XI Straight line Assignment
MCQ (Q 1to 10)
1. The distance between the lines 5𝑥 + 3𝑦 − 7 = 0 and 15𝑥 + 9𝑦 + 14 = 0 is
35 1 35 35
(a) (b) 3√34 (c) 3√34 (d) 2√34
√34
[Link] value of 𝜆 for which the lines 3𝑥 + 4𝑦 = 5, 5𝑥 + 4𝑦 = 4 and 𝜆𝑥 + 4𝑦 = 6 meet at a
point is
(a) 2 (b) 1 (c) 4 (d) 3
[Link] coordinates of the foot of perpendicular from the point (2,3) on the line 𝑦 = 3𝑥 + 4 is
given by
37 1 1 37 10 2 1
(a) (10 , − 10) (b) (− 10 , 10) (c) (37 , −10) (d) (3 , − 3)
4. A point moves such that its distance from the point (4,0) is half that of its distance from the
line 𝑥 = 16. The path of the point is
(a) 3𝑥 2 + 4𝑦 2 = 192 (b) 4𝑥 2 + 3𝑦 2 = 192
2 2
(c) 𝑥 + 𝑦 = 192 (d) None of these
5. A point equidistant from the line 4𝑥 + 3𝑦 + 10 = 0, 5𝑥 − 12𝑦 + 26 = 0 and
7𝑥 + 24𝑦 − 50 = 0 is
(a) (1, –1) (b) (1, 1) (c) (0, 0) (d) (0, 1)
[Link] equation of the straight line which passes through the point (−4,3) and is such that the
portion of it between the axes is divided by the point in the ratio 5: 3, is
(a) 9𝑥 − 20𝑦 − 96 = 0 (b) 9𝑥 + 20𝑦 + 96 = 0
(c) 9𝑥 − 20𝑦 + 96 = 0 (d) 9𝑥 − 20𝑦 + 48 = 0
7. Slope of a line which cuts off intercepts of equal lengths on the axes is
(a) –1 (b) 0 (c) 2 (d) √3
8. Equation of the line passing through (1, 2) and parallel to the line 𝑦 = 3𝑥 − 1 is
(a) 𝑥 − 2 = 2(𝑦 − 1) (b) 𝑦 − 2 = 3(𝑥 − 1)
(c) 𝑦 = 3𝑥 − 1 (d) none of these
[Link] two lines 𝑎𝑥 + 𝑏𝑦 = 𝑐 and 𝑎′ 𝑥 + 𝑏 ′ 𝑦 = 𝑐 ′ are perpendicular if
(a) 𝑎𝑎′ + 𝑏𝑏 ′ = 0 (b) 𝑎𝑏 ′ = 𝑏𝑎′ (c) 𝑎𝑏 + 𝑎′ 𝑏 ′ = 0 (d) 𝑎𝑏 ′ + 𝑏𝑎′ = 0
[Link] area of the triangle is 5 square unit. Two of its vertices are (2,1) and (3, −2) the third
vertex lies on the line 𝑦 = 𝑥 + 3 then coordinate of third vertex is
7 −13 7 13 7 13 7 −13
(a) (− 2 , 2 ) (b) (2 , 2 ) (c) (− 2 , 2 ) (d) (2 , 2 )
Answer: 1. C 2. B 3. B 4. A 5. C 6. C 7. A 8. B 9. A 10. B
Question 11 and 12 consist of two statements-Assertion(A) and Reason(R). Answer these
questions selecting the appropriate option given below:
1
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation for A.
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation for A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.
11. Assertion (A) : The equation of a line which passes through (2,3) and makes an angle of
30∘ with positive direction of x-axis is x − √3y + (3√3 − 2) = 0.
Reason (R): Equation of line having slope m and passes through the point (x0 , y0 ) is given by
y − y0 = m(x − x0 ).
12. Assertion (A): The distance between the parallel lines 3𝑥 − 4𝑦 + 9 = 0 and 6𝑥 − 8𝑦 −
33
15 = 0 is 10.
Reason ( 𝐑) : The distance between the parallel lines 𝑎𝑥 + 𝑏𝑦 + 𝑐1 = 0 and
𝑐 −𝑐
𝑎𝑥 + 𝑏𝑦 + 𝑐2 = 0 is given by |√𝑎12 22|.
+𝑏
Ans: a, a
Subjective Questions
1. A (1, 4) B (2, -3) and C (-1, -2) are the vertices of a ∆ABC. Find
(i) the equation of the median through A. (ii) the equation of the altitude through A.
(iii) the equation of the right bisector of the side BC.
Ans. (i) 13x – y – 9 = 0, (ii) 3x – y + 1 = 0 (iii) 3x- y – 4 = 0.
2. Find the equation of the bisector of angle A of ∆ABC, whose vertices are A (4, 3) B (0, 0)
and C (2, 3). Ans. x – 3y + 5 = 0.
3. If the mid-points of the sides of a triangle are (2, 1) (-5, 7) and (-5, -5) find the equations of
its sides.
(x-2=0, 6x-7y+79=0, 6x+7y+65=0)
4. Find the equations of the lines joining the centroid G of ∆ABC with the vertices A(2, 3),
B (-4, 5) and C (3, -4) Ans : (x-y+1=0,11x+13y-21=0, 2x+y=0)
5. The points A (7, 3) and C (0, -4) are two opposite vertices of a rhombus ABCD. Find the
equation of the diagonal BD. Ans: (x+y-3=0)
6. Find the equations of the lines which are at a distance √3 units from the origin and pass
through the point (2, 0). Ans: √3𝑥 ± y = 2√3
7. One side of a rectangle lies along the line 4𝑥 + 7𝑦 + 5 = 0. Two of its vertices are (–3, 1)
and (1, 1). Find the equations of the other three sides.
Ans: 4x + 7y -11 = 0 , 7x - 4y +25 = 0 , 7x -4y – 3 = 0
8. The vertex of an equilateral triangle is (2, 3) and the opposite side is 𝑥 + 𝑦 − 2 = 0. Find
the equations of the other two sides.
Ans: (2 − √3)𝑥 − 𝑦 = 1 − 2√3 , (2 + √3)𝑥 − 𝑦 = 1 + 2√3
9. Find the co-ordinates of a point(s) on the line 𝑥 + 𝑦 + 3 = 0 whose distance from
𝑥 + 2𝑦 + 2 = 0 is √5. Ans: (–9, 6) and (1, –4)
10. A straight line passes through the point (–1, 2) and its distance from the origin is 1 unit. Find
its equation. Ans:3x + 4y – 5= 0
11. Find perpendicular distance from the origin to the line joining the points (cos θ, sin θ) and
(cos ϕ, sin ϕ).
2
12. From the point (−1,3)to the line 3𝑥–4𝑦–16 = 0
(a) Find the coordinates of the foot of perpendicular drawn from the point to the line.
(b) Find the perpendicular distance of the point from the line.
(c) Find the image of the point (−1,3)in the line 3𝑥–4𝑦–16 = 0.
Ans: (68/25, -49/25), 31/5, (161/25, -173/25)
13. Prove that the equation to the straight line which passes through the point
(acos3 θ, asin3 θ) and is perpendicular to the straight line xsecθ + ycosecθ = a
is xcosθ − ysinθ = acos2θ.
14. If the orthocentre of the triangle formed by the lines
𝑦 = 𝑥 + 1, 𝑦 = 4𝑥 − 8, and 𝑦 = 𝑚𝑥 + 𝑐is at (3, −1), then find m and c
Ans: 0, -1
Case Study
[Link] clean the upstairs window on the side of a house, it is necessary to position the ladder so
that it just touches the edge of the lean-to shed as shown in the diagram. The coordinates
represent distances from point O in metres, in the x- and y-directions shown.
(i) Find the equation of the line of the ladder.
(ii) Find the height of the point A reached by the top of the ladder.
(iii) Find the length of the ladder to the nearest centimetre.
Ans: y=−2x+4, 4m , 447cm