0% found this document useful (0 votes)
30 views26 pages

E-commerce Exam Questions for Class 12

The document consists of a series of multiple-choice questions related to e-commerce, covering various models such as B2C, B2B, C2C, and G2B. It addresses topics like online shopping, security concerns, and the advantages of e-commerce. The questions are designed for students in standard 12 and total 271 marks.

Uploaded by

amit
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
30 views26 pages

E-commerce Exam Questions for Class 12

The document consists of a series of multiple-choice questions related to e-commerce, covering various models such as B2C, B2B, C2C, and G2B. It addresses topics like online shopping, security concerns, and the advantages of e-commerce. The questions are designed for students in standard 12 and total 271 marks.

Uploaded by

amit
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Anjali Infotech

Subject: Computer June exam


Standard: 12 Marks: 271
Chapter: Chapter 4

‣ Choose the correct option from those given below each question ( Any 271 ) (271)
01. Why Business to Consumer-B2C model is more popular ?
A. Products availability B. Speed of purchase C. (A) and (B) both D. None of these

Ans. (A) and (B) both

02. With the help of Business to Business-B2B model, the companies can improve the efficiency of common
business activities like………………. .
A. supplier management B. inventory C. payment management D. all of these
management

Ans. all of these

03. ………………..shows the main application of e-commerce.


A. Marketing and selling B. Online billing C. Online auction D. All of these

Ans. All of these

04. Which online stores are popular in India?


A. Flipkart, eBay India, Amazon India B. Snapdeal, Myntra, Domino
C. PayTM, Jabong D. All of these

Ans. All of these

05. ............... is a primary concern in e-commerce.


A. Security B. Time C. Availability D. Cost

Ans. Security

06. In Consumer to Consumer-C2C model, catalogue of various products are displayed on …………...... side
of the window.
A. left B. up C. right D. down

Ans. left

07. In Government to Business-G2B, a business. organization can get all the information related to......
A. business policies B. approvals for starting the business.
C. set up requirement D. all of these

Ans. all of these

08. The bidding on the internet is known as


A. internet auction B. online auction C. international auction D. internal auction

Ans. online auction

09. Which is the Indian Railways website?


A. [Link] B. [Link] C. [Link] D. [Link]

Ans. [Link]

10. The arrangement of products, store design and layout is called……………. .


A. merchandising B. modifications C. banking D. chatting

Page 1
Ans. merchandising

11. .................. is easy for customer when cash on delivery is done.


A. To accept the product B. To reject the product
C. To purchase the product D. To sell the product

Ans. To reject the product

12. ....... is the e-commerce business model.


A. Business to Consumer-B2C B. Business to Business-B2B
C. Consumer to Consumer-C2C D. All of these

Ans. All of these

13. In……………….. model, payment is decided by the 2 customer and company will decide whether it should
be accepted or not.
A. Business to Consumer-B2C B. Business to Business-B2B
C. Consumer to Consumer-C2C D. Consumer to Business-C2B

Ans. Consumer to Business-C2B

14. What is provided by educational institutes to their students ?


A. Forms and reminders B. Exam schedule C. Results D. All of these

Ans. All of these

15. Due to...... website online market and locations have developed.
A. eBay B. Flipkart C. Snapdeal D. all of these

Ans. all of these

16. ……….. is the website of Indian income t department.


A. [Link] B. [Link]
C. [Link] D. [Link]

Ans. [Link]

17. The ... may intercept the personal information.


A. hawkers B. hackers C. takers D. truckers

Ans. hackers

18. If government is considered as a separate entity then there are………… models.


A. Government to Business-G2B B. Government to Citizen-G2C
C. Government to Government-G2G D. All of these

Ans. All of these

19. ……...... website is the example of Consumer to Consumer-C2C.


A. [Link] B. [Link] C. [Link] D. All of these

Ans. All of these

20. What information is to be provided while making registration?


A. User's name, address and caste
B. Birthdates, contact number
C. E-mail address, username, and password
D. Any of these

Ans. Any of these

21. …………………is the most used model on internet.

Page 2
A. Business to Consumer-B2C B. Business to Business-B2B
C. Consumer to Consumer-C2C D. Consumer to Business-C2B

Ans. Business to Consumer-B2C

22. With the growth of Internet, companies are.................. .


A. finding new ways B. finding attractive ways
C. (A) and (B) both D. trying to accept traditional way

Ans. (A) and (B) both

23. Which of the following is a good example of C2C model?


A. Auction sites B. E-newspaper C. Online purchasing D. Information services

Ans. Auction sites

24. Which type of fraud can give financial loss to customers?


A. Credit Card B. E-mail C. Social Networking D. All of these

Ans. Credit Card

25. ………… information can be achieved through [Link] website.


A. Rules of taxation B. Various forms
C. To file the return online D. All of these

Ans. All of these

26. Internet has become extremely popular among the individuals as well as business organizations.
Choose the correct option for above sentence.
A. True B. False C. Can't say D. None of these

Ans. True

27. Which of the following E-commerce business model refers to business and organizations that sell
products or services to consumers over the Internet using websites ?
A. Business to Consumer (B2C) B. Business to Business (B2B)
C. Consumer to Business (C2B) D. Government to Business (G2B)

Ans. Business to Consumer (B2C)

28. How is the initial investment to start e-commerce business?


A. Very less B. Significant C. Very high D. Can't say

Ans. Significant

29. Which of the following E-commerce business model refers to online non-commercial communication
between the Government agencies, organizations and departments with other Government agencies,
organizations and departments?
A. Business to Business (B2B) B. Consumer to Business (C2B)
C. Government to Government (G2G) D. mer to Consumer (C2C)

Ans. Business to Business (B2B)

30. The use of Internet for conducting business activities is known as


A. electronic commerce B. internet commerce C. e-mail commerce D. international
commerce

Ans. electronic commerce

31. Which is the feature of traditional business


A. Customers can find the products
B. Use of e-payment to get the payment

Page 3
C. Advertisement on internet
D. For specific period or processes done in the particular hours

Ans. For specific period or processes done in the particular hours

32. Which is the example of information service website?


A. [Link] B. [Link] C. [Link] D. [Link]

Ans. [Link]

33. How does the ticket information is provided?


A. Electronic copy to the email address B. Through SMS Short Message Service
C. (A) or (B) D. Through couriers or post

Ans. (A) or (B)

34. ……………… is the model to provide good and effective services to individual citizen.
A. Government to Business-G2B B. Government to Citizen-G2C
C. Government to Government-G2G D. Government to Consumer-G2C

Ans. Government to Citizen-G2C

35. The customer can view the catalogue an select the products of their choice by addin them to…………….. .
A. shopping card B. shopping cart C. shopping mart D. shopping part

Ans. shopping cart

36. The variety of products and service make online shopping……….. .


A. attractive B. convenient C. (A) and (B) both D. none of these

Ans. (A) and (B) both

37. Today the simplest products utilize sophisticated electronics which require………… .
A. specialized knowledge B. special knowledge for maintenance
C. technical D. all of these

Ans. all of these

38. Business organizations need to change from traditional business to E-commerce is faced
by…………………
A. resistance B. response C. respect D. all of these

Ans. resistance

39. facility is given to customer through online banking.


A. To known balance details B. To transfer money
C. To get the statements D. All of these

Ans. All of these

40. ............. is the famous website for marketing and selling.


A. [Link] B. [Link] C. [Link] D. All of these

Ans. All of these

41. How payment is done in online shopping.


A. Credit card B. Net banking C. (A) or (B) D. all of these

Ans. (A) or (B)

42. Electronic newspaper is helpful in……………… .


A. removes the hassle of the printing process
B. helps in reducing the costs.

Page 4
C. (A) and (B) both
D. none of these

Ans. (A) and (B) both

43. Online shopping cart is like………….. .


A. basket given in the super store
B. basket with special variety
C. very different basket than the super store.
D. none of these

Ans. basket given in the super store

44. Industry experts are ………………… about the future potential of e-commerce in India.
A. optimistic B. unoptimistic C. can't say D. none of these

Ans. optimistic

45. Due to………….. doing business has chang significantly.


A. growth of internet and increment in th salary of customers
B. growth of internet and using E-commerce
C. growth of internet and increment purchase strength
D. growth of internet and increment products

Ans. growth of internet and using E-commerce

46. ………………….. is getting more popular day by day.


A. Net banking B. Electronic banking C. (A) or (B) D. None of these

Ans. (A) or (B)

47. Traditional business can business can be served to numerous customers. Choose the appropriate
option.
A. True B. False C. Can't say D. None of these

Ans. False

48. ......... feature is provided in Consumer to Consumer-C2C model.


A. Online auction without involving third party
B. Consumers can deal directly internally
C. (A) and (B) both
D. None of these

Ans. (A) and (B) both

49. …………… is needed to the staff to understand way of conducting business in e commerce.
A. Salary B. Training C. Independence D. Time

Ans. Training

50. ……………..is the best example of team work.


A. E-mail B. E-waste C. E-newspapers D. All of these

Ans. E-mail

51. Which of the following is a disadvantage of E-commerce?


A. Privacy B. Improved customer service
C. Speed D. Conduct business 24 x 7

Ans. Privacy

52. GSWAN stands for………. .

Page 5
A. Gujarat State Wide Area Network B. Gujarat Source Wide Area Network
C. Gujarat Solution Wide Area Network D. Gujarat Section Wide Area Network

Ans. Gujarat Section Wide Area Network

53. ………………..shows the main application of e-commerce.


A. Information services B. Support Services C. Net banking D. All of these

Ans. All of these

54. To sale product online registration is required for......


A. to track the product
B. to determine the winning bids
C. to build a database for seller and bidder feedback
D. all of these

Ans. all of these

55. ..... type of information is displayed in Consumer to Consumer-C2C while clicking on the e-book.
A. Author name and price
B. Rating of readers and reviews about books
C. Name of publisher, ISBN Number
D. Any of these

Ans. Author name and price

56. After confirming the order is…………………. to be provided by the buyer.


A. address B. summary of order C. payment option D. all of these

Ans. all of these

57. Which of the following is not an advantage of E-commerce ?


A. Lower cost B. Conduct business 24 x 7
C. Security D. No geographical limitations.

Ans. Security

58. Buyers will hesitate in buying…………….. .


A. perishable food items B. expensive jewellery C. high-fashion cloth D. all of these

Ans. all of these

59. ………………is the part of e-governance.


A. Business to Consumer-B2C B. Business to Business-B2B
C. Government to Business-G2B D. Consumer to Consumer--C2C

Ans. Government to Business-G2B

60. How can electronic newspapers be attractive?


A. Using digital technique
B. Selecting the news as per the interest of the reader
C. (A) and (B) both
D. None of these

Ans. (A) and (B) both

61. Electronic news paper gives more advantages than………………. .


A. printed newspapers B. news telecast on television
C. news telecast on radio D. all of these

Ans. all of these

Page 6
62. ......... refers to the services and information provided by the government to the business organizations.
A. Government to Business-G2B B. Government to Citizen-G2C
C. Government to Government G2G D. Government to Consumer - G2G

Ans. Government to Business-G2B

63. In the beginning websites were used for.........


A. to telecast the information related to products
B. to telecast the information related to institutes
C. (A) and (B) both
D. E-Commerce

Ans. (A) and (B) both

64. …………is the advantage of selling items online.


A. Best price can be achieved for the product
B. Bidder saves time to get the product of their choice
C. (A) and (B) both
D. None of these

Ans. (A) and (B) both

65. Why e-commerce products are cheap online?


A. Stock stored by the mediators running the retail business
B. Reduction of static property
C. (A) and (B) both
D. None of these

Ans. (A) and (B) both

66. In……………. model, bidding is done from the institutes to provide service or products.
A. Business to Consumer-B2C B. Business to Business-B2B
C. Consumer to Consumer-C2C D. Consumer to Business-C2B

Ans. Consumer to Business-C2B

67. option shows the Consumer to Business-nC2B model.


A. [Link] B. [Link] C. (A) and (B) both D. [Link]

Ans. (A) and (B) both

68. What type of questions arise to users in online purchase?


A. Who will pay the transportation charge if 17 the goods are returned back.
B. Will the merchant return the cash back?
C. Will the product be returned to the destination or not.
D. All of these

Ans. All of these

69. E-commerce business models are decided of …………………….parties involved.


A. two ( B. three C. four D. five

Ans. two (

70. Following options describe ......... business model. (1) Manufacturer deal with the supplier, distributor
and wholesaler. (2) Manufacturer quickly communication about diminishing stock product (3)
Supplier can turn the response quickly
A. Business to Consumer-B2C B. Business to Business-B2B
C. Consumer to Consumer-C2C D. Consumer to Business-C2B

Page 7
Ans. Business to Business-B2B

71. Which option shows the limitation of e-commerce ?


A. Resistance to change B. Initial cost C. Security D. All of these

Ans. All of these

72. The online bookstores may record


A. the customer's interest
B. inform them about new arrivals to attract and retain their interest
C. (A) and (B) both
D. none of these

Ans. (A) and (B) both

73. Which is the process of buying and selling products or services by offering the customers to bid the
price and selling the product?
A. Auction B. Purchase C. Sale D. All of these

Ans. All of these

74. The search of a book can be done by………. .


A. title of book B. name of author C. name of publisher D. all of these

Ans. all of these

75. To sell an item through online auction, ………. is needed first.


A. registration B. booking C. purchasing D. transferring

Ans. registration

76. ..... facility is provided through net banking.


A. Online payment B. Details of balance C. Cash withdrawal D. (A) and (B) both.

Ans. (A) and (B) both.

77. ……………..type of business can be done through e-commerce.


A. Any time B. Any locations C. (A) and (B) both D. None of these

Ans. (A) and (B) both

78. If two different business partners are using e-commerce than it is ......... model.
A. Business to Consumer-B2C B. Business to Business-B2B
C. Consumer to Consumer-C2C D. Consumer to Business-C2B

Ans. Business to Business-B2B

79. Through……………….. people communicate.


A. e-waste B. e-newspapers C. e-mail D. all of these

Ans. e-mail

80. model has the reverse auction process.


A. ConsumeConr to Consumer-C2C B. sumer to Business-C2B
C. Business to Consumer-B2C D. Business to Business-B2B

Ans. sumer to Business-C2B

81. is the website selling books online.


A. [Link] B. [Link]
C. [Link] D. All of these

Page 8
Ans. All of these

82. When the item is transferred to the bidder?


A. Once the target price is reached B. The time limit is over
C. (A) and (B) both D. None of these

Ans. (A) and (B) both

83. In Business to Business-B2B model, due to ........... more efficiency can be achieved.
A. more transparency between customers
B. more transparency between business entities
C. more transparency between customers as well as business entities
D. none of these

Ans. more transparency between business entities

84. Hardware vendors put software details for their devices so that the customer can download them
by…………. ,
A. product type B. model number C. (A) and (B) both D. billing details

Ans. (A) and (B) both

85. ......... produ cts to sell are tricky.


A. Clothes B. Furniture C. (A) and (B) both D. Books

Ans. (A) and (B) both

86. Communication improves for whom when e-mail system is used?


A. Distributors B. Customers
C. Professionals and business partners D. All of these

Ans. All of these

87. Companies provide ......... online over intern for better marketing.
A. catalogue B. working process
C. ingredients of products D. explanation of products

Ans. catalogue

88. Which of the following is newspaper that exists on the Internet in digital form?
A. I-newspaper B. Internet-newspaper C. www-newspaper D. E-newspaper

Ans. E-newspaper

89. ............. is the process for people to purchase through bidding.


A. Auction B. Marketing C. Registration D. Online bookstore

Ans. Auction

90. The user who bids for product on internet is called……….. .


A. auctioneer B. bidder C. businessman D. customer

Ans. businessman

91. People need to get used to…………………. in e-commerce.


A. paperless business B. faceless business C. (A) and (B) both D. none of these

Ans. (A) and (B) both

92. ………………. is done first before giving the order in e-commerce website.
A. Agreement B. Registration C. Commitment D. Document

Page 9
Ans. Agreement

93. The information of what traveling on interne should be protected from unauthorized access.
A. Information related to institute B. Information related to the individual
C. (A) and (B) both D. None of these

Ans. Information related to the individual

94. What is the most expanding method of business today?


A. Increase sale of products using internet
B. Increase sale of products using multimedia
C. Increase sale of products using mobile
D. Increase sale of products using information

Ans. Increase sale of products using internet

95. How is the e-commerce business compared to the traditional one?


A. Fast B. Medium C. Slow D. Can't say

Ans. Fast

96. The process of banking through internet is called………………. .


A. online banking B. offline banking C. normal banking D. data banking

Ans. online banking

97. Someone who places the product for auction is called………. .


A. auctioneer B. bidder C. businessman D. customer

Ans. auctioneer

98. Which of the following E-commerce business model refers to activities between different business
partners?
A. Government to Business (G2B) B. Consumer to Business (C2B)
C. Business to Business (B2B) D. Business to Consumer (B2C)

Ans. Business to Business (B2B)

99. Security against.......... is needed in e-commerce.


A. malicious use B. accidental use C. (A) and (B) bot D. none of these

Ans. (A) and (B) bot

100. Which of the following is the process of buying and selling products by offering the customers to bid
the price?
A. Marketing B. Auction C. Bookshop D. Booking

Ans. Auction

101. …………. is the factor for growth of e-commerce in India.


A. Busy life style and lack of time of people
B. Reduced inventory and real estate cost
C. Consumers buy and sell second hand goods
D. All of these

Ans. All of these

102. …………………..shows the benefit of e-commerce.


A. Improved customer service B. Teamwork
C. Eliminate travel time and cost D. All of these

Page 10
Ans. All of these

103. Support services have increased because of .........


A. technological changes B. special techniques C. modern techniques D. featured techniques

Ans. modern techniques

104. Which is the example of online support service?


A. Instructions sent by bank to customers
B. Reminders of banks or institutes
C. (A) and (B) both
D. Bills sent to the customers by institutes

Ans. (A) and (B) both

105. Government to Government-G2G model helps in………… .


A. reducing IT (Information Technology) cost
B. streamline procedures
C. government offices to be more efficient
D. all of these

Ans. all of these

106. In………………… model purchaser is the independent customer.


A. Business to Consumer-B2C B. Business to Business-B2B
C. Consumer to Business-C2B D. Consumer to Business-C2B

Ans. Business to Consumer-B2C

107. …………. is the factor for growth of e-commerce in India.


A. Internet connection, 3G services, smart phones etc.
B. Increase in use of mobile phones
C. Increased productions
D. All of these

Ans. All of these

108. The digital newspaper available on the internet is called..........


A. G-newspape B. E-newspaper C. I-newspaper D. N-newspaper

Ans. E-newspaper

109. In Business to Business-B2B model e-mail relationship is established with……………….. -


A. suppliers B. distributors C. agent D. all of these

Ans. all of these

110. Majority of the leading newspaper now provide


A. electronic newspaper B. e-newspaper C. (A) or (B) D. none of these

Ans. (A) or (B)

111. ......... is the website of e-newspaper.


A. [Link] B. [Link]
C. [Link] D. All of these

Ans. All of these

112. E-newspaper means………………….


A. electronic newspaper B. internet newspaper C. information D. e-mail newspaper
newspaper

Page 11
Ans. electronic newspaper

113. Retail vendors have started.............. mode of payment.


A. cash on delivery B. cash on purchase
C. cash before delivery D. cash after one week or purchase

Ans. cash on delivery

114. E-commerce is to be secured from.........


A. hackers B. virus C. transfer of data D. all of these

Ans. all of these

115. The member generally puts………………. for bidding


A. digital picture of item B. short description of item
C. (A) and (B) both D. none of these

Ans. (A) and (B) both

116. …………..has made evolutional changes in professional management.


A. Mobile B. Internet
C. Multimedia D. Telecommunication

Ans. Internet

117. Today we are living in……… type of an era.


A. information B. activity C. profession D. historical

Ans. information

118. Information can easily be shared on Internet. Choose the appropriate option.
A. True B. False C. Can't say D. None of these

Ans. True

119. ………………is done to enter the website of Consumer to Consumer-C2C.


A. Log-in B. Log-out C. (A) and (B) both D. None of these

Ans. Log-in

120. Which is the website for the online auction?


A. [Link] B. [Link] C. [Link] D. [Link]

Ans. [Link]

121. E-commerce has given ........... change.


A. drastic change in lifestyle of people B. quantity and quality of consumption
C. mind sets of people D. all of these

Ans. all of these

122. The ....... of customer is a serious issue.


A. identity B. security C. choice D. payment

Ans. security

123. By placing goods for auction, a person can get a………


A. good publicity of the item B. good price of the item
C. traditional purchase of item D. good marketing of item

Ans. good price of the item

124. C2B stands for……………

Page 12
A. Citizen to Business B. Custom to Business
C. Consumer to Business D. Civilization to Business

Ans. Consumer to Business

125. The user needs to provide ......... in online shopping.


A. shipping details B. shopping details C. (A) and (B) both D. none of these

Ans. shipping details

126. ……………….is done in shopping cart.


A. Product can be added B. Selected product can be removed
C. Quantity of product can be changed. D. All of these

Ans. All of these

127. To reverse the selling process............... model is used.


A. Business to Consumer-B2C B. Business to Business-B2B
C. Consumer to Consumer-C2C D. Consumer to Business-C2B

Ans. Consumer to Business-C2B

128. ................. is provided to the customer for online banking.


A. Account number B. Code C. Password D. Pin code

Ans. Password

129. User can become....... on Consumer to Consumer-C2C.


A. seller B. purchaser C. professional D. (A) or (B)

Ans. (A) or (B)

130. ……………. is the major difference between Business to Consumer-B2C and Business to Business - B2B.
A. Purchaser B. Vendor C. Customer D. Business

Ans. Customer

131. Which type of financial transactions are not generally preferred by people?
A. Very small B. Very big C. (A) or (B) D. Medium

Ans. (A) or (B)

132. What is consumed in sending product in e-commerce system?


A. Time B. Cost C. (A) and (B) both D. None of these

Ans. (A) and (B) both

133. ......... telecommunication company internet use billing.


A. BSAL B. BSLN C. BSNL D. BSND

Ans. BSNL

134. ……………… is the effective medium for Business to Business-B2B process.


A. Management of Telemarketing B. Supply chain, Online service
C. Just in time delivery D. All of these

Ans. All of these

135. For what initial investment is needed in e-commerce?


A. Hardware B. Software C. (A) and (B) both D. None of these

Ans. (A) and (B) both

136. Online bookstores need a good website displaying.........

Page 13
A. all books category wise B. picture of the cover page
C. description of the books D. all of these

Ans. all of these

137. Members are required to provide ...... before they are allowed to sell.
A. their personal contacts B. their basic contacts
C. their business contacts D. business basic contacts

Ans. their basic contacts

138. Which type of information is provided by the educational websites?


A. Different information of chapters for the syllabus
B. Content of the syllabus
C. Information of teachers and students
D. All of these

Ans. All of these

139. facility is given to customer through online banking.


A. To know the financial transactions
B. To make the payment online for electricity and mobile services
C. To transfer the amount
D. All of these

Ans. All of these

140. A merchant can solve the problems ofcustomers through……………. .


A. e-mail B. online C. (A) or (B) D. personally

Ans. (A) or (B)

141. .......... is the website for online banking.


A. [Link] B. [Link]
C. [Link] D. All of these

Ans. All of these

142. …………….. is the model in which government agencies communicate in non-commercial manner.
A. Government to Business-G2B B. Government to Government-G2G
C. Government to Citizen-G2C D. Consumer to Consumer-C2C

Ans. Government to Government-G2G

143. Which of the following E-commerce business model refers to E-commerce activities involving
transactions between and among the consumers?
A. Government to Business (G2B) B. Consumer to Consumer (C2C)
C. Business to Business (B2B) D. Business to Consumer (B2C)

Ans. Consumer to Consumer (C2C)

144. In traditional business what type competition is done?


A. Within a single industry B. Within limited geographical area
C. (A) and (B) both D. Within unlimited geographical area

Ans. (A) and (B) both

145. In mode of Payment after receiving the product, when the payment is done?
A. After receiving the product at the address
B. While selecting the purchased the product

Page 14
C. After using the purchased product
D. Before receiving the product at the address

Ans. After receiving the product at the address

146. Cash on delivery is.................. method according to method according to online retail vendors, why?
A. they have to finance the sale till the order is delivered
B. they have to finance the sale till the order is achieved
C. they can't finance the sale till the order is delivered (D)
D. they have to finance the sale till the order is purchased

Ans. they have to finance the sale till the order is delivered

147. Software vendors allow to their licensed customers.


A. to download the codes B. to download recent updates
C. to download latest versions D. all of these

Ans. to download recent updates

148. ………………. website is created by Gujarat government.


A. [Link] B. [Link] C. [Link] D. [Link]

Ans. [Link]

149. ............... is the example of Business to Consumer- B2C model.


A. [Link] B. [Link] C. [Link] D. All of these

Ans. All of these

150. What will be thespeed of distribution on internet if we use e-commerce ?


A. More B. Less C. Can't say D. None of these

Ans. Less

151. When the companies provide support to customers?


A. Before selling the products B. At the time of selling
C. After selling the products D. All of these

Ans. After selling the products

152. In……………… type of Consumer to Business-C2B model, there is a wide range of products to be
selected.
A. which customer can afford
B. the opportunity to specify the wide range of the prices
C. willing to pay for a particular product or service
D. any of these

Ans. any of these

153. What was the first application of e-commerce on internet ?


A. Internet Bookshops B. Electronic Newspapers C. Net banking D. Online auction

Ans. Internet Bookshops

154. Customer favors……………….. type of customer service.


A. online B. instant C. talk line D. mega line

Ans. online

155. How many options are provided to the bidder for the payment ?
A. Limited B. Unlimited C. Net banking D. Various

Page 15
Ans. Various

156. B2C stands for.......


A. Business to Citizen B. Business to Custom
C. Business to Civilization D. Business to Consumer

Ans. Business to Consumer

157. ……………. is the common feature of e-commerce.


A. Cash on delivery is possible B. Products is sent within some days
C. Average cost reduces D. All of these

Ans. All of these

158. ………….has made the whole world a global market where anyone can purchase and sale.
A. E-Commerce B. G-Commerce C. N-Commerce D. I-Commerce

Ans. E-Commerce

159. What type of communication is done between government agencies in G2G ?


A. Non commercial B. Commercial C. (A) and (B) both D. None of these

Ans. Non commercial

160. Online bookstores need a good website displaying.........


A. total number of pages
B. price of the book
C. discount on the books and reviews of the customers
D. all of these

Ans. all of these

161. From which sources do we get the information?


A. Radio and television B. News Papers C. Internet D. All of these

Ans. All of these

162. BSNL stands for……….


A. Bharat Sanchar Nirman Limited B. Bharat Sanchar Nigam Limited
C. Bharat Sanchar Nagrik Limited D. Bharat Sanchar National Limited

Ans. Bharat Sanchar Nigam Limited

163. Software companies provide online support for


A. installation B. configuration of software
C. any query related to the software D. all of these

Ans. all of these

164. E-commerce is used for…………….. .


A. marketing and selling B. auctions C. banking and Insurance D. all of these

Ans. all of these

165. Customers prefer purchasing books on internet due to………….. .


A. books not required to be physically checked
B. books can easily be described
C. (A) and (B) both
D. none of these

Ans. (A) and (B) both

Page 16
166. Unnecessary e-mails sent by the companies are called…………………. .
A. worm B. junk C. spam D. trojan

Ans. spam

167. Which of the following is an example for online bookstore?


A. Amazon B. irctc C. Gmail D. yahoo

Ans. Amazon

168. The payment of purchase is made through………….. .


A. cash B. cheque C. internet D. all of these

Ans. internet

169. Which of the following is a feature of E-commerce?


A. Operates within a certain period of time or during business hours.
B. No sharing of information with competitors.
C. Location renting or purchasing.
D. Advertising of the product is done. electronically.

Ans. Operates within a certain period of time or during business hours.

170. In e-commerce customer has to travel long to get product. Choose the appropriate option.
A. True B. Can't say C. False D. None of these

Ans. Can't say

171. What is the full form of IRCTC?


A. Indian Railway Catering and Tourist Corporation Limited
B. Indian Railway Catering and Tourism Corporation Limited
C. Indian Railway Catering and Transformation Corporation Limited
D. Indian Railway Catering and Transaction Corporation Limited

Ans. Indian Railway Catering and Tourism Corporation Limited

172. In B2B both are………………. as seller and purchaser.


A. business entities B. customer C. purchaser D. customer-purchaser

Ans. business entities

173. E-commerce business is not bound to ....


A. time B. choice C. product D. price

Ans. time

174. In B2C merchant can sell directly to whom?


A. Purchaser B. Customer C. Mediator D. All of these

Ans. Mediator

175. ……………….. is the most used e-commerce business model.


A. B2C and B2B B. C2C and B2B C. B2C and C2C D. C2B and B2C

Ans. B2C and B2B

176. Why people hesitate to put their information on internet?


A. The hackers might intercept the information
B. In future their data may be misused
C. Personal information may be used multiple times
D. All of these

Page 17
Ans. The hackers might intercept the information

177. How the product is sold in Consumer to Consumer-C2C model?


A. Displaying catalogue of products B. Through bidding
C. (A) and (B) both D. None of these

Ans. (A) and (B) both

178. What is customer in B2B ?


A. Independent person B. Institute C. Businessman D. Purchaser

Ans. Institute

179. ................ service is included in Business to Consumer-B2C model.


A. Retail selling of products
B. Online banking
C. Transportation as well as selling-purchasing of buildings.
D. All of these

Ans. All of these

180. E-commerce provides of……. ...... benefit to the customers.


A. product available at less cost B. wide range
C. time saving D. all of these

Ans. all of these

181. What is full form of E-commerce ?


A. E-mail Commerce B. Electronic Commerce C. Expert Commerce D. Exchange Commerce

Ans. Electronic Commerce

182. …………….. can be done using internet.


A. Bill payment B. Banking C. Purchase D. All of these

Ans. All of these

183. E-commerce provides .... type of customer service.


A. better B. offline C. (A) and (B) both D. none of these

Ans. (A) and (B) both

184. What type of result does the e-mail communication provide?


A. Better B. Medium C. Bad D. Can't say

Ans. Better

185. B2B stands for……………


A. Business to Beginners B. Business to Broker C. Business to Buyer D. Business to Business

Ans. Business to Business

186. ………………..shows the main application of e-commerce.


A. Internet Bookshops B. Electronic Newspapers C. Online auction D. All of these

Ans. All of these

187. E-commerce is developing with tremendous speed in India, why?


A. Internet users increase day by day B. Opportunity for new users
C. (A) and (B) both D. None of these

Ans. (A) and (B) both

Page 18
188. The catalogue displays different categories products with .....
A. images B. videos C. (A) or (B) D. 3D format

Ans. (A) or (B)

189. For which reason internet has become extremely popular among the individuals as well as business
organizations ?
A. Tremendous development of telecommunication
B. Software technologies
C. (A) and (B) both
D. None of these

Ans. (A) and (B) both

190. Due to ......... there is lack of trust in e-commerce.


A. non-delivery of products B. incorrect information
C. lack of security of payment D. all of these

Ans. all of these

191. Auction websites provide the platform for………… .


A. sellers B. bidders C. (A) and (B) both D. none of these

Ans. (A) and (B) both

192. Which of the following is a feature of traditional commerce?


A. Operates within a certain period of time or during business hours.
B. Advertising of the product is done electronically.
C. E-payments systems are used for receiving payment.
D. Customers can browse through products and offers.

Ans. Operates within a certain period of time or during business hours.

193. ………………… is the example of Consumer to Consumer-C2C.


A. Auction website B. Website of selling books online
C. Website for e-newspapers D. Website of net banking

Ans. Auction website

194. Now-a-days,........ option is provided in Consumer to Consumer-C2C.


A. payment before receiving the product B. payment after receiving the product
C. payment while selecting D. payment after using the product

Ans. payment after receiving the product

195. Customers are benefited with wide range of products for selection. Why?
A. Elimination of distributors or intermediaries
B. Inclusion of distributors or intermediaries
C. Elimination of purchasers
D. Inclusion of purchasers

Ans. Elimination of distributors or intermediaries

196. ………………………mode of payment is most popular in India.


A. Cash after one week or purchase B. Cash before delivery
C. Cash on delivery D. Cash on purchase

Ans. Cash on delivery

197. What type of benefit does the e-commerce give to the society ?

Page 19
A. From any location purchase is possible
B. Customers don't have to travel so the pollution decrease
C. Distance learning is possible
D. All of these

Ans. All of these

198. Due to…………….. e-commerce business is faster than the traditional one.
A. traditional transaction B. formal transaction
C. online transaction D. offline transaction

Ans. online transaction

199. Clicking on ......... a product is selected to take it to shopping cart in Consumer to Consumer- C2C.
A. buy It Now B. add to cart C. add to Shopping Cart D. any of these

Ans. any of these

200. Which devices have changed the method of using information ?


A. Internet and Television B. Internet and Mobile
C. Mobile and News papers D. Mobile and Television

Ans. Internet and Mobile

201. Which is the disadvantage of e-commerce ?


A. Conduct business 24 x 7 B. Speed
C. Improved customer service D. Security

Ans. Security

202. Merchants sell to their customers is the…………………. e-commerce model.


A. Business to Consumer-B2C B. Business to Business-B2B
C. Consumer to Consumer-C2C D. Consumer to Business-C2B

Ans. Business to Consumer-B2C

203. …………... is the example of Business to Business- B2B model.


A. [Link] B. [Link] C. (A) and (B) both D. [Link]

Ans. (A) and (B) both

204. E-commerce changes the basic traditions of business. Choose the appropriate option.
A. True B. False C. Can't say D. None of these

Ans. True

205. ……………..type of products can be purchased through internet.


A. Grocery B. Toys
C. Computer accessories and mobiles D. All of these

Ans. All of these

206. ......... is the common feature of traditional business.


A. It is done for specific period of time.
B. Information Not distributed within competitors.
C. Some employees are to be appointed.
D. All of these

Ans. All of these

207. ......... network is established by Gujarat government to help people.

Page 20
A. GWAN B. GSWAN C. GSWEN D. GSEON

Ans. GSWAN

208. What can customer do in the shopping cart


A. Add the product in the shopping cart B. Review the product he has selected.
C. Delete the selected product. D. All of these

Ans. All of these

209. Regular updations to be done online for small institutes create.....


A. easiness B. e-mail C. facility D. hyperlink

Ans. e-mail

210. In which mode a product can be purchased from the local store?
A. Traditional B. Online C. (A) and (B) both D. None of these

Ans. Traditional

211. If the different customers are doing transactions in e-commerce then it is model.
A. Business to Consumer-B2C B. Business to Business-B2B
C. Consumer to Consumer-C2C D. Consumer to Business-C2B

Ans. Consumer to Consumer-C2C

212. Which of the following E-commerce business model involves reverse auctions where the consumers
determine the prices of theproducts or services ?
A. Consumer to Business (C2B) B. Business to Business (B2B)
C. Consumer to Consumer (C2C) D. Government to Business (G2B

Ans. Consumer to Business (C2B)

213. What is customer in B2C ?


A. Independent person B. Institute C. Businessman D. Purchaser

Ans. Institute

214. Which type ofcost is reduced through internet business?


A. Marketing, distribution B. Phone, mai l
C. Printing D. All of these

Ans. All of these

215. ......... is the most popular website for online books sale.
A. [Link] B. [Link] C. [Link] D. [Link]

Ans. [Link]

216. What type offea ture is provided by e-commerce ?


A. Global market removing the limitations of time and distance
B. To take advantage of benefits of the market
C. (A) and (B) both
D. None of these

Ans. (A) and (B) both

217. The online shops can not provide..........


A. touching the product B. holding the product
C. experience the product by feeling D. all of these

Ans. all of these

Page 21
218. E-commerce can be distributed to customers online.
A. many B. can't say C. limited D. none of these

Ans. many

219. In…………. websites, various forms can be filled and submitted online to the related government
office.
A. Business to Consumer-B2C B. Business to Business-B2B
C. Government to Business-G2B D. Consumer to Consumer-C2C

Ans. Government to Business-G2B

220. Using…………...... tool, user can find different 2 products in Consumer to Consumer-C2C model.
A. find B. search C. locate D. discover

Ans. locate

221. The same auction mechanism can be implemented using technology which allow the people to bid on
the internet.
A. G-commerce B. F-commerce C. E-commerce D. N-Commerce

Ans. E-commerce

222. E-commerce sales would rise in the coming years with……………. .


A. faster broadband services B. new applications
C. (A) and (B) both D. internet

Ans. (A) and (B) both

223. ………………… button is clicked to confirm the order.


A. Place Order B. Buy Now C. Confirm Order D. Login Order

Ans. Place Order

224. Bills are sent through .......... in online shopping.


A. post B. e-mail C. courier D. All of these

Ans. e-mail

225. ...... institutes use internet to provide information.


A. Education Institute B. University C. (A) and (B) both D. None of these

Ans. (A) and (B) both

226. E-commerce has some limitations?


A. Yes B. No C. Can't say D. None of these

Ans. Yes

227. …………………..shows the benefit of e-commerce.


A. Conduct business 24 x 7
B. Lower cost
C. No boundaries for geographical limitation
D. All of these

Ans. Conduct business 24 x 7

228. E-commerce business model is decided on……………… .


A. business parties involved B. service provided by the parties
C. (A) and (B) both D. none of these

Ans. (A) and (B) both

Page 22
229. Local store is expanded to..... area.
A. unlimited B. indefinite C. limited D. can't say

Ans. limited

230. What facilities are given by the Indian railways website [Link] ?
A. Information of various trains B. Online registration of tickets
C. Online payment D. All of these

Ans. All of these

231. Which type of products is difficult to sel through e-commerce ?


A. To touch B. To smell C. T o examine precisely D. All of these

Ans. All of these

232. Without registration, order cannot be given on e-commerce. Choose the appropriate option.
A. True B. Can't say C. False D. None of these

Ans. True

233. Which is not advantage of e-commerce ?


A. Security B. Lower cost
C. Lack of geographical area D. Conduct business 24 x 7

Ans. Security

234. Resistance in…………… is dangerous for e-commerce.


A. e-mail connection B. network connection C. internet connection. D. connection of products

Ans. internet connection.

235. The following options are of………….. model. (1) Bidding is done from the institutes to provide service
or products. (2) Reduces the time of bargaining. (3) Flexibility increases.
A. Consumer to Consumer-C2C B. Consumer to Business-C2B
C. Business to Consumer-B2C D. Business to Business-B2B

Ans. Consumer to Business-C2B

236. The traditional traditional auctions have participation of people.


A. limited B. unlimited C. can't say D. none of these

Ans. limited

237. Which of the following e-commerce business model is also a part of E-governance ?
A. Business to Business (B2B) B. Consumer to Business (C2B)
C. Consumer to Consumer (C2C) D. Government to Citizen (G2C)

Ans. Government to Citizen (G2C)

238. What way books can be easily shipped to customers?


A. Easily B. Without little or no damage
C. (A) and (B) both D. None of these

Ans. (A) and (B) both

239. Banking transactions done on internet is called…………………. .


A. net banking B. auction C. billing D. user banking

Ans. net banking

240. Internet introduced in India……………….. compared to other countries.


A. late B. early C. at proper time D. can't say

Page 23
Ans. late

241. How many companies can merge to provide services in e-commerce?


A. More than one and less than five B. More than one
C. More than one and less than ten D. Less than one

Ans. More than one

242. Through ........... vendor informs to the customers about services


A. mail B. courier C. post D. e-mails

Ans. mail

243. ......... feature is used by the companies to send bills to a large number of customers.
A. Online billing B. Offline Billing C. Printed billing D. Virtual billing

Ans. Online billing

244. ………………….gives the instant news of the world.


A. Mechanical newspaper B. Electronic newspaper
C. Local newspaper D. International newspaper

Ans. Electronic newspaper

245. ………………. model is useful when value of product or service is to be decided by the customer.
A. Business to Consumer-B2C B. Business to Business-B2B
C. Consumer to Consumer-C2C D. Consumer to Business-C2B

Ans. Consumer to Business-C2B

246. E-commerce can reduce the cost for-------- in professional management.


A. institute B. business C. customers D. all of these

Ans. all of these

247. Returning defective goods online is…………… issue.


A. difficult B. easy C. can't say D. none of these

Ans. difficult

248. ISBN stands for .........


A. International Section Book Number B. International Solution Book Number
C. International Standard Book Number D. International Source Book Number

Ans. International Standard Book Number

249. Investment in e-commerce would be compared to traditional business.


A. less B. can't say C. maximum D. none of these

Ans. less

250. Which type of activity is done on internet today?


A. Business of electronics and books B. Business of traveling
C. Many types of products and services D. All of these

Ans. All of these

251. Which of the following is known as the process of conducting the banking transactions over the
Internet ?
A. Auction B. Bidding C. Net banking D. www-banking

Ans. Net banking

Page 24
252. E-commerce is dependent on……
A. internet B. difficulty C. necessity D. processor

Ans. internet

253. Cash on delivery is…………………… online retail vendors.


A. cheap B. costly C. can't say D. none of these

Ans. costly

254. On which base e-commerce business model is classified?


A. Who purchases from whom? B. Who sells to whom?
C. Who purchase from where ? D. Who purchase when?

Ans. Who sells to whom?

255. Many companies now days conduct their business of marketing and selling of goods using………… .
A. web server B. website C. web source D. web mapping

Ans. website

256. ……….is the website for the online auction.


A. [Link] B. [Link] C. [Link] D. All of these

Ans. All of these

257. How the products are displayed in Consumer to Consumer-C2C model?


A. Name wise B. As a Map C. Category wise D. With Navigation

Ans. As a Map

258. From where customer can select the product and give the order in B2C model?
A. At a specific time from specific location.
B. Any time any location
C. Anytime from specific location
D. Only from specific location

Ans. Any time any location

259. Which type of information is provided by the professional websites?


A. Information of products B. Specialities of products
C. Supplier and prices D. All of these

Ans. All of these

260. ……………. is the common feature of e-commerce.


A. Electronic devices are for used advertisements
B. Providing catalogues to customers
C. Use e-payments
D. All of these

Ans. All of these

261. Which type of products is not favored by the people via e-commerce ?
A. Fruits B. Vegetables C. Perishable products D. All of these

Ans. All of these

262. Order is given at the time of......... in online shopping.


A. log-in B. registration C. checkout D. checking

Ans. checkout

Page 25
263. In Government to Government-G2G model, who communicates ?
A. Government institute B. Government agencies C. (A) and (B) both D. None of these

Ans. (A) and (B) both

264. …………..process is possible through internet.


A. Marketing and selling of products B. Providing catalogue
C. Trading of shares D. All of these

Ans. All of these

265. Investment in traditional business would be ……………………compared to e-commerce.


A. less B. more C. can't say D. none of these

Ans. more

266. ................ information is provided by Government to Citizen-G2C model.


A. Applications of government departments
B. Applications for welfare schemes
C. Important applications for citizen
D. All of these

Ans. All of these

267. Due to…………...., traditional purchase is decreasing


A. busy lifestyle of people B. traffic congestion
C. lack of time with people D. all of these

Ans. all of these

268. As there is direct communication with customer......... is possible to communicate.


A. product price B. product quantity C. features of product D. all of these

Ans. all of these

269. E-commerce can accept the order at ...........


A. day time B. night time C. any time D. all of these

Ans. all of these

270. Which option shows the limitation of e-commerce ?


A. Privacy B. Lack of trust C. Time for delivery D. All of these

Ans. All of these

271. ......... is the feature of e-commerce


A. Location to purchase or take on rent
B. Use of internet for advertisement of products
C. No sharing of information with competitors
D. Business done for specific hours

Ans. Use of internet for advertisement of products

Page 26

Common questions

Powered by AI

The Business to Consumer (B2C) model refers to businesses selling products or services directly to consumers over the internet. In contrast, the Consumer to Consumer (C2C) model facilitates transactions between consumers, typically through auction websites or platforms allowing users to sell items to each other .

Traditional business models are defined by specific periods of operation, limited information dissemination within competitors, and a requirement for employing personnel. In contrast, e-commerce business models offer global reach, operate 24/7, reduce costs associated with marketing, distribution, and printing, and utilize electronic transactions and communication to eliminate barriers of time and distance .

In the Consumer to Business (C2B) e-commerce model, the pricing mechanism involves reverse auctions where consumers have the ability to determine the prices of products or services. This approach allows consumers to bid the price, and sellers can choose to accept or reject these offers .

Advantages of e-commerce include the convenience of shopping from any location at any time, access to a wider range of products, and the elimination of travel, which reduces environmental impact. However, disadvantages include difficulties in experiencing physical aspects of products like touch and feel, security concerns about online transactions, and potential delays in delivery .

Internet and mobile technology have revolutionized information usage and business operations by providing global connectivity, enabling faster transactions, reducing reliance on paper and physical presence in business operations, and opening new channels for marketing and sales. These technologies offer businesses a means to reach a larger audience while allowing consumers to access products and services conveniently .

E-commerce faces security challenges such as malicious use and accidental misuse of data, systemic vulnerabilities to hackers and viruses, and the need for protection of personal information from unauthorized access. These challenges can lead to financial losses, data breaches, and loss of consumer trust if not adequately addressed .

E-commerce business models focus on reducing costs associated with marketing, distribution, phone, mail, and printing. By leveraging digital platforms for advertising and sales, businesses can eliminate intermediary costs and conduct transactions more efficiently, leading to significant savings compared to traditional business models .

E-commerce has drastically changed lifestyle and societal norms by enabling round-the-clock shopping, influencing consumer expectations for wide product selections, and accelerating shifts towards digital interactions and transactions. This evolution has reduced reliance on physical stores, altered commuting patterns, and emphasized the importance of data literacy and digital security in everyday transactions .

The growth of e-commerce in India is attributed to factors such as the busy lifestyle and lack of time amongst people, reduced inventory and real estate costs, the increased usage of internet connection, 3G services, smartphones, as well as the ability to buy and sell second-hand goods .

Modern techniques have facilitated the expansion of support services in e-commerce by enabling streamlined procedures, reducing IT costs, and promoting efficiency in government operations and interactions between businesses and consumers. These techniques, such as electronic communication and online transaction processing, improve service delivery and operational efficiency .

You might also like