0% found this document useful (0 votes)
6 views2 pages

Green's Theorem Problem Sheet Solutions

The document is a problem sheet for Engineering Mathematics-I at the National Institute of Technology Karnataka, detailing various problems related to Green's Theorem, surface area, and flux calculations. It includes specific vector fields and regions for which the counterclockwise circulation and outward flux are to be determined, along with parametrizations for different surfaces. Each problem is accompanied by its respective answer.

Uploaded by

tanisha
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
6 views2 pages

Green's Theorem Problem Sheet Solutions

The document is a problem sheet for Engineering Mathematics-I at the National Institute of Technology Karnataka, detailing various problems related to Green's Theorem, surface area, and flux calculations. It includes specific vector fields and regions for which the counterclockwise circulation and outward flux are to be determined, along with parametrizations for different surfaces. Each problem is accompanied by its respective answer.

Uploaded by

tanisha
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

National Institute of Technology Karnataka, Surathkal

Department of Mathematical and Computational Sciences


Engineering Mathematics-I (MA110)
Odd Semester (2021 - 2022)

Problem Sheet 9
Green‘s Theorem in Plane & Surfaces and Area & Surfaces and Integrals

1. Use Green’s Theorem to find the counterclockwise circulation and outward flux for the field

(a) F = (2xy + x)i + (xy − y)j C : The square bounded by x = 0, x = 1, y = 0, y = 1


(ANS: Circulation = −1 3
2 , Flux = 2 )

(b) F = tan−1 xy i + ln(x2 + y 2 )j C : The boundary of the region defined by the polar


coordinate inequalities 1 ≤ r ≤ 2, 0 ≤ θ ≤ π
(ANS: Circulation 0, Flux 2)
2. Find the counterclockwise circulation and outward flux of the field F = xyi + y 2 j around
and over the boundary of the region enclosed by the curves y = x2 and y = x in the first
quadrant.
−1
(ANS: Circulation = 12 , Flux = 15 )
3. Apply Green‘s Theorem to evaluate the integral
I
(6y + x)dx + (y + 2x)dy
C

C : The circle (x − 2)2 + (y − 3)2 =4


(ANS: = −16π)
4. Find the work done by F = 2xy 3 i + 4x2 y 2 j in moving a particle once counterclockwise
around the given curve C : The boundary of the triangular region in the first quadrant
enclosed by the x−axis, the line x = 1, and the curve y = x3
2
(ANS: = )
33
5. Find a parametrization of the surface

√ √
3 − 3
(a) The portion of the sphere x2 + y 2 + z 2 = 3 between the planes z = 2 and z = 2 .
√  √  √ π 2π
(ANS: = r(φ, θ) = 3 sin φ cos θ i + 3 sin φ sin θ j + ( 3 cos φ)k 3 ≤φ≤ 3 and
0 ≤ θ ≤ 2π)
p
(b) The portion of the cone z = 2 x2 + y 2 between the planes z = 2 and z = 4
(ANS: r(r, θ) = (r cos θ)i + (r sin θ)j2 rk, 1 ≤ r ≤ 2, 0 ≤ θ ≤ 2π)
(c) The portion of the plane x + y + z = 1 inside the cylinder y 2 + z 2 = 2
(ANS: r(u, v) = (1 − u cos v − u sin v)i + (u cos v)j + (u sin v)k, 0 ≤ u ≤ 3, 0 ≤ v ≤ 2π.)

1
6. Use a parametrization to find the surface area of portion of the plane y + 2z = 2 inside
the cylinder√x2 + y 2 = 1.
π 5
(ANS: = )
2
7. Find the area of the surface x2 − 2y − 2z = 0 that lies above the triangle bounded by the
lines x = 2, y = 0, and y = 3x in the xy−plane.
√ √
(ANS: 6 6 − 2 2)
8. The triangle cut from the plane 2x+6y +3z = 6 by the bounding planes of the first octant.
Calculate the area three ways, using different explicit forms.
(ANS: 72 )
p
9. Integrate G(x, y, z) = x y 2 + 4 over the surface cut from the parabolic cylinder y 2 + 4z =
16 by the planes x = 0, x = 1, and z = 0.
56
(ANS: 3 )
RR
10. Use a parametrization to find the flux S F · n dσ across the surface in the specified
direction
(a) F = 2xyi + 2yzj + 2xzk upward across the portion of the plane x + y + z = 2a that
lies above the square 0 ≤ x ≤ a, 0 ≤ y ≤ a, in the xy−plane.
13a4
(ANS: 6 )

(b) F = y 2 i + xzj − k outward (normal away from the z−axis) through the cone z =
p
2 x2 + y 2 , 0 ≤ z ≤ 2
(ANS: π)
11. Find the outward flux of the field F = xzi + yzj + k across the surface of the upper cap
cut from the solid sphere x2 + y2 + z2 ≤ 25 by the plane z = 3.
(ANS: 144π)
12. Find the flux of the field F (x, y, z) = z 2 i + xj − 3zk outward through the surface cut from
the parabolic cylinder z = 4 − y 2 by the planes x = 0, x = 1, and z = 0.
(ANS: −32)

You might also like