0% found this document useful (0 votes)
5 views17 pages

Arithmetic Progressions: Key Questions & Answers

Arithmetic Progressions

Uploaded by

rajanroxx19
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
5 views17 pages

Arithmetic Progressions: Key Questions & Answers

Arithmetic Progressions

Uploaded by

rajanroxx19
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Arithmetic Progressions (A. P.

Very short answer type questions [1 mark]


1. How many two digits numbers are divisible by 3? [CBSE 2019]
Ans. 30
Solutions

2. In an AP, if the common difference (d) = - 4 and the seventh term (a7)
is 4, then find the first term. [CBSE 2018]
Ans. 28
Solutions

3. What is the common difference of an AP in which a21 – a7 = 84? [CBSE


2017]
Ans. 6
Solutions
4. Find the 9th term from the end (towards the first term) of the AP 5, 9,
13, …, 185. [CBSE 2016]
Ans. 15
Solutions

5. For what value of k will k + 9, 2k – 1 and 2k + 7 are the consecutive


terms of an AP? [CBSE 2016]
Ans. 18

Solutions
6. For what value of k will the consecutive terms 2k + 1, 3k + 3 and 5k –
1 form an AP? [CBSE 2016]
Ans. 6
Solutions

−5 5
7. Find the 25th term of the AP -5, , 0, , …[CBSE 2015]
2 2
Ans. 55
Solutions
8. If the sum of first p terms of an AP is ap2 + bp, find its common
difference. [CBSE 2010]
Ans. 2a
Solutions
9. If the sum of first m terms of an AP is 2m2 + 3m, then what is its
second term? [CBSE 2010]
Ans. 9
Solutions

Short answer type questions [2 marks]


10. Which term of the AP: 3, 15, 27, 39, … will be 120 more than its 21st
term? [CBSE 2019]
Ans. 31st
Solutions

11. If Sn the sum of first n terms of an AP is given by Sn = 3n2 – 4n, find


the nth term. [CBSE 2019]
Ans. 6n – 7
Solutions

12. Find, how many two digit natural numbers are divisible by 7? [CBSE
2019]
Ans. 13
Solutions

13. If the sum of first n terms of an AP is n2, then find its 10th term.
[CBSE 2019]
Ans. 19
Solutions

14. Find the sum of first 8 multiples of 3. [CBSE 2018]


Ans. 108

15. Find how many integers between 200 and 500 are divisible by 8.
[CBSE 2017]
Ans. 37

Solutions
1 1 3
16. Which term of the progression 20, 19 4 , 18 2 , 17 4 , … is the first negative
term? [CBSE 2017]
Ans. 28th

Solutions

17. What is the common difference of an AP in which a21 – a7 = 84? [CBSE


2017]
Ans. 6

Solutions

18. Which term of the AP 8, 14, 20, 26, … will be 72 more than its 41 st
term?
[CBSE 2017]
Ans. 53rd
Solutions

19. For what value of n, are the nth term of two APs 63, 65, 67, … and 3,
10, 17, … equal? [CBSE 2017]
Ans. 13
Solutions

20. If seven times the 7th term of an AP is equal to eleven times the 11th
term, then what will be its 18th term? [CBSE 2017]
Ans. 0
Solutions

21. How any terms of the AP 18, 16, 14, … be taken so that their sum is
zero? [CBSE 2016]
Ans. 19
Solutions

22. How many terms of the AP 27, 24, 21, … should be taken so that their
sum is zero? [CBSE 2016]
Ans. 19
Solutions

23. How many terms of the AP 65, 60, 55, … should be taken so that their
sum is zero? [CBSE 2016]
Ans. 27

Solutions
24. The 4th term of an AP is zero. Prove that the 25th term of the AP is
three times its 11th term. [CBSE 2016]

Solutions

25. Find the middle term of the AP 6, 13, 20, …, 216. [CBSE 2015]
Ans. 16th term = 111
Solutions

26. Find the middle term of the AP 213, 205, 197, … , 37. [CBSE 2015]
Ans. 125
Solutions

27. In an AP if S5 + S7 = 167 and S10 = 235, then find the AP, where Sn
denotes the sum of its first n terms. [CBSE 2015]
Ans. 1, 6, 11, …
Solutions

28. The fourth term of an AP is 11. The sum of the fifth and seventh terms
of the AP is 34. Find its common difference. [CBSE 2015]
Ans. 3
Solutions

29. The first and the last terms of an AP are 8 and 65 respectively. If sum
of all its term is 730, find its common difference. [CBSE 2014]
Ans. 3
solution

30. The first and the last terms of an AP are 7 and 49 respectively. If sum
of all its terms is 420, find its common difference. [CBSE 2014]
Ans. 3
solution

31. The first and the last terms of an AP are 5 and 45 respectively. If the
sum of all its terms is 400, find its common difference. [CBSE 2014]
Ans. 8/3
solution

32. Find the number of natural numbers between 101 and 999 which are
divisible by both 2 and 5. [CBSE 2014]
Ans. 89
solution
33. The sum of the first n terms of an AP is 3n2 + 6n. Find the nth term of
this AP. [CBSE 2014]
Ans. 6n + 3
solution

34. How many three digits natural numbers are divisible by 7? [CBSE
2013]
Ans. 128
solution

35. Find the number of all three-digits natural numbers which are
divisible by 9. [CBSE 2013]
Ans. 100
solution

36. Find the sum of all three digit natural numbers, which are multiples
of 11. [CBSE 2012]
Ans. 44550
solution

37. Find the sum of all three digit natural numbers, which are multiples
of 9. [CBSE 2012]
Ans. 55350
solution

38. How many three digit numbers are divisible by 11? [CBSE 2012]
Ans. 81
solution

39. In an AP, the first term is 12 and the common difference is 6. If the
last term of the AP is 252, find its middle term. [CBSE 2012]
Ans. 132
solution

40. Is -150 a term of the AP 17, 12, 7, 2, … ? [CBSE 2011]


Ans. No
solution

41. Find the number of two-digit numbers which are divisible by 6. [CBSE
2011]
Ans. 15
solution

42. Which term of the AP 3, 14, 25, 36, … will be 99 more than its 25 th
term? [CBSE 2011]
Ans. 34th term
solution

43. How many natural numbers are thee between 200 and 500, which are
divisible by 7? [CBSE 2011]
Ans. 43
solution

44. How many two-digit numbers are divisible by 7? [CBSE 2011]


Ans. 13
solution

1 1 1
45. If , 𝑎𝑛𝑑 𝑥+5 are in AP, find the value of x. [CBSE 2011]
𝑥+2 𝑥+3
Ans. 1
solution

46. In an AP, the first term is 2, the last term is 29 and sum of n terms is
155. Find the common difference of the AP. [CBSE 2010]
Ans. 3
solution

47. Find the common difference of an AP whose first term is 4, the last
term is 49 and the sum of all its terms is 265. [CBSE 2010]
Ans. 5
solution

Short answer type questions [3 marks]


48. If mth term of an AP is 1/n and nth term is 1/m, then find the sum of
its first mn term. [CBSE 2017]
1
Ans. (1 + 𝑚𝑛)
2

solution

1 2 3
49. Find the sum of n terms of the series (4 − 𝑛) + (4 − 𝑛) + (4 − 𝑛) + …
[CBSE 2017]
1+𝑛
Ans. Sn =
2

solution
50. The ratio of the sums of first m and first n terms of an AP is m2 : n2,
show that the ratio of its mth and nth terms is (2m – 1) : (2n – 1).
[CBSE 2017]

solution

51. If the pth term of an AP is q and qth term is p, prove that is nth term
is (p + q – n). [CBSE 2017]

solution

52. If the 10th term of an AP is 52 and the 17th term is 20 more than the
13th term, find the AP. [CBSE 2017]
Ans. 7, 12, 17, …
solution

53. How many terms of an AP 9, 17, 25, … must be taken to give a sum of
636? [CBSE 2017]
Ans. 12
solution

54. The first term of an AP is 5, the last term is 45 and the sum of all its
terms is 400. Find the number of terms and the common difference of
the AP. [CBSE 2017]
Ans. 16 terms and difference is 8/3
solution

55. Find the sum of the following series:


5 + (-41) + 9 + (-39) + 13 + (-37) + 17 + … + (-5) + 81 + (-3). [CBSE
2017]
Ans. 420

56. If the sum of the first 7 terms of an AP is 49 and that of the first 17
terms is 289, find the sum of its first n terms. [CBSE 2017]
Ans. n2
solution

57. In an AP of 50 terms, the sum of the first 10 terms is 210 and the sum
of its last 15 terms is 2565. Find the AP. [CBSE 2017]
Ans. 3, 7, 11, …
solution

58. If the sum of first 7 terms of and AP is 49 and that of its first 17 terms
is 289, find the sum of first n terms of the AP. [CBSE 2016]
Ans. n2
solution

59. If the ratio of the sum of first n terms of two AP’s is (7n + 1) : (4n +
27), find the ratio of their mth terms. [CBSE 2016]
Ans. 14m – 6 : 8m + 23
solution

60. The digits of a positive number of three digits are in AP and their sum
is 15. The number obtained by reversing the digits is 594 less than
the original number. Find the number. [CBSE 2016]
Ans. 852
solution

61. The sums of first n terms of three arithmetic progressions are S 1, S2


and S3 respectively. The first term of each AP is 1 and their common
differences are 1, 2 and 3 respectively. Prove that S1 + S3 = 2S2. [CBSE
2016]
solution

62. Divide 56 in four parts in AP such that the ratio of the product of their
extremes (1st and 4th) to the product of means (2nd and 3rd) is 5 : 6.
[CBSE 2016]
Ans. 4 parts are a -3d, a – d, a + d, a + 3d, i.e. 8, 12, 16, 20
solution

63. The pth, qth and rth terms of an AP are a, b and c respectively, show
that a(q – r) + b(r – p) + c(p - q) = 0[CBSE 2016]

solution

1
64. If the sum of the first n-terms of an AP is (3𝑛2 + 7n), then find its nth
2
term. Hence write its 20th term. [CBSE 2015]
Ans. nth term = 3n + 2, 20th term = 62

65. If Sn denotes the sum of first n-terms of an AP, prove that S30 = 3[S20-
S10] [CBSE 2015]

solution
66. If Sn denotes the sum of first n-terms of an AP. prove that: S12 = 3[S8-
S 4]
[CBSE 2015]
solution

67. The 14th term of an AP is twice its 8th term. if its 6th term is -8, then
find the sum of its first 20 terms. [CBSE 2015]
Ans. -340
solution

68. The 16th term of an AP is five times its third term. if its 10th term is
41, then find the sum of its first fifteen terms. [CBSE 2015]
Ans. 495
solution

69. In an AP, if the 12th term is -13 and the sum of its first four terms is
24, find the sum of its first ten terms. [CBSE 2015]
Ans. 0
solution

70. If the seventh term of an AP is 1/9 and its ninth term is 1/7, find its
63rd term. [CBSE 2014]
Ans. 1
solution

71. The sum of the 2nd and the 7th terms of an AP is 30. If its 15th term is
1 less than twice its 8th term, find the AP. [CBSE 2014]
Ans. 1, 5, 9, 12, 17, …
solution

72. The sum of the first seven terms of an AP is 182. If its 4th and the 17th
terms are in the ratio 1 : 5, find the AP. [CBSE 2014]
Ans. 2, 10, 18, …
solution

73. The sum of the 5th and the 9th terms of an AP is 30. If its 25th term is
three times its 8th term, find the AP. [CBSE 2014]
Ans. 3, 5, 7, 9, ….

solution

74. The sum of the first 7 terms of an AP is 63 and the sum of its next 7
terms is 161. Find the 28th term of this AP. [CBSE 2014]
Ans. 57
solution
1 1
75. Find the number of terms of the AP: 18, 15 2, 13, … (−49 2) and find
the sum of all its terms. [CBSE 2013]
Ans. 28, -441
solution

76. The nth term of an AP is given by (-4n + 15). Find the sum of first 20
terms of this AP. [CBSE 2013]
Ans. -540
solution

77. The sum of first n-terms of an AP is 3n2 + 4n. Find the 25th terms of
this AP. [CBSE 2013]
Ans. 151
solution

78. The 8th term of an AP is equal to three times its 3rd term. if its 6th term
is 22, find the AP. [CBSE 2013]
Ans. 2, 6, 10, 14, …
solution

79. The 9th term of an AP is equal to 6 times its 2nd term. If its 5th term is
22, find the AP. [CBSE 2013]
Ans. 2, 7, 12, 17, 22, …
solution

80. The 19th term of an AP is equal to three times its 6th term. if its 9th
term is 19, find the AP. [CBSE 2013]
Ans. 3, 5, 7, 9, …
solution

81. The 8th term of an AP is 31. If its 15th term exceeds its 11th term by
16, find the AP. [CBSE 2013]
Ans. 3, 7, 11, 15, …
solution
82. The 18th term of an AP is 30 more than its 8th term. If the 15th term of
the AP is 48, find the AP. [CBSE 2013]
Ans. 6, 9, 12, 15, …
solution

83. The 5th term of an AP exceeds its 12th term by 14. If its 7th term is 4,
find the AP. [CBSE 2013]
Ans. 16, 14, 12, 10, …

84. The 15th term of an AP is 3 more than twice its 7th term. if the 10th
term of the AP is 41, then find its nth term. [CBSE 2012]
Ans. 4n +1
solution

85. The 17th term of an AP is 5 more than twice is 8th term. if the 11th
term of the AP is 43, then find its nth term. [CBSE 2012]
Ans. 4n – 1
solution

86. Find the sum of all multiple of 7 lying between 500 and 900. [CBSE
2012]
Ans. 39900
solution

87. Find the sum of all multiple of 8 lying between 201 and 950. [CBSE
2012]
Ans. 53568
solution

88. Find the sum of first 40 positive integers divisible by 6. [CBSE 2012]
Ans. 4920
solution

89. If 4 times the fourth term of an AP is equal to 18 times its 18 th term,


then find its 22nd term. [CBSE 2012]
Ans. 0
solution

90. Find the value of the middle term of the following AP, -6, -2, 2, … , 58.
[CBSE 2011]
Ans. 9th term
solution

91. Determine the AP whose fourth term is 18 and the difference of the
ninth term from the fifteenth term is 30. [CBSE 2011]
Ans. 3, 8, 13, …
solution
92. Find an AP, whose fourth term is 9 and the sum of its sixth term and
thirteenth term is 40. [CBSE 2011]
Ans. 3, 5, 7, …
solution

93. Find the sum of first-n-terms of an AP. whose nth term is 5n – 1.


Hence find the sum of first 20 terms. [CBSE 2011]
𝑛(5𝑛+3)
Ans. sum of n-term = , sum of first 20th term = 103
2

solution

94. Find the sum of all odd integers between 1 and 100, which are
divisible by 3. [CBSE 2011]
Ans. 867
solution

95. In an AP, if the sum of 4th and the 8th terms is 70 and its 15th term is
80, then find the sum of its first 25 terms. [CBSE 2011]
Ans. 1750
solution

96. In an AP, the sum of first ten terms is -150 and the sum of its next ten
terms is -550. Find the AP. [CBSE 2010]
Ans. 3, -1, -5, -9, …
solution

97. The sum of the first sixteen terms of an AP is 112 and the sum of its
next fourteen terms is 518. Find the AP. [CBSE 2010]
Ans. -8, -6, -4, …
solution

Long answer type questions [4 marks]


98. If the sum of fist four terms of an AP is 40 and that of first 14 terms is
280. Find the sum of its first n terms. [CBSE 2019]
Ans. n(n + 6)
solution

99. The first term of an AP is 3, the last term is 83 and the sum of all its
terms is 903. Find the number of terms and the common difference of
the AP. [CBSE 2018]
Ans. 4
solution
100. If m times the nth term of an Arithmetic progression is equal to
n times its nth term and m = n, show that the (m + n)the term of the
AP is zero. [CBSE 2019]
101. Which term of the Arithmetic progression -7, -12, -17, -22, …
will be -82. Is -100 any term of the AP? given reason for your answer.
[CBSE 2019]
Ans. 16th

solution
102. The sum of four consecutive numbers in an AP is 32 and the
ratio of the product of the first and the last term to the product of two
middle terms is 7 : 15. Find the numbers. [CBSE 2018]
Ans. 2, 6, 10, 14 or 14, 10, 6, 2 respectively.
solution

103. If the sum of first m terms of an AP is the same as the sum of


its first n terms, show that the sum of its first (m + n) terms is zero.
[CBSE 2017]

solution

104. If the pth term of an AP is 1/q and qth term is 1/p, prove that
𝑝𝑞+1
the sum of first pq terms of the AP is ( ). [CBSE 2017]
2

solution

105. If the ratio of the sum of the first n terms of two APs is (7n + 1) :
(4n + 27), then find the ratio of their 9th terms. [CBSE 2017]
Ans. 24 : 19
solution

106. A thief runs with a uniform speed of 100 m/minute. After one
minute a policeman runs after the thief to catch him. He goes with a
spee d of 10 m/minute in the first minutes and increases his speed by
10 m/minute every succeeding minute. After how many minutes the
policeman will catch the thief. [CBSE 2016]
Ans. 5 minutes.

107. The sum of three numbers in AP is 12 and sum of their cubes is


288. Find the numbers. [CBSE 2016]
Ans. 2, 4, 6
solution
108. The houses in a row are numbered consecutively from 1 to 49.
Show that there exists a value of X such that sum of numbers of
houses proceeding the house numbered X is equal to sum of the
numbers of houses following X. [CBSE 2016]
Ans. x = 35

109. Ramkali required Rs 2500 after 12 weeks to send her daughter


to school. She saved Rs 100 in the first week and increased her weekly
saving by Rs 20 every seek. Find whether she will be able to send her
daughter to school after 12 weeks or not. What value is generated in
the above situation? [CBSE 2015]
Ans. Saved Rs. 2520, so she will be able to send her daughter to
school.

110. Find the 60th term of the AP 8, 10, 12, … if it has a total of 60
terms and hence find the sum of its last 10 terms. [CBSE 2015]
Ans. 1170

solution

111. An AP 5, 12, 19, … has 50 terms. find its last term. hence find
the sum of its last 15 terms. [CBSE 2015]
Ans. last term = 348, sum of last 15 terms = 4485

solution

112. Find the middle term of the sequence formed by all three-digit
numbers which leave a remainder 3, when divided by 4. Also find the
sum of all numbers on both sides of the middle terms separately.
[CBSE 2015]
Ans. Middle term = 551
solution

113. Find the middle term of the sequence formed by all numbers
between 9 and 95, which leave a remainder 1 when divided by 3. Also
find the sum of the numbers on both sides of the middle term
separately. [CBSE 2017]
Ans. Middle term = 52

solution
114. In an AP of 50 terms, the sum of first 10 terms is 210 and the
sum of its last 15 terms is 2565. Find the AP. [CBSE 2014]
Ans. 3, 7, 11, 15, …
solution

115. In a school, students decided to plant trees in an around the


school to reduce air pollution. It was decided that the number of trees,
that each section of each class will plant, will be double of the class in
which they are studying. If there are 1 to 12 classes in the school and
each class has two sections, find how many trees were planted by the
students. Which value is shown in the question? [CBSE 2014]
Ans. 312, students are concerned about safety and pollution free
environment.
116. Find the number of terms of the AP – 12, -9, -6, … 21. If 1 is
added to each term of this AP, then find the sum of all terms of the AP
thus obtained. [CBSE 2013]
Ans. Term = 12, sum of all terms = 66
solution

117. The 24th term of an AP is twice its 10th term. show that its 72nd
term is four times its 15th term. [CBSE 2013]

solution

118. If the sum of first 7 terms of an AP is 49 and that of first 17


terms is 289, find the sum of its first n-terms. [CBSE 2013]
Ans. n2

solution

119. The sum of first m terms of an AP is 4m2 – m. If its nth term is


107, find the value of n. Also, find the 21st term of this AP. [CBSE
2013]
Ans. n = 14, 21st term = 163

solution
120. The sum of the first 15 terms of an AP is 750 and its first term
is 15. Find its 20th term. [CBSE 2012]
Ans. 110
solution

121. Sum of the first 20 terms of an AP is -240, and its first term is
7. Find its 24th term. [CBSE 2012]
Ans. 39

solution

122. Sum of the first 14 terms of an AP is 1505 and its first term is
10. Find its 25th term. [CBSE 2012]
Ans. 370

solution

123. Find the common difference of an AP whose first term is 5 and


the sum of its first four terms is half the sum of the next four terms.
[CBSE 2012]
Ans. 2
solution

124. If the sum of the first 7 terms of an AP is 119 and that of the
first 17 terms is 714, find the sum of its first n-terms. [CBSE 2012]
𝑛(5𝑛−1)
Ans. 2
solution

125. A sum of Rs 1600 is to be used to given ten cash prizes to


students of a school for their overall academic performance. If each
prize is Rs 20 less than its preceding prize, find the value of each of
the prizes. [CBSE 2012]
Ans. Rs 250, 230, 210, 190, 170, 150, 130, 110, 90, 70

126. The sum of 4th and 8th terms of an AP is 24 and the sum of its
6th and 10th terms is 44. Find the sum of first ten terms of the AP.
[CBSE 2012]
Ans. 95
solution

127. The sum of the first five terms of an AP is 25 and the sum of its
next five terms is -75. Find the 10th term of the AP. [CBSE 2012]
Ans. -23
solution
128. The sum of the third and seventh terms of an AP is 40 and the
sum of its sixth and 14th terms is 70. Find the sum of the first ten
terms of the AP. [CBSE 2012]
Ans. 215
solution

129. If the sum of first 4 terms of an AP is 40 and that of first 14


terms is 280, find the sum of its first n terms. [CBSE 2011]
Ans. n(n + 6)
solution

130. Find the sum of the first 30 positive integers divisible by 6.


[CBSE 2011]
Ans. 2790
solution

131. The first and the last terms of an AP are 8 and 350 respectively.
If its common difference is 9, how many terms are there and what is
their sum? [CBSE 2011]
Ans. 39 term, sum of 39 terms = 6981
solution

132. In an AP, if the sum of its 4th and 10th terms is 40, and the sum
of its 8th and 16th terms is 70, then find the sum of its first twenty
terms. [CBSE 2011]
Ans. 610
solution

You might also like