Science (Class:6)
Chapter No:01
1.1 Encircle the correct option.
1. A animal cell has:
(a) Single vacuole (b) two vacuole (c) many vacuole (d) no vacuole
2. Mitochondria are the cell organelles that play role in:
(a) Protein synthesis (b) food production (c) producing energy from food (d)
removing waste products
3. Chromosomes are present in:
(a) Chloroplast (b) nucleus (c) cell wall (d) vacuole
4. Cell membrane is composed of ;
(a) Proteins and lipids (b) cellulose and lipid (c) cellulose and proteins (d) lipids
5. Chlorophyll is the pigment whose colour is:
(a) Red (b) blue (c) yellow (d) green
6. Human skin is made of:
(a) Muscle tissue (b) blood tissue (c) epidermal tissue (d) epithelial tissue
7. Oxygen is carried from lungs and supply to the whole body by:
(a) White blood cells (b) red blood cells (c) platelets (d) Bone cells
8. Site for respiration in a cell is:
(a) Nucleus (b) endoplasmic reticulum (c) chloroplast (d) mitochondria
9. Water is conducted from roots to leaves by:
(a) Xylem (b) phloem (c) epidermis (d) mesophyll
10. Kidneys perform functions related to:
(a) Digestive system (b) breathing system (c) circulatory system (d) excretory
system
1.2 Give short answers.
Q 1: Name the cell organelle that controls the whole cell activity?
Ans: Nucleus controls the whole cell activity.
Q2: Write the function of blood in human body?
Ans: Blood circulates throughout the body to transport different materials in the body.
Q3: Enlist the organs involved in blood circulatory system?
Lungs
Heart
Blood vessels
Q4: Name the red colour pigment present in red blood cells?
Ans: Haemoglobin present in red blood cells
Chapter # 02 (Reproduction in Plants)
2.1 Encircle the correct option.
1. Pollination is the transfer of:
(a) Sepal (b) stamen (c) pollen grain (d) ovum
2. Zygote is formed as a result of:
(a) Self-pollination (b) cross pollination (c) fertilization (d) double fertilization
3. Zygote develops into:
(a) Embryo (b) embryo sec (c) endosperm (d) ovule
4. A sexual reproduction in which stem of plant is buried in soil near the parent plant:
(a) Layering (b) budding (c) cutting (d) grafting
5. The organ of plant which takes part in sexual reproduction:
(a) Root (b) stem (c) leave (d) flower
6. The structure which is helpful to carry sperms to the ovary:
(a) Pollen tube (b) stigma (c) style (d) ovary
7. Which is the example of natural vegetative propagation:
(a) Runners growth into new plant (b) budding (c) cutting (d) grafting
8. Production of new plant from underground stem is an example of:
(a) Sexual reproduction (b) asexual reproduction (c) self-pollination (d) cross-
pollination
9. Fusion of a sperm with two polar nuclei forms:
(a) Zygote (b) embryo (c) ovum (d) endosperm
10. Male reproductive cell:
(a) Egg (b) sperm (c) neuron (d) zygote
2.2 Give short answers:
Q1: Name three self-pollinated plants?
Ans: These are Pea, Cotton and Tomato.
Q2: Name three cross pollinated plants?
Ans: These are Maize, Papaya and Rose.
Q3: Name the underground stems that undergo the natural vegetative propagation?
Ans: These are Bulb, Tuber and Runners.
Q4: What are runners?
Ans: Plants stems that are spread horizontally above the ground.
Q5: Name different parts of the carpel female reproductive structure?
Ans: These are stigma, Style and Ovary.
Chapter # 03 (Balanced Diet)
3.1 Encircle the correct option.
1. An immediate source of energy for our body is:
(a) Mango (b) chicken (c) mushroom (d) meat
2. Food rich proteins is:
(a) Potato (b) grapes (c) fish (d) rice
3. Which food is best for providing fats:
(a) Fruits (b) butter (c) vegetable (d) bread
4. Food rich in carbohydrates is:
(a) Corn oil (b) beef (c) egg (d) starch
5. Source of vitamin A is:
(a) Table salt (b) carrot (c) mustered oil (d) sugar
6. Source of starch is:
(a) Egg (b) meat (c) fish (d) potato
7. Vegetable oils are including in the food group:
(a) Carbohydrates (b) proteins (c) fats (d) vitamins
8. Balanced diet for an infant is:
(a) Fruit (b) milk (c) vegetable (d) egg
9. Which vitamin makes the bone strong:
(a) Vitamin A (b) Vitamin B (c) vitamin C (d) vitamin D
10. Iron is a:
(a) Vitamin (b) mineral (c) carbohydrate (d) protein
3.2 Write Short questions.
Q1: Why do we need food?
Ans: We need food for:
Growth,
Repairing of tissues
Q2: Name major food groups?
Carbohydrates
Proteins
Fats
Q3: Name sources of vitamin A?
Ans: Carrots and cod liver oil.
Q4: Enlist the sources of vitamin C and D?
Ans: Vitamin C: Citrus fruits, orange, guava.
Vitamin D: Milk, Cod liver oil and soybean.
Q5: List sources of minerals?
Ans: Calcium: Milk, green vegetables, eggs.
Iron: Meat, Eggs, dark green vegetables
Q6: What is unbalanced diet?
Ans: A diet lacking one or more essential components of food.
Q7: Is table salt a mineral?
Ans: Yes, it is made of:
Sodium (Na) and Chlorine (Cl).
Chapter # 04 (Human Digestive System)
4.1 Fill in the blanks.
a. Salivary glands secrete …Saliva….
b. The end product of digestion of proteins is……amino acids….
c. Finger-like projections in the lining of small intestine are called …villi……
d. Bile is secreted by……gall bladder…
e. The function of gallbladder is to store …Bile….
4.2 Select the correct option.
1. A part of the digestive system which is not contact with food is:
(a) Small intestine (b) stomach (c) liver (d) large intestine
2. In humans, most of digestion takes place in:
(a) Mouth (b) esophagus (c) stomach (d) small intestine
3. Salvia is produced in:
(a) Oral cavity (b) esophagus (c) stomach (d) small intestine
4. The food digested by the enzyme “sucrose” belongs to nutrients group:
(a) Carbohydrates (b) fats (c) oils (d) proteins
5. The muscular tube leading from oval cavity to stomach:
(a) Small intestine (b) large intestine (c) esophagus (d) bile duct
6. Germs present in food are killed in stomach by :
(a) Hydrochloric acid (b) citric acid (c) carbonic acid (d) none of these
7. Digestive enzyme convert starch into:
(a) Fatty acids (b) vitamins (c) minerals (d) Simple sugar
8. Proteins are digested into:
(a) Fatty acids (b) amino acids (c) glycerol (d) glucose
9. Digested food is absorbed into blood through the walls of:
(a) Villi (b) large intestine (c) stomach (d) bile duct
10. Water and salts from undigested food are absorbed into blood through walls of:
(a) Small intestine (b) large intestine (c) villi (d) gallbladder
4.3 Give short answers.
Q1: Define digestion?
Ans: The process in which complex compounds broken down into smaller pieces.
Q2: How is chewing important in human digestive system?
Ans: Chewing mixes saliva in the food to make it soft.
Q3: Name the liquid which is secreted by salivary glands?
Ans: Saliva is secreted by salivary glands.
Q4: Describe the role of esophagus in human digestive system?
Ans: It helps food passes from oral cavity.
Q5: Why do carbohydrates, fats and proteins need to be broken down into smaller
molecules?
Ans: Because they cannot pass across small intestine for absorption into blood.
Q6: What are the products of digestion of carbohydrates, fats and proteins?
Ans:
Substance Products
Carbohydrates Fructose and glucose
Protein Amino acids
Fats Fatty acids and glycerol
Q7: What structures secrete enzymes necessary for digestion in man?
Ans: The Pancreatic juice secrete enzymes necessary for digestion of food.
Q8: How are villi important for absorption?
Ans: The digested food absorbed through the walls of villi.
Q9: How is large intestine important in digestive system in man?
Ans: It stores waste and absorbs extra water present in food.
Q10: Write the function of Gall bladder?
Ans: It forms bile which is helpful in breaking fat.
Chapter # 05 (Matter as Particles)
5.1 Encircle the correct option.
1. There are strong forces of attraction between the particles of:
(a) Solids (b) liquids (c) gases (d) none of these
2. Solid and liquid objects cannot be compressed easily as their particles are:
(a) Closely packed (b) loosely packed (c) lacking spacing among them (d) scattered
irregularly
3. The process of changing gas into liquid:
(a) Melting (b) evaporation (c) freezing (d) condensation
4. Changing of substance direct from solid state to gaseous state on heating is termed as:
(a) Boiling (b) sublimation (c) melting (d) diffusion
5. Materials that don’t take the shape of a container.
(a) Solids (b) liquids (c) gases (d) all of these
6. When a gas condenses, it becomes a:
(a) Solid (b) liquid (c) crystal (d) another gas
7. When solid object is heated, its particles begins to:
(a) Vibrate fast (b) vibrate slowly (c) stop vibrating (d) move freely
8. Boiling point of water is:
(a) 0 (b) 0 (c) 100 (d) 100
9. Movement of particles from an area where they a zre more an area where they are less:
(a) Boiling (b) evaporation (c) diffusion (d) sublimation
10. Which one of the opposite to boiling:
(a) Evaporation (b) freezing (c) melting (d) condensation
5.2 Give short answers.
Q1: How can we change the physical state of matter?
Ans: By using heating or cooling process.
Q2: How do liquids differ from gases?
Ans: Liquids: They occupy a fixed volume.
Gases: They don’t occupy any fixed volume.
Q3: How do solids differ from liquids with regard to particle arrangement?
Ans: Liquid particles having irregular arrangement, while Solid particles are packed, in a
regular pattern.
Q4: A liquid on cooling is converted into its solid state. What will happen to a solid when it
is cooled?
Ans: The crystals of a solid begin to form and take specific arrangement.
Q5: Write down the names of five liquids and five gases which you know?
Ans: Liquids: Water, Milk, Blood, Honey and coffee.
Gases: Air, Oxygen, Nitrogen, Hydrogen and carbon dioxide
Unit # 06 (Elements and Compound)
Encircle the correct option.
1. Which one of the following is an metallic element:
(a) Hydrogen (b) helium (c) lithium (d) carbon
2. Which one of the following is non-metallic element:
(a) Iron (b) aluminum (c) beryllium (d) oxygen
3. Which one of the element is metalloid element?
(a) Gold (b) boron (c) silver (d) nitrogen
4. Choose an atom which can exist independently at room temperature:
(a) Cu (b) Na (c) O (d) Ne
5. How many hydrogen atom are present in 1 molecule of ammonia:
(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4
6. How many atoms are present in 1 molecule of helium:
(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4
7. C6 H12O6 is the formula of glucose, how many oxygen are there in one molecule of
glucose:
(a) 3 (b) 6 (c) 9 (d) 12
8. Which one of the following is an element:
(a) O3 (b) CO2 (c) CH4 (d) H 2O
9. Number of neutron in helium atom:
(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4
10. Water, carbon dioxide, ammonia and methane are example of:
(a) Atoms (b) elements (c) compounds (d) mixtures
11. Hydrogen, helium, carbon, nitrogen and oxygen are example of:
(a) Atoms (b) elements (c) compounds (d) mixtures
6.2 Write short answers.
1. Define element.
Ans: An element is a substance which consists of only one kind of atoms.
2. Write the names and symbols of any two metals.
Ans: Sodium (Na), Iron (Fe)
3. Write the names and symbols of any four non-metals.
Ans: Nitrogen (N), Hydrogen (H), Oxygen (O), Carbon (C)
4. Write the names and symbols of any three noble gases?
Ans: Helium (He), Neon (Ne), Argon (Ar)
5. Write the names and formulae of any five compounds.
Ans: Ammonia ( NH3 ), Methane ( CH4 ), Sodium Chloride ( NaCl ), Sugar ( C12 H22O11 ), Sulfuric
acid ( H2SO4 )
Unit # 07 (Mixtures)
7.1 Encircle the correct option.
1. Select the one that is different from the others.
(a) Ice (b) water (c) Sodium (d) steam
2. Which is true for a compound?
(a) A substance consisting of two or more elements loosely mixed together in a fixed
ratio by mass.
(b) A substance consisting of two or more elements chemically combined in a mixed
ratio by mass.
(c) A substance consisting of two or more elements physically mixed in any ratio by
mass
(d) A substance consisting of two or more metals mixed in their molten form
3. Which of the following is not an element?
(a) Chlorine (b) sulphur (c) Sugar (d) zinc
4. Which one of the following is non-metal?
(a) Phosphorous (b) aluminum (c) copper (d) magnesium
5. Which one of the following statement is false?
(a) Carbon, oxygen, hydrogen and silver are element
(b) Water is made up of hydrogen and oxygen
(c) An element is a substance which can be decomposed by heating
(d) Gold is a metal
6. Which one of the following is matter/
(a) Heat (b) Rain (c) sound (d) light
7. Which of the following is mixture?
(a) Air (b) water (c) carbon dioxide (d) oxygen
8. Which one of the following is a homogeneous mixture?
(a) Soil (b) Steel (c) graphite (d) iron
9. Which one of the following is a solution?
(a) Rock (b) copper (c) diamond (d) Brass
10. Technique used for separation of coloured components of their mixture.
(a) Distillation (b) Chromatography (c) sublimation (d) crystallization
7.2 Give short answers.
1. Define solute?
Ans: Solute is the component, present in smaller quantity.
2. Define a solution?
Ans: Homogeneous mixtures are also called solutions.
3. Give five examples of heterogeneous mixture?
Ans: Salad, sandwich, pizza, mixture of sugar crystals, rock and sand.
4. Give five examples of homogeneous mixture?
Ans: Air, sugar water, vinegar, coffee, steel.
5. Give three examples of alloys?
a. Brass: An alloy of copper and zinc
b. Stainless steel: An alloy of iron, carbon and chromium
c. Bronze: An alloy of copper and tin
Unit # 08 (Energy)
8.1 Encircle the correct option
1. Temperature of an object is, the measure of ........................ its particles.
(a) Gravitational potential energy (b) Strain energy (c) kinetic energy (d) Sound
energy
2. When we drill a hole in an object, which of the following forms of kinetic energy is
useful for us:
(a) Sound (b) Heat (c) Light (d) Mechanical energy
3. Our food is a source of:
(a) Mechanical energy (b) Chemical energy (c) Sound energy (d) Electrical
energy
4. An example of renewable source of energy:
(a) Coal (b) Natural gas (c) Wind (d) Petrol
5. during work done energy is:
(a) Produced (b) Destroyed (c) Wasted (d) Converted into other form
6. Which of the following is not energy converter:
(a) Table (b) Radio (c) Fan (d) Room heater
7. A fruit after its detachment from tree-stalk begins to convert energy due to its position
into:
(a) Strain energy (b) kinetic energy (c) Chemical energy (d) Electrical energy
8. The mixture of gases formed by the decay of animals wastes:
(a) Greenhouse gas (b) Biogas (c) Natural gas (d) Water gas
9. Engine of vehicle starts working using:
(a) Electrical energy (b) Light energy (c) Heat energy (d) Sound energy
10. During an energy conversation, the total amount of energy:
(a) Destroys (b) Decreases (c) Increases (d) Remains the same
8.2 Give short answers.
1. Name three forms of stored energy?
Ans: Chemical Energy
Strain energy
Gravitational energy
2. Dissipated energy is also called wasted energy. Why?
Ans: If energy is not useful for doing anything then this is dissipated energy.
3. Define the law of conservation of energy?
Ans: Energy can neither be created nor destroyed but it changes from one form to another form
4. Where does the emergency produced by a dynamo come from?
Ans: Dynamo use mechanical energy and convert into electrical energy.
Unit # 09 (Electricity)
9.1 Encircle the correct option.
1. A positively charged particle:
(a) Electron (b) proton (c) neutron (d) atom
2. A device that stores chemical energy and converts it into electric energy when connected
in a circuit:
(a) Electric switch (b) bulb (c) cell (d) metallic wire
3. A circuit that provides multiple paths to the current to flow:
(a) Series (b) parallel (c) open (d) short
4. The type of circuit used in domestic wiring:
(a) Series (b) parallel (c) open (d) short
5. A device used to open or close an electric circuit:
(a) Battery (b) bulb (c) switch (d) wire
6. Increasing the number of batteries in a series circuit:
(a) Increasing the brightness of the bulbs
(b) Decreasing the brightness of the bulbs
(c) Converts the series circuit to parallel circuit
(d) Stops the flow of current through the circuit
7. The current has only one path to flow through:
(a) Series circuit (b) parallel circuit (c) open circuit (d) close circuit
9.2 Give short answers.
1. What is static electricity?
Ans: When the charge at rest is gathered on an object.
2. Is series circuit preferably used in home wiring?
Ans: No, series circuit is not preferably used in home wiring.
3. What is current electricity?
Ans: The electricity produced by the flow of charge.
4. What types of charges repel each other?
Ans: Same charges repel each other.
5. Name a few components of an electric circuit?
Ans: A cell or battery is a device that stores chemical energy and converts it into electrical
energy.
a. A switch is a device.
b. Wire is a conductor.
c. A bulb is an electrical convertor.
Unit # 10 (Magnetism)
10.1 Encircle the correct option.
1) A magnet can attract objects made of:
(a) Copper (b) Iron (c) aluminum (d) silver
2) The ends of a magnet are called its
(a) Sides (b) heads (c) terminals (d) Poles
3) A freely suspended bar magnet always stays along
(a) East-west direction (b) North-south direction (c) any direction (d) keep
oscillating
4) Magnet is not used in
(a) A dynamo (b) an electric bell (c) a speaker (d) A heater
5) Which one is the true statement
(a) North pole attracts north pole (b) north pole repels north pole (c) south poles
repels north pole (d) south pole attracts south pole
6) To increase strength of an electromagnet, we can:
(a) Change the direction of the current (b) insert a wooden core inside a coil
(c) Increase the amount of current flowing (d) decrease the amount of current flowing
7) The space around a magnet where it can attract magnetic materials:
(a) Electric field (b) Magnetic field (c) magnetic pole (d) magnetic core
8) Which will not cause a magnet lose its magnetism?
(a) Heating it (b) dropping it repeatedly (c) Coating it with oil (d) hitting it
9) Which will not increase the strength of an electromagnet?
(a) Adding an iron core (b) Adding a plastic core (c) coiling the wire (d)
increasing the current
10.2 Write short answers.
1. What is a magnet?
Ans: A material that can attract the objects made of iron.
2. What is the difference between a permanent magnet and temporary magnet?
Permanent magnets: They do not lose their magnetic property easily.
Example: Loadstone
Temporary magnets: They lose their magnetic properties gradually.
Example: Iron
3. Write strokes method of making a magnet?
Rub the bar magnet on the iron nail many times in the same direction
Check it by bringing near paper clips or common pins
4. Define magnetic field?
Ans: The region around a magnet where it can attract magnetic materials.
5. Write names of five things which are made of magnet material.
Ans: Iron, nickel, cobalt, nails, coins.
Unit # 11 (Technology in everyday life)
11.1 Encircle the correct option.
1. Summer seasons vegetables are generally grown in:
(a) November-December (b) February- March (c) April-May (d) July-August
2. Winter season vegetables are generally grown in:
(a) January-February (b) June-July (c) July- August (d) September-October
3. Which of the following is a summer season vegetable:
(a) Radish (b) carrot (c) garlic (d) brinjal
4. Which of the following is a winter season vegetable:
(a) Turnip (b) cucumber (c) okra (d) tomato
5. Fertilizers provide the plants:
(a) Water (b) air (c) light (d) nutrients
6. Which of the following is not used in the preparation of yogurt:
(a) Raw mills (b) prep (c) thermometer (d) red chilly
7. Which of the following is not used in making cheese at home:
(a) Milk (b) sugar (c) salt (d) lemon juice
11.2 Give short answers.
1. Write names of some summer plants?
Ans: Sunflower, Rose Moss, Marigold, etc
2. State names of some winter plants?
Ans: Candytuft, Cosmos, Daisy etc
3. Write names of elements present in chemical fertilizers?
Ans: Nitrogen, phosphorus and potassium.
4. Give names of tools required for preparation of soil bed for vegetables?
Ans: These are spade, rake, hoe, handtrowel and garden fork.
5. Name the ingredients required for preparation of yogurt.
Ans: Milk, one liter of raw milk, 2 table spoons of pre-made yogurt
6. State the ingredients required for preparation of cheese.
Ans: Raw milk (1 liter), lemon juice (1 table spoon), white vinegar and salt.
Unit # 12 (Solar System)
12.1 Encircle the correct option.
1) Which is the largest planet?
(a) Earth (b) Mars (c) Jupiter (d) Venus
2) Which is the nearest planet to the Sun?
(a) Saturn (b) Mercury (c) Venus (d) Earth
3) How long does it take for a geostationary satellite to complete one orbit?
(a) One day (b) one week (c) one month (d) one year
4) Which of the following emits its own light?
(a) Moon (b) Venus (c) Sun (d) Jupiter
5) Before which planet, does the Venus orbit?
(a) Mercury (b) Mars (c) Earth (d) Saturn
6) The system that locates the position of an object on the Earth surface is:
(a) GRS (b) GMS (c) GPS (d) PGS
7) The 1st artificial satellite was sent into space in:
(a) 1945 (b) 1955 (c) 1957 (d) 1962
8) Tail of comet points:
(a) Towards the Sun (b) away from the Sun (c) towards the Earth (d) away from the Earth
12.2 Differentiate between:
1. Stars and Planets
Stars: There are huge spheres of burning gases which emit heat and light.
Planets: Some objects which revolve around the Sun are called planets.
2) Planets and dwarf planets
Planets: Some objects which revolve around the Sun are called planets.
Dwarf Planets: Pluto are the objects moving around theSun and look like planets.
3) Meteor and Meteorite
Meteor: It is not a star. It is a meteoroid enter the Earth’s atmosphere and burns, it is called
meteor.
Meteorite: It is large meteoroid enters the Earth’s atmosphere and hits the Earth’s surface
4) Natural satellites and artificial satellites
Natural Satellites: They are found naturally in the space are called natural satellites.
Artificial Satellites: The man-made satellites are called artificial satellite.
12.3 Briefly describe:
1. Characteristics of Planets
Planets revolve around the sun
They do not shine with their own light
2) Characteristics of asteroids
Asteroids are pieces of rock, that revolve around the Sun.
They have different shapes and sizes.
3) Characteristics of comets
These are lumps of frozen gases, rocks and dust particles.
They are only seen when they come close to the Sun
4) Characteristics of meteorites
It is a large meteorite.
It hits the Earth’s surface without completely burning up.
Prepared By:
MS Filza Mughal