CH-2 HUMAN MIGRATION
Something to Know
D. Answer the following:
1. What do you mean by. ‘Migration’?
Ans : The systematic or regular movement of people fromone place to
another is called migration.
2. What is shifting agriculture?
The practice of growing crops on a piece of land till the soil is [Link]:
i.
ii. Then abandoning it and moving to a new piece of land.
iii. It is called “shifting agriculture.
3. Name two types of forced migration?
Ans: The types of forced migration are –
i. Natural disasters Ex- flood, tsunami
ii. Manmade disasters Ex- fire terrorist attacked
4. Name the river caused flood in Kashmir in the year 2014.
Ans :
River Jhelum caused flood in Kashmir in the year 2014
5. Name two things that changed the orthodox thinking of people.
Ans :
i. Education
ii. Contact with other countries
iii. Logical thinking
E. Answer the following:
1. Briefly highlight three types of migration?
Ans :
a) Voluntary migration
i. People move to another place on their own with.
ii. For better job, education and climatic conditions
b) Forced migration
i. Movement due to natural disasters
ii. Movement due to manmade disasters
c) Seasonal migration.
i. Movement in search of work.
ii. Animals migrate to other places with the change of season.
2. List three hardships that the migrations face?
Ans :
i. They live without basic amenities.
ii. The women have to work hard.
iii. The children even don’t get proper education.
iv. Lack of job force them for begging.
3. “Migration brings happiness to many people.” Explain with two
examples.
Ans :
i. People want to visit new places and know about their typical
customs and traditions.
ii. People migrate when they miss the company of other members of
the family.
iii. People also want to migrate to the place when their loved ones
live.
4. Suppose you have to migrate to and city. List two preparations that you
make.
i. Ans: I would pack my clothes according to the climate of that place.
ii. I would collect documents for admission of children in a new
educational institution.
iii. I will collect and keep necessary documents of my family member.
5. What facilities are needed by peopling case of a disaster?
Ans: in case of a disaster
i. People need shelter with proper sanitation.
ii. They need clean drinking water and food.
iii. They need basic health facilities.
iv. They should have medicine with them.
v. They should have clothes and blanket.
Value Based Question
1. Heavy rains and floods caused a disaster in Meghalaya ………………….
Hour of need?
Ans: I can offer-
i. Clothes
ii. Financial help
iii. Medicine
iv. Drinking water bottles
v. Food pocket
vi. Collect money forms friends and relatives and send to the chief
minister relief fund.
HOTS
1. Find out the names of some originations that help the victims of natural
calamities.
Ans :
i. UNICEF United Nation internationals children’s emergency fund
ii. GOONJ
iii. American Red Cross Fund.
iv. Salvation Army.
v. International reliefs fund.
vi. Chief MinistersRelief Funds.
vii. Prime Minister Relief Fund.
viii. Give Hope Association
2. Find out the difference between and immigrant and emigrant.
Ans : Immigrant : A person who comes to live permanently in a foreign
country.
Emigrant: a person who leaves his own country in order to live
permanently in other country.
Map skills
● A northern state which witnessed floods in 2014.
Ans : Jammu & Kashmir
● A state which witnessed HUD HUD floods.
Ans : Andhra Pradesh
● A state which supplies labour for agricultural states.
Ans : Bihar
● A city that attracts migrants from rural areas.
Ans : Mumbai