0% found this document useful (0 votes)
64 views6 pages

Fill in the Blanks: Verb Forms Worksheet

The document provides a series of fill-in-the-blank exercises focused on the correct forms of verbs. Each question presents a sentence with multiple-choice options for the verb forms, followed by the correct answers. The exercises cover various tenses and grammatical structures to enhance understanding of verb usage.

Uploaded by

dhara
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
64 views6 pages

Fill in the Blanks: Verb Forms Worksheet

The document provides a series of fill-in-the-blank exercises focused on the correct forms of verbs. Each question presents a sentence with multiple-choice options for the verb forms, followed by the correct answers. The exercises cover various tenses and grammatical structures to enhance understanding of verb usage.

Uploaded by

dhara
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

Write the correct form of Verbs from the Alternatives to Fill in the

Blanks

Questions 1:

A poor young artist __________ (ask/have been asked/was asked) to paint


the portrait of a lady and __________ (had done/did/does) his best to
__________ (made/making/make) a good likeness.

Answer: was asked, did, make

Questions 2:

It was around 10 O’clock in the morning when the incident __________


(takes/has taken/took) place yesterday. We __________ (ate/were
eating/had eaten) at that time. But today, the situation __________
(is/was/has been) normal.

Answer: took, were eating, is

Questions 3:

The Indian team __________ (was led/leading/led) by Virat Kholi performed


well in T – 20 matches in New Zealand and __________ (won/will win/ has
been sinning) the series. But the performance of the team in test series
__________ (criticized/was criticized/was criticizing) was poor.

Answer: led, won, was criticized

Questions 4:

A fire accident __________ (happens/happened/happening) yesterday. No


casualty __________ (is reported/has reported/was reported) so far. Two fire
engines __________ (were pressed/pressed/had pressed) into service to
douse the fire.

Answer: happened, is reported, were pressed

Questions 5:

The teacher __________ (is busy/was busy/will be busy) teaching, while the
child __________ (walk/walking/walked) in casually, completely __________
(unaware/was unware/will be unware)that he was late.

Answer: was busy, walked, unware

Fill in the blanks with the correct form of verbs given in brackets

Example 1

1. When Mrs. Gupta _______ (return /returned /was returning) home, she
noticed at once that thieves _______ (enter /have entered /had entered)
her house during her absence. The local police station _______ (was
informing /had informed/was informed) immediately.

Ans: returned, had entered, was informed.

Example 2

2. Four persons _______ (kill /was killed /were killed) when a Matador Van
_______ (collides /collided /was colliding) with a scooter the last night. The
driver of the Matador Van _______ (is arrested/ have arrested /has been
arrested).

Ans: were killed, collided, has been arrested.

Example 3

3. Although children _______ (love /has loved /are loving) outdoor games,
their parents _______ (is considering/ considered/ has considered) their
interest as harmful and meaningless. A child who spends time and energy
in outdoor activities _______ (grows /had grown /is growing) up to be
healthy and strong.

Ans: love, consider, grows.

Example 4

4. At the end of every English text, there is a list of words _______ (give) in
_______ (alphabet) order for _______ (refer) and _______ (revise).

Ans: given, alphabetical, reference, revision.

Example 5

5. Thank you for your letter which I _______ (receive) last week. It was
really good to hear from you. You said you _______ (meet) Anjan recently,
but you did not say how he _______ (be). I _______ (be) in Kolkata for six
weeks, and I am enjoying life here very much. I _______ (work) very hard
since I arrived, but the job is interesting and everyone is very kind to me.

Ans: received, had met, was, have been, have been working.

Example 6

6. Today India _______ (has been/ will be/ is) independent, but once India
was under the British rule. The people of India did not _______ (like /liked/
likes) to remain in bondage. So some among them started _______
(organised /organising /to have organised) Revolt against the British
Administration by collecting arms. The British rulers _______ (discover
/would discover/ discovered) this and sent soldiers to _______
(seize/seized /seizing) the arms. The freedom-fighters _______
(putted/put/putting)up stiff resistance.
Ans: is, like, organizing, discovered, seize, put.

Example 7

7. Yoga _______ (help /helps /help) to improve the quality of life of the drug
users, _______ (said /says/had been said) a recent study _______ (conducted
/conducts /has conducted) by the Delhi based AIMS.

Ans: helps, says, conducted.

Example 8

[Link] train _______ (left /has left /had left) the station before we _______
(reached /had reached /reach). But we _______ (make/ made /have made)
to comment to our guide.

Ans: had left, reached, made.

Example 9

[Link] _______ (expect/ have expected /expected/ had expected) him here
yesterday. He _______ (has not come /did not come /shall not come) till
today. No one _______ (known /knows /knew) his address.

Ans: expected, has not come, knows.

Fill in the blanks with the correct form of verbs given in brackets
Worksheet

Worksheet 1

10. A poor young artist _______ (ask /asked /was asked) to paint the
portrait of a lady and he did his best to _______ (make /makes/ made) a
good likeness. When the Portrait_______ ( finishes /finished /was finished) it
was exhibited to the lady’s friends.

Ans: was asked, make, was finished.

Worksheet 2

11. Some days after the funeral a special train _______ (took /was taking
/had taken) Gandhiji’s ashes to Allahabad. The compartment _______
(decked /was decked /had been decked) with flowers. People on the train
_______ (sang /singing /had sabg) bhajans.

Ans: took, was decked, sang.

Worksheet 3

12. On April 1975 India _______ ( entered /entered /has entered) the space
age. On this historic day, India _______ (launches /launched/ has launched)
its fast ever satellite. It _______ (had named /was named/has named) the
Aryabhatta after great 5th century astronomer and mathematician.

Ans: entered, launched, was named.

Worksheet 4

13. At least 13 people _______ (is killed /were killed /will be killed) in
Jharkhand when a train hit a vehicle at an UN watched crossing yesterday.
The accident _______ (takes / is taking / took place) around 9:30 p.m.
Yesterday when a family _______ (was returning /returned /returns) from
Rajrappa Temple in Bolero car.

Ans: were killed, took, was returning.

Worksheet 5

14. India _______ (claims /claim /claiming) to be the leader of the third
world in many fields of activity but in literacy percentage the country
_______ (remained/ remain /remains) far behind. The founding fathers of
the Indian Republic _______ (regards /regarding /regarded) education as
one of the most important inputs in the country’s development.

Ans: claims, remains, regarded.

Worksheet 6

15. The John F. Richards Prize _______ (awarded/ is awarded /has awarded)
annually by the American Historical Association to _______ (honour
/honoured/ honoring) the best book in South Asian History. This year
NayanJot Lahiri of Ashoka University _______ (has been selected
/selected /selecting) as the winner of this prize for the book of ‘Ashoka in
Ancient India’.

Ans: is awarded, honour, has been selected.

Worksheet 7

16. We walked down the path to the well house_______ (attracted


/attracting /attract) by the fragrance of the honey-suckle with which it
_______ (covered/was covered /covers).Someone was drawing water and
my teacher_______ (placed /has placed /was placing) my hand under the
spout

Ans: attracted, was covered, placed.

Worksheet 8

17. I remember that day I _______ (meet /met/has met/ is meeting) him 10
years ago. I knew him through his letters and he could _______ (write
/wrote /writing) the most charming letters I had ever _______ (reading /is
reading/ has read/read).

Ans: met, write, read.

Worksheet 9

18. After several Awards of sleep when Gulliver_______ ( wake) up he


found himself bound with change and _______ (surround) by a crowd of
human creatures who _______ (be) just six inches in height. Then he
_______ (taken) to the king who _______ (decide) not kill him. Later Gulliver
_______ (teach) the Lilliput language.

Ans: woke, surrounded, were, was taken, decided, was taught.

Worksheet 10

19. The Taj Mahal in Agra _______ (considered /considered/ is considered)


to be the finest example of Mughal architecture and a symbol of India’s
rich history. It _______ (takes/ took/ has taken) twenty-two years to
complete. The monument _______ (makes/ is made/ has made) of gleaming
white marble.

Ans: is considered, took, is made.

Write the correct alternative to fill in the blanks with verb forms

Exercise 1

20. Swami stood at the entrance of his class. Samuel _______ (teach)
arithmetic. He _______ (look) at Swami. Swami hoped Samuel _______
(scold) him severely.

Ans: was teaching, looked, would scold.

Exercise 2

[Link] we _______ (have been/ are /will be) independent, but before
1947 Indians could not_______ ( imagine/ imagined/ imagining) of freedom.
The people of our country _______ (are /were/ will be) in bondage for a long
period.

Ans: are, imagine,were.

Exercise 3

22. The Aryans _______ (be) very proud of themselves and their race. The
very word ‘Arya’_______ ( mean) a gentleman, a superior person. They
_______ (love) freedom greatly and _______ (prefer) death to dishonor and
slavery. They did not _______ (know) much about science but a great deal
about agriculture.
Ans: were, means, loved, preferred, know.

Exercise 4

[Link] fishermen in our country _______ (catch) fish in nets which _______
(make) of string. The nets _______ (carry) in boats, which _______ (take) out
to sea. Then they _______ (drop) them in. The nets _______ (not sink) to the
bottom of the sea because they _______ (hold) up by pieces of cork. They
_______ (have) pieces of metal at the bottom, so that they _______ (hang)
down straight. Such needs _______ (use) for hundreds of years and they
probably_______ (use) for hundreds of years more. This_______ (be) my
observation.

Ans: catch, are made, are carried, are taken, drop, do not sink,
are held, have, can hang, are being used, will be in use, is.

Exercise 5

24. The European was _______ (thrill) to see such grand celebration during
Durga Puja in West Bengal. He was _______ (mesmerise) by the idol of our
local club and even had rice and mutton _______ (serve)

You might also like