Link] D;k gksxk \
1 1 2 3
(a) (b) (c) (d)
3 2 3 4
15 2
Sol. byx bxy
4 30
15 2 1
r
2
r
4 30 2
9
Q8. If the regression coefficient of x on y and y on x are 1 and 1 respectively,,
2 8
then what is the correlation coefficient between x and y?
;fn x dk y ij rFkk y dk x ij lekJ;.k [Link] Øe'k% 1 vkSj 1 gS] rks x vkSj y ds chp
2 8
lglEcU/k [Link] D;k gS \
1 1 1 1
(a) (b) (c) (d)
4 16 16 4
1 1
Sol. bxy , byx
2 8
We know,
r 2 [Link]
1 1 1
2 8 16
10
Q9. A sample of 5 observations has mean 32 and median 33. Later it is found that an observation
was recorded incorrectly as 40 instead of 35. If we correct the data, then which one of the
following is correct?
5 çs{[Link] ds ,d çfrn'kZ dk ek/; 32 rFkk ekf/;dk 33 gSA ckn esa ;g ik;k x;k fd ,d çs{k.k xyrh ls 35 ds
LFkku ij 40 ntZ dj fy;k x;k Fkk A ;fn ge nÙk dks Bhd djrs gS]a rks fuEufyf[kr esa ls dkSu&lk lgh gS \
(a) The mean and median remain the same / ek/; vkSj ekf/;dk ogh cus jgrs gSa
(b) The median remains the same but the mean will decrease / ekf/;dk ogh jgrh gS] fdUrq ek/; de
gks tkrk gS
(c) The mean and median both will decrease / ek/; vkSj ekf/;dk nksuksa de gks tkrs gSa
(d) The mean remains the same but median will decrease / ek/; ogh jgrk gS] fdUrq ekf/;dk de gks
tkrh gS
Sol. Old sum of 5 observations 32 5 160
160 40 35 155
New mean 31
5 5
But median stayed the same.
So, The median remains the same but the mean will decrease.
11
Q10. The mean and standard deviation of a binomial distribution are 12 and 2
respectively. What is the number of trials?
fdlh f}in [Link] dk ek/; vkSj ekud fopyu Øe'k% 12 vkSj 2 gSA vfHkç;ksxksa ¼ijh{[Link]½a dh la[;k
D;k gS \
(a) 2 (b) 12 (c) 18 (d) 24
Sol. V (SD)2 4
m 12
m2 144
No of trials 18
mv 8
12
Q11. Consider the following statements :
fuEufyf[kr dFkuksa ij fopkj dhft, %
1. Coefficient of variation depends on the unit of measurement of the variable.
fopj.k [Link]] pj ds ekiu dh bdkbZ ij fuHkZj djrk gSA
2. Range is a measure of dispersion. / ijkl ¼jsUt½] ifj{ksi.k dh ,d eki gSA
3. Mean deviation is least when measured about median.
ek/; fopyu rc U;wure gksrk gS] tc ekf/;dk ds ikl ls ekfir fd;k tkrk gSA
Which of the above statements are correct? / uhps fn, x, dwV dk ç;ksx dj lgh mÙkj pqfu,A
(a) 1 and 2 only / dsoy 1 vkSj 2 (b) 2 and 3 only / dsoy 2 vkSj 3
(c) 1 and 3 only / dsoy 1 vkSj 3 (d) 1, 2 and 3 / 1] 2 vkSj 3
Sol. Statement 1 : (Incorrect)
As the coefficient of variation does not depend on the unit of measurement of
variable.
Statement 2 : (Correct)
Range is a measure of dispersion.
Statement 3 : (Correct)
Mean deviation is always the smallest when calculated around the median vaue
of data.
13
Q12. Given that the arithmetic mean and standard deviation of a sample of 15
observations are 24 and 0 respectively. Then which one of the following is the
arithmetic mean of the smallest five observations in the data?
fn;k x;k gS fd 15 çs{[Link] ds ,d çfrn'kZ ds lekarj ek/; vkSj ekud fopyu Øe'k% 24 vkSj 0
gSAa vk¡dM+kas esa lcls NksVs ik¡p çs{[Link] dk lekarj ek/; fuEu esa ls dkSu&lk gS \
(a) 0 (b) 8 (c) 16 (d) 24
Sol. As standard deviation is 0, all the have the same value i.e. 24.
Hence, mean of smallest 5 observation is 24.
14
Q13. Which one of the following can be considered as appropriate pair of values of
r e g r e s s i o n c o e f f i c i e n t o f y on x and regression coefficient of x on y?
15
Q14. Consider the following statements :
fuEufyf[kr dFkuksa ij fopkj dhft, %
1. Variance is unaffected by change of origin and change of scale.
çlj.k] ewyfcUnq ifjorZu vkSj Ldsy ifjorZu ls vçHkkfor jgrk gSA
2. Coefficient of variance is independent of the unit of observations.
çlj.k [Link]] çs{[Link] dh ;wfuV ls Lora= gksrk gSA
Which of the statements given above is/are correct?
mi;qZä dFkuksa esa ls dkSu&lk@ls lgh gS@gS\a
(a) 1 only / dsoy 1 (b) 2 only / dsoy 2
(c) Both 1 and 2/ 1 vkSj 2 nksuksa (d) Neither 1 nor 2 / u rks 1] u gh 2
Sol. Statement 1 : (Incorrect)
as variance is affected by change of scale bit unaffected by hange of origin.
Statement 2 : (Correct)
Coefficient of variance is independent of the unit of observations.
16
Q15. The coefficient of correlation when coefficients of regression are 0·2 and 1·8 is
lglEcU/k [Link] D;k gksxk] ;fn lekJ;.k [Link] 0·2 vkSj 1·8 gSa \
(a) 0·36 (b) 0·2 (c) 0·6 (d) 0·9
Sol. byx 0.2 bxy 1.8
r 2 bxy .b yx
x 18
r
2
10 10
36
r2
100
r 0.6
17
Q16. Let x be the mean of x1 , x2 , x3 ,..., xn . If xi a cyi for some constants a and c,
then what will be the mean of y1 , y2 y3 ,..., yn ?
eku yhft, x1 , x2 , x3 ,..., xn dk ek/; x gSA ;fn xi a cyi gS] tgk¡ a vkSj c dksbZ vpj
gS]a rks y1 , y2 y3 ,..., yn dk ek/; D;k gksxk \
1 1 xa
(a) a cx (b) a x (c) x a (d)
c c c
Sol. If x is mean of x, x2, x3.......xn & xi a cyi
x a
So mean y1 , y2 , y3 .........yn
c
18
Q17. If 4x – 5y + 33 = 0 and 20x – 9y = 107 are two lines of regression, then what are
the values of x and y respectively?
;fn 4x – 5y + 33 = 0 vkSj 20x – 9y = 107 nks lekJ;.k js[kk,¡ gS]a rks x vkSj y ds eku
Øe”k% D;k gSa \
(a) 12 and 18 / 12 vkSj 18 (b) 18 and 12 / 18 vkSj 12
(c) 13 and 17 / 13 vkSj 17 (d) 17 and 13 / 17 vkSj 13
Sol. by option (C)
x 13, x 17
In eq. (1) In eq. (2)
4 13 5 17 33 0 20 (13) 9 (17) 107
52 85 33 0 260 153 107
00 107 107
Satisfies Satisfies
19
Q18. Consider the following statements:
fuEufyf[kr dFkuksa ij fopkj dhft, %
1. The sum of deviations from mean is always zero.
ek/; ls fopyuksa dk ;ksxQy lnSo 'kwU; gksrk gSA
2. The sum of absolute deviations is minimum when taken around median.
fujis{k fopyuksa dk ;ksxQy rc U;wure gksrk gS tc os ekf/;dk ls fy, tkrs gSAa
Which of the above statements is/are correct?
mi;qä
Z dFkuksa esa ls dkSu&lk@ls lgh gS@gS\a
(a) 1 only / dsoy 1 (b) 2 only / dsoy 2
(c) Both 1 and 2/ 1 vkSj 2 nksuksa (d) Neither 1 nor 2 / u rks 1] u gh 2
Sol. Statement (1) Correct
Statement (2) Correct
20
Q19. In a test in Mathematics, 20% of the students obtained "first class". If the data
are represented by a Pie-Chart, what is the central angle corresponding to "first
class"?
[Link] dh ,d ijh{kk es]a 20% Nk= ÞçFke [Link]ß çkIr djrs gSAa ;fn nÙk dks ,d ikb pkVZ ¼o`Ùkkjs[k½
}kjk fu:fir fd;k tkrk gS] rks ÞçFke [Link]ß ds laxr dsUæh; dks.k D;k gS \
(a) 20° (b) 36° (c) 72° (d) 144°
Sol. We know 360 100%
360
1%
100
360
So 20% 20 72
100
21
Q20. The mean and standard deviation of a set of values are 5 and 2 respectively. If 5
is added to each value, then what is the coefficient of variation for the new set of
values?
[Link] ¼ekuks½a ds ,d leqPp; ds] ek/; vkSj ekud fopyu Øe'k% 5 vkSj 2 gSa A ;fn çR;sd
ifjek.k ¼eku½ esa 5 tksM+ fn;k tk,] rks [Link] ds u, leqPp; dk fopj.k [Link] D;k gS \
(a) 10 (b) 20 (c) 40 (d) 70
Sol. Coefficient of variation 100
2
100 20
10
22
Q21. The standard deviation of the first N natural numbers can be obtained using
which one of the following formulae ?
fuEufyf[kr esa ls fdl lw= dk ç;ksx djds] çFke N çk—frd la[;kvksa dk ekud fopyu ]
çkIr fd;k tk ldrk gS \
N2 1 N2 1 N1 N2 1
(a) (b) (c) (d)
12 12 12 6N
N2 1
Sol. (Direct Result)
12
23
Q22. Consider the following statements:
fuEufyf[kr dFkuksa ij fopkj dhft, %
1. If 10 is added to each entry on a list, then the average increases by 10.
;fn ,d lwph dh çR;sd çfof"V esa 10 tksM+ fn, tk,¡] rks vkSlr esa 10 dh o`f) gks tkrh gSA
2. If 10 is added to each entry on a list, then the standard deviation increases by 10.
;fn ,d lwph dh çR;sd çfof"V esa 10 tksM+ fn, tk,¡] rks ekud fopyu esa 10 dh o`f) gks tkrh gSA
3. If each entry on a list is doubled, then the average doubles.
;fn ,d lwph dh çR;sd çfof"V dks nqxuq k dj fn;k tk,] rks vkSlr nqxuq k gks tkrk gSA
Which of the above statements are correct?
mi;qZä esa ls dkSu&ls dFku lgh gSa \
(a) 1, 2 and 3 / 1] 2 vkSj 3 (b) 1 and 2 only / dsoy 1 vkSj 2
(c) 1 and 3 only / dsoy 1 vkSj 3 (d) 2 and 3 only / dsoy 2 vkSj 3
Sol. Statement (1) : Correct
Statement (2) : Incorrect
(As Independent of change of origin)
Statement (3) : Correct
24
Q23. The variance of 25 observations is 4. If 2 is added to each observation, then the
new variance of the resulting observations is
25 iz{s [Link] dk izlj.k 4 gSA ;fn izR;sd iz{s k.k esa 2 tksM+ fn, tkrs gS]a rks [Link] iz{s [Link] dk u;k
izlj.k D;k gSa \
(a) 2 (b) 4 (c) 6 (d) 8
Sol. Variance of 25 observation is 4,
As variance is independent of change of origin
New variance stays the same.
25
Q24. If two variables X and Y are independent, then what is the correlation coefficient
between them?
;fn nks pj X vkSj Y Lora= gS]a rks muds chp lglac/a k [Link] D;k gS\
(a) 1 (b) – 1
(c) 0 (d) None of the above / mi;qäZ esa ls dksbZ ugha
Sol. If x and y are independent, then the correlation coefficient = 0
26
Q25. The mean of 100 observations is 50 and the standard deviation is 10. If 5 is
subtracted from each observation and then it is divided by 4, then what will be
the new mean and the new standard deviation respectively?
,d lkS ¼100½ çs{[Link] dk ek/; 50 gS vkSj mudk ekud fopyu 10 gSA ;fn çR;sd çs{k.k esa ls 5 ?kVk
fn;k tkrk gS vkSj fQj mls 4 ls foHkkftr dj fn;k tkrk gS] rks u;k ek/; vkSj u;k ekud fopyu
Øe'k% D;k gksx
a s\
(a) 45, 5 (b) 11·25, 1·25 (c) 11·25, 2·5 (d) 12·5, 2·5
Sol. A/c to que,
50 5 45
New Mean 11.2
4 4
10
New Standard deviation 2.5
4
27
Q26. If all the natural numbers between 1 and 20 are multiplied by 3, then what is the
variance of the resulting series?
;fn 1 vkSj 20 ds chp ds lHkh /ku [Link]
Z ksa dks 3 ls [Link] dj fn;k tkrk gS] rks [Link] [Link] dk
çlj.k D;k gS \
(a) 99·75 (b) 199·75 (c) 299·25 (d) 399·25
N2 1
Sol. Variance
12
A/c to que
399 399
New variance 9 9
12 12
3 399
4
299.25
28
Q27. The median of the observations 22, 24, 33, 37, x + 1, x + 3, 46, 47, 57, 58 in
ascending order is 42. What are the values of 5th and 6th observations
respectively?
vkjksgh Øe esa fn, gq, çs{[Link] ¼voyksduks½a 22, 24, 33, 37, x + 1, x + 3, 46, 47, 57, 58 dh
ekf/;dk ¼ehfM;u½ 42 gSA ikaposa vkSj NBs çs{[Link] ds eku Øe'k% D;k gSa \
(a) 42, 45 (b) 41, 43 (c) 43, 46 (d) 40, 40
Sol. Given median = 42 (no. of terms = even)
x 1 x 3
42
2
42 x 2
40 x
5th term 41
6th term 43
29
Q28. For the variables x and y, the two regression lines are 6x + y = 30 and 3x + 2y =
25. What are the values of x, y and r respectively ?
pjksa x vkSj y ds fy,] nks lekJ;.k js[kk,a 6x + y = 30 vkSj 3x + 2y = 25 gSAa x, y vkSj r ds
eku Øe”k% D;k gS\
35 , 20 , 0·5
(a) 20 , 35 , 0·5 (b) 20 , 35 , 0·5 (c) 35 , 20 , 0·5 (d)
3 9 3 9 9 3 9 3
Sol. Regression line : A/c to que,
6x y 30 ....(1) bxy 1
6
3x 2y 25 2
6x 4y 50 ....(2) b yx 3
2
3 20 Now,
20 35 r2 1 3
y x 6 2
3 9
r a.5
30
Q29. The class marks in a frequency table are given to be 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40,
45, 50. The class limits of the first five classes are
,d ckjackjrk [Link] esa Dykl ekdZl ~ ¼oxZ vad½ 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50 fn,
gq, gSAa çFke ikap oxksZa ¼Dyklks½a dh oxZ lhek,a ¼Dykl fyfeV½ gSa
(a) 3–7, 7–13, 13–17, 17–23, 23–27
(b) 2·5–7·5, 7·5–12·5, 12·5–17·5, 17·5–22·5, 22·5–27.5
(c) 1·5–8·5, 8·5–11·5, 11·5–18·5, 18·5–21·5, 21·5–28·5
(d) 2–8, 8–12, 12–18, 18–22, 22–28
Sol. 2·5–7·5, 7·5–12·5, 12·5–17·5, 17·5–22·5, 22·5–27.5
31
Q30. The mean of 5 observations is 4·4 and variance is 8·24. If three of the five
observations are 1, 2 and 6, then what are the other two observations?
ikap çs{[Link] dk ek/; 4·4 gS] vkSj çlj.k 8·24 gSA ;fn ikap esa ls rhu çs{k.k 1] 2 vkSj 6 gS]a rks
vU; nks çs{k.k D;k gSa \
(a) 9, 16 (b) 9, 4 (c) 81, 16 (d) 81, 4
Sol. Mean, (x y)2 x 2 y2 2xy
1 2 6 x y 169 97 2xy
4.5
5 72
x y 13 ...(1) xy 36
2
Variance,
Now, x y 97 72
1 6
8.24 (1 22 62 x 2 y2 ) (4.4)2 xy5 (3)
5
by eq. (1) & (3)
x 2 y2 97 ...(2)
x 9, y 4
Now,
32
Q31. Mean of 100 observations is 50 and standard deviation is 10. If 5 is added to
each observation, then what will be the new mean and new standard deviation
respectively ?
100 çs{[Link] dk ek/; 50 gS vkSj ekud fopyu 10 gSA ;fn çR;sd çs{k.k esa 5 tksM+ fn;k tk,] rks u;k
ek/; vkSj u;k ekud fopyu Øe'k% D;k gksx a s\
(a) 50, 10 (b) 50, 15 (c) 55, 10 (d) 55, 15
Sol. Mean,
x 50 5
55
SD,
10
33
Q32. If V is the variance and M is the mean of first 15 natural numbers, then what is V
+ M2 equal to ?
;fn igyh 15 /[Link] la[;kvksa dk çlj.k V vkSj ek/; M gS] rks V + M2 fdlds cjkcj gS\
124 148 248 124
(a) (b) (c) (d)
3 3 3 9
N 2 1 152 1 224 54 54
Sol. Variance
12 12 12 3 3
n(n 1) 16
Mean 8
2n 2
56 192 56 248
A/c to que V M 2 64
3 3 3
34
Q33. A car travels first 60 km at a speed of 3v km/hr and travels next 60 km at 2v km/
hr. What is the average speed of the car?
,d dkj igys 60 km] 3v km/hr dh pky ls r; djrh gS tcfd vxys 60 km] 2v km/hr
dh pky ls r; djrh gSA dkj dh vkSlr pky D;k gS \
(a) 2·5v km/hr (b) 2·4v km/hr (c) 2·2v km/hr (d) 2·1v km/hr
60
Sol. Ist taken time hr
3
20 hr
60
Ist taken time hr
2
30 hr
Now
Total dit 60 60 120
Avg speed
Total time 20 30 50
2.4 km / hr
35
Q34. The mean weight of 150 students in a certain class is 60 kg. The mean weight of
boys is 70 kg and that of girls is 55 kg. What are the number of boys and girls
respectively in the class?
fdlh d{kk esa 150 Nk=ksa dk vkSlr otu 60 kg gSA yM+dksa dk vkSlr otu 70 kg vkSj yM+fd;ksa
dk vkSlr otu 55 kg gSA d{kk esa yM+dksa vkSj yM+fd;ksa dh la[;k Øe'k% fdruh gS \
(a) 75 and 75 (b) 50 and 100 (c) 70 and 80 (d) 100 and 50
Sol. Total students in class = 150
mean weight = 60 kg
total weight = 150 × 60 = 9000 kg
Let the total number of boys = x
mean weight of boys = 70 kg
total weight of boys = 70 × x = 70xkg
total number of girls = total students
no. of boys = 150 - x
mean weight of girls = 55 kg
36
total weight of girls
55 (150 x) 55 150 55x (8250 55)
Total weight = weight of boys + weight of girls
9000 70x (8250 55x)
9000 70x 8250 55x
9000 8250 70x 55x
750 15x
750
x
15
x 50
So number of boys = 50, number of girls = 150 – 50 = 100
37
Q35. What is the standard deviation of the observations
6, 5, 4, 1, 1, 4, 5, 6 ?
iz{s [Link] 6, 5, 4, 1, 1, 4, 5, 6 dk ekud fopyu D;k gS\
(a) 2 (b) 2 (c) 2 2 (d) 4
6 5 4 11 4 5 6
Sol. SD (0)2
8 4
100 200
32 2
42
8
38
Q36. If xi 20, xi2 200 and n 10 for an observed variable x, then what is
the coefficient of variation ?
;fn fdlh çsf{kr pj x ds fy, xi 20, xi2 200 vkSj n 10 gks] rks fopj.k
[Link] D;k gS\
(a) 80 (b) 100 (c) 150 (d) 200
x xi
2
2
i
Sol. SD
n n
2
200 20
10 10
20 4 16 4
Mean 2
Coefficient of variation 100
x
39
Q37. The arithmetic mean of 100 observations is 40. Later, it was found that an
observation '53' was wrongly read as '83'. What is the correct arithmetic mean?
100 çs{[Link] dk lekarj ek/; 40 gSA ckn es]a ;g ik;k x;k fd ,d çs{k.k '53' dks xyrh ls '83' i<+
fy;k x;k Fkk A lgh lekarj ek/; D;k gS \
(a) 39·8 (b) 39·7 (c) 39·6 (d) 39·5
4000 83 53 3970
Sol. Correct mean
100 100
39.7
40
Q38. The numbers of Science, Arts and Commerce graduates working in a company
are 30, 70 and 50 respectively. If these figures are represented by a pie chart,
then what is the angle corresponding to Science graduates?
,d daiuh esa dk;Zjr foKku] dyk vkSj [Link]; Lukrdksa dh la[;k Øe'k% 30] 70 vkSj 50 gSA ;fn
bu vk¡dM+kas dks ,d o`Ùkkjs[k }kjk fu:fir fd;k tk,] rks foKku Lukrdksa dk laxr dks.k D;k gksxk\
(a) 36° (b) 72° (c) 120° (d) 168°
Sol. 360 150
360 12
graduate
150 5
12
Science graduate 30 72
5
41
Q39. For a histogram based on a frequency distribution with unequal class intervals,
the frequency of a class should be proportional to
vleku oxZ varjkyksa okys fdlh ckjackjrk caVu ij vk/kkfjr ,d vk;rfp= ds fy, fdlh oxZ dh
ckjackjrk fdlds vuqikr esa gksuh pkfg, \
(a) the height of the rectangle / vk;r dh špkbZ
(b) the area of the rectangle / vk;r dk {ks=Qy
(c) the width of the rectangle / vk;r dh pkSMk+ bZ
(d) the perimeter of the rectangle / vk;r dk ifjeki
Sol. Frequency of a class is proportional to area of the rectangle.
42
Q40. The coefficient of correlation is independent of
lglac/a k [Link] Lora= gS
(a) change of scale only / dsoy Ldsy ds ifjorZu ls
(b) change of origin only / dsoy ewyfcUnq ¼v‚fjftu½ ds ifjorZu ls
(c) both change of scale and change of origin / Ldsy vkSj ewyfcUnq nksuksa ds ifjorZu ls
(d) neither change of scale nor change of origin / u rks Ldsy] u gh ewyfcUnq ds ifjorZu ls
Sol. COC is Fupa Ji
43
Q41. If M is the mean of n observations x1 – k, x2 – k, x3 – k,···, xn – k, where k is any
real number, then what is the mean of x1, x2, x3,···, xn ?
;fn n iz{s [Link] x1 – k, x2 – k, x3 – k,···, xn – k
dk ek/; M gS] tgk¡ k ,d okLrfod la[;k gS] rks x1, x2, x3,···, xn dk ek/; D;k gS\
(a) M (b) M + k (c) M – k (d) kM
Sol. mean of x1 , x 2 , x3 x n M K
44
Q42. What is the sum of deviations of the variate values 73, 85, 92, 105, 120 from
their mean?
fopj ekuksa 73, 85, 92, 105, 120 dk buds ek/; ls fopyuksa dk ;ksxQy D;k gS\
(a) –2 (b) –1 (c) 0 (d) 5
Sol. Sum of deviation from mean is always zero.
45
Q43. If the mean of a frequency distribution is 100 and the coefficient of variation is
45%, then what is the value of the variance?
;fn fdlh ckjackjrk caVu dk ek/; 100 gS vkSj fopj.k [Link] 45% gS] rks izlj.k dk eku D;k
gS\
(a) 2025 (b) 450 (c) 45 (d) 4·5
Sol. Coefficient of variation 100
x
45
100 100
45
V ()2 2025
46
Q44. The mean of 12 observations is 75. If two observations are discarded, then the
mean of the remaining observations is 65. What is the mean of the discarded
observations?
12 çs{[Link] dk ek/; 75 gSA ;fn nks çs{[Link] dks gVk ls fn;k tkrk gS] rks 'ks"k çs{[Link] dk ek/; 65 gSA
gVk, x, çs{[Link] dk ek/; D;k gS\
(a) 250 (b) 125 (c) 120
(d) Cannot be determined due to insufficient data / vi;kZIr vk¡dM+kas ds dkj.k fu/kkZfjr
ugha fd;k tk ldrk
Sol. Cannot be determined due to insufficient data / vi;kZIr vk¡dM+kas ds dkj.k fu/kkZfjr
ugha fd;k tk ldrk
47
Q45. The mean of 10 observations is 5·5. If each observation is multiplied by 4 and
subtracted from 44, then what is the new mean?
10 çs{[Link] dk ek/; 5·5 gSA ;fn çR;sd çs{k.k dks 4 ls [Link] dj fn;k tk, vkSj 44 esa ls ?kVk
fn;k tk,] rks u;k ek/; D;k gksxk \
(a) 20 (b) 22 (c) 34 (d) 44
Sol. mean 44 (5.5 4)
44 22 22
48
Q46. If g is the geometric mean of 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512, 1024, then which
one of the following is correct?
;fn 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512, 1024 dk [Link]Ùkj ek/; g gS] rks fuEufyf[kr esa ls
dkSu&lk lgh gS\
(a) 8 < g < 16 (b) 16 < g < 32 (c) 32 < g < 64 (d) g > 64
1
Sol. GM (2 4 8 16 32 64 128 256 512 1024) 10
11
2 2
Hence 32 g 64
49
Q47. If the harmonic mean of 60 and x is 48, then what is the value of x ?
;fn 60 vkSj x dk gjkRed ek/; 48 gS] rks x dk eku D;k gS\
(a) 32 (b) 36 (c) 40 (d) 44
Sol. Harmonic mean of 60 and x is 48
2 60 x
48
60 x
120 2x 5x
x 40
50
Q48. What is the mean deviation of first 10 even natural numbers?
izFke 10 le /[Link] a ksa dk ek/; fopyu D;k gS\
(a) 5 (b) 5·5 (c) 10 (d) 10·5
Sol. 2, 4, 6, 8........................ 20
Mean 11
|1 11| | 4 11| | 6 11| | 8 11| ....... | 20 11|
Mean deviation
10
50
5
10
51
10 10
Q49. If xi 110 and xi2 1540 then what is the variance ?
i 1 i 1
10 10
;fn xi 110 vkSj xi2 1540 gS] rks izlj.k D;k gS\
i 1 i 1
xi
2
x i
2
Sol. Variance
x x
2
1540 110
10 10
154 121
33
52
Q50. The frequency curve (assuming unimodal) corresponding to the data obtained
in an experiment is skewed to the left. What conclusion can be drawn from the
curve?
,d ç;ksx ls çkIr nÙk ¼MsVk½ ds vuq:i vko`fÙk oØ ¼,dcgqydh ekurs gq,½ ckbZ vksj fo"ke gSA oØ
ls D;k fu"d"kZ fudkyk tk ldrk gS \
(a) Mean > Median > Mode / ek/; > ekf/;dk > cgqyd
(b) Mean > Mode > Median / ek/; > cgqyd > ekf/;dk
(c) Median > Mean > Mode / ekf/;dk > ek/; > cgqyd
(d) Mode > Median > Mean / cgqyd > ekf/;dk > ek/;
Sol. Mode Median Mean
53
Q51. The variance of five positive observations is 3·6. If four of the observations are
2, 2, 4, 5 then what is the remaining observation?
ikap /kukRed çs{[Link] dk çlj.k 3·6 gSA ;fn bu çs{[Link] esa ls pkj çs{k.k 2] 2] 4] 5 gS]a rks 'ks"k çs{k.k
D;k gS \
(a) 4 (b) 5 (c) 7 (d) 9
1
Sol. Variance (xi x)2
n
13 a
x
5
Now,
3.6 5 (2 x)2 (2 x)2 (4 x)2 (5 x)2 (a x)2
13 a 13 a 13 a 13 a 13 a
18 2 2 4 5 a
5 5 5 5 5
a7
54
Q52. The mean and variance of five observations are 14 and 13·2 respectively. Three
of the five observations are 11, 16 and 20. What are the other two observations?
ikap çs{[Link] ds ek/; vkSj çlj.k Øe'k% 14 vkSj 13·2 gSAa ikap esa ls rhu çs{k.k 11] 16 vkSj 20 gSAa
vU; nks çs{k.k D;k gSa \
(a) 8 and 15 / 8 vkSj 15 (b) 9 and 14 / 9 vkSj 14
(c) 10 and 13 / 10 vkSj 13 (d) 11 and 12 / 11 vkSj 12
Sol. Mean of 5 observation = 14
Variance = 13.2 1046 777 x 2
y 2
Variance
x2
(mean)2
n
121 256 400 x 2 y2
13.2 196
5
55
Q53. If two lines of regression are x 4 y 1 0 and 4 x 9 y 7 0, then what is
the value of x when y 3?
;fn x 4 y 1 0 vkSj 4 x 9 y 7 0 nks lekJ;.k js[kk,a gSa rks tc y 3 gS rks x
dk eku D;k gS\
(a) –13 (b) –5 (c) 5 (d) 7
Sol. 2 lines of Regression
When y 3
In eq (2), 4x 9(3) 7 0
4x 27 7 0
x 5
56
Q54. The central angles p, q, r and s (in degrees) of four sectors in a Pie Chart satisfy
the relation 9p = 3q =2r 6s. What is the value of 4p – q ?
,d o`Ùk pkVZ ¼Pie Chart½ ds pkj f=T; [kaMksa ¼lsDVjks½a ds dsæa h; dks.k p, q, r vkSj s ¼fMxzh es½a
lac/a k 9p = 3q =2r 6s dks lar"q V djrs gSa A 4p – q dk eku D;k gS\
(a) 12 (b) 24 (c) 30 (d) 36
Sol.
57
Q55. The observations 4, 1, 4, 3, 6, 2, 1, 3, 4, 5, 1, 6 are outputs of 12 dices thrown
simultaneously. If m and M are means of lowest 8 observations and highest 4
observations respectively, then what is (2m + M) equal to ?
,d o`Ùk pkVZ ¼Pie Chart½ ds pkj f=T; [kaMksa ¼lsDVjks½a ds dsæa h; dks.k p, q, r vkSj s ¼fMxzh es½a
lac/a k 9p = 3q =2r 6s dks lar"q V djrs gSa A 4p – q dk eku D;k gS\
(a) 10 (b) 12 (c) 17 (d) 21
Sol. 1, 1, 1, 2, 3, 3, 3, 4, 4, 4, 5, 6, 6
4566 111 2 3 3 4 4
M 5.25 m = 2.376
4 8
A/c to que (2m m) 10
58
Q56. For data –1, 1, 4, 3, 8, 12, 17, 19, 9, 11; if M is the median of first 5 observations
and N is the median of last five observations, then what is the value of 4M – N ?
MsVk –1, 1, 4, 3, 8, 12, 17, 19, 9, 11 ds fy,] ;fn M igys 5 çs{[Link] dh ekf/;dk gS vkSj N
vkf[kjh ikap çs{[Link] dh ekf/;dk gS] rks 4M – N dk eku D;k gS \
(a) 7 (b) 4 (c) 1 (d) 0
Sol. 1,1,3, 4,8, 9,11,12,17,19
m3 n 12
A/c to que,
4M N 12 12 0
59
Q57. Let P, Q, R represent mean, median and mode. If for some distribution
R PQ
5 P 4Q , then what is equal to ?
2 2 P 0·7 R
R
eku yhft, fdlh caVu 5P 4Q ds fy, P, Q, R Øe'k% ek/;] ekf/;dk vkSj
2
PQ
cgqyd dks fu:fir djrs gSAa rks dk eku D;k gksxk \
2 P 0·7 R
1 1 2 1
(a) (b) (c) (d)
12 7 9 4
R A/c to que,
Sol. Given, 5P 4Q
2 PQ 4x 5x 9x
5P 4Q R 2P 0.7R 2 4x 0.7 40x 8x 28x
Let, x
20 20 40 9 1
P 36 4
x P 4x, Q 5x, R 40x
4
60
Q58. The mean of n observations 1, 4, 9, 16, ..., n2 is 130. What is the value of n?
n iz{s [Link] 1, 4, 9, 16, ..., n2 dk ek/; 130 gSA n dk eku D;k gS\a
(a) 18 (b) 19 (c) 20 (d) 21
1 4....n 2
Sol. Mean
n
n(n 1)(2n 1)
130
6 n
780 2n 2 2n n 1
0 2n 2 3n 779
option (b) staisfies hence n 19
61