0% found this document useful (0 votes)
44 views15 pages

Class 5 General Science Study Guide

The document is a comprehensive guide for 5th-grade general science, covering topics such as classification of living things, microorganisms, seeds and germination, environmental pollution, matter and changes in state, force and machines, properties and behavior of light, and electricity and magnetism. It includes a series of questions and answers that provide essential information on each topic. The content is organized into units, each administered by a team of educators.

Uploaded by

Aftab Solangi
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
44 views15 pages

Class 5 General Science Study Guide

The document is a comprehensive guide for 5th-grade general science, covering topics such as classification of living things, microorganisms, seeds and germination, environmental pollution, matter and changes in state, force and machines, properties and behavior of light, and electricity and magnetism. It includes a series of questions and answers that provide essential information on each topic. The content is organized into units, each administered by a team of educators.

Uploaded by

Aftab Solangi
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

EDUCATORS WHATSAPP LIBRARY DOKRI CLASS 5th GENERAL SCIENCE

EDUCATORS WHATSAPP LIBRARY DOKRI


PST / JEST General Science Class 5 Unit.1 Classification of Living Things
Admins: Irfan Ali Bhan Imran Ali Sangi Sajid Ali Gilal
Q1. Kingdom Animalia deals with? Answer: Animals
Q2. Kingdom Plantae deals with? Answer: Plants
Q3. Kingdom Monera deals with? Answer: Bacteria
Q4. Kingdom Protista deals with? Answer: Eukaryotic organism (single cells)
Q5. Kingdom Fungi deal with? Answer: Prokaryotic organisms (mushroom)
Q6. Animals without backbone are called? Answer: Invertebrates
Q7. What is eukaryotic cell? Answer: Single cell
Q8. What is prokaryotic cell? Answer: Multicellular
Q9. Study of Algae is called? Answer: Phycology
Q10. Study of Fungi is called? Answer: Mycology
Q11. Plants, animals and fungi are? Answer: Multicellular organisms
Q12. Bacteria and fungi are? Answer: Unicellular organisms
Q13. Plants make their own food by? Answer: Photosynthesis
Q14. A process that do not take place in fungi is? Answer: Photosynthesis
Q15. Algae make their own food by? Answer: Photosynthesis
Q16. Cutleria, Ulva and Volvox are diseases caused by? Answer: Algae
Q17. The word Animal comes from a Latin word meaning? Answer: Soul or Breathe
Q18. Animals are further divided into two groups called? Answer: Vertebrates and invertebrates
Q19. Animals with backbone are called? Answer: Vertebrates
Q20. Which plants have parallel leaf venation? Answer: Monocot plants
Q21. Which plants have netted venation of leaves? Answer: Dicot plants
Q22. Worms, spiders and insects are example of? Answer: Invertebrate animals
Q23. Instead of seeds what non-flowering produces? Answer: Spores
Q24. Ferns and mosses are example of? Answer: Non-flowering plants
Q25. Birds and animals are? Answer: Warm-blooded
Q26. Fishes, amphibians and reptiles are? Answer: Cold-blooded
Q27. How many kinds of fishes are there? Answer: 30,000
Q28. The body of fish is covered with? Answer: Scales
Q29. A fish swims in the water by its? Answer: Fins
Q30. Fishes take breath through their part called? Answer: Gills
Q31. Animals that live in land as well as water are? Answer: Amphibians
Q32. Amphibians lay their eggs in? Answer: Water

ADMINS: IMRAN ALI SANGI, SAJID ALI GILAL, IRFAN ALI BHAN
EDUCATORS WHATSAPP LIBRARY DOKRI CLASS 5th GENERAL SCIENCE
Q33. Frogs, toads, newts and salamanders are example of? Answer: Amphibians
Q34. Plants that do not produce flowers are called? Answer: Non-flowering plants
Q35. Reptiles lay their eggs on? Answer: Land
Q36. How many species of plants have been discovered? Answer: 380,000
Q37. How many kinds of birds are there? Answer: 9,000
Q38. Which is biggest bird in the word? Answer: Ostrich
Q39. How many pairs of jointed legs do insects have? Answer: Three
Q40. Which is the only mammal that can fly in air? Answer: Bat
Q41. How many kinds of insects are there? Answer: 80,000
Q42. Which insects are environment friendly? Answer: Earthworms
Q43. Heaviest insect found in Africa is? Answer: Goliath Beetle

Q44. Who proposed the five-kingdom classification in 1969?


Answer: Robert H. Whittaker

Q45. Plants are divided into two main groups called?


Answer: Flowering plants and Non-flowering plants

Q46. A process in which plants make their own food is called?


Answer: Photosynthesis

Q47. Seeds of dicot plants contain of how many cotyledons (seed leaf)?
Answer: Two cotyledon

Q48. Flowers of which plants have four or multiple of four floral leaves?
Answer: Dicot plants

Q49. Animals that give birth to their babies and feed them with milk are?
Answer: Mammals

Q50. Seeds of monocot plants contain of how many cotyledons (seed leaf)?
Answer: One cotyledon

Q51. Flowers of which plants have three or multiple of three floral leaves?
Answer: Monocot plants

Q52. Lizards, snakes, crocodiles, turtles, and tortoise are example of?
Answer: Reptiles
Q53. Vertebrates animals that maintain a constant body temperature are called?
Answer: War-blooded

Q54. Animals that spend most of their life on land but do often live in water are?
Answer: Reptiles

Q55. Fish, amphibians, reptiles, birds and mammals are example of?

ADMINS: IMRAN ALI SANGI, SAJID ALI GILAL, IRFAN ALI BHAN
EDUCATORS WHATSAPP LIBRARY DOKRI CLASS 5th GENERAL SCIENCE
Answer: Vertebrate animals

Q56. Vertebrates animals that take on the temperature of their surrounding are called?
Answer: Cold-blooded

Q57. Flowering plants are further divided into two main types called?
Answer: Monocot plants and dicot plants

58. Spider is an insect (False)

59. All insects have two pairs of wings (False)

EDUCATORS WHATSAPP LIBRARY DOKRI


ADMINS: IMRAN ALI SANGI, SAJID ALI GILAL, IRFAN ALI BHAN
EDUCATORS WHATSAPP LIBRARY DOKRI CLASS 5th GENERAL SCIENCE
For PST / JEST Test General Science Class 5 Unit.2 Microorganisms
Admins: Irfan Ali Bhan Imran Ali Sangi Sajid Ali Gilal
Q1. Pen cilium is fungus that produces antibiotic called? Answer: Penicillin

Q2. How many cells do bacteria have? Answer: One

Q3. Escherichia is an example of? Answer: Bacteria

Q4. Common cold is caused by? Answer: Flu virus

Q5. Influenza is an example of? Answer: Virus

Q6. Which are the non-cellular organisms? Answer: Virus

Q7. Yeast is an example of? Answer: Fungi

Q8. Which are largest microbes among bacteria, virus and fungi? Answer: Fungi

Q9. Microorganisms are grouped as? Answer: Virus, bacteria and fungi

Q10. Any disease caused by presence of microbial organisms in the body is called an? Answer: Infection

EDUCATORS WHATSAPP LIBRARY DOKRI

ADMINS: IMRAN ALI SANGI, SAJID ALI GILAL, IRFAN ALI BHAN
EDUCATORS WHATSAPP LIBRARY DOKRI CLASS 5th GENERAL SCIENCE
General Science Class 5 Unit.3 Seeds, their Structure and Germination
Admins: Irfan Ali Bhan Imran Ali Sangi Sajid Ali Gilal
Q1. What types of seeds are there? Answer: Monocot and Dicot

Q2. Seed coat is known as? Answer: Testa

Q3. The opening of the seed is called? Answer: Micropyle

Q4. Mini plant inside the seed is called? Answer: Embryo

Q5. Which part of seed develops into new plant? Answer: Embryo

Q6. What emerges first in new plant? Answer: Roots

Q7. Structure that emerges from the soil of new plant is called? Answer: Hypocotyl

Q8. A part of seed that contains stored food is called? Answer: Endosperm

Q9. Most seeds germinate between the temperatures? Answer: 16 to 24 Centigrade

Q10. In which type of seed the process Epigeal germination takes place? Answer: Dicot seed

Q11. In which type of seed the process Hypogeal germination takes place? Answer: Monocot seed

Q12. Seed germination in which the cotyledons remain inside the soil is called? Answer: Hypogeal germination

Q13. Seed germination in which the cotyledons emerge above the ground is called? Answer: Epigeal germination

EDUCATORS WHATSAPP LIBRARY DOKRI


ADMINS: IMRAN ALI SANGI, SAJID ALI GILAL, IRFAN ALI BHAN
EDUCATORS WHATSAPP LIBRARY DOKRI CLASS 5th GENERAL SCIENCE
For PST / JEST General Science Class 5 Unit.4 Environmental Pollution
Admins: Irfan Ali Bhan Imran Ali Sangi Sajid Ali Gilal
Q1. Which is main causes of ozone depletion? Answer: Air pollution

Q2. Air pollution is caused by? Answer: Solid, liquid and gases pollutants

Q3. Water borne diseases are caused by? Answer: Water pollution

Q4. Cholera, diarrhea and typhoid diseases are caused by?


Answer: Microbial pollutants

Q5. Asthma is due to the exposure to a type of environment pollution called?


Answer: Air Pollution

EDUCATORS WHATSAPP LIBRARY DOKRI


General Science Class 5 Unit.5 Matter and Changes in its State
Admins: Irfan Ali Bhan Imran Ali Sangi Sajid Ali Gilal
Q1. What is melting point of ice? Answer: 0 Centigrade

Q2. A process in which liquid changes into gas without boiling is called? Answer: Evaporation

Q3. A process in which water vapor changes into liquid on cooling is called? Answer: Condensation

Q4. In water cycle, water is available in how many states of matter? Answer: Three (all)

Q5. Tiny droplets of water is called? Answer: Moisture

Q6. A thick cloud of water droplets on the earth’s surface is called? Answer: Fog

Q7. Drops of water that form on cool surfaces at night due to condensation is called? Answer: Dew

ADMINS: IMRAN ALI SANGI, SAJID ALI GILAL, IRFAN ALI BHAN
EDUCATORS WHATSAPP LIBRARY DOKRI CLASS 5th GENERAL SCIENCE
EDUCATORS WHATSAPP LIBRARY DOKRI
For PST / JEST Test General Science Class 5 Unit.6 Force and Machine
Admins: Irfan Ali Bhan Imran Ali Sangi Sajid Ali Gilal
Q1. A force that stops things from moving easily is called? Answer: Friction

Q2. Fraction is a force which always opposes? Answer: Motion

Q3. Friction forces are larger on? Answer: Rough surfaces

Q4. Fraction forces are smaller on? Answer: Smooth surfaces

Q5. Fraction forces between the air and moving object cause? Answer: Resistance

Q6. Force that opposes any object moving through the air is called? Answer: Air resistance

Q7. A force of attraction between two objects is called? Answer: Gravity

Q8. Quantity of matter in an object is? Answer: Mass

Q9. Mass is measured in? Answer: Kilogram

Q10. Weight is the pull of? Answer: Gravity

Q11. Weight is measured in? Answer: Newtons

Q12. In third kind of lever, effort is between? Answer: Load and fulcrum

Q13. Lever is a kind of? Answer: Simple machine

Q14. A lever is a long bar which moves around a fixed point called? Answer: Fulcrum

Q15. In first kind of lever, fulcrum is between? Answer: Effort and load

Q16. In second kind of lever, load is between? Answer: Effort and fulcrum

Q17. How many kinds of lever are there? Answer: Three (first, second and third kind of lever)

Q18. A type of simple machine with two slanting sides ending in a sharp edge is called? Answer: Wedge

ADMINS: IMRAN ALI SANGI, SAJID ALI GILAL, IRFAN ALI BHAN
EDUCATORS WHATSAPP LIBRARY DOKRI CLASS 5th GENERAL SCIENCE
EDUCATORS WHATSAPP LIBRARY DOKRI
General Science Class 5 Unit.7 Properties and Behavior of Light
Admins: Irfan Ali Bhan Imran Ali Sangi Sajid Ali Gilal
Q1. Light is a form of?
Answer: Energy

Q2. Light travels in a?


Answer: Straight line

Q3. Million tons of helium?


Answer: One second

Q4. Solar eclipse occurs when moon is between?


Answer: Earth and sun

Q5. When lights rays bounce back, it is called?


Answer: Reflection

Q6. Speed of light in a vacuum is?


Answer: 300 million meters per second

Q7. The missing 4 billion tons of mass are discharged into?


Answer: Space

Q8. Lunar eclipse occurs when earth is between?


Answer: Moon and sun

Q9. How many phases of moon are there?


Answer: Eight

Q10. Last phase of moon when it disappears is called?


Answer: Waning Crescent Moon

Q11. The phase of New Moon is called?


Answer: Waxing Crescent Moon

Q12. A object which produces and emits its own light is called?
Answer: Luminous
ADMINS: IMRAN ALI SANGI, SAJID ALI GILAL, IRFAN ALI BHAN
EDUCATORS WHATSAPP LIBRARY DOKRI CLASS 5th GENERAL SCIENCE

Q13. Objects that allow light to travel through them are called?
Answer: Transparent objects

Q14. Objects that allow some light to travel through them are called?
Answer: Translucent objects

Q15. Objects that do not allow light to travel through them are called?
Answer: Opaque objects

Q16. How much heat and light does earth receive from four billion tons of mass?
Answer: Two billionths

Q17. When light is blocked by opaque objects, what is formed on opposite side of object?
Answer: Shadow

Q18. A object that does not produce light but it reflects light that comes from luminous
object is called?
Answer: Non-luminous

ADMINS: IMRAN ALI SANGI, SAJID ALI GILAL, IRFAN ALI BHAN
EDUCATORS WHATSAPP LIBRARY DOKRI CLASS 5th GENERAL SCIENCE
EDUCATORS WHATSAPP LIBRARY DOKRI
For PST/JEST General Science Class 5 Unit.8 Electricity and Magnetism
Admins: Irfan Ali Bhan Imran Ali Sangi Sajid Ali Gilal
Q1. Electromagnetic always needs? Answer: Electricity

Q2. What things are used to draw a circuit diagram? Answer: Symbols

Q3. The buildup of electric charges is called? Answer: Static electricity

Q4. What is the inside the fuse? Answer: Wire

Q5. Wire of fuses stops the flow of? Answer: Current

Q6. A fuse can also be called as a? Answer: Circuit breaker

Q7. Electrons of atom revolve outside the? Answer: Nucleus

Q8. Protons and neutrons are present inside the? Answer: Nucleus

Q9. Protons and neutrons are made up of? Answer: Quarks

Q10. Electron was discovered by? Answer: J. J Thomas in 1897

Q11. Proton was discovered by? Answer: Ernest Rutherford in 1920

Q12. Neutron was discovered by? Answer: James Chadwick in 1932

Q13. Bar magnet has a? Answer: Permanent magnetic field

Q14. Who were the discovers of magnetite? Answer: Chinese

Q15. Who is father of magnet?


Answer: William Gilbert
ADMINS: IMRAN ALI SANGI, SAJID ALI GILAL, IRFAN ALI BHAN
EDUCATORS WHATSAPP LIBRARY DOKRI CLASS 5th GENERAL SCIENCE

Q16. Electromagnetic has a?


Answer: Temporary magnetic field

Q17. What happens when oppositely charged clouds interact with each other?
Answer: Lightening

Q18. Flow of negative electric charges through an electronic path is called?


Answer: Electric current

Q19. What happens when balloons are rubbed with the wool cloth?
Answer: They will repel each other

Q20. What happens when two opposite poles of magnets are brought close to each other?
Answer: They attract

Q21. What happens when two same poles of magnets are brought close to each other?
Answer: They repel

Q22. A safety device used in circuit to protect the appliances and its wiring from damage
is called?
Answer: Fuse

ADMINS: IMRAN ALI SANGI, SAJID ALI GILAL, IRFAN ALI BHAN
EDUCATORS WHATSAPP LIBRARY DOKRI CLASS 5th GENERAL SCIENCE
EDUCATORS WHATSAPP LIBRARY DOKRI
For PST/JEST General Science Class 5 Unit.9 Soils
Admins: Irfan Ali Bhan Imran Ali Sangi Sajid Ali Gilal
Q1. The surface layer of land is called?
Answer: Soil

Q2. The organic matter in soil is called?


Answer: Humus

Q3. Sandy, salty, clay and loam are the types of?
Answer: Soil

Q4. A soil which is mixture of sand, silt and clay is referred as?
Answer: Loam

Q5. A process which soil is displaced from the earth surface by agents is called?
Answer: Erosion

Q6. A process in which a dead organism is broken down into simple nutrients is called?
Answer: Decomposition

ADMINS: IMRAN ALI SANGI, SAJID ALI GILAL, IRFAN ALI BHAN
EDUCATORS WHATSAPP LIBRARY DOKRI CLASS 5th GENERAL SCIENCE
EDUCATORS WHATSAPP LIBRARY DOKRI
For PST/JEST General Science Class 5 Unit.10 Our Solar System
Admins: Irfan Ali Bhan Imran Ali Sangi Sajid Ali Gilal
Q1. Which is national space of Pakistan? Answer: SUPARCO

Q2. SUPARCO was established in? Answer: ( )

Q3. How many minutes do light of sun take to reach the earth? Answer: 8 minutes

Q4. Sun weighs as much as? Answer: 330,000 earths

Q5. How many earths can fit inside the sun? Answer: 1,300,000

Q6. How many earths can be equal to sun in terms of size? Answer: 109 earths

Q7. What is distance between sun and earth? Answer: 150 million km

Q8. What is age of sun? Answer: 4.5 billion years

Q9. Closest planet to sun is? Answer: Mercury

Q10. Smallest planet in solar system is? Answer: Mercury

Q11. Mercury is mostly made up of? Answer: Iron

Q12. Brightest and hottest planet in solar system is? Answer: Venus

Q13. Which is sister planet of earth? Answer: Venus

Q14. Which is the biggest of all the terrestrial planet? Answer: Earth

Q15. Which planet is called red planet? Answer: Mars

ADMINS: IMRAN ALI SANGI, SAJID ALI GILAL, IRFAN ALI BHAN
EDUCATORS WHATSAPP LIBRARY DOKRI CLASS 5th GENERAL SCIENCE
Q16. How many moons does mars has? Answer: Two

Q17. Name of moons of mars are? Answer: Deimos and Phobos

Q18. Largest planet in solar system is? Answer: Jupiter

Q19. Name the biggest moon of Jupiter? Answer: Ganymede

Q20. Ganymede was discovered by? Answer: Galileo

Q21. Which is least dense planet of solar system? Answer: Saturn

Q22. Most well-known moon of Saturn is? Answer: Titan

Q23. Which is second largest moon in solar system? Answer: Titan

Q24. Which is known as green planet? Answer: Uranus

Q25. How many moons does Uranus have? Answer: 27

Q25. The largest moon of Uranus is? Answer: Titania

Q26. Which is farthest planet from sun? Answer: Neptune

Q27. How many rings of Neptune are there? Answer: Six

Q28. How many moons does Neptune have? Answer: 13

Q29. Meteoroids are known as? Answer: Shooting stars

Q30. Asteroids are found between? Answer: Mars and Jupiter

ADMINS: IMRAN ALI SANGI, SAJID ALI GILAL, IRFAN ALI BHAN
EDUCATORS WHATSAPP LIBRARY DOKRI CLASS 5th GENERAL SCIENCE
Q31. Asteroids are sometimes called? Answer: Planetoids

Q31. Vesta is an example of? Answer: Asteroid

Q32. Comets are bodies made up of? Answer: Ice, dust and rock

Q33. Comets are also known as? Answer: Dirty snowballs

Q34. Center of comet is known as? Answer: Nucleus

Q35. Which bodies produce a long tail due to the heat from the sun? Answer: Comets

Q36. The longest volcano of solar system “Olympus Mons” lies in? Answer: Mars

Q37. SUPARCO stands for? Answer: Pakistan Space and Upper Atmosphere Research Commission

ADMINS: IMRAN ALI SANGI, SAJID ALI GILAL, IRFAN ALI BHAN

You might also like