Electronic Spreadsheet Class 9
A. Multiple Choice Questions
1) We can replace multiple occurrences of a word using which of the
following facilities of Calc?
(a) Find and replace (b) By replace only
(c) By copy command (d) By preview command
Ans : (a) Find and replace
2) What is the name of mechanism to arrange the data in a particular order?
(a) Sorting (b) Searching (c) Filtering (d) Validating
Ans (a) Sorting
3) What is the name of mechanism to filter out unnecessary data?
(a) Sorting (b) Searching (c) Filtering (d)
Validating
Ans (c) Filtering
4) Which of the following type of package does Calc refer to?
(a) Spreadsheet (b) Double sheet (c) Multi-sheet (d)
Cannot determine
Ans : (a) Spreadsheet
5) Which of the following is an extension of a worksheet created in Calc?
(a) .ods (b) .odd (c) .xls (d) .obj
Ans. (a) .ods
6) How can one calculate the total of values entered in a worksheet column
of?
(a) By manual entry (b) By auto-sum (c) By formula (d) By sum
function
Ans. We can calculate the total of values by all the methods given above (a,
b, c, d)
7) If we move a cell containing a formula having reference to another cell in
the worksheet what will happen to the cell numbers used in the formula?
(a) The cell row and columns are changed at destination.
(b) The cell row change at destination.
(c) The cell columns are changed at destination. (d) No change will
occur.
Ans : (a) The cell row and columns are changed at destination.
8) What is the correct way to enter a function in Calc?
(a) Directly typing function name in a cell (c) Both (a) and (b)
(b) Using function wizard or selecting from toolbar (d) Depends on the
function
Ans : (c) Both (a) and (b)
9) A function should start with ______.
(a) ‘=’ sign (b) alphabets c) numbers (d) All of the
these
Ans : (a) ‘=’ sign
10) Which of the following option is used to print a chart?
(a) Insert → Chart (b) File → View (c) File → Print (d) View →
Chart
Ans : (c) File → Print
11) How many axes does charts in Calc have?
(a) Two (b) Three (c) Two or three (d) Four
Ans : (a) Two
12) The chart preview can be seen in________________.
(a) Page preview (b) Chart preview (c) Export chart (d) All
of these
Ans (a) Page preview
Q13. Q1. Which of the following help us to perform various calculations?
a. Writer b. Spreadsheet c. Impress d. None of the above
Ans. b. Spreadsheet
Q14. Spreadsheet is used for :
a. Managing financial and accounting documents. b. Creating data reports.
c. Data analysis d. All of the above.
Ans. d. All of the above.
Q15. Spreadsheet packages also provide built-in _______ formulae
a. Mathematical b. Statistical c. Both of the above d. None of the above
Ans. c. Both of the above
Q16. Which of the following is not a Spreadsheet Software?
a. Microsoft Excel b. LibreOffice Calc c. OpenOffice Calc d. None of the above
Ans. d. None of the above
Q17. In _____________ Operating System, the LibreOffice gets installed by default.
a. Windows b. Linux (Ubuntu) c. Both of the above d. None of the above
Ans.b. Linux (Ubuntu)
Q18. Quick Access Tool bar icon is present on ________
a. Menu Bar b. Standard Tool bar c. Title bar d. Status bar
Ans. c. Title bar
Q19. In LibreOffice Calc Scroll bar is present on ______ and __________ side of window
a. left, right b. right, top c. bottom, right d. top , bottom
Ans. c. bottom, right
Q20. By default _____________ sheets is/are present in LibreOffice Calc Spreadsheet.
a. 1 b. 2 c. 3 d. 4
Ans. a. 1
Q21. In LibreOffice Calc, Row headings are in ________________
a. Numbers b. Alphabets c. Alphanumeric d. None of the above
Ans. a. Numbers
Q22. _____________ contains the menus with commands for various tasks.
a. Status bar b. Standard Tool bar c. Formatting Tool bar d. Menu
bar
Ans. d. Menu bar
Q23. ___________________ is located just below the Title bar.
a. Standard Tool bar b. Menu bar c. Formatting Tool bar d. None of the above
Ans. b. Menu bar
Q24. ____________ is the shortcut to exit LibreOffice.
a. Ctrl + Q b. Ctrl + E c. Ctrl + X d. None of the above
Ans. a. Ctrl + Q
Q25. Cut, Copy, Paste options are available in ________ menu.
a. File b. Edit c. Format d. View
Ans. b. Edit
Q26. Placing the mouse cursor over any icon displays a small box called
_______________ which gives a brief explanation of the icon.
a. Toolbar b. Toolbox c. Tooltip d. All of the above
Ans. c. Tooltip
Q27. _______ shows the address of Active Cell.
a. Name Box b. Current Cell c. Formula bar d. None of the above
Ans.a. Name Box
Q28. The Worksheet in Calc is also referred to as __.
a. Workbook b. Spreadsheet c. Sheet d. None of the above
Ans. c. Sheet
Q29. Columns are ________ in the table.
a. Horizontal b. Vertical c. Diagonal d. None of the above
Ans. b. Vertical
Q30. Column Heading of 27th Column in Calc sheet is ______________
a. AA b. AB c. Z d. ZA
Ans. a. AA
Q31. The intersection of a row and column is called _________.
a. Cell Address b. Cell c. Point of intersection d. None of the above
Ans. b. Cell
Q32. Which of the following is invalid Cell Address?
a. A1 b. Z247 c. 91A d. None of the above
Ans. c. 91A
Q33. Cell address of first row and first column _________
a. A1 b. 1A c. A-1 d. None of the above
Ans. a. A1
Q34. Which key combination moves the active cell (Selected Cell) to the end of the data
range in a particular direction?
a. Ctrl + Home b. Ctrl + End c. Ctrl + Arrow keys d. None of the
above
Ans. c. Ctrl + Arrow keys
Q35. Which key combination moves the active cell (Selected Cell) to A1 cell?
a. Ctrl + Home b. Ctrl + End c. Ctrl + Arrow keys d. None of the
above
Ans. a. Ctrl + Home
Q36. Which key / key combination moves the worksheet one screen up?
a. Ctrl + Up Arrow Key b. Ctrl + Page Up c. Page Up d. None of the above
Ans. c. Page Up
Q37. A block of adjacent cells in a worksheet which is highlighted or selected is
called _________
a. Block of cells b. Range of Cells c. Both of the above d. None of the above
Ans. b. Range of Cells
Q38. Range of cell C2 : C7 includes _______ cells
a. 4 b. 5 c. 6 d. 7
Ans. c. 6
Q39. C3 : F3 is an example of ___________
a. Column range b. Row range c. Row and Column range d. None of the
above
Ans. b. Row range
Q40. Cell Range A1:D3 consist of ___________ cells.
a. 3 b. 4 c. 12 d. 10
Ans. c. 12
Q41. ________ key is used to select more than one ‘range of cells’ in a worksheet.
a. Ctrl b. Shift c. Alt d. None of the above
Ans. a. Ctrl
[Link] LibreOffice Calc, _________ is any text entered by using a keyboard.
a. Values b. Poster c. Label d. None of the above
Ans. c. Label
Q43. By default labels are _________ aligned.
a. left b. right c. top d. None of the above
Ans. a. left
Q44. The data consisting of only numbers are called _______
a. Labels b. Values c. Functions d. None of the above
Ans. b. Values
Q45. By default Values are _______ aligned.
a. Top b. Right c. Left d. None of the above
Ans. b. Right
Q46. Any expressions that begins with an equals ‘=’ is treated as _________.
a. Function b. Formula c. Both of the above d. None of the above
Ans. b. Formula
Q47. LibreOffice Calc uses _____________ operator for division.
a. // b. \ c. / d. None of the above
Ans. c. /
Q48. Which of the following symbol is used for exponentiation(power) in LibreOffice Calc?
a. ** b. /* c. ^ d. None of the above
Ans. c. ^
Q49. Which of the following operator has the highest priority?
a. ( ) b. * c. ^ d. +
Ans. a. ( )
Q50. If we forgot to put the ‘=’ before the formula, it will be treated as a ____________
a. Value b. Function c. Label d. None of the above
Ans. c. Label
Q51. When we enter an equal sign (‘=’) in any cell, then ____________ bar gets activated
automatically.
a. Formula b. Formatting c. Menu d. None of the above
Ans. a. Formula
Q52. In which of the following referencing, the cell address remains unchanged even after
dragging in any direction?
a. Mixed b. Relative c. Absolute d. None of the above
Ans. c. Absolute
Q53. Which of the following chart is/are available in LibreOffice Calc?
a. XY Scatter Chart b. Column Chart c. Line Chart d. All of the
above
Ans. d. All of the above
Q54. Which of the following chart shows values as circular sectors of the total circle?
a. Bar Chart b. Circular Chart c. Oval Chart d. Pie Chart
Ans. d. Pie Chart
Q55. Chart option is available in _________ menu.
a. Insert b. Format c. Edit d. Sheet
Q56. Which of the following chart shows vertical bars?
a. Bar Chart b. Column Chart c. Both of the above d. None of the
above
Ans. c. Both of the above
Q57. Shortcut of Print preview in LibreOffice Calc is ____
a. Ctrl + P b. Ctrl + Shift + P c. Ctrl + Shift + O d. Ctrl +O
Ans. c. Ctrl + Shift + O
Q58. Which of the following feature in LibreOffice Calc speed up the data entry?
a. Label b. Value c. Fill Handle d. None of the above
Ans. c. Fill Handle
B. Fill in the blanks
1) The column immediately next to column “Z” is AA.
2) The default extension of a workbook created using a LibreOffice Calc
spreadsheet is .ods.
3) The spreadsheet feature used to continue the series is called as Fill
Handle.
4) The formula “=MIN(C1:C5)” stored in cell C6 when copied to cell D6
changes to =MIN(D1:D5).
5) The formula in cell A2 is =B2+C3. On copying this formula to cell C2, C2
will change to =D2 + E3.
6) The cell address of the cell formed by the intersection of the ninth column
and the eighth row will be I8.
7) $A1$B2 is an example of mixed referencing in spreadsheet software.
8) Numbers entered into a cell are automatically right aligned.
9) If A1:A5 contain the numbers 16, 10, 3, 25 and 6 then =
Average(A1:A5;60) will display 20.
10) In relative referencing, the reference changes rows and columns
automatically when it is copied to a new cell.
E. Short answer questions (50 words)
Q1. What do you call the document created in a spreadsheet application?
Ans. The document created in a spreadsheet application is called Workbook.
Q2. What are the steps to create a new spreadsheet?
Ans. New Spreadsheet can be created in following ways :
Method 1 :
1. Click on File.
2. Click on New.
3. Click on Spreadsheet.
4. New spreadsheet will open
Method 2 :
Press Ctrl + N to open new spreadsheet.
Q3. What is the difference between spreadsheet, worksheet and sheet?
Ans. Spreadsheet is a computer application which helps in :
1. Tabulation of data
2. Simple mathematical calculations
3. Complex calculations using formula and functions
4. Arranging data in ascending and descending order (sorting)
5. Filtering the required data
6. Check the validity of data
Worksheet : A Worksheet or sheet is a single page in Spreadsheet
Application. Each sheet can have many individual cells arranged in rows and
columns. The sheet tab shows its default name as Sheet1, Sheet2 etc.
Q4. What is the default name of the worksheet? How can it be renamed?
Ans. Default name of Worksheet is Sheet1. It can be renamed as follows
1. Right click on Sheet tab.
2. Select Rename option from context menu.
3. Type the name and click OK.
OR
1. Select Rename option from Sheet menu.
2. Type the name and click OK.
Q5. Write the steps to insert and delete the worksheet in Calc.
Ans. Steps to insert worksheet are :
1. Select Insert Sheet option from sheet menu.
2. Specify the position(Before or After current sheet) and number of
sheets in Insert sheet dialog box.
3. Click OK
Steps to delete the worksheet are :
1. Right Click on a sheet tab which you want to delete.
2. Select Delete Sheet option from the context menu.
3. Click Yes on Confirmation box.
OR
1. Click on a sheet tab which you want to delete.
2. Select Delete Sheet option from the Sheet menu
3. Click Yes on Confirmation box.
Q6. What is an active cell? How to delete the contents of an active cell?
Ans. The currently selected cell is called an active cell. To delete the
contents of an active cell, press delete button from the keyboard.
Q7. What is relative and absolute cell address in the spreadsheet?
Ans. A Cell address which changes when we copy it from one cell and paste
it on another cell is called relative cell address. for example =B2
A Cell address which does not changes when we copy it from one cell and
paste it on another cell is called absolute cell address. for example =$B$2
Q8. Explain any two operations performed on data in a spreadsheet.
Ans. Any two operations performed on data in a spreadsheet are :
a) Addition : LibreOffice Calc uses plus(+) Operator for addition of two or
more than two numbers. for example =B1+C1.
b) Subtraction : LibreOffice Calc uses minus(-) Operator for subtraction of
two numbers. for example =B1 – C1.
Q9. How do formulae work in a spreadsheet?
Ans. Any expressions that begins with an equals ‘=’ is treated as formula. In
the expression, the ‘=’ followed by values, cell address and functions are
called as formula. for example = A1 + B1 adds the values of cell A1 and B1
Q10. Can you include more than one mathematical operators in a formula?
Ans. Yes we can include more than one mathematical operators in a formula
for example = (A1 + B1) – C1
Q11. How to make visible the desired toolbar in a spreadsheet?
Ans. Steps to make visible the desired toolbar in a spreadsheet are :
1. Select Toolbar option from the view menu.
2. Click on the desired toolbar from the list of toolbars.
Q12. Give the syntax and example of any three mathematical functions in
spreadsheet
Ans. Following are the three mathematical functions.
Function Name Syntax Example
SUM SUM(Number1,Number2,…..) =SUM(3, 6, 5) Result : 14
=POWER(2,3) Result : 8
POWER POWER(Base, Exponent)
=POWER(3, 2) Result : 9
=SQRT(16) Result : 4
SQRT SQRT(Number)
=SQRT(25) Result : 5
Q13. Give the syntax and example of any three statistical functions in
spreadsheet
Ans. Following are the three statistical functions in spreadsheet :
Function Name Syntax Example
AVERAGE(Number1,Number2,….)
=AVERAGE(3, 6, 9)
AVERAGE It returns the average of the number
Result : 6
entered as argument
MAX(Number1,Number2,……)
=MAX(3, 56, 45)
MAX
It returns the largest of the number Result : 56
entered as argument
MIN(Number1,Number2,……) =MIN(13, 56, 45)
MIN It returns the smallest of the number
entered as argument Result : 13
COUNT(Number1,Number2,……) =COUNT(3, 56, 45)
COUNT It returns how many numbers are given/passed
as argument. Result : 3
Q14. Give the syntax and example of any three decision making functions in
spreadsheet.
Ans. Following are the decision making functions in spreadsheet.
Function Name Syntax Example
=IF(3>7, “Hello”,
“Bye”)
IF IF(Test, Then Value, Otherwise Value)
Result : Bye
Q15. Give the syntax and example of any three date and time functions in
spreadsheet.
Ans. Following are the three date and time functions in spreadsheet :
Function
Syntax Example
Name
NOW( )
=NOW( )
NOW
It returns the current date and time
Result : (current date and time)
of the computer
TODAY( )
=TODAY( )
TODAY
It returns the current date of the
Result : (current date )
computer
Q16. Give the syntax and example of any three string functions in
spreadsheet.
Function
Syntax Example
Name
LEN(Text ) =LEN(“Spreadsheet” )
LEN
It returns the length of the text/string Result : 11
LOWER(Text ) =LOWER(“RAMAN”)
LOWER
It converts the text into Lower Case Result : raman
=UPPER(Text) =UPPER(“raman”)
UPPER
It converts the text into Upper Case Result : RAMAN
Ans. Following are the three string functions in spreadsheet.
Q18. Explain the advantages of drawing a chart in Calc.
Ans. Advantages of drawing a chart in Calc are :
1. It summarizes large data into graphical form.
2. It gives better understanding of trends or comparison to audience.
3. It easily compares two or more data values.
Q19. Explain in one line each the various types of charts.
Ans. Various types of charts are
Type Purpose
Comparing classes of data items in group. This type shows a
Column Chart
bar chart with vertical bars. The height of each bar is
proportional to its value
A line chart shows values as points on the y axis. The x axis
Line Chart
shows categories.
A pie chart shows values as circular sectors of the total circle.
Pie Chart The length of the arc, or the area of each sector, is
proportional to its value.
Q20. What do you mean by Spreadsheet/Electronic Spreadsheet?
Interactive Learning Platforms
Ans. A spreadsheet is a grid which interactively manages and organises data
in rows and columns. It is also called as Electronic Spreadsheet.
Q21. Write three uses of spreadsheet.
Ans. Spreadsheet is used for:
1. Managing financial and accounting documents.
2. Creating data reports, generating invoices.
3. Data analysis from scientific and statistical researches.
Q22. List any four activities which can be done accurately or efficiently on
Libre Office Calc.
Ans. Four activities are :
1. Filtering the required data.
2. Calculations using formula and functions.
3. Check the validity of data.
4. Arranging data in ascending and descending order.
Q23. Write any three Spreadsheet software.
Spreadsheet software
Ans. Three Spreadsheet software are :
1. Microsoft Excel
2. LibreOffice Calc
3. OpenOfficeCalc
4. Apple Inc. Numbers
Q24. In which operating system Libre Office installed by default?
Ans. Linux(Ubuntu)
Q25. What do you mean by Tooltip?
Ans. When we place the mouse cursor over any icon, it displays a small box
called a tooltip. It gives a brief explanation of the icon function.
Q26. What do you mean by Worksheet in Calc?
Ans. The worksheet in Calc is also referred to as spreadsheet. Each sheet
can have many individual cells arranged in rows and columns.
Q27. Differentiate between Row and Column.
Ans. Differences are:
Row Column
The horizontal lines in worksheet are called rows The vertical lines in worksheet are called columns
Row headings are represented by numbers like 1, Column headings are shown by Capital Alphabet like A,
2, 3 etc. B, C etc.
Q28. Name the basic element or building block of spreadsheet.
Ans. Cell
Q29. What do you mean by Cell?
Ans. The intersection of a row and column is called a cell.
Q30. What do you mean by Active Cell?
Ans. The selected cell is called Active Cell. It is always highlighted, with a
thick border. The address of the active cell is displayed in the name box.
Q31. Write the shortcut to move the cell to the end of the data range in a
particular direction.
Ans. Ctrl + Arrow Keys
Q32. Write the shortcut to move the cell pointer to A1 position.
Ans. Ctrl + Home
Q33. Write the shortcut to move the cell pointer to bottom right cell of the
data range.
Ans. Ctrl + End
Q34. What do you mean by Range of cells?
Ans. A block of adjacent cells in a worksheet which is highlighted or selected
is called a range of cells. for example A1 : C3
Q35. Name the three types of data that can be entered in a cell.
Ans. Three types of data that can be entered in a cell are :
1. Label
2. Values
3. Formulae
(In Cal open office .org Data entered into cells may be of three types - numeric, text or date)
(for good to knonw. In Excel, there are five basic data types.
These are Number, Date and Time, Text, Logical (boolean), and Error.)
Q36. What do you mean by Formula in Calc?
Ans. Any expressions that begins with an equals to sign (‘=’) is treated as
formula. for example =A1 + B1
Q37. If you forgot to put the ‘=’ before the formula, it will be treated as a
________________
Ans. Label
Q38. Identify the correct formula from the following :
1. =A1 + B1
2. B2 = C1 * 2
3. B1 + C1*4
4. =A1 = D3
Ans. Correct formula is = A1 + B1
Q39. Write the steps to insert a column before any column.
Ans. To insert a column before any column, position the cursor on any cell of
the column before which you want to insert the column and select
Sheet → Insert Columns → Columns → Columns left
Q40. What do you mean by Function in Calc?
Ans. A function is a predefined formula which help to do mathematical,
statistical operations.
Q41. Write the shortcut to open Format cell dialog box.
Ans. Ctrl + 1
Q42. Aman is writing telephone number along with STD code (starting from
zero ‘0’). He noticed that the first digit zero (‘0’), disappears from the
telephone number. Write the reason for this. What can be done to store
telephone number starting from zero in a cell?
Ans. This is because the telephone number is stored as a numeric value, and
the numeric value does not have a preceding zero.
We can store telephone number starting from zero in a cell by formatting
the cell consisting of telephone number as ‘text’.
Q43. Name and explain the three types of data that can be entered in a cell.
Ans. Three types of data that can be entered in a cell are :
1. Label : Label is any text entered by using a keyboard. It may be any
letter, number, or special symbol. By default the labels are left aligned.
2. Values: The numerical data consisting of only numbers are called values.
By default values are right aligned.
3. Formula: Any expressions that begins with an equals ‘=’ is treated as
formula. When a formula is entered in a cell the formula bar gets activated.
Q44. What is fill handle in Calc?
Ans. The small black square in the bottom-right corner of the selected cell
or range is called a fill handle.
Q45. What do you mean by Referencing in Calc?
Ans. Referencing is the way to refer the cell or range of cell in a formula or
function.
Q46. Name the three types of referencing in Calc.
Ans. Three types of referencing in Calc are:
1. Relative referencing
2. Mixed referencing
3. Absolute referencing
Q47. Explain the Relative referencing in Calc with example.
Ans. When you drag any formula in any row or column in any direction, the
formula gets copied in the new cell
with the relative reference. for example =C1 is an example of relative
referencing, as this formula changes automatically when we drag it
vertically or horizontally.
Q48. What do you mean by mixed referencing in Calc?
Ans. In Mixed Referencing, the $ sign is used before row number or column
name to make it constant. for example = C$1 is an example of mixed
referencing, as this formula changes only when you drag it horizontally.
Q49. What do you mean by absolute referencing in Calc?
Ans. In Absolute referencing, a $ symbol is used before the column name as
well as row number to make it constant in any formula. For example, $C$12,
$D$5, etc. In this case, even if you drag your formula in any
direction, the cell name remains constant.
Q50. Identify the types of referencing from the following
1. =C1
2. =D$2
3. =$W2
4. =$E$4
Ans.
1. Relative Referencing
2. Mixed Referencing
3. Mixed Referencing
4. Absolute Referencing