Sou.
Devibai Narayandas Chhabada Rural Education Society’s
Late Narayandas Bhawandas Chhabada Institute of Engineering and Management,
Raigaon, Satara
Control System (TY-ECE)
Question Bank for Mid Exam Sept/ Oct-2025
1. Choose correct options 1 Mark each
1. In an open loop control system
A. Output is independent of control input
B. Output is dependent on control input
C. Only system parameters have effect on the control output
D. None of the above
Answer: A
2. For open control system which of the following statements is incorrect ?
A. Less expensive
B. Recalibration is not required for maintaining the required quality of the output
C. Construction is simple and maintenance easy
D. Errors are caused by disturbances
Answer: B
3. A control system in which the control action is somehow dependent on the output is
known as
A. Closed loop system
B. Semi-closed loop system
C. Open system
D. None of the above
Answer: A
4. In closed loop control system, with positive value of feedback gain the overall gain of
the system will
A. decrease
B. increase
C. be unaffected
D. any of the above
Answer: A
Control system
Sou. Devibai Narayandas Chhabada Rural Education Society’s
Late Narayandas Bhawandas Chhabada Institute of Engineering and Management,
Raigaon, Satara
5. Which of the following is an open loop control system ?
A. Field controlled D.C. motor
B. Ward leonard control
C. Metadyne
D. Stroboscope
Answer: A
6. Which of the following statements is not necessarily correct for open control system ?
A. Input command is the sole factor responsible for providing the control action
B. Presence of non-linearities causes malfunctioning
C. Less expensive
D. Generally free from problems of non-linearities
Answer: B
7. In open loop system
A. the control action depends on the size of the system
B. the control action depends on system variables
C. the control action depends on the input signal
D. the control action is independent of the output
Answer: D
8. An automatic toaster is a ______ loop control system.
A. open
B. closed
C. partially closed
D. any of the above
Answer: A
9. A good control system has all the following features except
A. good stability
B. slow response
C. good accuracy
D. sufficient power handling capacity
Answer: B
Control system
Sou. Devibai Narayandas Chhabada Rural Education Society’s
Late Narayandas Bhawandas Chhabada Institute of Engineering and Management,
Raigaon, Satara
10. A car is raining at a constant speed of 50 km/h, which of the following is the
feedback element for the driver?
A. Clutch
B. Eyes
C. Needle of the speedometer
D. Steering wheel
E. None of the above
Answer: C
2. Solve the following ( 2 mark each)
1) What is control system? Explain with example.
2) What is open loop system? Explain with diagram and example.
3) What is closed loop system? Explain with diagram and example.
4) Explain R-H criteria.
3. Answer the following questions in detail (8 marks each )
1) For the system represented in the given figure, determine transfer function C(S)/R(S)
Control system
Sou. Devibai Narayandas Chhabada Rural Education Society’s
Late Narayandas Bhawandas Chhabada Institute of Engineering and Management,
Raigaon, Satara
2) Find the overall transfer function of the system whose signal flow graph is shown below.
Determine the stability of s s 2s 2s 3s 5 0
5 4 3 2
3)
Control system
Sou. Devibai Narayandas Chhabada Rural Education Society’s
Late Narayandas Bhawandas Chhabada Institute of Engineering and Management,
Raigaon, Satara
Control system