0% found this document useful (0 votes)
3 views5 pages

Optics Practice Test for Students

The document is an optics practice test for students, containing various physics problems related to refractive indices, lenses, and light behavior. Each question includes multiple-choice answers along with solutions for clarity. The test is designed to assess students' understanding of optics concepts and calculations.

Uploaded by

omkargutthe01
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
3 views5 pages

Optics Practice Test for Students

The document is an optics practice test for students, containing various physics problems related to refractive indices, lenses, and light behavior. Each question includes multiple-choice answers along with solutions for clarity. The test is designed to assess students' understanding of optics concepts and calculations.

Uploaded by

omkargutthe01
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

KSHIRSAGAR CLASSES Date :-11/12/2025

Exam Name :-Optics Practise Test


Time :-60 Minutes

Student Name: ____________________________________


Mark :- 10

1. ' ' and ' ' are the refractive index of two mediums and ' ', ' ' are velocity of light in
these two mediums respectively. Then the relation connecting these quantities is [2025, 2020]
(A) (B) (C) (D)
Ans:-(D)
Solution:-(d)The refractive medium of the first medium where is the speed of light in the
medium can be given as,

Also, the refractive medium of the first medium where is the speed of light in the medium can
be given as,

From (i) and (ii),

2. prism has Angle of incidence for minimum deviation is


(A) (B) (C) (D)
Ans:-(B)
Solution:-(b) Here,
Now,

Substituting given values in Eq. (i) , we get

3. A ball is dropped from a height of 20m above the surface of water in a lake. The refractive
index of water is . A fish inside the lake, in the line of fall of the ball, is looking at the ball. At an
instant, when the ball is 12.8 m above the water surface, the fish sees the speed of ball as
(A) (B) (C) (D)
Ans:-(C)
Solution:-(c)

In this case when eye is inside water,

Or

4. A beaker has a height 18 cm . How much water should be filled so that it appears half filled
to the observer when viewed from the top of the beaker? (Refractive index of water ) [2025,
2024]
(A) 4 cm (B) 9 cm (C) 6 cm (D) 12 cm
Ans:-(D)
Solution:-(d) Refractive in of a medium is given by,
.(i)
Given that, height of beaker and apparent depth

5. A beam of light consisting of red, green and blue colours is incident on a right-angled prism
The refractive indices of the material of the prism for the above red, green and blue
wavelengths are 1.39, 1.44 and 1.47 respectively. The colour/colours transmitted through the
face of the prism will be

(A) Red only (B) Red and green (C) All the three (D) None of these
Ans:-(A)
Solution:-(a) The refractive index

Because the refractive index for green is 1.44 and blue is 1.47. So, red alone will be transmitted.

6. A biconvex lens has focal length times the radius of curvature of either surface. The
refractive index of the material of the lens is [MHT-CET 2023]
(A) 1.4 (B) 1.6 (C) 1.75 (D) 1.55
Ans:-(B)
Solution:-(b)

7. A biconvex lens of focal length 15 cm is in front of a plane mirror. The distance between the
lens and the mirror is 10 cm. A small object is kept at a distance of 30 cm from the lens. The final
image is
(A) Virtual and at a distance of 16 cm from the mirror (B) Real and at a distance of 16 cm from
the mirror (C) Virtual and at a distance of 20 cm from the mirror (D) None of the above
Ans:-(B)
Solution:-(b) Object is placed at distance 2 from the lens. So first image will be formed at
distance 2 on other side. This image will behave like a virtual object for mirror. The second
image will be formed at distance 20 cm in front of the mirror, or at distance 10 cm to the left
hand side of the lens.
Now applying lens formula

Therefore, the final image is at distance 16 cm from the mirror. But, this image will be real.
This is because ray of light is travelling from right to left.
8. A combination of two thin lenses in contact have power +10 D . The power reduces to +6 D
when the lenses are 0.25 m apart. The power of individual lens is [MHT-CET 2023]
(A) (B) (C) (D)
Ans:-(A)
Solution:-(a) When the two lenses are in contact :

When they are 0.25 m apart


Putting value of ( ) from Eq.(1) in Eq.(2)

or
Putting in Eq. (3) we get

Dividing by

or
or

9. A compound microscope has an eyepiece of focal length 10 cm and an objective of focal


length 4 cm. Calculate the magnification, if an object is kept at a distance of 5 cm from the
objective, so that final image is formed at the least distance of distinct vision 20 cm.
(A) 12 (B) 11 (C) 10 (D) 13
Ans:-(A)
Solution:-(a) The following ray diagram shows the formation of image by a compound
microscope.

Given, = 10 cm, = 4 cm, = -5 cm, = 20 cm


For objective lens

Magnification

10. A concave lens (refractive index ) has both surfaces of same radius of curvature R . If it
is immersed in a liquid of refractive index 1.75 it will act as a [2025]
(A) convex lens of focal length (B) convex lens of focal length 2 R (C) concave lens of focal
length (3.5)R (D) concave lens of focal length 2R
Ans:-(A)
Solution:-(a) Using Lens Maker's Formula (in a medium)

For a biconcave lens with equal radii of curvaturc:


The focal length is positive, so it acts as a convex lens of focal length ( 3.5 .

You might also like