Jimma university
College of Natural science
Department of Mathematics
Mathematics for Remedial students’ Work Sheet I
May /2023 G.C
Chapter One: - Solving Equations and Inequalities
1. Solve each of the following problems.
a). ( ) ( ) b). ( ) ( )
c). d).
e). f).
2. Solve each of the following inequalities and give the solution in both inequality and
interval notations.
a). ( ) ( ) b).
c). ( ) . / ( ) d).
e). ( ) ( )
3. Solve the quadratic equations.
a). b).
c). ( ) ( ) d).
e).
4. Solve the quadratic inequalities.
a). b). c).
d). ( ) ( ) e).
f). g).
5. Solve the following system of equation for
a). { b). { c). {
d). { e). { f). { ( )
g). { h). { i). {
6. Solve the following equations.
a). | | | | b). | | | | c). | |
d). | | | | e). | |
f). { g). | |
| |
7. For what value (s) of is for each real number
8. For what value(s) of does each of the following quadratic equations have
i) One real root? Ii). Tow distinct real roots? Iii). No real root?
a). ( ) ( )
b). ( )
9. The area of a rectangle is . If one side exceeds the other side by . Find
the dimension of the rectangle.
10. The sum of the square of two consecutive natural numbers is . Find the numbers.
11. Birr were divided equally among a certain number of persons. Had there been
more persons, each would have got Birr less. Find the original number of
persons.
12. The difference in price in colored pencils and mechanical pencils is $0.20. If I
purchased 18 colored pencils and 22 mechanical pencils for $27.60, what is the cost
of the mechanical pencils?
13. A library contains 2000 books. There are 3 times as many non-fiction books as fiction
books. Write and solve a system of equations to determine the number of nonfiction
and fiction books.
14. Simplify the following rational expression to lowest terms.
√ √
. /. /
√
a). b). c).
. /. /
√
Chapter Two:- Relations and Functions
1. Find the inverse of for the relation defined by *( ) +
2. Find the domain and range of the following functions.
a) f ( x) 1 8x 2 x 2 c) f ( x ) x 2 6x 8
1 3x 4, 1 x 2
b) f ( x) d) f ( x )
x 5x 6 1 x, 2 x 5
2
3. Let R be a relation on the set A {1,2,3,4,5,6,7} defined by R {(a, b) : 4 divides a b.
i) List the elements of R
ii) Find Dom( R) & Range( R)
1
iii) Find the elements of R
1 1
iv) Find Dom( R ) & Range( R )
4. Given ( ) and ( ) , then what is the
value of ( )
5. Let ( ) and ( ) . Find
a). ( ) b). ( )
c). ( ) d) ( )
6. If ( ) where ( ) ( )have opposite signs so that
has a root in ( ). What the possible value of
7. Write the general polynomial ( ) whose only zeros are 1, 2 and 3, with multiplicity 3, 2
and 1 respectively. What is its degree?
8. Find ( ) described in question number 9 above if ( )
9. What is the vertical horizontal asymptote of the graph of the function
| |
a). ( ) ?
b). ( )
10. Solve the value of of the following equations
a) b). c). d).
e). f). ( ) ( )
g). ( ) h). , ( )-
i). j). ( ( ))
k) ( √ ) ( √ )
11. Find the inverse of f ( x) e ( 3 x 1)
12. Let then find
13. If ( ).
14. Let f ( x) 2 x . Show that f ( x 3) 8 f ( x) .
1
15. Let g ( x) 5 x . Show that g ( x 2) g ( x) .
25
16. Let f ( x) e x
. Find a function so that ( f g )( x) ( g f )( x) x .
17. What is the domain of the given greatest integer function ( ) ⁄⌊ ⌋?
18. Find the greatest integer value of the following.
a). , - b). , - c). , -
19. If ( ) , -, what is the value of ( )
20. If ( ) [ ], what is the value of . /
21. Find the value of such that ⌊ ⌋
22. Convert the given angle from radians to degrees
a)
3 b) 52 c) 43
23. Convert the given angle from degrees to radians
a) 315 b) 40 c) 330
24. Given tan 1
2 and sin 0 , find cos .
25. Let ,then find