0% found this document useful (0 votes)
62 views15 pages

JEE 2027 Physics Quiz #12 Solutions

The document is a physics quiz for JEE (Mains + Advance) 2027, consisting of multiple-choice questions covering various topics such as rotational motion, tension in ropes, and forces on inclined planes. Each question includes a scenario, possible answers, and the correct answer is provided. The quiz is structured into sections with varying maximum marks and types of questions, including single correct answer and multiple correct answer types.

Uploaded by

adi.tr
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
62 views15 pages

JEE 2027 Physics Quiz #12 Solutions

The document is a physics quiz for JEE (Mains + Advance) 2027, consisting of multiple-choice questions covering various topics such as rotational motion, tension in ropes, and forces on inclined planes. Each question includes a scenario, possible answers, and the correct answer is provided. The quiz is structured into sections with varying maximum marks and types of questions, including single correct answer and multiple correct answer types.

Uploaded by

adi.tr
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

JEE (Mains + Advance) 2027

QUIZ NURTURE COURSE


PHASE : TIPS
PHYSICS QUIZ # 12
SECTION-I (i) (Maximum Marks:12)
Single Correct Answer Type 4 Q. [3 M (–1)]
1. A motor is installed at the top of a pole rigidly fixed on a platform. A light rod of length r = 1 m is rigidly
attached to the motor shaft at its one end and at the other end a small ball of mass m is attached. The rod can
rotated in a vertical plane with the help of the motor. Total mass of the platform, the pole and the motor is η =
4 times the mass of the ball. The motor rotates the rod at a constant angular velocity. The platform is placed on
a horizontal surface, where coefficient of friction is μ = 1 3. At which minimum angular velocity ω 0 of the

rod, will the platform start sliding?

(A) ω 0 = 2rad / s (B) ω 0 = 3rad / s (C) ω 0 = 5rad / s (D) None of these


Ans. C
Sol.

→ on ball + m→g = −mw2→r


F
→ on platform = m→g + mw2→r
F
μ 5mg
m ω 2r = ω 0 = 5 rad/s
√1 + μ 2

PHYSICS / QUIZ # 12 E-1/15


JEE (Mains + Advance) 2027
QUIZ NURTURE COURSE
PHASE : TIPS

2. A weight W attached to the end of a flexible rope of diameter d is raised vertically up by winding the rope on a
reel as shown. If the reel is turned uniformly at the rate of 2 revolutions per second What is the tension in rope.
The inertia of rope may be neglected. (d < < R)

(A) 4πd (B) 8πd (C) 4πd (D) W


W (1 + ) W (1 + ) W (1 − )
g g g
Ans. B
Sol. Let at any time, radius of coil of rope be r,
then v = r ω
dr
differentiating w.r.t time, a = ω
dt
dr
Now = (no. of revolutions made per sec).d
dt
ω
= ×d

ω2 (2 π × 2)2 d
∴ a= d= = 8πd
2π 2π
Applying N.L on w, T - W = W (8 π d)
g
8πd
∴ T = W (1 + )
g

E-2/15 PHYSICS / QUIZ # 12


JEE (Mains + Advance) 2027
QUIZ NURTURE COURSE
PHASE : TIPS

3. Two particles of mass m each are kept on a horizontal circular platform on two mutually perpendicular radii at
equal distance r from the centre of the table. The particles are connected with string, which is just taut when
the platform is not rotating coefficient of static friction between the platform and particle is μ . The maximum
angular speed ( ω ) of platform about its centre so that the particle remain stationary relative to platform is

(A) 3μg (B) 2μg (C) 5μg








(D) None
r r r
Ans. B
Sol.

→ when ω is less.
m ω 2 r > μ mg (fe − μ mg)

or ω = μ g √

r
in this case direction of friction will be as shown in the figure.
For equilibrium
FC = T cos 45∘ + fe cos θ
And T sin 45∘ = fe sin θ
Eliminating T, we get
Fc = fe (sin θ + cos θ )
i. e. m ω 2 r = μ mg [√2 sin( θ + 45∘ )]
√ 2μg
or ω 2 = sin( θ + 45∘ )
r
Maximum value of sin ( θ + 45∘ ) is 1
√ 2μg
∴ Maximum value of ω = √

r
PHYSICS / QUIZ # 12 E-3/15
JEE (Mains + Advance) 2027
QUIZ NURTURE COURSE
PHASE : TIPS

4. So far we have considered massless strings going over pulleys where pulleys offer no frictional force on the
rope. Let us now consider friction on a massless rope going over pulley and making contact with it over an
angle θ 0 as shown.

Let T1 > T2 so that rope has a tendency to slide to the right and therefore experiences a frictional force to the
left. Let us now consider a small section of rope of angular width dq over the pulley and see how it remains in
equilibrium.

For equilibrium of AB part of string


(T + dT)cos d θ – Tcos d θ = µSdN, dN = T sin d θ + (T + dT ) sin

2 2 2 2

dT = µS[(T + dT)sin + T sin d θ ]{d θ → 0}
2 2

dT = µS(2T)
2
T θ0
dT
∫ = μ S ∫ d θ ⇒ T 1 = T2 e μ S θ 0
T
T1 0

It should be noted, that relationship T1 = T2 e μ θ does not depend on radius of pulley but only on contact
S 0

angle. Due to this, even if we take shape of contact is not perfectly circular, the same result will still be valid.
Also if we take cylindrical object and let a string pass over it then T1 = T2 e μ π . If wrap the string once move,
S

then T1 = T2 e3 μ π and so an.


S

A 50 kg load is being lifted by a passing a massless rope over a rough tree trunk as shown. Because of friction
between rope and trunk, the force required to just pull the load is much more than its weight and is equal to
1000 N (g = 10 m/s2) as shown.

Estimate the coefficient of static friction between trunk and rope assuming it to be constant throughout the
contact :-
(A) μ = 3 ℓ n2 (B) μ = 2 ℓ n3 (C) μ = ℓ n2 (D) μ = ℓ n3
S S S S
2π 2π π π
Ans. A
Sol. 1000 = 500 eµ(2π/3)

μS ( ) = ℓ n2
3
3 ℓ n2
μs =

E-4/15 PHYSICS / QUIZ # 12


JEE (Mains + Advance) 2027
QUIZ NURTURE COURSE
PHASE : TIPS
SECTION-I (ii) : (Maximum Marks: 16)
Multiple Correct Answer Type 4 Q. [4 M (–2)]
5. A cube of mass m and side length 4R has a groove made inside it in a vertical plane. The groove is a circle
having radius R. A particle of mass m is moving down with a velocity v = 2gR. Assume all surface are

smooth. The correct statement(s) at this instant.

(A) Normal reaction on particle is mg


(B) Normal reaction on cube by the ground is mg
(C) Acceleration of block w.r.t. ground is g
(D) Acceleration of particle with respect to ground is g √ 2

Ans. A, B, C, D
Sol. N2 – mg = 0
⇒ N2 = mg
N1 = ma
v2
N1 + ma = m ( )
R
N1 + ma = m2g
⇒ N1 = mg
and a = g

→a p ⋅ g = →a p ⋅ C + →a C ⋅ g
→g
↓= g√2
g

PHYSICS / QUIZ # 12 E-5/15


JEE (Mains + Advance) 2027
QUIZ NURTURE COURSE
PHASE : TIPS

6. A double conical pendulum consists of two masses, m and M, connected by a massless string passing over a
frictionless, massless pulley. The entire apparatus rotates clockwise and freely at constant angular speed ω
(rad/s) about the vertical axis (dashed line) passing through centre of pulley as shown. After the system comes
in steady state, the length of string on either sides of pulley are l and L. Pick up the correct option from
the following:

(A) cos ϕ m (B) g (D) g


= cos θ = (C) Ml = mL cos ϕ =
cos θ M ω 2L ω 2l
Ans. A, B
Sol. For conical pendulum
g g
ω2 = =
ℓ cos ϕ L cos θ
g
∴ cos ϕ = .......(1)
ω2 ℓ
g
cos θ = ........(2)
ω 2L
and ℓ cos ϕ = ℓ cos θ ........(3)
also T cos θ = Mg and T cos ϕ = mg
cos ϕ m
∴ = .......(4)
cos θ M
From (3) and (4)
ML = m ℓ

E-6/15 PHYSICS / QUIZ # 12


JEE (Mains + Advance) 2027
QUIZ NURTURE COURSE
PHASE : TIPS

7. When viewed from the side, the cone in figure, subtends an angle 2 θ at its tip. A block of mass m is connected to
the tip by a massless string and moves in a horizontal circle of radius R around the surface. If the initial speed is
v0, and if the coefficient of kinetic friction between the block and the cone is µ, choose the correct statement(s) :

(A) Tension in the string varies linearly with square of velocity of block at that instant.
(B) Normal reaction by the cone on the block varies linearly with v.
(C) gℓ
If v0 is greater than sin θ √
, then friction acting on the block will be zero.
cos θ
(D) Rtan2 θ v20 μ gtan2 θ
Time taken by block to stope is given by ⋅ ℓn [ − ]
gℓ sin θ R cos θ
μ √
cos θ

Ans. A, C
Sol.

mv2 mv2
T − mg cos θ = sin θ ⇒ T = mg cos θ + ... (1)
ℓ sin θ ℓ
mv2 mv2
mg sin θ − N = cos θ ⇒ Nmg sin θ −
ℓ sin θ ℓ tan θ
f = 0 if N = 0
g ℓ sin2 θ
∴ If v0 > √ ,N = 0
cos θ
Also, till the block stops, f will be kinetic
mv2 dv
∴ μ [mg sin θ − ] = m
ℓ tan θ dt
v2 dv
⇒ μ g sin θ − =−
ℓ tan θ dt
0 t
dv
⇒ ∫
2
= − ∫ dt
v0
μ g sin θ − ℓ vtan θ 0

PHYSICS / QUIZ # 12 E-7/15


JEE (Mains + Advance) 2027
QUIZ NURTURE COURSE
PHASE : TIPS

8. On a train moving along east with a constant speed v, a boy revolves a bob with string of length ℓ on smooth
surface of a train, with equal constant speed v relative to train. Mark the correct option(s).

(A) Maximum speed of bob is 2v in ground frame


(B) 4mv2
Tension in string connecting the bob is at some instant

(C) mv2
Tension in string is at all the moments

(D) Minimum speed of bob is zero in ground frame
Ans. A, C, D
SECTION-I (iii) : (Maximum Marks: 18)
Linked Comprehension Type (Single Option Correct) 3 Para × 2 Q. [3 M (–1)]
Paragraph for Questions 9 and 10
A toboggan and rider of total mass 90 kg travel down along the (smooth) slope defined by the equation y =
0.08 x2. At the instant x = 6.25 m the toboggan's speed is 5 m/s. Neglect the size of the toboggan and rider
for the calculation. (Take : g = 10 m/s2)

9. What is the normal force exerted by surface on it ?


(A) 450√2 N (B) 360√2 N (C) 540√2 N (D) 900 N
Ans. C

E-8/15 PHYSICS / QUIZ # 12


JEE (Mains + Advance) 2027
QUIZ NURTURE COURSE
PHASE : TIPS

Sol. N – mgcosθ = mv 2

R
2 3/2
dy
( 1 + ( dx ) )
23/2
R= =
∣ d2y ∣ 0.16
∣ dx2 ∣

dy
so tan θ = = 0.16x = 1
dx
mg m × 25
N= + × 0.16
√2 2 √2
900 + 90 × 2 1080
= =
√2 √2

10. Select the correct statements :-

(A) The radius of curvature of its path increases as it goes down.


(B) The radius of curvature of its path decreases as it goes down.
(C) The radius of curvature of its path remains constant as it goes down.
(D) The radius of curvature of its path decreases & than increases as it goes down.
Ans. B
Sol. Explain the Question :
Question is asking to choose option in which Lewis dot diagram is incorrect.
Concept :
This question is based on octet rule.
Solution :
dy d2y
decreases 8 ( ) = constant.
dx dx2
Final Answer : 1

PHYSICS / QUIZ # 12 E-9/15


JEE (Mains + Advance) 2027
QUIZ NURTURE COURSE
PHASE : TIPS

Paragraph for Questions 11 and 12


If a body of mass 'm' is sliding on a helical groove as shown, it's motion can be partly analysed with the idea
of inclined plane and partly with the idea of circular motion. Here the radius of circle is R and pitch is h. To
understand it closely, let us make an equivalent path is a plane. In one circle, it travels a horizontal distance
2 π R and vertically a distance h. When we flatten out path to two dimensions, the path looks like that on an
inclined plane as shown. So acceleration along the groove will be using. But actually the body is also moving
in a circular path at any time it's vertical velocity will not contribute to circular motion. But the horizontal
velocity will be along the tangent to circle and can be used to find its angular velocity.

11. What is centripetal force on the body after covering one pitch. Assume that initially it was at rest :
(A) 8 π 2 mghR (B) mgh (C) π 2 mghR (D) 4 π 2 mgR
h2 + 4 π 2 R 2 2πR h2 + 4 π 2 R 2 h2 + 4 π 2 R 2
Ans. A
12. If the groove is rough, what should be minimum value of µ so that body does not slip :
(A) h (B) 2πR (C) h (D) R
2πR h √ h2 + 4 π R 2 √ h2 + 4 π R 2
Ans. A
Paragraph for Questions 13 and 14
The figure shows a rod which starts rotating with angular acceleration α about vertical axis passing through
one of its end(A) in horizontal plane. A bead of mass m just fits the rod and is situated at a distance r from
end A. Friction exist between rod and the bead with coefficient μ . As the angular velocity of rod increases the
bead starts sliding over the rod (say after time t0). Based on above information answer the following questions

13. If the bead start sliding at t = t0 then value of t0 is given by


(A) 

 μ √g 2 + (r α )2 (B) √
mg

rα2
rα2
(C) 

 μ √g 2 + (r α )2 mg (D) None of these
⎷ −√
rα2 rα2
Ans. A
E-10/15 PHYSICS / QUIZ # 12
JEE (Mains + Advance) 2027
QUIZ NURTURE COURSE
PHASE : TIPS

14. Friction force acting on bead at time t (< t0) is given by


(A) μ mg (B) mr ( α t)2 (C) m μ √g 2 + (r α )
2 (D) μ m √
g 2 + r2 ( α t)
4

Ans. B
SECTION-I (v) : (Maximum Marks: 3)
Matching list Type (Single Option Correct) 1 Q. [3 M (–1)]
15. Figure shows a vertical track that consists of four segements of circular cross-section. A car that has very small
size as compared to radius, has pure rolling on track. Car moves such that its speed maintained constant
throughout. While matching List-I and List-II do not consider transition points unless mentioned in List-II.

List-I List-II
(P) Segement AB (1) Friction up the slope
(Q) Segement BC (2) Friction down the slope
(R) Segement CD (3) Contact can break
While car moves in a given segement friction force is maximum
(S) Segement DE (4)
at the end of given segement
While car moves in a given segement normal reaction is
(5)
minimum at the end of given segement
(A) P → 1,4,5;Q → 1,3;R → 1,3,4,5;S → 1
(B) P → 1,4;Q → 2;R → 3;S → 1
(C) P → 1,5;Q → 1,2;R → 4;S → 2
(D) P → 1;Q → 3;R → 4;S → 5
Ans. A

PHYSICS / QUIZ # 12 E-11/15


JEE (Mains + Advance) 2027
QUIZ NURTURE COURSE
PHASE : TIPS
SECTION-II (ii) : (Maximum Marks: 20)
Numerical Answer type Questions (Upto Second Decimal Place) 5 Q. [4 M (0)]
1. A flexible drive belt runs over a frictionless pulley as shown in figure. The pulley is rotating freely about the
vertical axis passing through the centre O of the pulley. The vertical axis is fixed on the horizontal smooth
surface. The mass per unit length of the drive belt is 1 kg/m and the tension in the drive belt 8 N. The speed of
the drive belt is 2 m/s. Find the net normal force applied by the belt on the pulley in newton.

Ans. 8.00
Sol. 2T sin d θ − dN = λ Rd θ v 2
( λ is linear mass density of belt)
2 R
∴ T d θ − dN = λ v2 d θ
π
+2 π
+2 +2π
∴ so total normal = ∫ dN cos θ = ∫ T cos θ d θ − λ v2 ∫ cos θ d θ
−π
2
−π
2
−π
2

∴ N = 8 newton

E-12/15 PHYSICS / QUIZ # 12


JEE (Mains + Advance) 2027
QUIZ NURTURE COURSE
PHASE : TIPS

2. A mass, which is free to move on a horizontal frictionless surface, is attached to one end of a massless string
that wraps partially around a frictionless vertical pole of radius r (see the top view in figure). You hold on to
the other end of the string. At t = 0, the mass has speed v0 in the tangential direction along the dotted circle of
radius R shown. Your task is to pull on the string so that the mass keeps moving along the dotted circle. You
are required to do this in such a way that the string remains in contact with the pole at all times. (You will have
to move your hand around the pole, of course.) The mass can be kept moving in the circle only upto time T
(sec). Find the value of T. (Given : R = 2r = 2m, v0 = 5 m/s)

Ans. 0.69-0.70
3. A uniform closed chain of length L is placed symmetrically on a fixed smooth spherical stand of radius R.
Uniform chain has Linear mass density of λ and all surfaces are smooth. It is given that the chain stays in
equilibrium. Then the tension developed in the chain is found to be . Then the vlaue of k is
_______.

Ans. 4.00

PHYSICS / QUIZ # 12 E-13/15


JEE (Mains + Advance) 2027
QUIZ NURTURE COURSE
PHASE : TIPS

Sol. Question Explanation: Find the tension developed in a uniform closed chain placed symmetrically on a
fixed smooth spherical stand, given the density and length.
Concept: Tension in a heavy chain/ring placed symmetrically on a sphere.
Solution: The tension T in a heavy chain of length L placed on a sphere of radius R is given by the
formula for the component of weight supported by tension.
mgR
T= cot θ 0
L
where θ 0​is the semi-vertical angle subtended by the chain from the center of the sphere.
Symmetrical Placement: The chain is a uniform closed loop. For equilibrium, the net force on any
segment must be zero. The total weight of the segment Wsegment​is balanced by the vertical
1. components of tension 2T sin α .
Tension Formula (Standard Result): The tension T in a uniform chain of mass M and length L
2. forming a ring of radius R is:
Mg
T= cot α 0 ( α 0 is the semi-vertical angle)

The simplest form for this specific problem is often derived from the angle ϕ between the vertical and
the radius vector to the edge of the chain.
Final Answer (Standard Result): The tension T is T = λ gR(1 − cos ϕ )/sin ϕ . Assuming the problem
meant a direct tension relation proportional to T ∝ λ gR. Final Answer: 1

4. On a smooth surface formed by revolving y = f (x) about y axis, a particle is kept at a position (x, y) and is
made to move in a horizontal circle of radius x with speed v, under gravity. It is seen that for a different value
of x on the surface, its speed v required to perform the circular motion is the same. The equation of curve is in
va ℓ nx
form y = . Find ‘a’.
g

Ans. 2

E-14/15 PHYSICS / QUIZ # 12


JEE (Mains + Advance) 2027
QUIZ NURTURE COURSE
PHASE : TIPS

5. A small block lies on a rough horizontal platform above its centre C as shown in figure. The platform is moved
in a vertical plane such that it always remains horizontal and the center C moves in a vertical circle with
constant angular velocity ω = g . The block remains at rest with respect to the plank and the block does

2R
not loose contact with the plank anywhere. The ratio of net contact force between the block and plank at points
√x
P and S is . Find x.
3

Ans. 5.00
Sol. Ns – mg = m ω 2 R

3mg
Ns = mg + mw2 R =
2
NP = mg
mg
fP = m ω 2 R =
2
2 mg 2 √5
N ⋅ C ⋅ fP = √(mg) + ( ) = mg
2 2

PHYSICS / QUIZ # 12 E-15/15

You might also like