0% found this document useful (0 votes)
2 views6 pages

EMR Wellness and Safety Guidelines

Chapter 3 of 'Emergency Medical Responder: First on the Scene' covers the wellness and safety of emergency medical responders, emphasizing the importance of medical exams, vaccinations, and standard precautions to prevent exposure to infectious materials. It discusses the psychological impact of critical incidents and the necessity of stress management techniques. Additionally, it highlights the role of personal protective equipment (PPE) and the protocols to follow in various emergency scenarios.

Uploaded by

Chris Jensen
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOC, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
2 views6 pages

EMR Wellness and Safety Guidelines

Chapter 3 of 'Emergency Medical Responder: First on the Scene' covers the wellness and safety of emergency medical responders, emphasizing the importance of medical exams, vaccinations, and standard precautions to prevent exposure to infectious materials. It discusses the psychological impact of critical incidents and the necessity of stress management techniques. Additionally, it highlights the role of personal protective equipment (PPE) and the protocols to follow in various emergency scenarios.

Uploaded by

Chris Jensen
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOC, PDF, TXT or read online on Scribd

Emergency Medical Responder: First on the Scene, 11e (Le Baudour)

Chapter 3 Wellness and Safety of the Emergency Medical Responder

1) You are about to start a new job and are told that you must have a medical exam prior to
employment to determine your:
A) fitness to work.
B) baseline health status.
C) drug use.
D) health qualifications.
Answer: B
Diff: 1 Page Ref: 34
Objective: 1

2) Which vaccine is required by OSHA for any employee who has a reasonable risk of being
exposed to blood or other infectious materials?
A) Tuberculosis
B) HIV
C) Hepatitis B
D) Pneumonia
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 34
Objective: 2

3) Standard precautions are specific steps taken to prevent exposure to:


A) potentially infectious patients.
B) bodily fluids.
C) broken glass and metal shards.
D) heat or chemical burns.
Answer: B
Diff: 1 Page Ref: 35
Objective: 4

4) Body substance isolation (BSI) precautions include:


A) Hepatitis A and B vaccinations.
B) special plastic tents for infectious patients.
C) CDC warnings by radio and television.
D) wearing personal protective equipment.
Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 35
Objective: 5

1
Copyright © 2019 Pearson Education, Inc.
5) Pathogens that are breathed into the lungs enter the body through which route of exposure?
A) Inhalation
B) Ingestion
C) Injection
D) Absorption
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 36
Objective: 6

6) Which type of PPE must be worn every time you are assisting a patient?
A) Gloves
B) Gown
C) Face mask
D) Eye protection
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 38
Objective: 7

7) After cleaning reusable equipment with soap and water to remove all visible blood, vomit, and
other bodily fluids, you must clean it again with an appropriate:
A) partner.
B) supervisor.
C) pathogen.
D) disinfectant.
Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 38
Objective: 8

8) While working with a TB patient with a wet cough, you discover that despite wearing
appropriate PPE, some of the patient's sputum has splattered onto your face. You wash the area
thoroughly with soap and water, and document the exposure on the appropriate form. What must
you also remember to do?
A) Get a tuberculosis vaccine within seven days.
B) Place yourself in quarantine when you reach the hospital.
C) Schedule a follow-up medical evaluation.
D) Complete an advance directive form.
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 42
Objective: 9

2
Copyright © 2019 Pearson Education, Inc.
9) You have received a call that a woman has been injured in a fight outside a downtown bar.
When you arrive, you are careful to park the ambulance where it will not block traffic. A crowd
has gathered and you notice ________, so you know that you must not attempt to provide care
until law enforcement says you may enter the scene.
A) a police car in front of the bar
B) several people are carrying weapons
C) the bar still has customers
D) the patient is in handcuffs
Answer: B
Diff: 1 Page Ref: 42
Objective: 10

10) You are called to the scene of an overturned tanker truck. Arriving at the scene, you notice a
fluid draining from the underside of the truck. You use your binoculars to look on the placard on
the back of the vehicle so that you can identify the material from your:
A) Physician's Desk Reference.
B) Emergency Response Guidebook.
C) Standard Operations Procedure Manual.
D) Emergency Medical Responder Manual.
Answer: B
Diff: 1 Page Ref: 42
Objective: 11

11) A(n) ________ is any emotional or physical demand that causes stress.
A) incident
B) irritant
C) stressor
D) casualty
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 44
Objective: 12

12) After responding to the case of a small child who was severely abused and who later died at
the hospital, you are feeling especially down and distracted, even weeks later. This is because:
A) multiple-casualty incidents are very sad.
B) the stress of being an EMR is too much for you.
C) the child's guardian is likely to retaliate against you.
D) the stress of a critical incident can continue long after the event.
Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 44
Objective: 13

3
Copyright © 2019 Pearson Education, Inc.
13) After an unusually busy month, you notice that your partner seems more irritable than is
usual for her lately, and is drinking more than usual, too. These are both indications of ________
and your partner may need some help.
A) stress
B) depression
C) anxiety
D) drug addiction
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 46
Objective: 14

14) You respond quickly to a call but the patient is already dead when you arrive. The patient's
brother becomes very angry with you, even though it is clear that the patient would have died
even if you had arrived earlier. What should you do?
A) Apologize for not arriving in time to save the patient, because the brother is in denial.
B) Advise the brother to move out of the anger stage and into acceptance, since there is nothing
to be done for the patient.
C) Remind the brother that you got there as fast as you could and that the patient was a hopeless
case.
D) Remain tolerant and recognize that anger is part of the way people deal with death.
Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 46
Objective: 15

15) Certain lifestyle changes, such as ________, can help you cope better with the stress
associated with the EMR job.
A) regular exercise
B) eating more chocolate
C) enjoying a cocktail
D) getting divorced
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 47
Objective: 16

16) In a critical incident stress debriefing (CISD), teams of trained peer counselors and mental
health professionals meet with rescuers and health care providers who have been involved in a
critical incident, usually within ________ after the incident.
A) 1 to 2 hours
B) a month
C) 24 to 72 hours
D) 5 to 10 days
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 48
Objective: 17

4
Copyright © 2019 Pearson Education, Inc.
17) Which potentially fatal disease can be transmitted by needle sticks or blood contact, and for
which no vaccine is available?
A) Hepatitis B
B) Meningitis
C) HIV/AIDS
D) Tuberculosis
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 40
Objective: 8

18) Which U.S. government agency is charged with identifying, preventing, and controlling
diseases and other health problems?
A) CDC
B) FDA
C) HHS
D) CISM
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 35
Objective: 1

SCENARIO

Use this scenario to answer the following question(s).

You are caring for a 6-year-old female whom the family says has been very sick since last night.
She had a high fever, but they thought it was just the flu. Today the child became worse and
complained of her neck hurting and being stiff. The child is now unresponsive and is not
breathing. You have been ventilating her with a bag-valve device attached to oxygen until ALS
arrives and takes over care and transports.

19) Your first responsibility on this call should be to:


A) provide an airway for the child.
B) protect yourself and your partner.
C) provide support to the family.
D) notify advanced care.
Answer: B
Diff: 1 Page Ref: 42
Objective: 11

5
Copyright © 2019 Pearson Education, Inc.
20) Your patient may have a contagious disease that will require you to follow up with further
treatment if exposed. You consider that the patient's symptoms are consistent with:
A) HIV/AIDS.
B) tuberculosis.
C) meningitis.
D) hepatitis C.
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 40
Objective: 8

21) The best protection from this disease is to use all the common personal protective equipment
you have because this disease is contracted through:
A) blood.
B) respiratory secretions.
C) needle sticks.
D) fecal material.
Answer: B
Diff: 1 Page Ref: 40
Objective: 8

22) Early on in the call, the child coughed directly into your face. You were not wearing eye
protection and think there might have been an exposure. You should:
A) wash with soap and water, and flush your eyes with clean water for 20 minutes.
B) do nothing; this patient is not contagious.
C) leave the patient and immediately go to the hospital.
D) wash your face with disinfectant solution.
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 41
Objective: 9

23) You recognize that this call has the potential to cause you stress. Signs of stress include all of
the following EXCEPT:
A) bargaining.
B) nausea.
C) headaches.
D) indecisiveness.
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 46
Objective: 14

6
Copyright © 2019 Pearson Education, Inc.

You might also like