21-12-2025
9610ZJM801900250018 JM
PART 1 : PHYSICS
SECTION-I
1) A radius vector of point A relative to the origin varies with time t as where a and b
are constants. Find the equation of point’s trajectory.
(A)
y=–
(B)
y=–
(C)
y=–
(D)
y=
2) The mass of a racing car, including driver but not fuel, is 500 kg. When approaching a bend, the
car decelerates from a speed of 50 ms-1 to 30 ms–1 with the brakes exerting a fixed retarding force of
7000N. When the car is almost out of fuel, the time for it to decelerate is t1. When it has a full load of
130 kg of fuel, the time for it to decelerate is t2. Which of the following is the value of the time
difference (t2 – t1)?
(A) 0.37 s
(B) 0.56 s
(C) 0.93 s
(D) 1.43 s
3) A block of mass m lying on a rough horizontal plane is acted upon by a horizontal force P and
another force Q inclined at an angle to the vertical. The block will remain in equilibrium, if the
coefficient of friction between it and the surface is
(A)
(B)
(C)
(D)
4) A pendulum of mass m and length l is released from rest in a horizontal position. A nail at a
distance d below the pivot, causes the mass to move along the path indicated by the dotted line. The
minimum distance such that the mass will swing completely round in the circle shown in figure is d
then is
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
5) A particle of mass m moving with horizontal speed 6 m/sec, at shown in figure. If m << M then for
one dimensional elastic collision, the speed of lighter particle after collision
(A) 2 m/s in its initial direction
(B) 2 m/s opposite to its initial direction
(C) 4 m/s opposite to the its initial direction
(D) 4 m/s in initial direction
6) A rigid massless beam is balanced by a particle of mass 4m in left hand side and a pulley particle
system in right hand side. (Pulley is fixed and no friction between pulley and string) The value
of is:
(A)
(B)
(C)
(D)
7) One end of a spring of force constant k is fixed to a vertical wall and the other to a block of mass
m resting on a smooth horizontal surface. There is another wall at a distance x0 from the block. The
spring is then compressed by 2x0 and released. The time taken to strike the wall is:
(A)
(B)
(C)
(D)
8) A sound wave is travelling in a uniform pipe with gas of adiabatic exponent γ. If u is the particle
velocity at any point in medium and c is the wave velocity, then relative change in pressure while
wave passes through this point is :-
(A)
(B)
(C)
(D)
9)
A small cube of mass M starts at rest from point 1 at a height 4R, where R is the radius of the
circular track. The cube slides down the frictionless track and around the loop. The force which the
track exerts on the cube at point 2 is
(A) 3Mg
(B) Mg
(C) 2Mg
(D) Cube will not reach the point 2
10) AB represents a segment of infinite uniformly charged wire of density λ. Now a charge q0 is
taken from point P to Q slowly as shown in fig. then work done by the external force is
(A)
(B)
(C)
(D)
11)
In the figure shown current will flow through branch A–B if
(A) both S1 and S2 are open.
(B) S1 is open and S2 is closed.
(C) S1 is closed and S2 is open.
(D) S1 and S2 both are closed.
12) Figure shows a copper wire of nonuniform cross section carrying current toward right for
sectors A, B and C. Which of the following is incorrect.
(A) iB > iA > iC (i = current)
(B) EB > EA > EC (E = electric field)
(C) VB > VA > VC (V = drift velocity)
(D) JB > JA > JC (J = current density)
13) The plates S and T of an uncharged parallel plate capacitor are connected across a battery. The
battery is then disconnected and the charged plates are now connected in a system as shown in the
figure. The system shown is in equilibrium. All the strings and spring are insulating and massless.
The magnitude of charge on one of the capacitor plates is : [Area of plates = A]
(A)
(B)
(C)
(D)
14) A finite straight wire AB carrying current i is kept along x axis as shown. What is the magnetic
field due to the wire at (0, a, 0) :- [Cordinate of A ( , 0) and B is ( , 0)]
(A)
(B)
(C)
(D)
15) A string is wrapped around a solid cylinder of mass M. One end of the string is held and the
cylinder is released from rest then acceleration of the cylinder is :-
(A)
(B) g
(C) g/3
(D) g/2
16) A model of an optical fiber is shown in the figure below. The optical fiber has an index of
refraction, n, and is surrounded by free space. What angles of incidence θ, will result in the light
being totally internally reflected at the second surface ?
(A)
θ > sin–1
(B)
θ < sin–1
θ < sin–1
(C)
(D)
sin–1 < θ < sin–1
17) A small body of superdense material, whose mass is twice the mass of the Earth but whose size
is very small compared to the size of the Earth, starts from rest at a height H<<R above the Earth's
surface, and reach the Earth's surface in time t. Then t is equal to
(A)
(B)
(C)
(D)
18) The volume of the bulb of a mercury thermometer at 0°C is V0 and cross section of the capillary
is A0. The coefficient of linear expansion of glass is αg per °C and the cubical expansion of mercury γm
per °C. If the mercury just fills the bulb at 0°C, what is the length of mercury column in capillary at
T°C.
(A)
(B)
(C)
(D)
19) Two identical vessels A and B contain equal amount of ideal monoatomic gas. The piston of A is
fixed but that of B is free. Same amount of heat is absorbed by A and B. If B's internal energy
increases by 100 J the change in internal energy of A is :-
(A) 100 J
(B)
(C) 250 J
(D) none of these
20) A uniform rod rotating in gravity free region with certain constant angular velocity. The
variation of tensile stress with distance x from axis of rotation is best represented by which of the
following graphs.
(A)
(B)
(C)
(D)
SECTION-II
1) In a cyclic thermodynamic process an ideal gas is first compressed at constant volume while its
internal energy is increased by 350 J. It next expands adiabatically until it returns to its original
pressure. Finally, the gas is returned isobarically to its original state when 60.0 J of work are
performed on the gas while its internal energy decreases by 200 J. What is the change in internal
energy during the adiabatic expansion (in S.I. unit)? Assume the gas is ideal with cp = 20.8 J/mol/K
and cv = 12.5 J/mol/K. If your answer is X. Give the value of (X + 500).
2) A small plate of a metal is placed at a distance of metre from a monochromatic light source of
wavelength 660 nm and power 48 watt. The light falls normally on the plate. The number of photons
striking the metal plate per square cm per sec is 10 × 102y then the value y will be (Take h = 6.6 ×
10–34 J sec)
3) Figure shows a square loop 10 cm on each side in the x-y plane with its centre at the origin. An
infinite wire is at z = 12 cm above y-axis. What is torque (in µN-m) on loop due to magnetic force?
4) A concave spherical mirror produces an inverted image of an object. The distance between object
and image is d = 12 cm and lateral magnification is –2. Find focal length of mirror in cm.
5) In an AC circuit capacitive reactance of capacitor is and inductive reactance of
inductor is . If the source voltage is 100 volts. Then find the current passing through
the source.
PART 2 : CHEMISTRY
SECTION-I
1) α-D-(+)-glucose and β-D-(+) glucose molecules are
(A) Enantiomers
(B) Anomers
(C) Structural isomers
(D) Homomers
2) Lactose on treatment with HOH / H⊕ gives :
(A) D-Galactose
(B) D-Glucose & D-Galactose
(C) D-Glucose and D-Fructose
(D) D-Fructose
3) For the reaction, A → nB. At the point of intersection of the two curves, the concentration of B is
given by .....
(A)
(B)
(C)
(D)
4) Calculate ΔfH° (in kJ/mol) for Cr2O3 from the ΔrG° and the S° values provided at 27°C
4Cr(s)+3O2(g) → 2Cr2O3(s) ;
ΔrG° = – 2093.4 kJ/mol S°(J/K mol) :
S°(Cr, s) =24 ; S° (O2, g) =205 ; S° (Cr2O3, s) = 81
(A) –2258.1 kJ/mol
(B) –1129.05 kJ/mol
(C) – 964.35 kJ/mol
(D) None of these
–1 2 –1
5) Given the following molar conductivities at 25°C; HCl,426 Ω cm mol ; NaCl,
126Ω–1cm2mol–1; NaC(sodium crotonate),
83Ω–1cm2mol–1. What is the ionization constant of crotonic acid? If the conductivity of a 0.001 M
crotonic acid solution is 3.83 × 10–5Ω–1cm–1? :
(A) 10–5
(B) 1.11 × 10–5
(C) 1.11 × 10–4
(D) 0.01
6) H2O2 is oxidised by MnO4– in acidic medium to form O2 and Mn2+. How many grams of O2 are
produced from 1.5×10–3 moles of MnO4– and 1.7 milligrams of H2O2 :-
(A) 1.6 × 10–3
(B) 2.5 × 10–3
(C) 7.5 × 10–4
(D) 0.35 × 10–5
7) Which of the following order is incorrect ?
(A) Ionic character : MCl<MCl2<MCl3
(B) Polarisibility : F–<Cl–<Br–<I–
(C) Polarising power : Na+< Mg+2<Al+3
(D) Covalent character : LiF<LiCl<LiBr<LiI
8) Which of the following complexes has a geometry different from others?
2–
(A) [NiCl4]
(B) Ni(CO)4
2–
(C) [Ni(CN)4]
2+
(D) [Zn(NH3)4]
9) Xenon Tetrafluoride, XeF4 is :-
(A) Tetrahedral
(B) Square planar
(C) Square pyramidal
(D) See-saw shape
10) The electronegativities of the following elements: H, O, F, S and Cl increase in the order :-
(A) H < O < F < S < Cl
(B) Cl < H < O < F < S
(C) H < S < O < Cl < F
(D) H < S < Cl < O < F
11) How many of the following give positive isocyanide test
(A) 2
(B) 8
(C) 5
(D) 1
12)
In the above given compound how many functional group reduced by LAH (Lithium aluminium
hydride) and SBH (sodium borohydride) respectively :-
(A) 4, 4
(B) 4, 3
(C) 3, 4
(D) 4, 2
13) The most stable isomer of glucose is :-
(A) Aldehydic form
(B) α-form
(C) keto form
(D) β-form
14) The IUPAC name of glucose is _______.
(A) 2, 3, 4, 5, 6-pentahydroxy caproaldehyde
(B) 2, 3, 4, 5, 6-penta hydroxyl hexaldehyde
(C) 2, 3, 4, 5, 6-pentahydroxy hexanal
(D) 1-oxo-2, 3, 4, 5, 6 penta hydroxyl hexane
15)
Product A will be :-
(A)
(B)
(C)
(D) None of these
16) Which of the following statements about Na2O2 is not correct ?
3+ 2–
(A) Na2O2 oxidises Cr to CrO4 in acid medium
(B) It is diamagnetic in nature
(C) It is the super oxide of sodium
(D) It is a derivative of H2O2
17) The dipole moment of o, p and m-dichlorobenzene will be in the order :-
(A) o > p > m
(B) p > o > m
(C) m > o > p
(D) o > m > p
18) Find number of ligands which is / are stronger ligand as compared to NH3
, NCS– , F¯, C2O42–, en, Cl¯, CN¯
(A) 2
(B) 4
(C) 3
(D) 5
19) Arrange the following ions according their magnetic moments :-
(A) V+4 (B) Mn+4 (C) Fe+3 (D) Ni+2
(A) B > C > A > D
(B) C > D > B > A
(C) C > B > D > A
(D) A > D > C > B
20)
P & Q are respectively -
(A) H3BO3 , H3BO3
(B) (C2H5)3BO3 , H3BO3
(C) (C2H5)3BO3 , (C2H5)3BO3
(D) H3BO3, (C2H5)3BO3
SECTION-II
1) Consider the following reaction
How many enols are possible from product (P) including stereoisomers? [While considering the enols
P must not have any keto group]
2) Nickel (II) ion complexes with cyanide ion to form [Ni(CN)4]2–, Kf = 1022. What is the final pH of 1L
of a 0.1 M solution of HCN to which 0.025 mol NiCl2 has been added without any change in volume
of the solution ?
[Given : Ka(HCN) = 10–10]
3) Determine enthalpy of formation for H2O2(l), using listed enthalpies of reaction :
N2H4(l) +2H2O2(l) → N2(g) + 4H2O(l) ; ΔrH1° = –818 kJ/mol
N2H4(l) +O2(g) → N2(g) + 2H2O(l) ; ΔrH2° = –622 kJ/mol
H2(g) + O2(g) → H2O(l) ; ΔrH3° = –285 kJ/mol
4) 1gm of dry green algae absorbs 5 moles of CO2 per hour by photo synthesis. If fixed carbon atoms
were all stored in the form of starch (C6H12O6)n after photo synthesis then calculate time required ( in
sec.) to double the weight of algae.
5) The rate constant of a reaction is 1.25 × 10–4 mole/litre sec. If the initial concentration of the
reactant is 0.250 mole/litre the total time (in minutes) required for complete conversion is
____________ (in nearest integer)
PART 3 : MATHEMATICS
SECTION-I
1) Let g : be a non constant twice differentiable such that . If a real valued
function f is defined as , then
(A) f′′(x) = 0 for atleast two x in (0, 2)
(B) f′′(x) = 0 for exactly one x in (0, 1)
(C) f′′(x) = 0 for no x in (0, 1)
(D)
2) The equation of a curve is given by y = ƒ(x) such that ƒ"(x) is a continuous function and the
tangents at the points (1,ƒ(1)) (2,ƒ(2)) and (3,ƒ(3)) make angles and respectively with positive
direction of x-axis then is
(A) 1
(B)
(C)
(D) 0
3) If area enclosed by the curves
and is
then p is :
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
4) Let f(x) be defined in [–2 , 2] by
f (x) = , then f (x) :
(A) is continuous at all points
(B) is not continuous at more than one point .
(C) is not differentiable only at one point
(D) is not differentiable at more than one point
5) Let |z1| = 1, |z2| = 2, |z3| = 3 and z1 + z2 + z3 = 3 + , then the value of
Re is equal to (where z1, z2 and z3 are complex numbers)
(A) 1
(B) –1
(C)
(D) 0
6) If two circles x2 + y2 + 2n1x + 2y + = 0 and x2 + y2 + n2x + n2y + n1 = , intersect each other
orthogonally where n1,n2 ∈ I, then number of possible of ordered pairs (n1, n2) is
(A) 2
(B) 3
(C) 5
(D) 4
7) The function y = f(x) is the solution of the differential equation
in (–1, 1) satisying f(0) = 0. Then is :
(A)
(B)
(C)
(D)
8) Let f(x) is differentiable function satisfying = x + 2, ∀ x ∈ R.
Then equal to
(A) 3
(B) 5
(C) 7
(D) 9
9) An isoscles triangle ABC (AB = AC) is inscribed in circle x2 + y2 = 16. A(0,4). From point A,B and
C three ordinates are drawn which cuts the ellipse at the points P,Q and R respectively
such that A and P are on opposite side; Q and B are on the same side; C and R are on same side of
major axis. If ΔPQR is right angled at P and ϕ is the smallest angle of ΔABC, then-
(A)
(B)
(C)
coordinates of point R are
(D)
coordinates of point R are
10) Tangent to hyperbola xy = c2 at point P intersects the x-axis at T and the y-axis at T'. Normal to
hyperbola at P intersects the x-axis at N and the y-axis at N'. If the area of the triangles PNT and
PN'T' are Δ and Δ' respectively then is equal to
(A) c2
(B)
(C)
(D)
11) If , then k is equal to
(A) 7
(B) 8
(C) 5
(D) 3
12) A be a 3 × 3 matrix such that |adj(adj(adj.A))| = 124. Then |adj A | is equal to
(A)
(B)
(C) 12
(D) 1
13) The coefficients a, b, c in the quadratic equation ax2 + bx + c = 0 are chosen from the set {1, 2,
3, 4, 5, 6, 7, 8}. The probability of this equation having repeated roots is
(A)
(B)
(C)
(D)
14) The sum of the series upto n terms is equal
(A)
(B)
(C)
(D)
15) Let L1 and L2 be the lines whose equation
are and respectively. A and B are two points on L1 and L2 respectively such that AB is perpendicular
both the lines L1 and L2, then which is incorrect
(A) A = (3, 8, 3)
(B) B = (–3, –7, 6)
(C)
(D)
16) Number of solutions of the equation cos 6x + tan2 x + cos 6x . tan2 x = 1 in the interval [0, 2π] is
(A) 4
(B) 5
(C) 6
(D) 7
17) Let and Then is equal
to
(A) –12
(B) –10
(C) –13
(D) –15
18) Let are non coplanar vectors & . If is a vector such that
, then the area of triangle whose vertices are & is
(A)
(B)
(C)
(D)
19) Total number of 2 × 2 matrices whose elements are elements from the set {–5, –4, –3, –2, –1, 0,
1, 2, 3, 4, 5} and whose characteristic equation is λ2 – 2λ + 1 = 0 (Elements of matrix are different)
(A) 20
(B) 24
(C) 18
(D) 30
20) A rod of length eight units moves such that its ends A and B always lie on the lines x – y + 2 = 0
and y + 2 = 0, respectively. If the locus of the point P, that divides the rod AB internally in the ratio
2 : 1 is 9(x2 + ay2 + βxy + γx + 28 y) – 76 = 0, then α – β – γ is equal to
(A) 24
(B) 23
(C) 21
(D) 22
SECTION-II
1) If then I is equal to
2) If the equation has k real roots, then k is equal to
3) If + ..........∞ = α, then the value of tanα is
4) If the number of ways in which 15 boys and 2 girls can sit in a row such that between the girls at
the most 2 boys sit is (15 !)λ, then equals
5) The number of elements in the set {n ∈ {1, 2, 3, …., 100} | (11)n > (10)n + (9)n} is
ANSWER KEYS
PART 1 : PHYSICS
SECTION-I
Q. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
A. A A A B A D C C A A D A A D A B C B B A
SECTION-II
Q. 21 22 23 24 25
A. 350 7 72 8 0
PART 2 : CHEMISTRY
SECTION-I
Q. 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
A. B B C B B A A C B D C D D C A C D C C D
SECTION-II
Q. 46 47 48 49 50
A. 8 1 187 24 33
PART 3 : MATHEMATICS
SECTION-I
Q. 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
A. A B A D D B B C A B A C C A D D A C A B
SECTION-II
Q. 71 72 73 74 75
A. 0 4 1 6 96
SOLUTIONS
PART 1 : PHYSICS
1) Explain Question: Question asks to find equation of trajectory of a particle
Concept:
Solution:
x = at y = –bt2
t= ⇒ y=
⇒ y= .
Final Answer: (A)
2) Explain Question: The question asks to find the time difference between two retardations.
Concept: v = u + at
Solution:
Using, v – u = at
20 = ....(i)
20 = ....(ii)
⇒ t2 – t1 = 0.37 s
Final Answer: (A)
3) Explain Question: The equation asks to find the value of μ when block is in equilibrium.
Concept: Fnet = 0
Solution:
By drawing the free body diagram of the block for critical condition
Final Answer: (A)
4) Explain Question: The question asks to find the height of release for complete circle.
Concept: For complete circle
Solution:
=
⇒ 2l = 5l – 5d
Final Answer: (B)
5) Explain Question: The question asks to find the speed of particle in one-Dimensional
collision
Concept:
Solution :
e=1
Positive sign shows is in initial direction.
Final answer : (A)
6) Explain Question: The question asks the ratio of distance of arms in case of rotational
equilibrium.
Concept: τnet = 0
Solution:
Final Answer: (D)
7) Explain Question: The question asks about the time taken between two points in an
oscillation.
Concept:
Solution:
The total time from A to C
tAC = tAB + tBC
= (T/4) + tBC
where T = time period of oscillation of spring mass system
tBC can be obtained from, BC = AB sin (2π/T)tBC
Putting when obtain
⇒ .
Final Answer: (C)
8) Explain Question: The relative change in pressure has been asked in a gas when velocity
of wave is given.
Concept:
Solution:
Final Answer: (C)
9) Explain Question: The question asks to find normal reaction in case of vertical circular
motion.
Concept:
Solution:
By energy conservation
By Newton's Law:
= 3 Mg
Final Answer: (A)
10) Explain Question: The question asks to find work done by external agent to displace
charge near infinite wire of uniform charge density.
Concept:
Solution:
Final Answer: (A)
11) Question Explanation:
It is asked to select the correct statement.
Concept:
Circuit analysis.
Solution:
When both switch are closed then only there will be current in branch AB.
Final Answer:
Correct option is (4).
12) Explain Question: The question compares different physical quantities in microscopic
analysis of current.
Concept: j = σE & i = nAeVd
Solution:
Current through the wire is same and
Final Answer: (A)
13) Explain Question: The question asks to find charge on plate of capacitor when it is in
equilibrium.
Concept:
Solution:
Mg = AσE ⇒ Mg = Aσ2 /2ε0
q=
Final Answer: (A)
14) Explain Question: Magnetic field due to finite wire has been asked at a point.
Concept:
Solution:
B= =
Final Answer: (D)
15) Explain Question : Find acceleration of cylinder.
Concept :
Solution :
Mg – T = Ma
TR = Iα =
a1 = Rα – a2 ⇒ 2 = 2α – 4
Final answer : (A)
16) Explain Question: Inside an optical fiber the condition of TIR has been asked.
Concept:
Solution:
ϕ > ϕc
sin ϕ > sin ϕc
cos α > ..... (i)
sin θ = n sin α
= sin α ..... (ii)
sin θ <
θ < sin–1
Final Answer: (B)
17) Explain Question: Time of collision between two masses has been asked.
Concept: use
Solution:
Acceleration of small body w.r.t. earth=g–(–2g) =3g Now from second equation of motion
H=
OR
Final Answer: (C)
18)
Question Explanation: The question asks to find the length of the mercury column in a
thermometer based on thermal expansion principles.
Concept: Thermal expansion of solids and liquids .
Solution:
Volume exp. = ΔV = V0(γm – 3αg)T
ΔV = Af × L = A0(1 + 2αgT)L
⇒L=
Final answer: The Correct option is (2)
19) Explain Question: Change in internal energy has been asked.
Concept:
Solution:
dQ = dU + dW
For isobaric dQ = n + RndT
dQ = dU =
Final Answer: (B)
20) Explain Question: Stress as a function has been asked in rotating rod.
Concept:
Solution:
σ ∝ T∝ (L2 – x2)
Final Answer: (A)
21) Explain Question: Change in internal energy has been asked in a cyclic process.
Concept:
Solution:
U2 = U1 + 350
U3 = U1 + 200
U23 = U3 – U2 = –150
Final Answer: (350)
22) Explain Question: Number of photoelectrons striking per second has been asked.
Concept:
Solution:
P=48 W
r= cm
= 3×10–19J
2y
y=7
Final Answer: (7)
23) Explain Question: The torque on a square current loop has been asked.
Concept:
Solution:
Side View
τnet= Torque to force couple of Fcosθ
= (Fcosθ)(10 cm)
=
Substituting the values we get
τ = 72 µN-m
Final Answer: (72)
24) Explain Question: Focal length of a mirror has been asked
Concept: &
Solution:
f = 8 cm
Final Answer: (8)
25) Explain Question: Net current has been asked in parallel ac circuit.
Concept: -
Solution:
Isource = IL – IC = 0
Final Answer: (0)
PART 2 : CHEMISTRY
26) Explain Question: Identify relation between given molecules.
Concept: Anomerisation.
Solution:
α-D-(+)-glucose and β-D-(+) glucose molecules are Anomers
Final Answer: (B)
27) Explain Question: Identify product when lactose is reacted with H2O/H⊕.
Concept: Monomers of lactose.
Solution:
Lactose on treatment with HOH / H⊕ gives D-Glucose & D-Galactose.
Final Answer: (B)
28)
Explain Question: Identify the expression for the concentration of B.
Concept: At intersection point [A] = [B]
Solution:
A → nB
t=0 A0 –
t sec A0 –x nx
at intersection point [A] = [B]
A0 – x = nx
x=
Conc. of B = nx
=
Final Answer: (C)
29)
Explain Question: Calculate ΔfH° for Cr2O3 by using given data.
Concept: ΔrG° = ΔrHº – T × ΔrS°
Solution:
ΔrG° = ΔrHº – T × ΔrS°
ΔrS° = 2 × 81 – 4 × 24 – 3 × 205 J/mol
∴ ΔrH° = –2258.1 kJ/mol
ΔrH° = 2 × ΔfH° (Cr2O3, s)
∴ ΔfH° (Cr2O3, s) = –
= – 1129.05 kJ/mol
Final Answer: (B)
30) Explain Question: Calculate Ionisation, constant of crotonic acid.
Concept: Λm =
Solution:
The molar conductivity of the dissociated form of crotonic acid is
(HC) = Λm(HCl) + Λm(NaC) – Λm(NaCl)
= (426 + 83 – 126)Ω–1cm2mol–1
= 383 Ω–1cm2mol–1
The molar conductivity of HC
Λm(HC) = = 38.3 Ω–1cm2mol–1
The degree of dissociation,
α=
Kα = =1.11 × 10–5 Final Answer: (B)
31)
Explain Question: Calculate amount of O2 produced from MnO4– and H2O2.
Concept: Redox reaction.
Solution:
2MnO4– + 5H2O2 + 6H+ → 2Mn+2 + 8H2O + 5O2
is Limiting reagent so moles of O2 product = 0.05 ×10–3 mol
Final Answer: (A)
32) Explain Question: Identify the incorrect statement.
Concept: Ionic character ∝
Solution:
Ionic character ∝
As positive oxidation state increases or, size of cation decreases, polarizing power of cation
increases hence, the correct order of ionic character is :
MCl > MCl2 > MCl3
Final Answer: (A)
33)
Explain Question: Identify different geometry of complexes.
Concept: Hybridisation and geometry of complex.
Solution:
[Ni(CN)4]2– is square planar and other three are tetrahedral.
Final Answer: (C)
34) Explain Question: Identify shape of XeF4.
Concept: VSEPR.
Solution:
XeF4 is square planar with two lone pair and four bond pair.
Final Answer: (B)
35) Explain Question: Identify correct EN order of given elements.
Concept: Electronegativity.
Solution:
EN H < S < Cl < O < F
2.1 2.5 3 3.5 4.0
Final Answer: (D)
36)
Explain Question: Identify compounds which shows positive isocyanide test.
Concept: Carbylamine test.
Solution:
a, c, d, e, h
Primary aliphatic or aromatic amine give isocyanide test
Final Answer: (C)
37) Explain Question: Identify which group reduced by LAH and SBH.
Concept: Reducing power of LAH and SBH.
Solution:
Final Answer: (D)
38)
Explain Question: Identify most stable isomer of glucose.
Concept: Because in α-form steric crowd present.
Solution:
β-form is more stable than α-form
Because in α-form steric crowd present.
Final Answer: (D)
39) Explain Question: Correct IUPAC name is
Concept: IUPAC
Solution:
2, 3, 4, 5, 6-pentahydroxy hexanal
Final Answer: (C)
40) Explain Question: Identify the final product 'A'.
Concept: Acid-base reaction
Solution:
More acidic H are replace first by
Final Answer: (A)
41) Explain Question: Identify correct statement about Na2O2.
Concept: Na2O2 is a peroxide which is occupied all paired electrons.
Solution:
Na2O2 is a peroxide which is occupied all paired electrons.
Final Answer: (C)
42) Explain Question: Correct order of dipole moment o/p/m- dichlorobenzene
Concept: Dipole moment.
Solution:
The dipole moment of p-dichloro benzene is zero because of symmetrical structure. o-dichloro
benzene has a higher dipole moment due to lower bond angle than the m-isomers.
Final Answer: (D)
43) Explain Question: Which ligands are stronger than NH3.
Concept: Field strength of ligands.
Solution:
, CN¯, en
Final Answer: (C)
44) Explain Question: Arrange given ions in decreasing order of magnetic moments.
Concept: Concept of magnetic moments.
Solution:
Unpaired electrons
23V+4 → [Ar] 3d1 1
25Mn+4 → [Ar] 3d3 3
26Fe+3 → [Ar] 3d5 5
28Ni+2 → [Ar] 3d8 2
Final Answer: (C)
45) Explain Question: Identify the products P and Q.
Concept: Reaction of boric acid with ethanol.
Solution:
Final Answer: (D)
46) Explain Question: Identify the major product P.
Concept: Oxidation of alcohol by PCC.
Solution:
Product P is
Possible enols are
Final Answer: (8)
47) Explain Question: Calculate the final pH of the solution.
Concept: pH of complex salts.
Solution:
(a) HCN(aq) ⇌ H+(aq) + CN–(aq)
0.1M
(b) Ni2+(aq) + 4CN–(aq) ⇌ Ni(CN)42– (aq) ; Kf = 1022
0.025 M 4 × 0.025M
(V = 1L) = 0.1 M
(required)
The value of Kf indicates that reaction (b) goes to completion. Thus making dissociation of
HCN complete to give
[CN–] = 0.1M
∴ [H+] = 0.1M = 10–1 M
∴ pH = – log 10–1 = 1
Final Answer: (1)
48) Explain Question: Calculate enthalpy of formation of H2O2(l)
Concept: Apply Born-Haber cycle.
Solution:
(b) For
H2(g) + O2(g) → H2O2(l)
ΔfH°(H2O2, l) = = – 187 kJ/mol
Final Answer: (187)
49) Explain Question: Calculate time required ( in sec.) to double the weight of algae.
Concept: POAC
Solution:
Mass of algae increased in one hour
By POAC
x = 150 g
150 gm increated in = 3600 sec.
1 gm is increased in
Final Answer: (24)
50)
Explain Question: Calculate reaction completion time.
Concept: Zero order reaction.
Solution:
Hint: It is a zero order reaction
Ct = C0 – Kt
0 = 0.250 – (1.25 × 10–4)t
t = 2000 sec = 33.33 min ≈33 min
Final Answer: (33)
PART 3 : MATHEMATICS
51) Explain Question : Given a non constant differentiable function and some conditions we
have to find which option are correct
Concept : Derivative of a function
Solution :
Also
is zero at least twice in
Final Answer : (A)
52) Explain Question : Given a curve and some conditions we have to find value of sum of
two definite integrals
Concept : = tanθ
Solution :
put values
Final Answer : (B)
53) Explain Question : We have to find area enclosed by given curves
Concept : Area bounded by two curves
Solution :
Reqd. area
∴p=1
Final Answer : (A)
54) Explain Question : Given a piecewise defined function we have to find where it is
continuous and differentiable
Concept : Continuity and differentiability
Solution :
Final Answer : (D)
55) Explain Question : Given some information about three complex numbers we have to find
real part of a resulting complex number
Concept : Algebra of modulus of complex number
Solution :
|z1 + z2 + z3|2 = 32 + 5 = 14
Final Answer : (D)
56) Explain Question : Given two circles intersecting orthogonally we have to find number of
ordered pairs
Concept : Condition for orthogonal intersection
Solution :
2(g1g2 + ƒ1ƒ2) = c1 + c2
⇒
⇒ n1n2 + n2 = n1
⇒ ⇒
1 + n1 = 1, 1 + n1 = –1
n1 = 0 & n1 = –2 ⇒ n2 = 0 & n2 = 2
Final Answer : (B)
57) Explain Question : Given a LDE we have to find value of an integral
Concept : Linear differential equation
Solution :
I.F. =
solution of equation is
⇒
given f(0) = 0 ⇒ k = 0
Now let
= , let x = sinθ
dx = cosθ dθ
=
Final Answer : (B)
58) Explain Question : Given a differentiable function we have to find value of a resulting
integral
Concept : Newton Leibnitz differentiation
Solution :
=x+2⇒ = x2 + 2x
differentiate
⇒ 2[2f(2x) – f(x)] = 2x + 2 ⇒ 2f(2x) – f(x) = x + 1 ...(i)
⇒ 4f(4x) – 2f(2x) = 2(2x + 1) = 4x + 2 ...(ii)
⇒ 8f(8x) – 4f(4x) = 2(8x + 2) = 16x + 4 ...(iii)
Add (i) + (ii) and (iii) we get
⇒ 8f(8x) – f(x) = 21x + 7
⇒
Final Answer : (C)
59) Explain Question : Given an ellipse and some conditions we have to find which
statements are correct
Concept : Parametric point on ellipse
Solution :
Q(–4 cosθ, 3 sinθ)
R(4 cosθ, 3 sinθ)
Slope of PQ =
Slope of PR =
PQ ⊥ PR
9(sin2θ + 2 sinθ + 1) = 16(1 – sin2θ)
25sin2θ + 18sinθ – 7 = 0
(Reject)
Let ϕ is smallest angle = ∠ABC =
Final Answer : (A)
60) Explain Question : Given a hyperbola and its tangent and normal we have to find a
specific value
Concept : Equation of normal/tangent to hyperbola
Solution :
Equation of tangent x + t2y = 2ct ⇒ T ≡ (2ct, 0) and
Equation of normal t3x – ty = c(t4 – 1); ;
⇒ ;
⇒ ⇒ and
⇒ ⇒
Final Answer : (B)
61) Explain Question : Given an equation involving two different limits
Concept : Limits of exponential function
Solution :
7=k
Final Answer : (A)
62) Explain Question : Given determinant value of adjoint of a matrix we have to find value of
determinant of a related matrix
Concept : Determinant of adjoint of a matrix
Solution :
Given |adj(adj(adj.A))| = 124
⇒
Given n = 3
⇒
⇒
We are asked
Final Answer : (C)
63) Explain Question : Given a quadratic equation we have to find when it will have repeated
roots
Concept : Repeated roots for quadratic equation
Solution :
ax2 + bx + c = 0
a, b, c ∈ {1, 2, 3, 4, 5, 6,7, 8}
Repeated roots D = 0
⇒ b2 – 4ac = 0 ⇒ b2 = 4ac
Prob =
⇒ (a, b, c)
(1, 2, 1) ; (2, 4, 2) ; (1, 4, 4) ; (4, 4, 1) ; (3, 6, 3) ; (2, 8, 8) ; (8, 8, 2) ; (4, 8, 4)
8 case
Final Answer : (C)
64) Explain Question : We have to find sum of a series
Concept : Method of differences
Solution :
Final Answer : (A)
65)
Question Explanation: Find the incorrect option for points on two lines.
Concept: Shortest distance between skew lines.
Solution: The shortest distance between two skew lines lies on a line segment that is
perpendicular to both. You can find the points on the lines by making the dot product of the
line segment's direction vector with each line's direction vector equal to zero.
Reason: The condition for the shortest distance is that the line segment connecting the two
lines is perpendicular to both.
Given lines
And
Direction vector of L1 is
Direction vector of L2 is
Find parameter :-
Find AB vector :-
A = (–3 – 3t, –7 + 2t, 6 + 4t) and
B = (3 + 3s, 8 – s, 3 + s)
Apply condition :-
(6 + 3s + 3t) (–3) + (15 – s – 2t) (2) + (–3 – s – 4t) (4) = 0
= –7s – 29t = 0 …(1)
66) Explain Question : We have to find number of solutions of a trigonometric equation
Concept : Double angle formula
Solution :
cos6x =
cos6x = cos2x
⇒x=
and x ≠ (2n + 1)
x = 0, , , π, , , 2π
Final Answer : (D)
67) Explain Question : Given three vectors we have to find value of a dot product
Concept : Vector triple product and dot product
Solution :
Final Answer : (A)
68) Explain Question : Given three non coplanar vectors we have to find area of a resulting
triangle
Concept : Any vector is a linear combination of three non coplanar vectors
Solution :
⇒y=2
z=2
& x=2
Area of triangle
Final Answer : (C)
69) Explain Question : We have to form a matrix which has a specific characteristic equation
Concept : P & C in formation of a matrix
Solution :
Let the matrix be A = , then A2 – 2A + I = 0. Sum of root is 2 and product of root is 1,
which represent trace and determinant of matrix respectively.
Then pair of (a, d) can be (5, –3), (–3, 5), (4, –2), (–2, 4), (3, –1), (–1, 3), (2, 0) and (0, 2)
(Because sum of a + d = 2)
Now
Case-I
(a, d) is (5, –3) or (–3, 5)
Here |A| = ad – bc = 1 ⇒ bc = –16
⇒ (b, c) can be (4, –4) or (–4, 4) ⇒ 4 possibilities of matrix A is possible
Case-II
(a, d) is (4, –2) or (–2, 4)
Here |A| = ad – bc = 1 ⇒ bc = –9
⇒ (b, c) = (–3, 3) or (3, –3) ⇒ 4 possibilities of matrix A is possible
Case-III
(a, d) = (3, –1) or (–1, 3)
Here |A| = ad – bc = 1 ⇒ bc = –4
⇒ (b, c) = (2, –2), (–2, 2), (1, –4), (–4, 1) ⇒ 8 possibilities of matrix A is possible
Case-IV
(a, d) = (2, 0) or (0, 2)
|A| = ad – bc = 1 ⇒ bc = –1
Here (b, c) = (1, –1) or (–1, 1)
Total possible matrices = 4 + 4 + 8 + 4 = 20 ⇒ 4 possibilities of matrix A is possible
Final Answer : (A)
70) Explain Question : We have to find locus of a moving point
Concept : Locus of a point
Solution :
α = 3k + 2
2β = 3h – a = 3h – 3k – 2
so AB = 8
9(x2 + 13y2 – 6xy – 4x + 28y) = 76
Final Answer : (B)
71) Explain Question : We have to find value of a given definite integration
Concept : Property of D.I.
Solution :
Let f(x) = x(x - 4) (x - 8) ....(x - 2016)
f(2016 - x) = (2016 - x) (2012 - x) (2008 - x) ...(4 - x) (-x)
=(-1)505 f(x) = -f(x)
Final Answer : (0)
72) Explain Question : We have to find roots of a given equation
Concept : Graph of a function
Solution :
Make graphs
Clearly graphs intersects at 4 points
Final Answer : (4)
73) Explain Question : We have to find sum of a given inverse series
Concept : Summation of tan inverse series
Solution :
Final Answer : (1)
74) Explain Question : We have to find number of ways given some conditions
Concept : Multinomial theorem
Solution :
Number of ways = total – those in which at least three boys between the girls = 17 – a
Now, x G1 y G2 z
x + y + z = 15
Min x = 0 max x = 12
Min y = 3 max y = 15
Min z = 0 max z = 12
0 0
Total solution = coefficient of x15 in (x + ....x12) (x3 + x4 + ... + x15) (x + ... + x12)
= ......x12 in (1 + x + ..... x12)3 = ..... x12 in = ...... x12 in (1–x13)3 (1 – x)–3
= 12+3–1C2 = 14C2
∴ a = 14C2 × ways
Final Answer : (6)
75) Explain Question : We have to find number of elements in a specific set
Concept : Binomial expansion
Solution :
11n > 10n + 9n
⇒ 11n – 9n > 10n
⇒ (10 + 1)n – (10 – 1)n > 10n
….. (1)
For n = 5
(True)
For n = 6, 7, 8, ….. 100
2n10n–1 > 10n
⇒ 2n10n–1 + 2
⇒ 11n – 9n > 10n For n = 5, 6, 7, ….. 100
For n = 4, Inequality (1) is not satisfied
⇒ Inequality does not hold good for
N = 1, 2, 3, 4
So, required number of elements
= 96
Final Answer : (96)