1. In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2.
What should be the run rate in
the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?
A. 6.25 B. 5.5
C. 7.4 D. 5
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option A
Explanation :
Runs scored in the first 10 overs = 10 × 3.2 = 32
Total runs = 282
remaining runs to be scored = 282 32 = 250
remaining overs = 40
250
Run rate needed = = 6.25
40
2. A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive
months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs. 6500?
A. 4800 B. 4991
C. 5004 D. 5000
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option B
Explanation :
Let the sale in the sixth month = x
6435 + 6927 + 6855 + 7230 + 6562 + x
Then = 6500
6
=> 6435 + 6927 + 6855+ 7230 + 6562 + x = 6 × 6500 = 39000
=> 34009 + x = 39000
=> x = 39000 34009 = 4991
3. The average of 20 numbers is zero. Of them, How many of them may be greater than zero , at the
most?
A. 1 B. 20
C. 0 D. 19
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option D
Explanation :
Average of 20 numbers = 0
Sum of 20 numbers
=> =0
20
=> Sum of 20 numbers = 0
Hence at the most, there can be 19 positive numbers.
(Such that if the sum of these 19 positive numbers is x, 20th number will be x)
4. The captain of a cricket team of 11 members is 26 years old and the wicket keeper is 3 years
older. If the ages of these two are excluded, the average age of the remaining players is one year
less than the average age of the whole team. Find out the average age of the team.
A. 23 years B. 20 years
C. 24 years D. 21 years
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option A
Explanation :
Number of members in the team = 11
Let the average age of of the team = x
Sum of the ages of all the 11 members of the team
=> =x
11
=> Sum of the ages of all the 11 members of the team = 11x
Age of the captain = 26
Age of the wicket keeper = 26 + 3 = 29
Sum of the ages of 9 members of the team excluding captain and wicket keeper
= 11x 26 29 = 11x 55
Average age of 9 members of the team excluding captain and wicket keeper
11x − 55
=
9
11x − 55
Given that = (x − 1)
9
=> 11x 55 = 9(x 1)
=> 11x 55 = 9x 9
=> 2x = 46
46
=> x = = 23 years
2
5. The average monthly income of A and B is Rs. 5050. The average monthly income of B and C is Rs.
6250 and the average monthly income of A and C is Rs. 5200. What is the monthly income of A?
A. 2000 B. 3000
C. 4000 D. 5000
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option C
Explanation :
Let the monthly income of A = a
monthly income of B = b
monthly income of C = a
a + b = 2 × 5050 − − − − − − − − − (Equation1)
b + c = 2 × 6250 − − − − − − − − − (Equation2)
a + c = 2 × 5200 − − − − − − − − − (Equation3)
(Equation 1) + (Equation 3) (Equation 2)
=> a + b + a + c − (b + c) = (2 × 5050) + (2 × 5200) − (2 × 6250)
=> 2a = 2(5050 + 5200 6250)
=> a = 4000
=> Monthly income of A = 4000
6. A car owner buys diesel at Rs.7.50, Rs. 8 and Rs. 8.50 per litre for three successive years. What
approximately is the average cost per litre of diesel if he spends Rs. 4000 each year?
A. Rs. 8 B. Rs. 7.98
C. Rs. 6.2 D. Rs. 8.1
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option B
Explanation :
Total Cost = 4000 × 3
4000 4000 4000
Total diesel used = + +
7.5 8 8.5
4000 × 3 3
average cost per litre of diesel = =
4000 4000 4000 1 1 1
( + + ) ( + + )
7.5 8 8.5 7.5 8 8.5
It is important how you proceed from this stage. Remember time is very important here
and if we solve this completely in the traditional way, it may take lot of time.
Instead, we can find out the approximate value easily and select the right answer from the
given choices
3
In this case answer =
1 1 1
( + + )
7.5 8 8.5
3 3
≈ ≈ ≈8
1 1 1 3
( + + ) ( )
8 8 8 8
Means we got that answer is approximately equal to 8. From the given choices, the answer
can be 8 or 7.98 or 8.1 . But which one from these?
1 1 1
It will be easy to figure out. Just see here the denominator was + +
7.5 8 8.5
3
and we approximated it as . However
8
1 1 1 1 8 + .5 + 8 − .5
+ = + =
7.5 8.5 8 − .5 8 + .5 (8 − .5) (8 + .5)
16
= [because a 2 − b2 = (a − b) (a + b)]
(8 2 − .5 2 )
16
=
(64 − .25)
1 1 16
ie, + =
7.5 8.5 (64 − .25)
1 1 1 16
We know that + = =
8 8 4 64
1 1 1 1
=> + > +
7.5 8.5 8 8
3
Early we had approximated the denominator as
8
However from the above mentioned equations, now you know that actually denominator is
3
slightly greater than
8
It means that answer is slightly lower that 8. Hence we can pick the choice 7.98 as
the answer
Try to remember the relations between numbers and which can help you to save a lot of time
which can be very precious in competitive exams
7. In Kiran's opinion, his weight is greater than 65 kg but less than 72 kg. His brother does not agree
with Kiran and he thinks that Kiran's weight is greater than 60 kg but less than 70 kg. His mother's
view is that his weight cannot be greater than 68 kg. If all are them are correct in their estimation,
what is the average of different probable weights of Kiran?
A. 70 kg B. 69 kg
C. 61 kg D. 67 kg
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option D
Explanation :
Let Kiran's weight = x. Then
According to Kiran, 65 < x < 72 (equation 1)
According to brother, 60 < x < 70 (equation 2)
According to mother, x ≤ 68 (equation 3)
Given that equation 1,equation 2 and equation 3 are correct. By combining these
equations,
we can write as
65 < x ≤ 68
That is x = 66 or 67 or 68
66 + 67 + 68
average of different probable weights of Kiran = = 67
3
8. The average weight of 16 boys in a class is 50.25 kg and that of the remaining 8 boys is 45.15 kg.
Find the average weights of all the boys in the class.
A. 48.55 B. 42.25
C. 50 D. 51.25
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option A
Explanation :
Average weight of 16 boys = 50.25
Total Weight of 16 boys = 50.25 × 16
Average weight of remaining 8 boys = 45.15
Total Weight of remaining 8 boys = 45.15 × 8
Total weight of all boys in the class = (50.25 × 16) + (45.15 × 8)
Total boys = 16 + 8 = 24
(50.25 × 16) + (45.15 × 8)
Average weight of all the boys =
24
(50.25 × 2) + (45.15 × 1)
= = (16.75 × 2) + 15.05 = 33.5 + 15.05
3
= 48.55
9. A library has an average of 510 visitors on Sundays and 240 on other days. What is the average
number of visitors per day in a month of 30 days beginning with a Sunday?
A. 290 B. 304
C. 285 D. 270
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option C
Explanation :
in a month of 30 days beginning with a Sunday, there will be 4 complete weeks and
another two days which will be Sunday and Monday
Hence there will be 5 Sundays and 25 other days in a month of 30 days beginning
with
a Sunday
Average visitors on Sundays = 510
Total visitors of 5 Sundays = 510 × 5
Average visitors on other days = 240
Total visitors of other 25 days = 240 × 25
Total visitors = (510 × 5) + (240 × 25)
Total days= 30
(510 × 5) + (240 × 25)
Average number of visitors per day =
30
(51 × 5) + (24 × 25)
= = (17 × 5) + (8 × 25) = 85 + 200 = 285
3
10. A student's mark was wrongly entered as 83 instead of 63. Due to that the average marks for the
class got increased by half 1/2. What is the number of students in the class?
A. 45 B. 40
C. 35 D. 30
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option B
Explanation :
Let the total number of students = x
1
The average marks increased by due to an increase of 8363=20 marks.
2
1 x
But total increase in the marks = ×x=
2 2
Hence we can write as
x
= 20
2
⇒ x = 20 × 2 = 40
11. A family consists of two grandparents, two parents and three grandchildren. The average age of
the grandparents is 67 years, that of the parents is 35 years and that of the grandchildren is 6 years.
The average age of the family is
2 5
A. 32 years B. 31 years
7 7
1 5
C. 28 years D. 30 years
7 7
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option B
Explanation :
Total age of the grandparents = 67 × 2
Total age of the parents = 35 × 2
Total age of the grandchildren = 6 × 3
(67 × 2) + (35 × 2) + (6 × 3)
Average age of the family =
7
134 + 70 + 18 222 5
= = = 31
7 7 7
12. The average weight of A, B and C is 45 kg. If the average weight of A and B be 40 kg and that of
B and C be 43 kg, what is the weight of B?
1
A. 31 kg B. 28 kg
2
1
C. 32 kg D. 30 kg
2
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option A
Explanation :
Let the weight of A, B and C are a,b and c respectively.
Average weight of A,B and C = 45
a + b + c = 45 × 3 = 135equation(1)
average weight of A and B = 40
a + b = 40 × 2 = 80equation(2)
average weight of B and C = 43
b + c = 43 × 2 = 86 equation(3)
equation(2)+equation(3) equation(1) => a + b + b + c − (a + b + c) = 80 + 86 − 135
=> b = 80 + 86 − 135 = 166 − 135 = 31
=> weight of B = 31
13. If the average marks of three batches of 55, 60 and 45 students respectively is 50, 55, 60, what is
the average marks of all the students?
A. 53.23 B. 54.68
C. 51.33 D. 50
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option B
Explanation :
Average marks of batch1 = 50
Students in batch1 = 55
Total marks of batch1 = 55 × 50
Average marks of batch2 = 55
Students in batch2 = 60
Total marks of batch2 = 60 × 55
Average marks of batch3 = 60
Students in batch3 = 45
Total marks of batch3 = 45 × 60
Total students = 55 + 60 + 45 = 160
(55 × 50) + (60 × 55) + (45 × 60)
Average marks of all the students =
160
275 + 330 + 270 875
= = = 54.68
16 16
14. The average age of husband, wife and their child 3 years ago was 27 years and that of wife and
the child 5 years ago was 20 years. What is the present age of the husband?
A. 40 B. 32
C. 28 D. 30
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option A
Explanation :
let the present age of the husband = h
present age of the wife = w
present age of the child = c
3 years ago, average age of husband, wife and their child = 27
=> Sum of age of husband, wife and their child before 3 years = 3 × 27 = 81
=> (h3) + (w3) + (c3) = 81
=> h + w + c = 81+9 = 90 equation(1)
5 years ago, average age of wife and child = 20
=> Sum of age of wife and child before 5 years = 2 × 20 = 40
=> (w5) + (c5) = 40
=> w + c = 40+10 = 50 equation(2)
Substituting equation(2) in equation(1)
=> h + 50 = 90
=> h = 90 50 = 40
=>present age of the husband = 40
15. The average weight of 8 person's increases by 2.5 kg when a new person comes in place of one of
them weighing 65 kg. What is the weight of the new person?
A. 75 Kg B. 50 Kg
C. 85 Kg D. 80 Kg
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option C
Explanation :
Total increase in weight = 8 × 2.5 = 20
If x is the weight of the new person, total increase in weight = x 65
=> 20 = x 65
=> x = 20 + 65 = 85
16. There are two divisions A and B of a class, consisting of 36 and 44 students respectively. If the
average weight of divisions A is 40 kg and that of division b is 35 kg. What is the average weight of
the whole class?
A. 38.25 B. 37.25
C. 38.5 D. 37
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option B
Explanation :
Total weight of students in division A = 36 × 40
Total weight of students in division B = 44 × 35
Total students = 36 + 44 = 80
(36 × 40) + (44 × 35)
Average weight of the whole class =
80
(9 × 40) + (11 × 35) (9 × 8) + (11 × 7) 72 + 77 149
= = = = = 37.25
20 4 4 4
17. A batsman makes a score of 87 runs in the 17th inning and thus increases his averages by 3.
What is his average after 17th inning?
A. 39 B. 35
C. 42 D. 40.5
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option A
Explanation :
Let the average after 17 innings = x
Total runs scored in 17 innings = 17x
then average after 16 innings = (x3)
Total runs scored in 16 innings = 16(x3)
We know that Total runs scored in 16 innings + 87 = Total runs scored in 17 innings
=> 16(x3) + 87 = 17x
=> 16x 48 + 87 = 17x
=> x = 39
18. A student needed to find the arithmetic mean of the numbers 3, 11, 7, 9, 15, 13, 8, 19, 17, 21, 14
and x. He found the mean to be 12. What is the value of x?
A. 12 B. 5
C. 7 D. 9
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option C
Explanation :
3 + 11 + 7 + 9 + 15 + 13 + 8 + 19 + 17 + 21 + 14 + x
= 12
12
137 + x
=> = 12
12
=> 137 + x = 144
=> x = 144 137 = 7
19. Arun obtained 76, 65, 82, 67 and 85 marks (out in 100) in English, Mathematics, Chemistry,
Biology and Physics. What is his average mark?
A. 53 B. 54
C. 72 D. 75
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option D
Explanation :
76 + 65 + 82 + 67 + 85 375
Average mark = = = 75
5 5
20. Distance between two stations A and B is 778 km. A train covers the journey from A to B at 84 km
per hour and returns back to A with a uniform speed of 56km per hour. Find the average speed of the
train during the whole journey?
A. 69.0 km /hr B. 69.2 km /hr
C. 67.2 km /hr D. 67.0 km /hr
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option C
Explanation :
Solution 1 (Quick)
If a car covers a certain distance at x kmph and an equal distance at y kmph. Then,
2xy
the average speed of the whole journey = kmph.
x+y
By using the same formula, we can find out the average speed quickly
2 × 84 × 56 2 × 84 × 56 2 × 21 × 56
average speed = = =
84 + 56 140 35
2 × 3 × 56 336
= = = 67.2
5 5
Solution 2 (Fundamentals)
Though it is a good idea to solve the problems quickly using formulas, you should
know the fundamentals too. Let's see how we can solve this problems using basics
Train travels from A to B at 84 km per hour
Let the distance between A and B = x
distance x
Total time taken for traveling from A to B = =
speed 84
Train travels from B to A at 56 km per hour
distance x
Total time taken for traveling from B to A = =
speed 56
Total distance travailed = x + x = 2x
x x
Total time taken = +
84 56
Total distance traveled 2x
Average speed = = x x
Total time taken +
84 56
2 2 × 84 × 56 2 × 84 × 56 2 × 21 × 56 2 × 3 × 56
= = = = =
1 1 56 + 84 140 35 5
+
84 56
336
= = 67.2
5
21. The average age of boys in a class is 16 years and that of the girls is 15 years. What is the
average age for the whole class?
A. 15 B. 16
C. 15.5 D. Insufficient Data
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option D
Explanation :
We do not have the number of boys and girls. Hence we can not find out the answer.
22. The average age of 36 students in a group is 14 years. When teacher's age is included to it, the
average increases by one. Find out the teacher's age in years?
A. 51 years B. 49 years
C. 53 years D. 50 years
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option A
Explanation :
average age of 36 students in a group is 14
=> Sum of the ages of 36 students = 36 × 14
When teacher's age is included to it, the average increases by one => average = 15
=> Sum of the ages of 36 students and the teacher =37 × 15
Hence teachers age = 37 × 15 − 36 × 14 = 37 × 15 − 14 (37 − 1) = 37 × 15 − 37 × 14 + 14
= 37 (15 − 14) + 14 = 37 + 14 = 51
23. The average of five numbers id 27. If one number is excluded, the average becomes 25. What is
the excluded number?
A. 30 B. 40
C. 32.5 D. 35
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option D
Explanation :
Sum of 5 numbers = 5 × 27
Sum of 4 numbers after excluding one number = 4 × 25
Excluded number = 5 × 27 − 4 × 25 = 135 − 100 = 35
24. The batting average for 40 innings of a cricket player is 50 runs. His highest score exceeds his
lowest score by 172 runs. If these two innings are excluded, the average of the remaining 38 innings
is 48 runs. Find out the highest score of the player.
A. 150 B. 174
C. 180 D. 166
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option B
Explanation :
Total runs scored by the player in 40 innings = 40 × 50
Total runs scored by the player in 38 innings after excluding two innings 38 × 48
Sum of the scores of the excluded innings = 40 × 50 − 38 × 48 = 2000 − 1824 = 176
Given that the scores of the excluded innings differ by 172. Hence let's take
the highest score as x + 172 and lowest score as x
Now x + 172 + x = 176
=> 2x = 4
4
=> x = =2
2
highest score as x + 172 = 2 + 172 = 174
25. The average score of a cricketer for ten matches is 38.9 runs. If the average for the first six
matches is 42, what is the average for the last four matches?
A. 34.25 B. 36.4
C. 40.2 D. 32.25
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option A
Explanation :
Total runs scored in 10 matches = 10 × 38.9
Total runs scored in first 6 matches = 6 × 42
Total runs scored in the last 4 matches = 10 × 38.9 − 6 × 42
10 × 38.9 − 6 × 42
Average of the runs scored in the last 4 matches =
4
389 − 252 137
= = = 34.25
4 4
26. The average of six numbers is x and the average of three of these is y. If the average of the
remaining three is z, then
A. None of these B. x = y + z
C. 2x = y + z D. x = 2y + 2z
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option C
Explanation :
Average of 6 numbers = x
=> Sum of 6 numbers = 6x
Average of the 3 numbers = y
=> Sum of these 3 numbers = 3y
Average of the remaining 3 numbers = z
=> Sum of the remaining 3 numbers = 3z
Now we know that 6x = 3y + 3z
=> 2x = y + z
27. Suresh drives his car to a place 150 km away at an average speed of 50 km/hr and returns at 30
km/hr. What is his average speed for the whole journey ?
A. 32.5 km/hr. B. 35 km/hr.
C. 37.5 km/hr D. 40 km/hr
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option C
Explanation :
Solution 1 (Quick)
If a car covers a certain distance at x kmph and an equal distance at y kmph. Then,
2xy
the average speed of the whole journey = kmph.
x+y
By using the same formula, we can find out the average speed quickly
2 × 50 × 30 2 × 50 × 30 2 × 50 × 3
average speed = = =
50 + 30 80 8
50 × 3 25 × 3 75
= = = = 37.5
4 2 2
Solution 2 (Fundamentals)
Though it is a good idea to solve the problems quickly using formulas, you should
know the fundamentals too. Let's see how we can solve this problems using basics.
distance 150
Total time taken for traveling one side = =
speed 50
distance 150
Total time taken for return journey = =
speed 30
Total distance travailed = 150 + 150 = 2 × 150
150 150
Total time taken = +
50 30
Total distance traveled 2 × 150
Average speed = =
Total time taken 150 150
+
50 30
2 2 × 50 × 30
= =
1 1 30 + 50
+
50 30
2 × 50 × 30 2 × 50 × 3
= =
80 8
50 × 3 25 × 3 75
= = = = 37.5
4 2 2
28. The average age of a husband and his wife was 23 years at the time of their marriage. After five
years they have a one year old child. What is the average age of the family ?
A. 21 years B. 20 years
C. 18 years D. 19 years
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option D
Explanation :
Total of the age of husband and wife = 2 × 23 = 46
Total of the age of husband and wife after 5 years + Age of the 1 year old child
= 46 + 5 + 5 + 1 = 57
57
Average age of the family = = 19
3
29. In an examination, a student's average marks were 63. If he had obtained 20 more marks for his
Geography and 2 more marks for his history, his average would have been 65. How many subjects
were there in the examination?
A. 12 B. 11
C. 13 D. 14
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option B
Explanation :
Let the number of subjects = x
Then, Total marks he scored for all subjects = 63x
If he had obtained 20 more marks for his Geography and 2 more marks for his
history,
his average would have been 65
=> Total marks he would have scored for all subjects = 65x
Now we can form the equation as 65x 63x = the additional marks of the student =
20 + 2 = 22
=> 2x = 22
22
=> x = = 11
2
30. The average salary of all the workers in a workshop is Rs.8000. The average salary of 7
technicians is Rs.12000 and the average salary of the rest is Rs.6000. How many workers are there in
the workshop ?
A. 21 B. 22
C. 23 D. 24
Hide Answer | Notebook | Discuss
Here is the answer and explanation
Answer : Option A
Explanation :
Let the number of workers = x
Given that average salary of all the workers = Rs.8000
then total salary of all workers = 8000x
Given that average salary of 7 technicians is Rs.12000
=> Total salary of 7 technicians = 7 × 12000 = 84000
Number of the rest of the employees = (x 7)
Average salary of the rest of the employees = Rs.6000
Total salary of the rest of the employees = (x 7)(6000)
8000x = 84000 + (x 7)(6000)
=> 8x = 84 + (x 7)(6)
=> 8x = 84 + 6x 42
=> 2x = 42
42
=> x = = 21
2