0% found this document useful (0 votes)
9 views21 pages

Social Class 9: Fundamental Rights Quiz

The document consists of a series of multiple-choice questions related to democratic rights, fundamental rights, and human rights, primarily focusing on the Indian Constitution and its provisions. It covers various topics such as the rights of arrested individuals, the abolition of untouchability, and the role of organizations like Amnesty International. The questions also touch upon historical contexts, such as the Guantanamo Bay detentions and the political situation in countries like Saudi Arabia and Kosovo.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
9 views21 pages

Social Class 9: Fundamental Rights Quiz

The document consists of a series of multiple-choice questions related to democratic rights, fundamental rights, and human rights, primarily focusing on the Indian Constitution and its provisions. It covers various topics such as the rights of arrested individuals, the abolition of untouchability, and the role of organizations like Amnesty International. The questions also touch upon historical contexts, such as the Guantanamo Bay detentions and the political situation in countries like Saudi Arabia and Kosovo.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

SOCIAL CLASS-9

DEMOCRATIC RIGHTS

1. About 600 hundred people from all over the world were put in a prison in Guantanamo Bay by
the

(A) US forces (B) Japanese forces (C) German forces (D) British forces

Answer: (A)

2. How many Fundamental Rights do we have?

(A) 6 (B) 7 (C) 8 (D) 9

Answer: (A)

3. Salman Rushdie’s book that has been banned in India on the ground that it is disrespectful to
prophet Mohammed is

(A) Mignight’s children (B) Two years eight months

(C) The moor’s last sigh (D) The Satami Verses

Answer: (D)

4. Children below the age of cannot be employed in any factory or mine or in any other hazardous
work.

(A) 12 (B) 13 (C) 14 (D) 15

Answer: (C)

5. Which of the Fundamental Rights is called ‘the heart and soul’ of the Indian Constitution?

(A) Right to Equality (B) Right to Freedom of Religion

(C) Right to Constitutional Remedies (D) Cultural and Educational Rights

Answer: (C)
6. The National Human Rights Commission of India was set up in

(A) 1993 (B) 1994 (C) 1995 (D) 1996

Answer: (A)

7. Amnesty international works for

(A) human right (B) trade unions (C) poor children (D) deprived people

Answer: (A)

8. A person who is arrested and detained shall be produced before the nearest magistrate within a
period of hours of arrest.

(A) 20 (B) 22 (C) 23 (D) 24

Answer: (D)

9. Which of the following statements is wrong?

(A) We have freedom to travel to any part of the country.

(B) We have freedom of speech and expression.

(C) Untouchability is not a punishable offence.

(D) Everyone is equal before the law.

Answer: (C)

10. The country which denies freedom of religion is

(A) Israel (B) Saudi Arabia (C) Iran (D) Yugoslavia

Answer: (B)
11. What was the reason given by America for imprisoning people at Guantanamo Bay?

(A) They had been caught spying.

(B) They were planning to kill the US President.

(C) They were planning to set up a Communist government in USA.

(D) America considered them as enemies and linked them to the attack on New York on 11th
September, 2001.

Answer: (D)

12. Which of these options is not correct regarding Saudi Arabian political system?

(A) The king selects the executive, legislature and judiciary

(B) Citizens cannot form political parties

(C) There is no freedom of religion

(D) none of the above

Answer: (D)

13. What was Milosevic’s attitude towards the Albanians?

(A) His government was hostile to the Kosovo Albanians

(B) He wanted to bring equality between Serbs and Albanians

(C) He wanted Serbs to dominate the Albanians

(D) Both (A) and (C)

Answer: (D)

15. What is meant by ‘rights’?

(A) One’s demand to get everything without sharing with others

(B) Claims of a person over other fellow beings, society and the government

(C) Not possessing any freedoms

(D) none of the above


Answer: (B)

16. Under which Fundamental Right has the Parliament enacted a law giving the Right to Information
to the citizens?

(A) Right to freedom of religion

(B) Right to freedom of thought and expression

(C) Right to freedom of equality

(D) Right to constitutional remedies

Answer: (B)

17. The right to seek the enforcement of all Fundamental Rights is called:

(A) Right against Exploitation (B) Right to Freedom

(C) Right to Constitutional Remedies (D) Cultural and Educational Rights

Answer: (C)

18. What did Dr. Ambedkar refer to the ‘Right to Constitutional Remedies’ as?

(A) The brain of our Constitution (B) The heart and soul of our Constitution

(C) The heart of our Constitution (D) the soul of our Constitution

Answer: (B)

[Link] was the NHRC set up?

(A) 1998 (B) 1996 (C) 1993 (D) 2001

Answer: (C)

20. Which of the following terms is correct for the feature of the Indian constitution stating that no
person is above the law?

(A) State of law (B) Application of law (C) Rule of law (D) Governance by law

Answer: (C)
21. What does the Constitution say about the practice of untouchability?

(A) It stands abolished

(B) Its practice in any form is punishable by law

(C) Since it is an age-old custom, it should be respected

(D) Both (A) and (B)

Answer: (D)

22. Which of these rights is/are provided to a person arrested by the government or police?

(A) To be informed of the reasons of his arrest

(B) To be produced before a magistrate within 24 hrs of his arrest

(C) To engage a lawyer for his defence

(D) All the above

Answer: (D)

23. What is meant by ‘begar’?

(A) Practice of begging

(B) Practice of forcing workers to work without any wages

(C) Practice of encouraging workers to work at normal wages

(D) Both (B) and (C)

Answer: (B)

24. Which of the following freedom is not available to an Indian citizen?

(A) Freedom to start a movement to change the government

(B) Freedom to oppose the government

(C) Freedom to participate in armed revolution


(D) None of these

Answer: (C)

25. Cultural and Educational Rights are safeguarded mainly for:

(A) Women (B) minorities (C) children (D) Men

Answer: (B)

26. Which of the following rights is not available under the fundamental rights?

(A) Right to Equality (B) Right to Freedom

(B) Right to protect one’s culture (D) Right to property.

Answer: (D)

27. Civil Rights are given to the individual by:

(A) Nature (B) God (C) The State (D) The people

Answer: (C)

28. Who called the right to constitutional remedies as the heart and soul of the constitution?

(A) J.L. Nehru (B) B. R. Ambedkar

(C) Mahatma Gandhi (D) Rajendra Prasad

Answer: (B)

29. Which of these is not a freedom available under the ‘Right to Freedom’ in India?

(A) Freedom of speech and expression

(B) Freedom to incite people to rebel against the government

(C) Freedom to assemble in a peaceful manner

(D) Freedom to form associations and unions

Answer: (B)
30. Which of the following freedoms is not available to an Indian citizen?

(A) Freedom to criticise the government

(B) Freedom to participate in armed rebellion

(C) Freedom to reside in any part of the country

(D) All the above

Answer: (B)

31. Which one of the following is not a Political Right?

(A) Right to contest election (B) Right to vote

(C) Right to seek any political office (D) Right to freedom

Answer: (D)

32. A person who has been arrested and detained has to be produced before the nearest magistrate
within how many hours?

(A) 24 hours (B) 48 hours (C) 72 hours (D) None of these

Answer: (A)

33. Which right was called by Dr. Ambedkar as ‘the heart and soul of our Constitution’?

(A) Right to equality (B) Right of constitutional remedies

(C) Right to freedom (D) Right against exploitation

Answer: (B)

34. Who has the power to issue ‘writs’ for the enforcement of the Fundamental Rights?

(A) Supreme Court (B) High Court (C) (A) and (B) (D) None of these

Answer: (C)
35. What is the full form of P.I.L.?

(A) Postal Interest Letter (B) Private Interest Law

(C) Public Information Law (D) Public Interest Litigation

Answer: (D)

36. Who protects the fundamental rights of the citizens?

(A) Legislature B) Executive (C) Judiciary (D) None of these

Answer: (C)

37. Under which Fundamental Right ‘begar’ stands abolished?

(A) Right to equality (B) Right to freedom

(C) Right against exploitation (D) All the above

Answer: (C)

38. Which fundamental right’s used to enforce fundamental rights?

(A) Right to Equality (B) Right to Constitutional Remedies

(C) Cultural and Educational Rights (D) All the above

Answer: (B)

39. What type of right is ‘Right to Vote’ in India?

(A) Moral Rights (B) Social Rights (C) Political Rights (D) None of these

Answer:(C)

40. Which Fundamental Right is also called ‘cluster of six freedoms’:

(A) Right to Equality (B) Right to Freedom


(C) Right to Constitutional Remedies (D) All the above

Answer: (C)

41. How many Fundamental Rights have been included in the Indian Constitution?

(A) Five Fundamental Rights (B) Six Fundamental Rights

(C) Seven Fundamental Rights (D) Eight Fundamental Rights

Answer: (B)

42. Guantanamo controlled by:

(A) Indian Navy (B) Russian Navy

(C) American Navy (D) Chinese Navy

Answer: (C)

43. Kosovo was earlier a province of:

(A) U.S.S.R. (B) Yugoslavia (C) U.S.A. (D) None of these

Answer: (B)

44. Out of the following which is not a Fundamental Right:

(A) Right to equality (B) Right to freedom

(C) Right to property (D) Right to freedom of religion

Answer: (C)

45. Right to vote is……..; a right.

(A) Social (B) Political (C) Economic (D) Moral

Answer: (B)
46. Which right explains about abolition of untouchability?

(A) Right to equality (B) Right to freedom

(C) Right against exploitation (D) Right to freedom of religion

Answer: (A)

47. Abolition of ‘bonded labour’ has been described in which right?

(A) Right to equality (B) Right to freedom

(C) Right against exploitation (D) Educational and cultural right

Answer: (C)

48. Who is protector of Fundamental Rights?

(A) Executive (B) Legislature (C) Judiciary (D) None of these

Answer: (C)

49. Which of the following rights is available under the Indian Constitution?

(A) Right to work (B) Right to adequate livelihood

(C) Right to protect one’s culture (D) Right to privacy

Answer: (C)

50. Which of the following is not instance of an exercise of a Fundamental Rights?

(A) Workers from Bihar go to the Punjab to work on the farms

(B) Christian missions set up a chain of missionary schools.

(C) Men and women government employees get the same salary.

(D) Parents’ property is inherited by their children.

Answer: (D)
51. Which of the following freedoms is not available to an Indian citizen?

(A) Freedom to criticise the government

(B) Freedom to participate in armed revolution

(C) Freedom to start a movement to change the government

(D) Freedom to oppose the central values of the Constitution.

Answer: (B)

52. Tea stalls keep two kinds of cups, one for VIPs and one for others. This is an example of:

(A) Beggar (B) Exploitation (C) Untouchability (D) None of these

Answer: (C)

53. In which of these prisons were people secretly picked up by the US forces and put in?

A) UN prison B) Prison in Guantanamo Bay

C) Prison in Cuba Bay D) American prison

Answer: B

54. Amnesty International is an international organisation for

A) human rights B) world peace C) restoring democracy D) justice

Answer: A

55. Saudi Arabia is a country ruled by

A) President B) Council of Ministers

C) A hereditary king D) Prime Minister

Answer: C

56. Kosova was a province of which of the following countries?


A) Czechoslovakia B) Yugoslavia C) Serbia D) Russia

Answer: B

57. Which one of the following courts punished Milosevic, the leader of Kosovo?

A) Amnesty International B) Supreme Court

C) International Court of Justice D) None of these

Answer: C

58. Which one of the following is a quality of a 'right'?

A) Rights are sanctioned by law B) Rights are enforceable by the UN

C) Rights can be taken back D) Rights are rule of law

Answer: A

59. The Indian Constitution mentions one extreme form of social discrimination, which is

A) caste system B) communalism C) sad system D) untouchability

Answer: D

60. Which one of the following is not included in the 'Right to Freedom'?

A) Freedom of speech and expression

B) Freedom to form associations and unions

C) Freedom to instigate violences against others

D) Freedom to reside in any part of the country

Answer: C

61. Traffic' in human beings means

A) selling and buying of human beings B) traffic problems of human beings


C) illegal parking D) none of these

Answer: A

62. ?Begar? is a practice of

A) begging B) working with compensation

C) child abuse D) bonded labour

Answer: D

63. A secular state is one

A) that does not establish any one religion as the official religion

B) that does not confer any privilege or favour on any particular religion

C) that which has to be neutral and impartial in dealing with all religions

D) all of the above

Answer: D

64. Who said that the Right to Constitutional Remedies is 'the heart and soul' of our Constitution?

A) Mahatma Gandhi B) Dr. B.R. Ambedkar

C) Dr. Rajendra Prasad D) Pt. Jawaharlal Nehru

Answer: B

65. The Supreme Court and High Courts have the power to issue directions, orders or _____ for the
enforcement of the Fundamental Rights.

A) memorandum B) Public Interest Litigation

C) writs D) none of these

Answer: C
66. The full form of NHRC is

A) National Human Rights Corporation

B) National Human Rural Cooperation

C) National Human Rights Commission

D) New Human Resource Commission

Answer: C

67. Which one of the following is not the New Right of South Africa?

A) Right to privacy

B) Right to an environment that is not harmful to their health

C) Right to have access to health care

D) All of the above

Answer: D

68. Which is the most important right ?

(A) Right to equality (B) Right to freedom of speech

(C) Right to constitutional Remedies (D) Right to freedom of religion

Answer: C

69. When can Fundamental Rights be suspended ?

(A) During emergency (B) During normal condition

(C) During natural disasters (D) During all above condition

Answer: A
70. Who can suspended the Fundamental Rights ?

(A) State Government (B) President

(C) Election Commission (D) Central Government

Answer: D

71. Which Fundamental Right was deleted from the list of fundamental Rights by the 44th
Amendment ?

(A) Right to freedom (B) Right to equality

(C) Right to property (D) None of these

Answer: C

72. Where is Guantanamo Bay ?

(A) Near England (B) Near Cuba (C) Near Vietnam (D) In U.S.A.

Answer: B

73. Guantanamo Bay is controlled by ?

(A) By American Navy (B) By France Navy

(C) By U.K. Navy (D) All of them

Answer: A

74. In which country the testimony of one man is considered equal to that of two women -

(A) Turkey (B) Iran (C) Iraq (D) Saudi Arabia

Answer: D

75. Which of the following rights is available under the Indian Constitution ?

(A) Right to work (B) Right to adequate livehood


(C) Right to protect one’s culture (D) Right to privacy

Answer: C

76. Right against exploitation under article......says no child below the age of 14 will be employed in
any hazardous occupation

(A) 23 (B) 24 (C) 25 (D) 26

Answer: B

77. When was the National Human Rights Commission (NHRC) setup -

(A) 1992 (B) 1993 (C) 1994 (D) 1995

Answer: B

78. Of which country was Kosovo a province before its split

(A) USSR (B) Yugoslavia (C) South Africa (D) Germany

Answer: B

79. Cultural and Educational Rights are safe guarded mainly for :

(A) Women (B) Men (C) Chlidren (D) Minority

Answer: D

80. Who called the right to constitutional remedies as the heart and soul of the constitution?

(A) Sarojini Naidu (B) Rajendra Prasad (C) Mahatma Gandhi (D) B.R. Ambedkar

Answer: D

81. Which fundamental rights ensures the ban on Bonded labour

(A) Right against exploitation (B) Right to equality

` (C) Cultural and Educational Rights (D) Right To freedom

Answer: A

82. The government is responsible for providing free and compulsory education to all the children up
to the age of:
(A) 12 years (B) 14 Years (C) 18 years (D) 21 years

Answer: B

83. Absence of constraints means:

(A) Minorty (B) writ (C) Freedom (D) Speech

Answer: C

84. What does ‘Right to Equality’ say about the public jobs?

(A) The government will provide job to all persons

` (B) Jobs will be reseverd for the more meritorious students

(C) All citizens will be provided with equal opportunity in matters of employments

(D) None of the above

Answer: C

85. If our Fundamental rights are violated , where can we seek the remedy

(A) Parliament (B) Supreme cort or High courts

(C) Elections Commission (D) President

Answer: B

86. What is the condition of women in Saudi Arabia?

(A) The rights of men and women are same

(B) Women have more Rights than men

(C) Women are subjected to many public restrictions

(D) None of the Above

Answer: C

87. How was the massacre of Albanians Finally stopped?

(A) Milosevic changed his mind

(B) Several countries intervened to stop the massacre

(C) Serveral countries intervened to stop the massacre

(D) None of the Above


Answer: B

88. Which of the following is not a Fundamental Right?

(A) Right to Freedom (B) Right to Work

(C) Right to Euality (D) None of the Above

Answer: B

89. What does the word ‘secular’ mean?

(A) Majority dominate minority in every aspects

(B) The state only allows the minority to propagate their religion

(C) The State Has no religion of its own

(D) None of the Above

Answer: C

90. One of the forms of exploitation as mentioned in the constition is traffic what does it means?

(A) Traffic system (B) Buying and Selling of human beings

(C) Buying and selling of vehicles (D) None of the above

Answer: B

91. Which is the correct meaning of PIL?

(A) Public interest Legislature (B) Public interest Litigation

(C) Public information literature (D) Public interest Literature

Answer: B

92. Right to property is:

(A) Fundamental Right (B) Judicial Right

(C) Human Right (D) Constitutional Right

Answer: D

93. Promise made by individuals groups or countries to uphold a rule or principle is termed as

(A) Claim (B) Summon (C) Writ (D) Covenant

Answer: D
94. What can be done in case of infringement of the right in a democracy?

(A) Citizens are helpless; they cannot do anything

(B) They can approach courts to protect their rights

(C) They can ask their representatives to do the neeful

(D) None of the above

Answer: B

95. Which of these is are the new rights guaranteed by the constitution of South Africa for its
`citizens?

(A) Right to privacy

(B) Right to an environment that is not harmful to the people health

(C) Right to have access to adequate housing

(D) All the above

Answer: D

96. The right to seek the enforcement of all Fundamental Rights is called:

(A) Right against Exploitation (B) Right to Freedom

(C) Right to Constitutional remedies (D) Cultural and Educational Rights

Answer: C

97. What did Dr. Ambedkar Refer to the ‘Right to Constitutional Remedies as?

(A) The brain of our Constitution (B) The heart and soul of our Constitution

(C) The heart of our Consititution (D) The soul of our Constitution

Answer: B

98. Whichof the following is not an instance of an exercise of a fundamental right?

(A) Workers from Bihar go to Punjab to work on the farms

(B) Parents property is inherited by their children

(C) Christian mission sets up a chain of missionary schools

(D) Religion is not taken into consideration during admission schools

Answer: B
99. Which of the following terms is correct for the feature of the Indian constitution stating that no
person is above the law?

(A) State of law (B) Application of law

(C) Rule of law (D) Governance by law

Answer: C

100. What does the constitutionon say about the practice of untouchability?

(A) It stands abolished (B) Its practice in any form is punishable by law

(C) Since it is an age –old custom it should be respected

(D) Both (A) and (B)

Answer: D

You might also like