0% found this document useful (0 votes)
5 views5 pages

Web Page Formatting for Class VII

This document is a course material for Class VII on web page formatting, covering HTML tags and their uses. It includes multiple-choice questions, fill-in-the-blanks, true/false statements, and short answer questions related to HTML elements like <H1>, <FONT>, <P>, and formatting techniques. The document also provides example HTML code for creating a simple web page.

Uploaded by

abdb081982
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
5 views5 pages

Web Page Formatting for Class VII

This document is a course material for Class VII on web page formatting, covering HTML tags and their uses. It includes multiple-choice questions, fill-in-the-blanks, true/false statements, and short answer questions related to HTML elements like <H1>, <FONT>, <P>, and formatting techniques. The document also provides example HTML code for creating a simple web page.

Uploaded by

abdb081982
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

CLASS – VII

DECEMBER COURSE
CHAPTER – 10
WEB PAGE FORMATTING

1. Tick the best possible answer for the following questions.

(i) Which one of the following tag will make the heading
largest in size?

Ans. <H1>

(ii) Which one of the following tag will be used to change the
color of the text?

Ans. <FONT>

(iii) Which one of the following attribute will be used with H1


tag to right justify the heading?

Ans. ALIGN

2. Fill in the blanks:

(i) <H4> tag is used to mark the text as third sub heading.

(ii) Using <FONT> tag and color attribute, the color of the text
can be set to green.

Page 1 of 5
(iii) <P> tag marks the text as paragraph.

3. State True or False:

(i) <H7> is a valid HTML tag for marking heading. (False)

(ii) <BR> is paired tag. (False)

(iii) Using ALIGN attribute in <p> tag, the paragraph can be


center, left or right aligned, as per requirement. (True)

4. Answer the following questions:

(i) What is the use of <H1> tag? Name all the heading tags.

Ans) <H1> tag marks the main heading of the web page.
Other heading tags are <H2>, <H3>, <H4>, <H5> and
<H6>.

(ii) What is the use of following tags:


<P>, <BR>, <U>, <B>
Ans) <P> - To start a new paragraph.
<BR> - It introduces line break.
<U> - It makes the text underlined.
<B> - It makes the text bold.

Page 2 of 5
(iii) What is the use of <FONT> tag? Name any three attributes
that can be set for it.

Ans) <FONT> tag is used for font formatting. The three


attributes used with <FONT> tag are:
Face
Color
Size

Answer the following questions (Page no. 119)

1) Which tag is used for marking the title with largest and
boldest font?

Ans) H1 tag is used for marking the title with largest and
boldest font.

2) Which tag and attribute will be used along with <P> tag
to make the text of the paragraph in red.

Ans) <P> < FONT color=”Red”> will make the text of the
paragraph in red.

3) Which tag will you use to make the address appear in


5 lines?

Page 3 of 5
Ans) <BR> tag is used to make the address appear in
5 lines.

4) When will you use <B> , <U> and <I> tags?

Ans) <B> - To make the text bold.


<U> - To make the text underlined.
<I> - To make the text italics.

EXTRA QUESTIONS

1) What is web page formatting?

Ans) Web page formatting is an activity that rearranges the


text typed between <BODY> and </BODY> tags in the
HTML document.

2) Which tag is used for marking the title with smallest


heading size?

Ans) <H6> tag is used for marking the title with smallest
heading size.

3) Which software is used to view the web page?

Ans) Web Browser is used to view the web page.

Page 4 of 5
4) Write HTML code line to make the text bold.

Ans) <B> Text </B>

5) Write HTML code for the following web page:

Ans) <HTML>
<HEAD>
<TITLE> My Page </TITLE>
</HEAD>
<BODY>
<H1 align="center"> <U> Computer </U>
</H1><BR>
<FONT color="Red"> Hardware </FONT> <BR>
<FONT color ="Green"> Software </FONT>
</BODY>
</HTML>

Page 5 of 5

You might also like