MCQ SESSION 11
COMPUTER SECURITY
By Tawqeer Ul Islam
Please Visit
CA Lateef’s Academy – Educate All Trust
on YouTube for the Videos.
Link: [Link]
MCQ’S ASKED IN PREVIOUS JKSSB EXAMS
1. Which of the following is not an Antivirus software? [PAA 2020]
(1) Norton
(2) MacAfee
(3) AVG
(4) Trojan Horse
Ans: (4) Trojan Horse
2. A piece of code that is loaded onto your computer without your knowledge and runs against your
wishes is called as? [JKSSB PAA 2020]
(1) Software
(2) Antivirus
(3) Hardware
(4) Computer Virus
Ans: (4) Computer Virus
MCQ’S ASKED IN PREVIOUS JKSSB EXAMS
3. A spurious computer program that replicated itself at a swift pace is called? [PAA 2020]
(1) Trojan Horse
(2) Bombs
(3) Worm
(4) Crack
Ans: (3) Worm
4. Unsolicited commercial email is known as? [AA 2014]
(1) Thread
(2) Spam
(3) Draft
(4) Intruder
Ans: (2) Spam
MORE MCQS
1. ……… is a branch of information technology known as information security.
(1) Computer security
(2) Cyber security
(3) IT security
(4) All of these
Ans: (4) All of the above
2. Verification of a login name and password is known as
(1) Configuration
(2) accessibility
(3) authentication
(4) logging in
Ans: (3) authentication
Q3. Viruses, trojan horses and worms are
(1) able to harm computer system
(2) unable to detect if present on computer
(3) user-friendly applications
(4) harmless applications resident on computer
Ans: (1) able to harm computer system
Q4. …… are often delivered to a PC through an mail attachment and are often designed to
do harm.
(1) Portals
(2) Spam
(3) Viruses
(4) Other than those given as options
Ans: (3) Viruses
Q5. Computer virus is
(1) a hardware
(2) windows tool
(3) a computer program
(4) a system software
Ans: (3) a computer program
Q6. Hackers often gain entry to a network by pretending to be a legitimate computer via
(1) Snooping
(2) Cryptography
(3) IP spoofing
(4) All of these
Ans: (3) IP spoofing
Q7. Illegal copying and distribution of software is?
(1) Hacking
(2) Software Literacy
(3) Software Piracy
(4) None of the Above
Ans: (3) Software Piracy
Q8. ……………….is the practice of hiding a secret message in something (text, image, video,
etc.) that is not secret.
(1) Cryptography
(2) Steganography
(3) Hacking
(4) Spoofing
Ans: (2) Steganography
Q9. …………………..is a method of protecting information and communications through the
use of codes, so that only those for whom the information is intended can read and process it.?
(1) Steganography
(2) Cryptography
(3) Coding
(4) Spam
Ans: (2) Cryptography
Q10. Which of the following can be a source of computer viruses?
(1) Downladable Programs
(2) Cracked Software
(3) E-mail attachments
(4) All of the Above
Ans: (4) All of the Above
Q11. A type of virus which deletes the information in the files that it infects is called?
(1) Resident Virus
(2) Boot Sector Virus
(3) Overwrite Virus
(4) Macro Virus
Ans: (3) Overwrite Virus
Q12. ……………….. is mostly found with .doc, .ppt, .xls files.
(1) Resident Virus
(2) Boot Sector Virus
(3) Macro Virus
(4) Direct Action Virus
Ans: (3) Macro Virus
Q13. A ……………. is a standalone malware computer program that replicates itself in order
to spread to other computers.
(1) Worm
(2) Virus
(3) Trojan
(4) None of the Above
Ans: (1) Worm
Q14. A …………………….. is a non-self-replicating type of malware which appears to
perform a desirable function but instead facilitates unauthorised access to the user’s computer
system. .
(1) Virus
(2) Worm
(3) Trojan
(4) None of the Above
Ans: (3) Trojan
Q15. It is a program which is installed on a computer system to secretly monitor the system
owner’s activity and collects all the information which is misused afterwards.
(1) Virus
(2) Adware
(3) Ransomware
(4) Spyware
Ans: (4) Spyware
Q16. WannaCry Attack which affected millions of Windows devices worldwide is and example
of?
(1) Virus
(2) Spyware
(3) Adware
(4) Ransomware
Ans: (4) Ransomware
Q17. In computer security DoS stands for?
(1) Denial of Service
(2) Demand of Security
(3) Denial of Security
(4) Devoid of Security
Ans: (1) Denial of Service
Q18. …………….. means to fraudulently acquire sensitive information such as passwords, credit
cards details etc. by masquerading as a trustworthy person.
(1) Spoofing
(2) Spamming
(3) Phishing
(4) Snooping
Ans: (3) Phishing
Q19. …………… is used to verify that a user sending a message is who he or she claims to
be, and to provide the receiver with the means to encode a reply.
(1) Email
(2) Digital Certificate
(3) Anti virus
(4) IP Address
Ans: (2) Digital Certificate
Q20. …………….. is used to authenticate the identity of the sender of a message or the signer
of a document, and also ensure that the original content of the message or document that has
been sent is unchanged.
(1) IP Address
(2) Digital Certificate
(3) Digital Signature
(4) Spam
Ans: (3) Digital Signature
Q21. …………………. controls the incoming and outgoing network traffic by analyzing the
data packets and determining whether it should be allowed through or not, based on a
predetermined rule set. ?
(1) Antivirus
(2) Firewall
(3) TCP
(4) Password
Ans: (2) Firewall
Q22. Which of the following is not a security threat?
(1) Masquerading
(2) Spoofing
(3) Eavesdropping
(4) Proxy Server
Ans: (4) Proxy Server
Q23. ………………… is a software program designed to record every keystroke on the
machine on which it runs.
(1) Keyboard
(2) Spam
(3) Keylogger
(4) Ransomware
Ans: (3) Keylogger
Q24. The attacker impersonating an authorized user and thereby gaining certain unauthorised
privilege is called
(1) Masquerade/Spoofing
(2) Snooping
(3) Authentication
(4) Privacy
Ans: (1) Masquerade/Spoofing
I hope you liked the session.
LIKE
SHARE
SUBSCRIBE
Please Visit
CA Lateef’s Academy – Educate All Trust
on YouTube for the Videos.
Link: [Link]