Class 12 History: Thinkers and Beliefs
Class 12 History: Thinkers and Beliefs
Question 2.
Which thinkers emerged in the world during the mid-first millennium BCE?
Answer:
Zarathustra in Iran, Kong Zi in China, Socrates, Plato, and Aristotle in
Greece, and Mahavira and Gautam Budha in India.
Question 3.
When was Rigveda compiled?
Answer:
Between C. 1500 and 1000 BCE.
Question 4.
What is Rigveda consist of?
Answer:
Rigveda consists of hymns in praise of many deities such as Indra and
Soma.
Question 5.
Who performed rajasuya and Ashvamedha sacrifices?
Answer:
They were performed by Chiefs and Kings with the help of Brahmins.
Question 6.
What is meant by Kutagarashala?
Answer:
A hut with a pointed roof.
Question 7.
Who questioned the authority of the Vedas?
Answer:
Mahavira and the Buddha questioned the authority of the Vedas.
Question 8.
Who started Jainism?
Answer:
Rishabdev was the first Tirthankar and Mahavira was the 24th Tirthankar
of Jainism.
Question 9.
Name the religious texts of Jainism.
Answer:
Angas are the religious texts of Jainism.
Question 10.
Where did Buddhism spread?
Answer:
India, China, Korea, Japan, Sri Lanka, Myanmar, Thailand, and Indonesia.
Question 11.
What was the name given to Buddha at the time of his birth?
Answer:
Siddhartha.
Question 12.
Who was called the Enlightened One?
Answer:
Gautama Buddha was called the Enlightened one.
Question 13.
What is the world according to Buddhist philosophy?
Answer:
The world is transient and constantly changing.
Question 14.
What was Sangha?
Answer:
Sangha was an organization of monks of Buddhism who became teachers
of Dhamma.
Question 15.
What names were given to males and females who entered Sanghas?
Answer:
Bhikkhus and Bhikkhunis.
Question 16.
Except for Sanchi, where was another stupa of Buddhism?
Answer:
At Amravati.
Question 17.
Which sources are used by historians to reconstruct the exciting world of
ideas and believes from 600 B.C.E. up to 600 C.E.?
Answer:
Question 18.
Where is the stupa of Sanchi situated? Explain any one of its features.
Answer:
The Sanchi stupa is a wonderful ancient building in the state of Bhopal. It
is situated in a village named Sanchi Kanakhera. This village is on the top
of a hill. In fact, the stupa is nearly twenty miles north-east of Bhopal and
looks like a crown.
Question 19.
What was the daily routine of the Buddhist monks?
Answer:
Question 20.
Why did Siddhartha adopt the path of Sanyas or renunciation?
Answer:
Having seen an old man, a sick man, and a dead man, Siddhartha
(Buddha) realized that this world was a home of sorrows and sufferings.
He realized that the decay and destruction of the human body was
inevitable. However, he felt relieved when he saw a homeless mendicant.
He decided that he would also adopt the same path. So, he left his palace
and set out in search of truth and enlightenment.
Question 21.
How was the internal functioning of the Buddhist sangha?
Or
Mention the internal functioning of the Buddhist sanghas. (C.B.S.E. 2010
(O.D.))
Answer:
The internal functioning of the Buddhist sangha was based on the
traditions of ganas and sanghas. According to this, the consensus was
arrived at through mutual discussions. If they were unable to reach a
consensus then decisions were taken by a vote on the subject.
Question 22.
In the primitive times, what places were considered sacred by the people?
Give three points.
Answer: From the earliest times, people regarded those places as sacred
that had the following features:
Question 23.
What are stupas?
Answer:
The stupas are the sacred mounds associated with Buddha. It is a Sanskrit
word, which means a heap. It is a simple semi-circular mound of Earth.
Later on, it was called anda.
Question 24.
Name any two features of the stupa at Amaravati.
Answer:
Question 25.
What is meant by Hagiography?
Answer:
Hagiography is a biography of a saint or religious leader. It generally
praises the saint’s achievement and may not always be literally accurate.
They are important because they tell us about the beliefs of the followers
of that particular tradition.
Question 26.
What type of thinking did archaeologist H.H. Cole had about the shifting of
ancient monuments?
Answer:
Cole was totally against taking away ancient monuments. He considered
this loot as suicidal. He was of the view that museums should have
plaster-caste facsimiles of the sculpture whereas the originals should
remain at their actual place.
Question 27.
When was the stupa of Sanchi discovered? What was the condition of its
gateways at that time?
Answer:
Stupa of Sanchi has discovered in 1818 C.E. It had four gateways. Three of
these gateways were in good condition but the fourth gateway was lying
scattered at its actual place.
Question 28.
What differences of opinions were there among the historians regarding
the sculpture of a woman surrounded by the lotuses and the elephants
found at Sanchi?
Answer:
Some historians believed that this is the figure of Maya, the mother of
Buddha, while some identify her with a popular goddess, Gaja Lakshmi.
Gaja Lakshmi was the goddess of good fortune who is associated with
elephants.
Question 29.
Define garbhagriha and Shikhar.
Answer:
Garbhagriha: It was an early temple (small square room) where the image
of the deity was kept. Worshippers entered from its single doorway to
offer worship to the image.
Shikhar: A tall structure built over the central shrine was known as
Shikhar.
Question 30.
What were Upanishads? Which ideas were found in them to show that
people were curious?
Answer:
Upanishads were texts of deep ideas associated with life, death, and
almighty. They tell us that people were curious about the meaning of life,
the possibility of life after death and rebirth. They also wanted to know
what is the relation between rebirth and past actions.
Question 31.
How Buddha’s and Mahavira’s ideas about trials and tribulations of worldly
existence were in contrast to that of Brahmanical ideas?
Answer:
According to Brahmanism, an individual’s existence was determined by
his or her birth in a specific caste or gender. His trials and tribulations
were associated with it. On contrary to it, Buddha and Mahavira suggested
that men and women themselves should try to attain liberation from trials
and tribulations of worldly existence.
Question 32.
Who were Tirthankaras?
Answer:
According to Jaina traditions, there were twenty-three other teachers,
before Mahavira, which were known as Tirthankaras. It literally means
those who guide individuals across the river of existence.
Question 33.
How did Buddha attain true enlightenment?
Answer:
Buddha left pleasures of life at a young age in search of true
enlightenment. He wandered about for years and kept discussing with
different thinkers. In the end, he himself decided to find his way. He
meditated for several days under a Banyan tree at Bodh Gaya. In the end,
he attained enlightenment and came to be known as the Buddha.
Question 34.
Who was Vardhman Mahavira? How was he enlightened?
Answer:
Vardhman Mahavira was the most important teacher of Jainism. He was a
Kshatriya prince. He was related to the Licchavi clan of Vajji sangha. He
left his home at the age of 30, started to live in forests, and meditated for
12 years. Then, he got enlightened.
Question 35.
What do you mean by the concept of Trideva’s or three deities in
Hinduism?
Answer:
The meaning of Trideva in Hinduism is by three deities out of which the
first one is the creator, the second one is the sustainer and the third one
is the destroyer. These three are the natural rules of the whole universe.
Brahma is the creator of the universe, Vishnu takes care of it and
Mahesha is the destroyer of evil.
Question 36.
Why did European scholars consider the images of the Buddha and
Bodhisattvas as the best examples of Indian art of sculptures?
Answer:
Buddha and Bodhisatta images were very much similar to Greek images.
European scholars were very much familiar with Greek traditions which is
why they considered these images as the best example of the Indian art
of sculpture.
Question 37.
Why Buddhism became popular?
Answer:
Question 38.
Who was Ajivikas?
Answer:
Ajivikas were the supporters of materialism. They started fatalism in
Buddhism and were given financial help by Ashoka the Great.
Question 39.
Mention how, according to Jainism, one can free himself from the cycle of
Karma. (C.B.S.E. 2010 (O.D.))
Answer:
According to Jainism, the cycle of birth and rebirth is shaped through
Karma. If one is to escape this cycle of Karma, one must practice
asceticism and penance. It is only possible if one renounces the world. So,
one has to live in a monastery to attain salvation.
Question 40.
Mention any four social groups from which the followers of Buddha came.
(C.B.S.E. 2010 (D))
Answer:
1. Kings
2. Wealthy men
3. Grihapatis
4. Humbler folk: workers, slaves, craftspeople.
Question 41.
Mention the contents of Jatakas. What do they depict? (C.B.S.E. 2010 (D))
Answer:
Jatakas contain several animal stories. These were used as symbols of
human attributes. Actually, Jatakas are the stories of earlier birth
(Boddhitsava) of Mahatma Buddha.
Question 42.
Mention any two ways through which the Gandatindu Jatakas describe the
political relations between the King and his subjects. (C.B.S.E. 2013 (D))
Answer:
1. The story indicates that the relations between the King and his
subjects could often be strained due to the demand for high
taxes from them.
2. Escaping into the forest by the subjects remained an option as
reflected in the Tataka story.
Thinkers, Beliefs, and Buildings Important Extra Questions Short
Answer
Question 1.
Where were the most ancient buildings located in Bhopal state? How was
the eastern gateway of the stupa of Sanchi saved from being taken away?
Answer:
The most wonderful and ancient buildings are at Sanchi Kanakhera, a
small village under the brow of a hill some 20 miles north-east of Bhopal.
Question 2.
Why the mid-first millennium. B.C.E. is regarded as the turning point in the
world’s history?
Or
“The mid-first millennium B.C.E. is often regarded as the turning point in
^ the world history.” Justify the statement. (C.B.S.E. 2011, 2016 (D) (OD))
Answer:
The mid-first millennium B.C.E. is regarded as a turning point in the
world’s history as it saw the emergence of many thinkers in different parts
of the world. Thinkers like Zarathustra in Iran, Kong Zi in China, Socrates,
Plato and Aristotle in Greece, and Mahavira and Buddha in India emerged
in this age.
Question 3.
“Around 6th century B.C.E., any particular sect could grow and shrink over
time.” Elucidate the statement by giving a proper reason.
Answer:
There is a mention of 64 sects or schools of thought in the contemporary
Buddhist texts. We get a glimpse of lively discussions and debates from
these texts. We come to know that the teachers traveled from one place
to another, trying to convince each other and the common masses about
the validity of their philosophy and the way in which they understood the
world.
These debates generally took place in the Kutagarashala (a hut with
pointed roof) or in groves where traveling teachers stayed. If any teacher
or philosopher succeeded in convincing one of his rivals then the followers
of his rival became his disciples. That is why, with time, support for a
particular sect could grow and shrink over time.
Question 4.
Give a brief description of the teachings of Buddhism.
Or
Explain briefly the teachings of the Buddha. (C.B.S.E. 2008 (D))
Or
Describe briefly the teachings of Mahatma Buddha. (C.B.S.E. 2009 (O.D.))
Or
Describe the teachings of the Buddha. (C.B.S.E. 2011 (D))
Or
“Buddha laid stress on right conduct and values.” In the light of the above
message, explain his teachings on life. (C.B.S.E. 2014 (£)))
Or
Explain the main teachings of Buddha. (C.B.S.E. 2018)
Or
“Describe the teachings of Buddha and development of Buddhist ideas
and practices by the first century C.E. (C.B.S.E. 2019 (O.D.))
Answer:
The main teachings of the Buddha areas
Question 5.
“The symbols used in the sculpture at Sanchi emerged out of popular
traditions.” Give examples.
Answer:
Many sculptures at Sanchi were not inspired by Buddhist ideas. For
example, there are many fine depictions of animals. These animals
included elephants, horses, monkeys, and cattle. Most of these animals
were carved to create lively scenes to draw maximum viewers. They were
used as symbols of human attributes. For example, elephants signified
strength and wisdom.
Question 6.
What was the Bodh Sangha? Discuss its characteristics.
Answer:
Buddha became very popular and many people became his disciples. So,
Buddha founded a Sangha, which was an organization of monks. These
monks served as teachers of Dhamma. They lived a simple life. They
possessed only the essential things, which were required for their survival.
For example, they kept only a bowl to receive food once a day. They lived
on alms. So, they were known as bhikkhus.
2. Equal status for all: The followers of the Buddha came from many social
groups. They included wealthy and strongmen like the kings and
Brihaspati. Many of his followers were from the humble folk such as
workers, slaves, and craft people. So, all the members were regarded as
equal in the Sangha. All had to shed their earlier identities on becoming
bhikkhus and bhikkhunis.
Question 8.
Give reasons for the emergence of new religious sects during sixth-
century B.C.E.
Answer:
Many new religious sects emerged in North-Eastern India during the sixth
century B.C.E. Following were their main reasons for emergence :
1. Complexity in Vedic religion: Earlier, Vedic religion was very simple but
gradually its rule became very complex. So, people wanted to have a
simple religion.
3. Difficult language: All the famous texts of Vedic religion were in the
Sanskrit language. General masses were unable to understand this
language.
4. Birth of great men: Two great men were born in the sixth century B.C.E.
—Mahavir and Mahatama Buddha. They brought some reforms in
Hinduism and presented in a new form. However their teachings took form
of two new religions, which became very popular as Jainism and
Buddhism.
Question 9.
What was the impact of Jainism on Indian society ?
Or
Explain the most important idea of Jainism and its impact on Indian
thinking. (C.B.S.E. 2008 (D))
Answer:
The most important idea of Jainism is that the whole of the world is
animated. All stones, rocks and water have life.
That is why its followers became vegetarian and left eating the flesh of
animals. Jainas built great temples and Maths in memory of their
Tirthankars. Jaina temple of Dilwara, Jaina temple of Mt. Abu, Ellora caves,
and Jaina temples of Khajuraho are the finest examples of this art. This
religion helped in making the progress of literature of many languages like
Kannada, Hindi, Gujarati, and Marathi.
Question 10.
What was the impact of Buddhism on Indian society?
Answer:
1. Moral of people become very high. They left many bad habits
like lying, theft, criticism of anyone, etc.
2. The eating habits of people changed drastically. People
adopted the concept of non-violence and left eating flesh
completely. They become vegetarian after adopting this
religion.
3. Many stupas, Maths, viharas were built because of Buddhism.
All these are the finest examples of architecture of that age.
4. Many texts, related to the teachings and life of Mahatama
Buddha were written. As a result, the Indian literature
developed to a great extent.
5. Buddhism influenced the state-policies of many kings. For
example, Ashoka, under the influence of Buddhism, made an
objective of his life-the welfare of the public. In the same way,
Kanishka and Harsha also did a lot for the welfare of the public.
Question 11.
Why Jainism was less popular in comparison with Buddhism?
Answer:
There were some of the reasons for Jainism being less popular in
comparison with Buddhism and these were :
Question 12.
Write a note on Gautama Buddha.
Or
Describe how Buddha’s first journey into the outside world transformed
his life. (C.B.S.E. 2008 (D))
Answer:
Gautama Buddha was born in 566 B.C.E., at Kapilvastu. His childhood
name was Siddhartha. His father’s name was Shudhdhodhan and his
mother’s name was Mahamaya. His mother died after few days of his
birth. His father built a beautiful palace for him but he never liked
anything. So, his father married him to princess Yashodhara. Even a son
was born to them but still, he was not happy.
He was deeply anguished when he saw an old man, a sick man, and a
corpse. He wanted to know the reasons for these sorrows, so he left the
palace and set out in search of his own truth. He meditated for six years
and finally attained enlightenment. After this, he comes to be known as
the Buddha. He delivered his first sermon at Sarnath near Benaras. Here,
five persons became his followers. Later on, his followers increased
rapidly. He attained the Mahanirvana at Kusinagara at the age of eighty
years.
Question 13.
Describe the similarities between Jainism and Buddhism.
Answer:
Following were the main similarities between Jainism and Buddhism :
The founders of both religions were Kshatriya Prince. Both of
them left their houses and meditated a lot. In this way, they
both were enlightened.
Both the religions emerged in the form of reaction to Hinduism.
Both Lord Mahavira and the Buddha opposed the prevailing
evils of Hinduism and kept very simple rules of religion in front
of the public. That is why the teachings of both took the form of
different religions.
Both the religions gave stress on non-violence. According to
them, giving physical or mental pain to any living being is a sin.
Both the religions denounced the caste system. According to
them, no one is inferior or superior on the basis of caste.
Question 14.
What were the dissimilarities between Jainism and Buddhism?
Answer:
Following were the main dissimilarities between Jainism and Buddhism.
1. Both religions have different methods of adopting non-violence.
According to Buddhism, we should not physically or mentally hurt any
living being. But Jainism took a very strict form of non-violence. According
to it, hurting any living non-living being is against non-violence.
Question 15.
Write a note on Bhagvatism.
Answer:
Pragmatism is a form of Vaishnavism. The top-most deity of this sect was
the son of Devki, Vasudev Krishna. This sect spread to a very large area
till the second century B.C.E. An inscription found at Vidisha district of
Madhya Pradesh revealed that one Greek ambassador in India, Heliyodrus
was the follower of Lord Krishna. Few inscriptions found in Maharashtra,
Rajasthan, and Uttar Pradesh mention that Bhagavatism also spread over
there. From this, it is clear that, like Buddhism, Bhagavatism also
attracted foreigners. The philosophy of this sect is mentioned in the
‘Bhagavat Gita’.
Question 16.
Discuss the contribution of Buddha and Jain communities in Indian art and
literature.
Answer:
In Indian art and literature, the followers of Buddhism and Jainism adopted
Prakrit, which was a language of the common people. Both the
communities composed their literature in this language. As a result, the
Prakrit language became very rich and prosperous. It gave birth to many
regional languages. Out of these, Shaurseni, which helped in the genesis
of Marathi, is worth mentioning.
In the Middle Ages, the Jains made abundant use of the Sanskrit language.
They wrote many books in this language. They also played a great role in
the development of the Kannada language. They also composed many
books in the Kannad language.
Like the Buddhists, the Jains were also not worshippers of the idols in the
early stages. But later on, they started worshipping statues of the
Tirthankars. They also got built large statues. They were erected mainly in
Gujarat, Rajasthan, and Madhya Pradesh. The Jains played a praiseworthy
role in the art and sculpture of the Middle Ages.
Question 17.
What were the reasons for the popularity of Buddhism?
Or
Describe the causes of the spread of Buddhism.
Or
“Buddhism grow rapidly both during the lifetime of the Buddha and also
after his death.” Justify the statement. (C.B.S.E. 2010 (D))
Or
Explain briefly the causes of the rapid growth of Buddhism during and also
after the lifetime of Buddha. (C.B.S.E. 2010 (O.D))
Answer:
Buddhism originated in sixth-century B.C.E. This religion became very
popular rapidly because of the following reason:
Question 18.
Describe similarities and diss¬imilarities between Hinduism and
Buddhism.
Answer:
Similarities:
Dissimilarities:
Question 19.
“Except sculptures, paintings were a very important source of
understanding the past.” Elucidate the statement by giving an example of
paintings of Ajanta.
Answer:
Stone sculptures survive for quite a long time. That is why they are most
easily available to historians were: But other means of communication,
like paintings, were also used in the past. Those paintings which have
survived best are on the walls of caves. Out of those, paintings from
Ajanta (Maharashtra) are the most famous.
The paintings of Ajanta depict stories from the Jatakas. These include a
depiction of courtly life, processions, men and women at work and
festivals. The technique of shading was used by the artists to give a three-
dimensional quality. Some of the paintings looked extremely naturalistic.
Question 20.
Describe the growth of temple architecture in the early Indian period.
Or
Describe the main features of early temples. How did the chief sculpture
of Kailash Temple at Ellora express his amazement after its completion?
(C.B.S.E. 2009 (D))
Or
Describe the main features of temple architecture in early India. (C.B.S.E.
Sample Paper 2011)
Or
Describe briefly the features of early temples made during the period
when stupas were built in Sanchi. (C.B.S.E. 2011 (D))
Answer:
In the early period, the central points of development in the temple
sculpture were as under:
Question 21.
What were the main characteristics of Bhakti?
Answer:
Bhakti meant deep devotion towards any god or goddess. The tradition of
Bhakti became quite popular after the Mauryan period. Its features were
as follows:
1. Those who followed the path of Bhakti believed in pretensions.
They emphasized individual worship with deep devotion.
2. Those who followed the path of Bhakti believed that the
worship should be true. God appears in the form in which the
devotee wants to see him. The god or goddess can also be in
human form. They can even exist in the form of a lion, a tree, r
any other shape. As society accepted this view, the sculptors
started making beautiful statues.
3. The gods and goddesses were given special respect. Their idols
were installed in the temples.
4. The tradition of Bhakti inspired expression through pictorial art,
sculpture,and craft.
5. The path of Bhakti was open for all whether the rich or the
poor, the men or the women, the upper caste or the lower
caste.
Question 22.
Explain what happened to the Amaravati Stupa and why? (B.S.E. 2008
(O.D.))
Or
Explain why the Stupa at Sanchi survived but not at Amaravati. (C.B.S.E.
2018)
Answer:
Amaravati Stupa was discovered all of a sudden. It was the most beautiful
and largest stupa of the Buddhists. In 1854, the Commissioner of Guntur
(Andhra Pradesh) visited the Stupa of Amaravati. He took many statues
and idols of this place to Madras. In that decade, many stones of
Amaravati were taken to different places.
Question 23.
Explain how in the case of Vaishnavism, cults developed around the
various avatars of the deity. (C.B.S.E. 2009 (D))
Answer:
In the case of Vaishnavism, cults developed around the different avatars
of the deity. Within this tradition, ten avatars were recognized. These ten
avatars were the forms that the deity was believed to have taken to save
the world from the disordered destruction. It was so because the world
was dominated by evil forms of different times. It is also likely that these
different avatars were popular in different parts of the country.
Recognizing every local deity as a form of Vishnu was one way of creating
a more unified religious tradition.
Question 24.
Describe briefly the early Stupas at Sanchi and Bharhut. (C.B.S.E. 2009
(D))
Answer:
The Sanchi Stupa is the most wonderful ancient building in the state of
Bhopal, It is situated in a village named Sanchi. Kanakhera. This village is
on the top of a hill. In fact, the stupa is nearly twenty miles north-east of
Bhopal and looks, like a crown. The Stupa at Sanchi is the best-preserved
monument. It is a wonderful sculpture and has been an important center
of Buddhism. Its discovery has changed our perception of the early time of
Buddhism.
Question 25.
Critically examine why the stupa at Sanchi survived while Amaravati stupa
did not. (C.B.S.E. 2010 (O.D.))
Answer:
Archaeologist H.M. Cole believed that museums should have plaster-case
facsimiles of sculpture, whereas the originals should remain where they
had been found. Unfortunately, Cole was unable to convince the
authorities about Amaravati but his plea for in-Site preservation was
adopted in the case of Sanchi. As a result, Sanchi survived but Amaravati
did not.
Sanchi was discovered in 1818. At that time, three of its gateways were
still standing. The fourth gateway was lying on the spot where it had
fallen. The mound was in good condition
Question 27.
Describe how Buddha’s teachings have been reconstructed ‘ from the
stories of Sutta Pitaka. (C.B.S.E. 2011 (O.D.))
Answer:
Sutta Pitaka is an important text of Buddhism. The Buddha’s teachings
have been reconstructed from the stories found mainly in the Sutta
Pitaka. Although few stories describe his miraculous powers, others
suggest that the Buddha tried to convince people through reason and
persuasion rather than through displays of supernatural power.
For example, when grief-stricken women whose child had died came to
Buddha. He gently convinced her about the inevitability of death rather
than bring her son back to life. These stories were narrated in the
language spoken by ordinary people so that these could be easily
understood.
Question 28.
Describe the ideas of the Buddha and Lord Mahavira on the authority of
Vedas. (C.B.S.E. 2011 (O.D.))
Answer:
Buddha and Lord Mahavira were respectively the founders of Buddhism
and Jainism. Both raised questions about the authority of the Vedas. They
suggested that men and women themselves could try to attain liberation
from the trials and tribulations of worldly existence. This was in marked
contrast to the Brahmanical position, wherein, individual’s existence was
thought to be determined by his or her birth in a specific caste or gender.
According to Buddhist tradition, his last words to his followers were, “Be
lamps unto yourselves as all of you must work out your own liberation”.
Both the Buddha and Lord Mahavira opposed animal sacrifice and the
performing of yajnas.
Question 29.
Explain how the ideas of Puranic Hinduism developed in different ways
within the tradition. (C.B.S.E. 2013 (O.D.))
Or
Describe the factors that led to the growth of Puranic Hinduism in India
during the 6th century B.C.E. (C.B.S.E. 2014 (O.D.))
Answer:
Puranic Hinduism originated from the notion of a Saviour. Two traditions
were part of Hinduism- Vaishnavism, and Shaivism. Vishnu was the
principal deity in Vaishnav tradition and Lord Shiva was regarded as the
chief God in Shaivism. In both traditions, special emphasis was laid on the
worship of a specific deity. In this type of worship, the bond between the
devotee and God was seen as one of love and devotion. It is called Bhakti.
Question 30.
‘Righteous action is the means to escape from the cycle of rebirth and
philosophy of life. (C.B.S.E. 2013 (D))
Answer:
The Buddha emphasized individual agency and righteous action as the
means to escape from the cycle of rebirth and attain self-realization and
Nibbana (nirvana), literally the extinguishing of the ego and desire-and
thus end the cycle of suffering for those who renounced the world.
According to Buddhist tradition, his last words to his followers were: “Be
lamps unto yourself as all of you must work out your own liberation.”
3. Vardhman Mahavir. He was the 24th and the last Tirthankara of Jainism.
He was born at Vaishali in the 6th century B.C.E. His childhood name was
Vardhman. The name of his father was Siddharth and the name of his
mother was Trishala. He was married to Yashodhara when he was quite
young and was blessed with a son. He left his house at the age of thirty
and practiced penance for many years. He attained enlightenment at the
age of forty-two. He spent the rest of his life preaching religion. He
attained Nibbana at the age of seventy-two.
Question 2.
How were the Stupas discovered? Comment on their export citing
examples of the Stupas at Amaravati and Sanchi.
Answer:
The Stupa of Amaravati was found all of a sudden. In 1796, a local Raja
wanted to build a temple. He stumbled upon the ruins of the Stupa at
Amaravati. He decided to use the stone. Then he thought that there might
be a treasure buried in that hill-like place. After many years, this site was
visited by Colin Mackenzie, a British official. He found many pieces of
sculpture. He made detailed drawings of them. But all his reports
remained unpublished.
In the 1850s, some of the slabs from Amaravati were taken to the Asiatic
Society of Bengal at Calcutta. Some other slabs were taken to the India
office in Madras. A few others were taken to London. These slabs of
sculpture adorned the gardens of a few British administrators. In fact,
whenever a new official came in the area, he removed a few sculptures
from the site on the plea that earlier officials had done the same.
Sanchi was discovered in 1818. At that time, three of its four gates were
intact. They still stood in a good condition. The fourth gateway had fallen
down. The entire mound was in good condition. No doubt some people
suggested that the gateway should be taken either to Paris or London. But
at last, Sanchi was kept as it was. On the other hand, the mahachaitya at
Amaravati became an insignificant little mound. It had lost much of its
past glory.
Question 3.
How did Puranic Hinduism grow? Give its main features.
Or
Explain how the ideas of Puranic Hinduism developed in different ways
within the tradition. (C.B.S.E. 2013 (O.D.))
Answer:
Puranic Hinduism originated from the notion of a Saviour. Two traditions
were part of Hinduism-Vaishnavism and Shaivism. Vishnu was the
principal deity in Vaishnav tradition and Lord Shiva was regarded as the
chief God in Shaivism. In both traditions, special emphasis was laid on the
worship of a specific deity. In this type of worship, the bond between the
devotee and God was seen as one of love and devotion. It is called Bhakti.
Question 4.
How Buddhist texts were prepared and preserved?
Or
Explain how the Buddhist texts give a glimpse of discussion and debates
among people of different schools of thought. (C.B.S.E. 2011 (D))
Answer:
Buddha used to give teachings through debate and discussion. Men,
women, and children attended these discussions and discussed what they
heard. None of his teachings were written down during his lifetime. After
his death, his followers called a council of elders at Vaishali. This council
compiled all of his teachings. These compilations were known as Tripitaka
which literally means the three baskets to hold different types of texts.
Firstly they were transmitted orally and then written and classified
according to their subject matter and length.
Mahavamsa and Dipavamsa: When Buddhism spread to new lands like Sri
Lanka, other texts like Mahavamsa and Dipavamsa were written. These
texts contain regional histories of Buddhism. Some of these texts had
biographies of Buddha. Most of the oldest texts were in the Pali language
but later on, texts were also written in the Sanskrit language.
Question 5.
Explain the structural and sculptural features of the Sanchi Stupa.
(C.B.S.E. 2015 (D))
Answer:
Sanchi Stupa is considered among the best-preserved monuments of the
time. It is one of the most important centre of early Buddhism.
It separated the sacred place from the secular world. The Stupas at Sanchi
and Bharhut have stone railings. This railing was like bamboo or wooden
fence. It had four gateways, which were richly carved and installed in four
cardinal points. The worshippers mostly entered through the eastern
gateway. They walked around the mound in a clockwise direction keeping
the mound on right imitating the sun’s course through the sky.
The sculpture depicts a rural scene, with thatched huts and trees. The
sculpture at Sanchi identifies it as a scene from the Vessantara Jataka.
This is a story about a generous prince who gave away everything to a
Brahmana and went to live in the forest with his wife and children. Early
sculptors did not show Buddha in human form but as symbols.
This woman’s touch caused trees to flower and bear fruit. This auspicious
symbol was used for the decoration of the stupa. Shalabhanjika motif
suggests that many people who turned to Buddhism enriched it with their
own pre-Buddhist and non-Buddhist beliefs, practices, and ideas. At
Sanchi Stupa, many animals are carved into lively scenes derived from
Jataka tales. These animals have human attributes. For example, an
elephant denotes strength and wisdom.
He gently convinced her about the inevitability of death rather than bring
her back to life. These stories were narrated in the language spoken by
ordinary people so that these could be easily understood. According to
Buddhist philosophy, the world is transient (anicca) and constantly
changing; it is also soulless (anatta) as there is nothing permanent or
eternal in it. Within this transient world, sorrow (dukkha) is intrinsic to
human existence.
Humans can rise above the worldly troubles between severe penance and
self-indulgence.
Buddha regarded the social world as the creation of humans rather than
of divine origin. He advised kings and chapatis to be humane and ethical.
Social relations can be transformed at the individual level.
Each Pitaka consists of many individual texts. Later on, Buddhist scholars
wrote commentaries on these texts.
Question 2.
According to Buddhist philosophy, what is this world?
Answer:
According to Buddhist philosophy, the world is transient. It is constantly
changing. It is soulless. It has nothing permanent and eternal. It is mortal.
Question 3.
According to the Buddhist tradition, what is the meaning of Nirvana?
Answer:
According to the Buddhist tradition, Nirvana means an escape from the
cycle of birth and rebirth. It means attainment of self-realization. Literally,
it signifies the extinguishing of ego and desire. It means the end of the
cycle of suffering for those who renounce the world.
Question 4.
Who were Chaityas?
Answer:
The word ‘Chaitya’ has been derived from the word ‘Chita’. The Hindi word
‘Chita’ meant a funeral pyre and by extension a funerary mound. In the
Buddhist literature, Chaityas were those sacred places that were
associated with the life of Buddha. For example, the Buddhists consider
Lumbini, Bodh Gaya, Sarnath, and Kushinagar as the Chaityas.
Question 5.
List any two points of difference between Mahayana and Hinayana.
Answer:
Question 6.
What new questions the philosophers of Vedic tradition and outside were
thinking in the 6th century B.C.E.?
Or
Explain the importance of new questions and debates that began from the
sixth century B.C.E. regarding Vedic traditions and practices of sacrifices.
(C.B.S.E. 2008 (O.D.))
Answer:
The Upanishads are the texts of the Vedic tradition. They are the store-
houses of many new ideas. They show that the people were curious to
know the meaning of life. They were also eager to know about the
possibility of life after death and rebirth. The issues of rebirth and the past
deeds were hotly debated.
All the Vedic thinkers were concerned to understand and express the
nature of the ultimate reality. A few thinkers outside the Vedic tradition
were also raising the question of whether the ultimate reality was single
or plural. The people had also started speculating the significance of the
sacrificial tradition. Hence, there was an emergence of a thoughtful
environment.
Question 7.
What was the method of the symbol of Buddha sculptures? Why was it
difficult to understand these symbols?
Answer:
Many early sculptors showed the presence of Buddha through symbols
instead of showing him in the human form. For example, the empty seat
became the symbol of the meditation of Buddha. The symbol of the wheel
was also used quite frequently.
This symbol stood for the first sermon of the Buddha, delivered at
Sarnath. Actually, such sculptures cannot be understood very easily. For
example, the tree does not stand just for a tree but it symbolizes an event
in the life of the Buddha. To understand such symbols, it is necessary for
historians to understand the traditions of those who produced these works
of art.
Question 8.
Many rituals, religious beliefs and practices were not recorded in a
permanently visible form as monuments or sculptures or even paintings.”
Critically examine the statement. (C.B.S.E. 2012 (O.D.))
Answer:
Many rituals, religious beliefs, and practices were not recorded in a
permanent, visible form as monuments or sculptures, or even paintings.
These included daily practices, as well as those associated with special
occasions. Many communities and people may not have felt the need for
keeping lasting records, even as they may have had vibrant traditions of
religious activities and philosophical ideas.
Question 9.
“The notion of a savior was not unique to Buddhism.” Comment. (C.B.S.E.
2012 (O.D.))
Answer:
The notion of a savior was not unique to Buddhism. We find the same
ideas being developed in different ways within a tradition that we now
consider a part of Hinduism. In the case of Vaishnavism, cults developed
around the various avatars or incarnations of the deity.
Ten avatars were recognized within the tradition. These were forms that
the deity was believed to have assumed to save the world whenever it
was threatened by disorder and destruction by evil forces. It is likely that
different avatars were popular in different parts of the country.
Recognizing each of these local deities as a form of Vishnu was one way of
creating a mere unified religious tradition.
Question 10.
Is it easy to understand visual traditions? Which methods were used by
European scholars to understand our visual traditions?
Or
Why did the 19th-century European scholars find it difficult to understand
the Indian sculpture in ancient times? How did they try to solve the
problem? (C.B.S.E. 2008 (O.D.))
Answer:
We have had a glimpse of rich visual traditions, stone architectures,
sculptures, and paintings. A lot has been destroyed and lost over the
centuries. Even then what remains has been preserved and conveys a
sense of the visions of the artists who created these spectacular works.
But it is not easy to understand what they wanted to convey. We cannot
completely understand the fact that what these images meant to people
who saw them and worshipped them.
Efforts of the European Scholars: When the European scholars saw a few
sculptures of Gods and Goddesses in the 19th century, they were not
been able to understand the background and importance of these
sculptures. Sometimes they were horrified by grotesque figures with
multiple arms and heads or with a combination of human and animal
forms.
Many times they even hated these sculptures. But still, they made the
following efforts to understand those grotesque figures:
In order to understand this art, they chose a very simple method and that
was to understand unfamiliar
things on the basis of familiar things.
A vivid description of any story is given in the statues. But which story is
it? Art historians search through Puranas to it. But still they contradictory
views. are of the view that depicts the descent of the Ganga river. They
are of the view that the natural cleft through the center of the rock
surface might represent the river. This story is narrated in epics and
Puranas. Other scholars are of the view that it represents a story of Arjuna
doing penance on the banks of the river to acquire arms. Its description is
given in Mahabharata. They are
pointing to the central figure of an ascetic.
Here are two verses from the Rigveda invoking Agni, the god of fire, often
identified with the sacrificial fire, into which offerings were made so as to
reach the other deities:
Bring, O strong one, this sacrifice of ours to the gods, O wise one, as a
liberal giver. Bestow on us, O priest, abundant food. Agni, obtain, by
sacrificing, mighty wealth for us. Procure, O Agni. forever to him who
prays to
you (the gift of nourishment, the wonderful cow. May a son be ours,
offspring that continues our line
(iv) With the passage of time, what changes came in the tradition of Yajna
(Sacrifice)?
Answer:
Earlier sacrifices were performed collectively. But later on, they were
performed by the heads of households who prayed for the well-being of all
the members of the family. The kings and the rich landlords performed
elaborate sacrifices such as the Rajasua and Ashvamedha.
Question 2.
Verses from the Upanishads
Here are two verses from the Chhandogya Upanishad, a text composed in
Sanskrit c. sixth Century B.C.E. :
This self of mine within the heart is smaller than paddy or barley or
mustard or millet or the kernel of a seed of millet. This self of mine within
the heart is greater than the earth, greater than the intermediate space,
greater than heaven, greater than these worlds.
(ii) In these verses, what has been said about the nature of the soul and
true Yajna?
Answer:
According to these verses, the nature of the soul is strange. It resides in
the human heart. It is smaller than paddy or barley or a mustard seed. But
in reality, it is greater than the earth, bigger than space, and larger than
heaven.
Similarly, these verses tell us that the blowing of wind is a true Yajna.
When the wind blows, it sanctifies everyone. A Yajna also purifies. So the
wind is a true Yajna.
Question 3.
Fatalists and Materialists
“Though the wise should hope, by this virtue …. by this penance I will gain
karma… and the fool should by the same means hope to gradually rid
himself of his karma, neither of them can do it. Pleasure and pain,
measured out as they were, cannot be altered in the course of samsara
(transmigration). It can neither be lessened nor increased … just as a ball
of string will when thrown unwind to its full length, so fool and wise alike
will take their course and make an end of sorrow.”
The talk of gifts is a doctrine of fools, an empty lie … fools and wise alike
are cut off and perish. They do not survive after death.”
The first teacher belonged to the tradition of the Ajivikas. They have often
been described as fatalists; those who believe that everything is
predetermined. The second teacher belonged to the tradition of the
Lokayatas, usually described as materialists. Texts from these traditions
have not survived, so we know about them only from the works of other
traditions.
(i) From where has this excerpt been taken? What does it describe?
Answer:
This excerpt has been taken from the ‘Sutta Pitaka’: It describes a
conversation between Ajatasattu, the ruler of Magadha, and the Buddha.
(ii) What were the views of Makkhali Gosala about joy and sorrow?
Answer:
According to Makkhali Gosala, pleasure and pain are a part of life. They
cannot be altered in the course of human or worldly life. They can neither
be lessened nor increased.
Question 4.
The World Beyond the Palace
If the whole world and all its treasures were yours, you would not be
satisfied, nor would all this be able to save you. When you die, 0 kings and
leave all things behind, dhamma alone, and nothing else will save you. As
a bird dislikes the cage, so do I dislike (the world). I shall live as a nun
without offspring, without desire, without the love of gain, and without
hatred … Those who have enjoyed pleasures and renounced them, move
about like the wind and go wherever they please, unchecked like birds in
their flight…
(ii) What are things a queen named Kamalavati said to persuade the king
to renounce the world?
Answer:
To persuade her husband to renounce the world, Kamalavati said the
following things:
(a) The worldly treasures cannot make a man feel satisfied. They can also
not save anyone.
(b) A man leaves all things behind after his death.
(c) Only dhamma (religion) and nothing else, can save a man.
(d) A bird does not like its cage. Similarly, a man should not like this world.
(e) By renouncing pleasures, a man can become as free as the wind or a
bird. He can go wherever he pleases.
Question 5.
Buddhism in Practice
This is an excerpt from the Sutta Pitaka, and contains the advice given by
the Buddha to a wealthy householder named Sigala :
In five ways should a master look after his servants and employees….by
assigning them to work according to their strength, by supplying them
with food and wages, by tending them in sickness; by sharing delicacies
with them and by granting leave at times…
In five ways should the clansmen look after the needs of samanas (those
who have renounced the world) and Brahmanas: by affection in act and
speech and mind, by keeping open house to them and supplying their
worldly needs.
There are similar instructions to Sigala about how to behave with his
parents, teacher, and wife.
(i) From where has this excerpt been taken? In it, who is being advised by
the Buddha?
Answer:
This excerpt has been taken from ‘Sutta Pitaka’. Herein the Buddha is
giving advice to Sigala, a wealthy householder.
(ii) According to Buddha, how should a master look after his servants and
employees in the five ways?
Answer:
According to Buddha, a master should look after his servants and
employees in the following five manners :
(a) By assigning them to work according to their capacity and strength.
(b) By supplying them with food and wages.
(c) By serving them during their sickness.
(d) By sharing delicacies with them.
(e) By granting leave at times.
(iii) How should the clansmen look after the needs of Samanas and the
Brahmanas?
Answer:
The clansmen should look after the needs of Samanas (those who have
renounced the world i.e. tyagis) and Brahmanas in the following manner:
(a) By showing love in acts.
(b) By showing affection in speech.
(c) By showing regard in mind.
(d) By keeping the doors open for them.
(e) By fulfilling their worldly needs.
Question 6.
The Therigatha
This unique Buddhist text, part of the Sutta Pitaka, is a collection of verses
composed by bhikkhunis. It provides an insight into women’s social and
spiritual experiences. Punna, a dasi or slave woman, went to the river
each morning to fetch water for her master’s household. There she would
daily see a Brahmana performing bathing rituals. One morning she spoke
to him. The following are ♦ verses composed by Punna, recording her
conversation with the Brahmana :
I am a water carrier :
Even in the cold
I have always gone down to the water
frightened of punishment
Or the angry words of high-class women.
So what are you afraid of Brahmana,
That makes you go down to the water (Though) your limbs shake with the
bitter cold?
(ii) Who was Punna? Which ritual of the Brahmana was satirized by her?
Answer:
This excerpt has been taken from ‘Sutta Pitaka’. This Buddhist text has a
collection of verses composed by bhikkhunis.
(iii) What did she ask from the Brahmana? What was the reply of the
Brahmana?
Answer:
Punna was a dasi or a slave. Every day she went to the river in the
morning. She brought water for her master’s household. She satirized the
ritual of bath performed by a Brahamana.
(iv) How did she advise the Brahmana not to do any bad deed?
Answer:
Punna told the Brahmana that a bath in water cannot make anyone good
and pious. Had it been so, all the frogs, crocodiles, and turtles would have
gone to heaven. She advised the Brahmana to save himself from the fear
that was threatening him.
Question 7.
Rules for Monks and Nuns
These are some of the rules laid down in the Vinaya Pitaka:
Should any bhikkhu, having set out bedding in I a lodging belonging to the
sangha or having I had it set out-and then on departing neither. put it
away nor have it put away or should he go without taking leave, it is to be
confessed.
(i) Name any two Buddhist texts in which the rules, for the monks have
been laid down.
Answer:
The rules for Buddhist monks and nuns were laid
down in the ‘Vinaya Pitaka! and ‘Sutta Pitaka’.
(iv) State any three rules mentioned in the passage, for the bhikkhus.
(C.B.S.E. 2013 (O.D.))
Answer:
(a) When a bhikkhu made a new blanket, he must keep it for at least 6
years, before the blanket was taken away from him. This blanket was
forfeited even though he had disposed of his first blanket.
(b) Every bhikkhu belonging to a Sangha had to set out his bedding in a
lodging. It was considered a crime not to set out the bedding before
departure.
(c) In case a bhikkhu arriving at a family residence is presented with cakes
or cooked grain meal, he may accept two or three bowlfuls if he so
desires.
Question 8.
Why were Stupas Built?
As the Buddha lay dying, Ananda asked him: “What are we to do Lord,
with the remains of the Tathagata (another name for the Buddha ?”
But when pressed further, the Buddha said: “At the four crossroads they
should erect a stupa (Pali for stupa) to the Tathagata. And whosoever
shall there place garlands or perfume …. or make a salutation there, or
become in its presence calm of heart, that shall long be to them for a
profit and joy.”
(i) From which chapter has this excerpt been taken? It is a part of which
book?
Answer:
This excerpt has been taken from the ‘Mahaparinibbana Sutta’. It was a
part of the “Sutta Pitaka.”
(ii) What are the Stupas? Who advised Ananda to build the Stupa?
Answer:
The Stupas were the sacred places. They preserved the relics of the
Buddha such as his bodily remains or the objects used by him. All these
things were buried in the stupas.
(iii) Who was Tathagata? What had he told about the importance of the
Stupa?
Answer:
Tathagata was another name for the Buddha. He told Ananda that the
honor of his worldly remains was not important. He laid stress on the
importance of one’s good deeds. The stupas should be erected on the holy
places. If anybody placed garlands or perfume or saluted them, he will not
only get peace of mind but also profit and joy.
(iv) Name any three places where the Stupas have been built.
Answer:
The stupas were built in many places. The most important stupas existed
at Bharhut, Sanchi, and Sarnath.