0% found this document useful (0 votes)
6 views10 pages

Grammar and Vocabulary Exercises

The document consists of various grammar exercises aimed at practicing English language skills, including filling in gaps with appropriate words, multiple choice questions, and vocabulary related to daily routines and professions. It provides answer keys for each exercise to facilitate self-assessment. The exercises cover topics such as verb forms, adverbs of frequency, and plural nouns.

Uploaded by

Esther Regatto
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
6 views10 pages

Grammar and Vocabulary Exercises

The document consists of various grammar exercises aimed at practicing English language skills, including filling in gaps with appropriate words, multiple choice questions, and vocabulary related to daily routines and professions. It provides answer keys for each exercise to facilitate self-assessment. The exercises cover topics such as verb forms, adverbs of frequency, and plural nouns.

Uploaded by

Esther Regatto
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

GRAMMAR

1-Read the text and fill in the gaps with the missing words

Hello! My name (1) ________ Susan and (2) _________ from England. (3) I______ with my family.
My mum’s name (4) _______ Rose and my dad (5) _______ Daniel. They (6) _______ doctors and (7)
______ in a hospital. My brother’s name (8) _______ Liam and (9) ______ is sixteen years old.

KEY:

1-IS, 2- I'M, 3- LIVE, 4-IS, 5-IS, 6-ARE, 7-WORK, 8-IS, 9- HE

1- Fill in the gap with the correct word:


1- Hello, my name ___ Julio
a. are
b. is
c. was

2- Hello Tony. it´s nice to meet ___.


d. him
e. her
f. you

2- My name is Martha. It´s nice to meet you ____ , Tony


a. to
b. two
c. too

3- ____ you a economist or a lawyer


a. Is
b. Am
c. Are

4- ____´s my first day.


a. It
b. Am
c. Are

5- Welcome to ____ the EBB


a. a
b. the
c. an
6- A: Are you enjoying ______ first day?
a. my
b. your
c. his

7- ___ you know where the bank is?


a. Are
b. Is
c. Do

8- Yes, I can help ____ .


a. you
b. me
c. our

9- Look there´s the boss. Shall I introduce you to ____?


a. us
b. it
c. him

Answer key:
1- B
2- C
3-A
4- C
5- A
6- B
7- B
8- C
9- A
10 -C

3- Complete these sentences with plural of nouns

These are ___ (big, book).

Those are ___ (small, cat).

These ___ (new, house) are expensive.

Those ___ (old, film) are interesting.

These ___ (Chinese, child) are playing in the park.

Key:
These are big books

Those are small cats.

These new houses are expensive.

Those old films are interesting.

These Chinese children are playing in the park.

4- Multiple choice. Choose the right option.

1. Every morning, I _______ at 7:00.

a) wake up b) wakes up c) waking up

2. After I _______ , I usually have a shower.

a) gets up b) get up c) got up

3. She always _______ at 8:00 before going to school.

a) have breakfast b) has breakfast c) having breakfast

4. My brother and I _______ to school together every day.

a) go b) goes c) going

5. After school, he _______ and does his homework.

a) go home b) goes home c) going home

6. We usually _______ at 12:30 at the school cafeteria.

a) have lunch b) has lunch c) having lunch

7. In the evening, my parents _______ dinner at 7:00.

a) have b) has c) having

8. Before going to bed, I always _______ to keep them clean.

a) brush my teeth b) brushes my teeth c) brushing my teeth

9. She _______ a shower every morning.

a) have b) has c) having

10. After dinner, I usually _______ in my bedroom.

a) do homework b) does homework c) doing homework

11. My parents _______ to work at 9:00.

a) go b) goes c) going
12. He _______ at 10:00 PM every night.

a) go to bed b) goes to bed c) going to bed

Answers:

1. Every morning, I wake up at 7:00.

2. After I get up, I usually have a shower.

3. She always has breakfast at 8:00 before going to school.

4. My brother and I go to school together every day.

5. After school, he goes home and does his homework.

6. We usually have lunch at 12:30 at the school cafeteria.

7. In the evening, my parents have dinner at 7:00.

8. Before going to bed, I always brush my teeth to keep them clean.

9. She has a shower every morning.

10. After dinner, I usually do homework in my bedroom.

11. My parents go to work at 9:00.

12. He goes to bed at 10:00 every night.

5- Choose the best adverb of frequency for each sentence:

Question 1:

"I __________ go to the gym, but I should start going more regularly."

a) always

b) usually

c) sometimes

d) never

Answer: c) sometimes

Question 2:

"He __________ forgets his keys; it's a habit."

a) seldom
b) always

c) occasionally

d) rarely

Answer: b) always

Question 3:

"I__________ eat breakfast before leaving for work."

a) generally

b) rarely

c) seldom

d) never

Answer: a) generally

Question 4:

"We __________ see snow in this region; it's very unusual."

a) often

b) usually

c) never

d) sometimes

Answer: c) never

Question 5:

"My friends__________ travel abroad; they prefer to stay in the country."

a) often

b) occasionally

c) always

d) rarely

Answer: d) rarely

Question 6:
"The children __________ play outside after school."

a) seldom

b) generally

c) never

d) occasionally

Answer: b) generally

Question 7:

"Elli __________ goes to bed before 11 PM on weekdays."

a) usually

b) rarely

c) sometimes

d) never

Answer: a) usually

Question 8:

"We __________ have pizza on Saturdays as a family tradition."

a) seldom

b) always

c) occasionally

d) generally

Answer: b) always

Question 9:

"They __________ have a family meeting; it's a rare event."

a) often

b) usually
c) seldom

d) sometimes

Answer: c) seldom

Question 10:

"She__________ misses a day of work; she's very punctual."

a) sometimes

b) never

c) occasionally

d) generally

Answer: b) never

Question 11:

"Shally __________ goes for a run in the afternoon, but not every day."

a) always

b) usually

c) rarely

d) sometimes

Answer: d) sometimes

Question 12:

"The team __________ meets on Fridays to discuss their progress."

a) occasionally

b) never

c) generally

d) seldom

Answer: c) generally
VOCABULARY

1. VOCBULARY: DAILY ROUTINES EXERCISES

1. Fill in the blanks. Write the best word to complete the sentences.

Brush my teeth wake up have dinner do homework have breakfast get up

Go to work have lunch go home go to bed have a shower go to school

1. Every day, I _______ at 6:30 in the morning.


2. After waking up, I _______ and then get dressed.
3. At 7:30, I _______ with cereal and milk.
4. At 8:00, my brother and I _______.
5. My mum _______ at 8:00 as well.
6. After school, I _______ and rest for a bit.
7. I usually _______ in the school cafeteria.
8. When I get home, I first _______ before playing.
9. At 7:30 in the evening, my family and I _______ together.
[Link] dinner, I read a book and then _______ at 9:00.
[Link] going to bed, I always _______.
[Link], I put on my pajamas and _______ at 10:00

Answers

1. Every day, I wake up at 6:30 in the morning.

2. After waking up, I get up and then get dressed.

3. At 7:30, I have breakfast with cereal and milk.

4. At 8:00, my brother and I go to school.

5. My mum goes to work at 8:00 as well.

6. After school, I go home and rest for a bit.

7. I usually have lunch in the school cafeteria.

8. When I get home, I first do homework before playing.

9. At 7:30 in the evening, my family and I have dinner together.

10. After dinner, I read a book and then have a shower at 9:00.

11. Before going to bed, I always brush my teeth.

12. Finally, I put on my pajamas and go to bed at 10:00


2- Fill in the blanks with the correct profession from the list below:

shop assistant receptionist teacher nurse hairdresser lawyer police


officer carpenter cook vet mechanic waiter

1. Maria is feeling sick, so she is going to make an appointment with the __________.

2. Mr. Johnson helps people solve legal problems because he is a __________.

3. Lucy loves animals and works at an animal clinic as a __________.

4. Jacob fixes the engines of cars in the garage because he is a __________.

5. Emily teaches a group of students because she is a __________.

6. Alex prepares meals at the restaurant kitchen because he is a __________.

7. Sarah cuts and styles customers´ hair because she is a __________.

8. Michael serves food and drinks to customers at their tables because he is a __________.

9. Olivia helps customers find products and answers their questions in a shop because she is a __________.

10. Jack welcomes visitors and answers phone calls at the front desk because he is a __________.

11. Daniel wear a uniform and helps keep people safe because he is a __________.

12. Steven builds and repairs wooden structures because he is a __________.

Answers:

1. nurse

2. lawyer

3. vet

4. mechanic

5. teacher

6. cook

7. hairdresser

8. waiter

9. shop assistant

10. receptionist

11. police officer

12. carpenter

You might also like