50 important questions of science
framed by rakesh sir
1. Which of the following is the functional Ans: b) Chloroplast
unit of the kidney? 7. Which part of the brain controls
a) Nephron voluntary actions?
b) Neuron a) Cerebellum
c) Alveoli b) Medulla
d) Glomerulus c) Cerebrum
Ans: a) Nephron d) Pons
2. Which hormone is responsible for Ans: c) Cerebrum
regulating blood sugar levels? 8. Haemoglobin is present in:
a) Insulin a) WBC
b) Thyroxine b) RBC
c) Estrogen c) Plasma
d) Adrenaline d) Platelets
Ans: a) Insulin Ans: b) RBC
3. Which vitamin helps in blood 9. Which of the following is not a
clotting? connective tissue?
a) Vitamin A a) Blood
b) Vitamin K b) Cartilage
c) Vitamin C c) Ligament
d) Vitamin D d) Muscle
Ans: b) Vitamin K Ans: d) Muscle
4. Which of the following causes 10. The longest cell in the human body
malaria? is:
a) Virus a) Muscle cell
b) Bacteria b) Neuron
c) Protozoa c) Skin cell
d) Fungi d) Liver cell
Ans: c) Protozoa Ans: b) Neuron
5. What is the powerhouse of the cell? 11. Which organ in humans is
a) Ribosome responsible for filtering blood?
b) Nucleus a) Liver
c) Mitochondria b) Lungs
d) Golgi body c) Kidney
Ans: c) Mitochondria d) Heart
6. The site of photosynthesis in plants Ans: c) Kidney
is: 12. Which is a communicable disease?
a) Stomata a) Diabetes
b) Chloroplast b) Cancer
c) Mitochondria c) Tuberculosis
d) Cytoplasm d) Arthritis
Ans: c) Tuberculosis a) Na2CO3
13. Which gas is released during b) NaHCO3
photosynthesis? c) CaCO3
a) CO2 d) NaCl
b) O2 Ans: b) NaHCO3
c) H2 20. Which metal is stored in kerosene?
d) N2 a) Calcium
Ans: b) O2 b) Sodium
14. DNA replication occurs during c) Magnesium
which phase of cell cycle? d) Zinc
a) G1 phase Ans: b) Sodium
b) G2 phase 21. The valency of nitrogen is:
c) S phase a) 1
d) M phase b) 2
Ans: c) S phase c) 3
15. Which plant hormone is responsible d) 4
for cell elongation? Ans: c) 3
a) Cytokinin 22. Which acid is present in lemon?
b) Ethylene a) Acetic acid
c) Auxin b) Citric acid
d) Gibberellin c) Oxalic acid
Ans: c) Auxin d) Tartaric acid
16. Which of the following is a mixture? Ans: b) Citric acid
a) Sodium chloride 23. Which of the following is an
b) Water exothermic reaction?
c) Air a) Photosynthesis
d) Carbon dioxide b) Boiling of water
Ans: c) Air c) Combustion of fuel
17. Atomic number of an element is d) Electrolysis of water
determined by: Ans: c) Combustion of fuel
a) Number of neutrons 24. What is the pH of a neutral solution?
b) Number of protons a) 5
c) Number of electrons b) 7
d) Mass number c) 9
Ans: b) Number of protons d) 14
18. Which gas is used in the preparation Ans: b) 7
of soda water? 25. Which among the following is not a
a) Oxygen metalloid?
b) Nitrogen a) Boron
c) Carbon dioxide b) Silicon
d) Hydrogen c) Arsenic
Ans: c) Carbon dioxide d) Calcium
19. The chemical formula of baking Ans: d) Calcium
soda is: 26. Rusting of iron is:
a) Physical change c) Sulphuric acid
b) Chemical change d) Nitric acid
c) Both Ans: b) Benzoic acid
d) Neither 33. Which process is used to separate
Ans: b) Chemical change pigments in ink?
27. Which metal is liquid at room a) Distillation
temperature? b) Filtration
a) Mercury c) Chromatography
b) Lead d) Sedimentation
c) Silver Ans: c) Chromatography
d) Copper 34. Which noble gas is used in
Ans: a) Mercury advertisement lighting?
28. Which non-metal is a good a) Argon
conductor of electricity? b) Neon
a) Sulphur c) Xenon
b) Phosphorus d) Krypton
c) Graphite Ans: b) Neon
d) Iodine 35. Which of the following is
Ans: c) Graphite biodegradable?
29. What is the number of neutrons in a) Plastic
Carbon-14? b) Glass
a) 6 c) Paper
b) 8 d) Metal
c) 14 Ans: c) Paper
d) 12 36. What is the SI unit of pressure?
Ans: b) 8 a) Watt
30. Which of the following solutions b) Newton
turns red litmus blue? c) Pascal
a) HCl d) Joule
b) Vinegar Ans: c) Pascal
c) Lemon juice 37. Which part of the eye controls the
d) NaOH amount of light entering?
Ans: d) NaOH a) Iris
31. What is the chemical name of b) Retina
washing soda? c) Lens
a) Sodium carbonate d) Cornea
b) Sodium bicarbonate Ans: a) Iris
c) Calcium carbonate 38. Which gland is called the “ master
d) Sodium chloride gland”?
Ans: a) Sodium carbonate a) Adrenal
32. Which of the following is used in the b) Thyroid
preservation of food? c) Pituitary
a) Acetic acid d) Pancreas
b) Benzoic acid Ans: c) Pituitary
39. Which vitamin deficiency causes b) Stomach
night blindness? c) Liver
a) Vitamin A d) Gall bladder
b) Vitamin B Ans: c) Liver
c) Vitamin C 46. Which metal is most abundant in
d) Vitamin D Earth’s crust?
Ans: a) Vitamin A a) Iron
40. Which disease is caused by the b) Aluminium
deficiency of iodine? c) Zinc
a) Anemia d) Copper
b) Rickets Ans: b) Aluminium
c) Goitre 47. Which of the following has pH less
d) Scurvy than 7?
Ans: c) Goitre a) Soap solution
41. The main function of white blood b) Bleach
cells is: c) Vinegar
a) Oxygen transport d) Baking soda
b) Blood clotting Ans: c) Vinegar
c) Fighting infections 48. Which bond is present in sodium
d) Hormone production chloride?
Ans: c) Fighting infections a) Covalent
42. What is the primary component of b) Hydrogen
natural gas? c) Ionic
a) Butane d) Metallic
b) Propane Ans: c) Ionic
c) Methane 49. Which disease is caused by a virus?
d) Ethane a) Cholera
Ans: c) Methane b) Typhoid
43. Which process converts sugar into c) Influenza
alcohol? d) Tuberculosis
a) Photosynthesis Ans: c) Influenza
b) Fermentation 50. Which part of the plant is involved
c) Respiration in transpiration?
d) Combustion a) Root hair
Ans: b) Fermentation b) Stomata
44. Which part of the plant conducts c) Xylem
water? d) Flower
a) Phloem Ans: b) Stomata
b) Xylem
c) Cortex
d) Cambium
Ans: b) Xylem
45. Which human organ produces bile?
a) Pancreas