0% found this document useful (0 votes)
14 views10 pages

Collaborative Academic Document Insights

The document contains a series of quiz questions and answers across various subjects including philosophy, history, biology, literature, and current events. It features notable figures, events, and concepts such as existentialism, the Rose Revolution in Georgia, and the COVID-19 pandemic. Each section is structured to test knowledge in a competitive format, often with prompts for additional context or clarification.

Uploaded by

n6qhm5t5gh
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
14 views10 pages

Collaborative Academic Document Insights

The document contains a series of quiz questions and answers across various subjects including philosophy, history, biology, literature, and current events. It features notable figures, events, and concepts such as existentialism, the Rose Revolution in Georgia, and the COVID-19 pandemic. Each section is structured to test knowledge in a competitive format, often with prompts for additional context or clarification.

Uploaded by

n6qhm5t5gh
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

Collaborative Academically Rigorous Documents

Packet 10
Edited by Sophia Wu, Lelun Li, Robert Wang, Kevin Zhang, Shiva Tegulla, Owen Mimno, Aum Mundhe, Andrew Zeng, and Rosa
Xia

1. A thinker from this philosophical movement discussed six types of people, like the sub-man,
nihilist, and adventurer in a book discussing “radical freedom.” That author from this movement
titled a book for a group that “one is not born, but becomes” part of. A thinker from this movement
who used a waiter’s movement to illustrate [*] “bad faith” described it as “a humanism” and wrote
Being and Nothingness as well as the play No Exit. For ten points, name this philosophical movement of
Jean-Paul Sartre.
ANSWER: existentialism (prompt on Second Wave feminism before “waiter” by asking “what
philosophical movement is that thinker associated with?”) <Philosophy, SW> (The first sentence refers to
Simone de Beauvoir’s Ethics of Ambiguity and the second to Beauvoir’s The Second Sex.)

Because a man carried flowers while storming its parliament building, one event in this country was
dubbed the “Rose Revolution.” For ten points each:
1. Name this country, in which Mikheil Saakashvili [SOCK-ush-VILL-ee] overthrew its authoritarian
president, Edvard Shevardnazhe [SHEV-erd-NOZH-ay], after mass protests in Tbilisi.
ANSWER: Republic of Georgia
2. Saakashvili’s government came to blows with its northern neighbor, Russia, over these two regions
which Russia occupied after invading Georgia in 2008. Name either.
ANSWER: Abkhazia and South Ossetia
3. After leaving Georgia due to criminal charges brought against him, Saakashvili moved to this country,
in which then-president Petro Poroshenko appointed him the governor of Odesa Oblast.
ANSWER: Ukraine <World History, RW>

2. Bradamante and Ruggerio are helped by a sorceress who was apprenticed to this figure, who
dreams of two dragons fighting under a tower. This figure oversees the construction of Stonehenge,
and later assists [*] Uther in sleeping with Igraine. He is trapped in a forest by his former apprentice,
who is sometimes depicted as the Lady of the Lake. For ten points, name this half-blood mage, an advisor
to King Arthur.
ANSWER: Merlinus Ambrosius (accept Myrddin, Marzhin, or Merzhin; prompt on Ambrosius)
<Beliefs, AJ>

This process includes a light-dependent reaction and a light-independent reaction. For ten points each:
1. Name this process that converts water and carbon dioxide to glucose using light energy in plants.
ANSWER: photosynthesis
2. This cycle occurs during the light-independent reactions of photosynthesis by converting NADPH to
G3P, which is then reduced to PGAL.
ANSWER: Calvin Cycle
3. During the Calvin cycle, this enzyme binds to carbon dioxide and RuBP to create G3P.
ANSWER: RuBisCO (accept Ribulose-1,5-bisphosphate carboxylase, do not accept or prompt on
partial) <Biology, HL>

3. China rejected this agreement due to the May Fourth Movement. Irreconcilables opposed this
agreement which was criticized in the Lodge Reservations. John Maynard Keynes described this
agreement as a [*] “Carthaginian Peace.” This agreement, derided as a “stab in the back,” ceded France
control of the Saarland and forced one party to sign the War Guilt Clause. For ten points, name this
agreement that established the League of Nations and ended World War I.
ANSWER: Treaty of Versailles <World History, HL>

Divergent series do not have a finite one of these things as the index goes to infinity. For ten points each:
1. Name this concept that describes the behavior of a function as it gets infinitesimally close to a point.
ANSWER: limit
2. This rule can be used to evaluate 0/0 and infinity/infinity indeterminate form limits. It can also be used
to prove an elegant formula for the constant e.
ANSWER: L’Hôpital’s Rule
3. A limit exists for this type of mathematical sequence if the space containing them is complete. These
sequences have elements that become arbitrarily close to each other.
ANSWER: Cauchy Sequence <Math, HL>

4. When these things are modified to lower the frequency of the third formant, their r-colored type
is formed. Harmony exists if these things are within the same domain and natural class. In Indo-
Aryan languages, variants of these things called [*] schwas [shh-wa’s] are deleted at the end of words.
Two of these things combine to produce a diphthong. In English, the pronunciation of these things
changed during a “Great Shift.” For ten points, name these non-consonant sounds.
ANSWER: vowels <Social Science, SW>

A painting by this artist was sold in 2017 for over $110 million, breaking the record for the most
expensive American painting ever sold. For ten points each:
1. Name this African-American artist of Untitled, which features a white tic-tac-toe board above a black
skull against a blue background. Many of this artist’s collaborations with Al Diaz were signed with
“SAMO” (“same-oh”).
ANSWER: Jean-Michel Basquiat
2. Basquiat’s art often featured motifs of this three-pointed item to represent ambition. After Basquiat’s
death, artist Keith Haring memorialized him through the painting A Pile of [these things] for Jean-Michel
Basquiat.
ANSWER: crowns (accept A Pile of Crowns for Jean-Michel Basquiat)
3. Basquiat practiced this subgenre of street art, which typically involves spray painting buildings. Other
artists of this genre include Banksy.
ANSWER: graffiti <Visual Fine Arts, SW>

5. One poem from this country states that the speaker will “lower you down to the humble, sunny
earth.” That poem from this country declares that “I leave singing my lonely revenge” and is the
first of several “Sonnets of Death.” Another poet from this country described “white [*] hills, white
thighs” in “Body of a Woman” and repeats that “Tonight I can write the saddest lines” in a “Song of
Despair.” For ten points, name this country home to Gabriela Mistral and Pablo Neruda.
ANSWER: Republic of Chile <World Literature, SW>

Songs from this musical include “Why We Build the Wall” and “Papers.” For ten points each:
1. Name this musical by Anaïs Mitchell, which premiered in 2016. This musical’s title location is
described as being “way down under the ground.”
ANSWER: Hadestown
2. Hadestown is based on a myth involving this musician from Greek mythology playing music for Hades
in order to rescue his beloved Eurydice.
ANSWER: Orpheus
3. This character introduces the characters in Hadestown in “Road to Hell.” This character, the narrator of
Hadestown, sings “If It’s True” with Orpheus.
ANSWER: Hermes <Entertainment, AK>

6. CT scans of patients with this disease may exhibit visible bilateral multilobar ground-glass
opacities. The M glycoprotein is the main protein that forms this virus’s envelope that has three
transmembrane domains. This virus binds to the [*] ACE2 receptor on epithelial cells using a distinct
spike protein. The structure of this virus shows similarities to bat viruses of the same type. For ten points,
name this virus that originated in Wuhan, China which has Omicron and Delta variants.
ANSWER: COVID-19 (accept SARS-CoV-2; prompt on SARS or coronavirus) <Biology, HL>

In one short story, this character recalls being an amoeba in an ocean despite appearing as a man. For ten
points each:
1. Name this character who is “not at all sentimental about being the last dinosaur” and is the primary
narrator of the short story collection Cosmicomics.
ANSWER: Qfwfq (pronounced “kuh-FOOFK,” but accept any reasonable attempt at pronunciation)
2. Qfwfq also narrates the first part of t zero, a story collection by this author who wrote about You, the
reader, meeting Ludmilla in another novel.
ANSWER: Italo Giovanni Calvino Mameli
3. This native language of Marco Polo is spoken by him in Invisible Cities. The first U.S. edition of
Cosmicomics won a National Book Award for its translation from this language into English.
ANSWER: Italian (accept Italiano) <European Literature, SW>

7. One painter from this artistic movement made three scenes of a woman who “weaveth steadily”
while trapped in a tower, inspired by Tennyson’s “The Lady of Shalott.” Another artist from this
movement painted a woman “incapable of her own distress” as she drowns surrounded by
wildflowers in a [*] river; that painting is Ophelia. For ten points, name this artistic movement that
included John William Waterhouse and Dante Rossetti and rejected a certain Renaissance artist of The
School of Athens.
ANSWER: Pre-Raphaelite Brotherhood [accept PRB] <Visual Fine Arts, SW>
Parse trees are used by linguists in this field. For ten points each,
1. Name this branch of linguistics that studies the structure of sentences from individual words by
analyzing elements like grammars and word orderings. It is often contrasted with semantics.
ANSWER: syntax
2. In Syntactic Structures, this MIT linguist and proponent of a universal grammar argued for the
independence of syntax and semantics, which deals with meaning.
ANSWER: (Avram) Noam Chomsky
3. In Syntactic Structures, Chomsky constructed a syntactically-perfect but semantically meaningless
sentence beginning with these two contradictory adjectives. Name both.
ANSWER: colorless AND green (accept answers in either order) (The sentence is “Colorless green ideas
sleep furiously.”)

8. Thomas Danforth ended this event, in which participants were indicted in Courts of Oyer and
Terminer. Cakes made out of urine and the “touch test” were used to identify victims of this event,
in which [*] Samuel Parris accused his slave Tituba of cursing his daughter. One man was pressed to
death for refusing to enter a plea; that man was Giles Corey. For ten points, name this paranoia-fueled
hunt which took place in the namesake Massachusetts town.
ANSWER: Salem Witch Trials <American History, HL>

Answer the following about the career of baseball phenomenon Shohei Ohtani. For ten points each:
1. Ohtani recorded the last out of the World Baseball Classic final by striking out this center fielder. This
MLB teammate of Ohtani is a three-time American League MVP.
ANSWER: Mike Trout
2. Ohtani and Trout both play for the Angels, a team that plays in this home state of the Padres and the
Dodgers.
ANSWER: California
3. Shohei Ohtani played for this Japanese baseball league’s Hokkaido Nippon-Ham fighters before
playing on the Dodgers. The Central League and Pacific League make up this top division of Japanese
baseball.
ANSWER: Nippon Professional Baseball (accept NPB; do not accept or prompt on “Japanese Baseball
League” or “JPBL”) <Sports, SW>

9. One character created by this author asks “But why should they stink?” after a comment made
by a Collegiate Assessor. At the end of one work by this author, Khlobuyev [KLO-boo-yev] sells an
estate to Chichikov, who earlier collected the titular [*] Dead Souls. A Person of Consequence is
scared by a ghost in another work by this man, which is titled for an object stolen by thieves and tailored
by Petrovich for Akaky Akakievich. For ten points, name this Russian author of “The Nose” and “The
Overcoat”.
ANSWER: Nikolai Gogol <European Literature, AK>

An adaptation of this play alludes to Death of a Salesman when a character exclaims that “once you’ve
squeezed the juice from the orange, you toss the rind away.” For ten points each:
1. Name this Shakespeare play in which Prospero, the owner of Caliban, summons the title storm and
lives with his daughter Miranda.
ANSWER: The Tempest (accept A Tempest or Une Tempête)
2. A Tempest is a play by this Martinican author of the essay Discourse on Colonialism. This author also
coined the term négritude in French.
ANSWER: Aimé Césaire
3. In A Tempest, this character is enslaved by Prospero alongside Caliban. This spirit is set free by
Prospero at the end of both Shakespeare’s and Césaire’s versions of the story.
ANSWER: Ariel <World Literature, SW>

10. A character in this novel has sex with a gravekeeper in exchange for having her daughter’s
name inscribed on a gravestone. That woman in this novel meets the title character in front of her
house after returning from a carnival and is described as having love “too thick” by [*] Paul D. In
this novel, Mr. Bodwin is mistaken for the Schoolteacher and is attacked with an ice pick by Sethe. For
ten points, 124 Bluestone Road is haunted by the title spirit in what novel by Toni Morrison?
ANSWER: Beloved <American Literature, BW>

The right to this action was overturned by Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization. For ten
points each:
1. Name this action of terminating a pregnancy which was protected by Roe v. Wade before its reversal in
2022.
ANSWER: abortions
2. Prior to the Dobbs ruling, Politico published a leaked majority opinion by this conservative Supreme
Court justice appointed by George W. Bush in 2005.
ANSWER: Samuel Alito
3. Specific term required. One of these laws banning abortion in Wyoming was blocked by a court order.
These laws were designed to automatically take effect following the overturn of Roe v. Wade.
ANSWER: Trigger laws <Current Events - US, LL>

11. Members of this organization wore red kramas as uniforms. This group, which overthrew the
Sangkum and was opposed by FUNSK, used Choeung [CHUNG] Ek as a mass grave for victims of
torture. This government put [*] Norodom Sihanouk [SEE-han-ook] under house arrest and conducted
mass executions in killing fields. This group’s leader, “Brother Number One,” declared Year Zero after
taking power. For ten points, what communist party led by Pol Pot orchestrated the Cambodian
Genocide?
ANSWER: Khmer Rouge <World History, AK>

For ten points each, name these failed third-party presidential candidates of the 20th century:
1. This 1948 Progressive candidate was fired from his position as Secretary of Commerce under the
Truman administration for being seen as pro-Soviet. He served as FDR’s vice president.
ANSWER: Henry Agard Wallace (prompt on Wallace alone)
2. Give the first name of this other politician with the surname Wallace, who ran for president as a
segregationist in 1968. As governor of Alabama, this man stood in the door of a university to prevent
Black students from attending.
ANSWER: George Corley Wallace, Jr.
3. This other segregationist, while never having declared his candidacy, won the electoral votes of
Alabama and Mississippi in 1960. This senator’s political machine instituted “massive resistance” to the
decision made in Brown v. Board of Education.
ANSWER: Harry Flood Byrd, Sr. <American History, RW>

12. This country’s Kyzyl-Kala fortress is located in the Khwarezm Oasis. The autonomous region of
Karakalpakstan in this country has suffered from droughts caused by the diversion of the Amu
Darya and expansion of the [*] Aralkum Desert. The city of Bukhara in this country was a major stop
on the Silk Road. For ten points, name this doubly landlocked Central Asian country which shares the
evaporated Aral Sea with Kazakhstan and whose capital is Tashkent.
ANSWER: Republic of Uzbekistan <Geography - World, EL>

In this novel, a priest tells the fable “Before the Law.” For ten points each:
1. Name this novel in which an unknown crime leads to a man being executed “like a dog.”
ANSWER: The Trial (accept Der Process)
2. The Trial was written by this Bohemian author, who also described Gregor Samsa’s transformation into
a vermin in his novel The Metamorphosis.
ANSWER: Franz Kafka
3. In addition to novels, Kafka also wrote this short story in which the title performer is replaced by a
panther after starving to death in a zoo.
ANSWER: “A Hunger Artist” <European Literature, SW>

13. Note to moderator: Read the answerline carefully


Description acceptable. Mikhail Marov was hospitalized after he learned about a failed one of these
events planned by Russia 47 years after their previous one. Another of these events failed to occur
for Japan after a malfunction in Hakuto-R’s [*] altitude sensor. SLIM and Chandrayaan-3 were
designed for the “soft” version of these events. NASA’s Artemis Program aims to produce, for ten points,
what events that occur when spacecraft make contact with Earth’s largest natural satellite?
ANSWER: Moon landings (accept any description of manmade spacecraft or people landing on the
Earth’s Moon) <Current Events - World, AK>

One player of this instrument, Joseph Joachim, was the dedicatee of the F-A-E Sonata. For ten points
each:
1. The F-A-E Sonata was composed for piano and this highest pitched string instrument.
ANSWER: violin
2. The sonata was a collaboration between Johannes Brahms, Albert Dietrich, and this composer,
Dietrich’s teacher and the husband of Clara Wieck.
ANSWER: Robert Schumann
3. F-A-E stands for “frei aber einsam” but it also names the notes in one repeated motif, making it an
example of these musical constructs. This term refers to a sequence of notes that spell out a hidden
meaning, such as the A-S-C-H motif in Schumann’s Carnaval.
ANSWER: musical cryptogram <Auditory Fine Arts, OM>
14. The electrical form of this quantity is equal to the Coulomb constant times charge over distance.
Force is equal to the negative gradient of this quantity with respect to direction for conservative
forces. The Lagrangian can be defined as the [*] difference between this quantity and kinetic energy in
a system. This quantity for a spring is equal to one half k x squared and its gravitational form is equal to
mgH. For ten points, name this stored energy contrasted with kinetic energy.
ANSWER: potential energy (accept gravitational potential energy or electrical potential energy or
spring potential energy; prompt on energy; reject “kinetic energy”; reject “potential”) <Physics, LL>

Eutrophication and pollution on this body of water has caused large masses of duckweed to grow on its
surface. For ten points each,
1. Name this body of water. The Catatumbo River flows into this lake, known as “oil lake” for its vast
fossil fuel reserves.
ANSWER: Lake Maracaibo
2. Lake Maracaibo flows into a gulf named for this country, whose PDVSA corporation is headquartered
in the city of Maracaibo.
ANSWER: Bolivarian Republic of Venezuela
3. Lake Maracaibo contains the highest density of this meteorological phenomenon, which is named for
the Catatumbo River and illuminates the night sky during storms.
ANSWER: Catatumbo lightning <Geography - World, RW>

15. The birth of this religion’s founder is celebrated on Savior’s Day. Adherents of this religion
formerly worshiped at places like Temple No. 7, and this religion teaches that the original scientists
on the island of [*] Nippon built a Mother Plane. Wallace D. Fard founded this religion, which believes
that a scientist named Dr. Yakub created Caucasian people. “Slave Names” are rejected by, for ten points,
what religion, whose adherents included Elijah Muhammad and Malcolm X?
ANSWER: Nation of Islam (accept NOI, prompt on Black Muslims, do not accept or prompt on “Islam”)
<Beliefs, AK>

Suetonius Paulinus defeated this woman at the Battle of Watling Street, after which she committed
suicide. For ten points each,
1. Name this queen who sacked the Temple of Claudius during a rebellion to avenge her murdered
husband, Praustagus.
ANSWER: Boudica
2. Boudica was the queen of this tribe, who allied with the Romans during Claudius’ invasion of the
British Isles, and whose territory includes modern-day Norfolk.
ANSWER: Iceni
3. Boudica’s victories caused this Roman emperor at the time to consider withdrawing from the British
Isles. This successor of Claudius scapegoated Christians for the Great Fire of Rome.
ANSWER: Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus <Ancient History, LL>

16. Effervescence of this rock in the presence of HCl is used to distinguish it from a magnesium-
containing counterpart. The majority of the world’s petroleum reserves are within sandstone and
this sedimentary rock. Unlike [*] dolomite, this rock is primarily composed of calcite. Karst topography
is associated with this rock, which metamorphosizes into marble. For ten points, name this pale white
rock whose molecular formula is calcium carbonate.
ANSWER: limestone (prompt on calcium carbonate or CaCO3 before mention) <Earth and Space, LL>

One type of spectroscopy uses this effect to find the binding energies of electrons in various substances.
For ten points each:
1. Name this effect that occurs when electromagnetic waves strike material, releasing electrons. The
electrons in this effect originate from the Fermi level when metal is used.
ANSWER: photoelectric effect
2. When the striking photon’s energy reaches a high enough threshold, pair production and this type of
scattering can occur instead of the photoelectric effect.
ANSWER: Compton scattering
3. Planck’s Law can be used to explain the photoelectric effect in that a photon’s energy states can be
described by this adjective in which energy is transmitted non-uniformly.
ANSWER: quantization (accept quantized) <Physics, HL>

17. Tower 12 and Tower 18 are junctions in this city used to access one section of its metro system,
which in 1992 was flooded despite the Deep Tunnel Project. The Wabash Street stations along the
Loop of this city’s [*] “L” rapid transit system provide access to its namesake Art Institute as well as
Millennium Park. The “Magnificent Mile” along Michigan Avenue passes the Wrigley Building in this
city, which also contains the Willis Tower. For ten points, name this largest city in Illinois.
ANSWER: Chicago <Geography - US, OM>

This concept arises directly from the Carnot cycle. For ten points each:
1. Name this quantity, a state function representing the disorder of a system. Exothermic reactions are
spontaneous if the change in this quantity is positive.
ANSWER: entropy (do not accept or prompt on “enthalpy”)
2. Entropy can be defined as the natural log of the number of microstates multiplied by this scientist’s
namesake constant.
ANSWER: Ludwig Boltzmann
3. This German physicist coined the idea of entropy. Along with Emile Clapeyron, he also names an
equation relating vapor pressure and heat of vaporization.
ANSWER: Rudolf Clausius <Chemistry, LL>

18. An ion of this element induces vascular calcification, and exposure to this element can cause jaw
bone necrosis. Calcium and this element can be found in apatite. First isolated from [*] human urine,
sources of this element include bone ash and guano. Its monoclinic, or violet allotrope is much less
reactive than its red allotrope, which is present in tips of matchsticks. For ten points, name this pnictogen
(nic-tuh-gen) element with atomic number 15.
ANSWER: phosphorus <Chemistry, LL>

For ten points each, identify the following Shonen animes:


1. This series’s protagonist, Tanjiro Kamado, works as the title profession. The highest-ranking
combatants of the title profession are called “Hashira”, or “pillars”.
ANSWER: “Demon Slayer” (accept “Kimetsu no Yaiba”)
2. Shoyo Hinata aims to become great at this sport in the anime “Haikyu!!” In this sport, setters bump the
ball so that hitters may spike it over a tall net.
ANSWER: volleyball
3. In this series, the main characters play the video game “Greed Island”, manufactured by the
protagonist’s father. The protagonist of this series carries a fishing rod, which he used to fish for Whale
Island’s monster fish, the “Master of the Swamp.”
ANSWER: “Hunter x Hunter” (accept “Hunter Hunter”) <Vanity, RS>

19. The protagonist of one work swims to reach this character’s home in an icy lake. This “Devil-
shaped” character sits on the protagonist of one poem. In that poem, this is the older of two
characters described as descendents of [*] Cain. This character, who is the subject of debates about the
word “aglæcwif” [ah-GLACK-weef], is killed by an ancient sword after Hrunting proves ineffective.
After her son dies, this character attacks the hall Heorot. For ten points, name this monster-woman and
antagonist in Beowulf.
ANSWER: Grendel’s mother (do not accept or prompt on “Grendel”) <British Literature, AK>

The Seven against Thebes’ war occurred the generation before this event, and that war, along with this
event, are considered the most important in the Age of Heroes. For ten points each:
1. Name this conflict against the children of Priam and a city in Asia Minor. Agamemmnon and Aeneas
both survive this war and get elaborate epilogues afterwards.
ANSWER: Trojan War (accept the Ilium War)
2. This ‘breaker of horses’ is the most powerful soldier in the Trojan Army. For killing Patroclus, he is
slain and dragged around by Achilles near the end of the Iliad.
ANSWER: Hector
3. The reason Achilles is invulnerable is because this Nereid, his mother, dipped him in the river Styx as a
child. Themis prophesied that this figure’s child would become greater than his father.
ANSWER: Thetis <Beliefs, AJ>

20. Romas Kalanta self-immolated to protest an occupation of this region. The Forest Brothers
revolted against that occupation, which was ended by the Singing Revolution. Citizens of these
countries formed a human chain in [*] 1989 known as their namesake “Way.” One of these countries
was the first to leave the Soviet Union and expelled troops from its capital, Vilnius. For ten points, name
these countries annexed by the Soviet Union in 1940 which border a namesake Northern European sea.
ANSWER: Baltic States (anti-prompt on Lithuania; Latvia; or Estonia; accept if all three are mentioned)
<European History, HL>

In one poem, Jose Marti states “I cultivate a white [one of these objects].” For ten points each:
1. Name this object, a sick one of which titles a work that ends “does thy life destroy” in a poem by
another author.
ANSWER: rose (accept rosa; accept “I Cultivate a White Rose” or “Cultivo una rosa blanca”; accept
“The Sick Rose”)
2. “The Sick Rose” is a poem by this British poet who distinguished a Tyger and a Lamb in his Songs of
Innocence and of Experience.
ANSWER: William Blake
3. While walking through this city, Blake finds on every face “Marks of weakness, marks of woe.” This
city was paired with “1802” in the title of a poem by William Wordsworth.
ANSWER: London (accept “London, 1802”) <British Literature, AK>

21. One performer of this instrument composed many “stomp” pieces with the Red Hot Peppers
and drew on the New Orleans “ride-out” style in his “Jelly Roll Blues.” Aksak rhythms inspired
another performer of this instrument to experiment with time signatures in [*] “Blue Rondo a la
Turk.” “Mood Indigo” and a song about Sugar Hill were frequently performed by a player of this
instrument. For ten points, Dave Brubeck and the performer of "Take the 'A' Train," Duke Ellington,
played what keyboard instrument?
ANSWER: pianoforte (prompt on “keyboard” before mention) <Auditory Fine Arts, SW>

This military force successfully besieged and captured Vienna in 1485. For ten points each:
1. Name this group of Hungarian mercenaries led by Matthias Corvinus and named for the color of their
armor.
ANSWER: Black Army of Hungary
2. At the Battle of Breadfield, the Black Army defeated the forces of this Turkish empire ruled by
Mehmed the Conqueror, temporarily halting its expansion into Hungary.
ANSWER: Ottoman Empire
3. After the dissolution of the Black Army, this Ottoman sultan and husband of Hurrem Sultan, also
known as Roxelana, conquered Hungary in the Battle of Mohacs.
ANSWER: Suleiman I (accept Suleiman the Magnificent, accept Suleiman the Lawgiver; prompt on
Suleiman) <European History, RW>

You might also like