0% found this document useful (0 votes)
3 views4 pages

Aptitude Number Systems Q&A Guide

The document provides a series of number-related problems and their solutions, including various mathematical formulas for manipulating numbers. It covers topics such as finding unknown numbers based on given conditions, sums of squares, and products of numbers. Each problem is followed by an explanation of the solution process.

Uploaded by

Shoaib Ali
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
3 views4 pages

Aptitude Number Systems Q&A Guide

The document provides a series of number-related problems and their solutions, including various mathematical formulas for manipulating numbers. It covers topics such as finding unknown numbers based on given conditions, sums of squares, and products of numbers. Each problem is followed by an explanation of the solution process.

Uploaded by

Shoaib Ali
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Aptitude Number systems

Question and Answer


Problems on Numbers Formulae
1. (a + b)(a - b) = (a2 - b2)
2. (a + b)2 = (a2 + b2 + 2ab)
3. (a - b)2 = (a2 + b2 - 2ab)
4. (a + b + c)2 = a2 + b2 + c2 + 2(ab + bc + ca)
5. (a3 + b3) = (a + b)(a2 - ab + b2)
6. (a3 - b3) = (a - b)(a2 + ab + b2)
7. (a3 + b3 + c3 - 3abc) = (a + b + c)(a2 + b2 +
c2 - ab - bc - ac)
8. When a + b + c = 0, then a3 + b3 + c3 =
3abc.
1. Find the number, when 15 is subtracted from 7 times the number, the result is 10
more than twice of the number
1. 5
2. 15
3. 7.5
4. 4
5.
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
Let the number be x.
7x -15 = 2x + 10 => 5x = 25 => x = 5
2. Sum of a rational number and its reciprocal is 13/6. Find the number
1. 2
2. 3/2
3. 4/2
4. 5/2
Answer And Explanation
Answer: Option B

Composed By Syed Ghaffar Hussain Shah 0304-7618489, 0304-3699249 Page 1


Explanation:
\begin{aligned} => x + \frac{1}{x} = \frac{13}{6} \end{aligned}
\begin{aligned} => \frac{x^2+1}{x} = \frac{13}{6} \end{aligned}
\begin{aligned} => 6x^2-13x+6 = 0 \end{aligned}
\begin{aligned} => 6x^2-9x-4x+6 = 0 \end{aligned}
\begin{aligned} => (3x-2)(2x-3) \end{aligned}
\begin{aligned} => x = 2/3 or 3/2 \end{aligned}
3. find the number, difference between number and its 3/5 is 50.
1. 120
2. 123
3. 124
4. 125
5.
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
Let the number = x,
Then, x-(3/5)x = 50,
=> (2/5)x = 50 => 2x = 50*5,
=> x = 125
4. The sum of the squares of three numbers is 138, while the sum of their products
taken two at a time is 131. Their sum is
1. 15
2. 20
3. 25
4. 35
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
Let the numbers be a, b and c.
Then,
\begin{aligned}
a^2 + b^2 + c^2 = 138
\end{aligned}
and (ab + bc + ca) = 131
\begin{aligned}
(a + b + c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2(ab + bc + ca)
\end{aligned}
= 138 + 2 x 131 = 400
\begin{aligned}
=> (a + b + c) = \sqrt{400} = 20.
\end{aligned}
5. If one third of one fourth of number is 15, then three tenth of number is
1. 34
2. 44
3. 54
4. 64
Answer And Explanation

Composed By Syed Ghaffar Hussain Shah 0304-7618489, 0304-3699249 Page 2


Answer: Option C
Explanation:
Let the number is x,
\begin{aligned}
\frac{1}{3} of\frac{1}{4} * x = 15
\end{aligned}
\begin{aligned}
=> x = 15\times 12 = 180
\end{aligned}
\begin{aligned}
=> so \frac{3}{10} \times x = \frac{3}{10} \times 180 = 54
\end{aligned}
6. A number is doubled and 9 is added. If resultant is trebled, it becomes 75. What is
that number
1. 8
2. 10
3. 12
4. 14
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
=> 3(2x+9) = 75
=> 2x+9 = 25
=> x = 8
7. Find a positive number which when increased by 17 is equal to 60 times the
reciprocal of the number
1. 17
2. 15
3. 8
4. 3
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
If the number is x,
Then, x + 17 = 60/x
x2 + 17x - 60 = 0
(x + 20)(x - 3) = 0
x = 3, -20, so x = 3 (as 3 is positive)
8. The product of two numbers is 120 and the sum of their squares is 289. The sum of
the number is
1. 20
2. 23
3. 27
4. 150
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
We know

Composed By Syed Ghaffar Hussain Shah 0304-7618489, 0304-3699249 Page 3


\begin{aligned}
(x + y)^2 = x^2 + y^2 + 2xy
\end{aligned}
\begin{aligned}
=> (x + y)^2 = 289 + 2(120)
\end{aligned}
\begin{aligned}
=> (x + y) = \sqrt{529} = 23
\end{aligned}

Composed By Syed Ghaffar Hussain Shah 0304-7618489, 0304-3699249 Page 4

You might also like