Bansilal Ramnath Agarwal Charitable Trust’s
Vishwakarma Institute of Technology, Pune -37.
Department of Engineering Science & Humanities(DESH)
Linear Algebra and Differential Equations (LADE HS1071)
Vector Spaces
Introduction: In this topic you will learn vector spaces, linear dependence and independence, basis,
dimension, inner product.
Vector Space
Definition: Let V be non-empty set. Define two operations namely ‘addition’ and ‘scalar multiplication’
on V. V is said to be a vector space if for every u , v, w in V and any real, complex number , following
axioms hold.
1. u v V (closed under addition)
2. u v v u (addition is commutative)
3. u (v w) (u v) w (addition is associative)
4. There exists 0 V such that u 0 0 u u . (Existence of zero element for
Addition known as additive identity)
5. There exists u V u u u (u ) 0 . (Existence of additive inverse)
6. u V {closed under scalar multiplication}
7. ( )u u u
Scalar multiplication is distributive}
8. (u v) u v
9. ( u ) () u {Scalar multiplication is associative}
10. There exists 1 R such that 1 u u .
Elements / members of V are called as ‘vectors’.
Theorem 1: For a vector space V
i) Zero vectors are unique. ii) u V is unique such that u (u ) 0.
Theorem 2: Let V be a vector space and let x, y be vectors in V, then
i) x y x y 0 ii) 0 x 0 iii) k 0 0 for any k .
iv) x is unique and x (1) x v) If k x 0, then k 0 or x 0.
Examples of Vector Spaces
1) V {0} (Set consisting of zero vectors)
2) Rn {( x1 , x2 , , xn ) / x1, x2 , x3 , , xn R} (Set of all ordered n-tuple of
real or complex numbers)is a vector space under component wise addition and scalar
multiplication, i. e.,
( x1 , x2 , , xn ) ( y1 , y2 , , yn ) ( x1 y1 , x2 y2 , , xn yn )
( x1 , x2 , , xn ) ( x1 , x2 , , xn ) .
3) Pn ( x) Set of all polynomials in x up-to degree ‘n’
{a0 xn a1xn1 an / a0 , a1 , , an R}
is a vector space under usual addition and scalar multiplication of polynomials, i.e.
n n 1 n n 1 n n 1
( a0 x a1x an ) (b0 x b1x bn ) ( a0 b0 ) x ( a1 b1 ) x ( an bn )
( a0 x n a1x n1 an ) ( a0 ) x n ( a1 ) x n1 ( an ) .
4) M m n ( R) {[ai j ] m n / ai j R, i 1, 2, , m ; j 1, 2, , n} is a vector space
with usual addition and scalar multiplication of matrices, i. e.,
[ai j ] [bi j ] [ai j bi j ] and [ai j ] [ ai j ] .
5) V C[a, b] { f : [a, b] R} set of all real valued continuous functions is a vector space
under addition and scalar multiplication of functions, i.e.,
( f g )( x) f ( x) g ( x) and ( f )( x) f ( x) .
RSD Page 1
Bansilal Ramnath Agarwal Charitable Trust’s
Vishwakarma Institute of Technology, Pune -37.
Department of Engineering Science & Humanities(DESH)
Linear Algebra and Differential Equations (LADE HS1071)
Vector Spaces
Examples of sets which are not a vector spaces
1. P2 Set of polynomials of exactly degree 2 is not closed with respect to vector addition.
For Example: Let p( x) x 2 2 x 5, q( x) x 2 3
.
p( x) q( x) 2 x 8 P2 as 2 x 8 is not a polynomial of degeree 2.
2. The set of integers is not a vector space. Because the set is not closed with respect to scalar
1 2
multiplication. For example (2) is not an integer .
3 3
3. Let V ( x, y, z ) : x, y, z R , with addition as
( x1 , y1 , z1 ) ( x2 , y2 , z2 ) ( x1 x2 , y1 y2 , z1 z2 ) and scalar multiplication as
c ( x, y, z ) (cx, 0, 0)
[Ans.: 1 x, y, z x, 0, 0 x, y, z ]
4. Let V ( x, y) : x, y R , with standard operation of addition and nonstandard
operation scaler multiplication defined as c ( x, y ) (cx, y ) is not a vector space.
[Ans.: In this example all the axioms are satisfied except axiom number 10.
0 1, 1 = 0 1, 1 (0, 1) 0,0 V is not a vector space. ]
Subspace: - Let V be a vector space and V 0, U V , U is said to be a subspace of V if U itself is
a vector space under the same ‘addition’ and ‘scalar multiplication’ operations as defined on V.
Theorem1.4: - A non-empty subset U of vector space V is a subspace of V if and only if
1) U is closed under addition, i. e., u1 u2 U for all u1 , u2 U
2) U is closed under scalar multiplication, i. e., u U for every and u U
Note: If 0 V is not a member of U V then U is not a subspace of V .
Illustrative Examples:
Q 1)
Let A be m n matrix, then V X R n : AX 0 , is a subspace of R n .
Sol :n
Let x, y V Ax 0, and Ay 0 `
Consider, A( x y ) Ax Ay 0, x y V and Let R, then A( x) A( x) 0,
x V .Therefore V is closed with respect to addtion and scalar multilication
V is a subsapce of R n .
Q 2) List all the subspaces of R {( x, y ) | x, y R}
2
Soln. 1) {(0, 0)} 2) Set of all lines passing through origin {( x, y ) | y mx, m }
3) R 2 itself.
List all the subspaces of R {( x, y ) | x, y, z R}
3
Q 3)
Soln. 1) {(0, 0, 0)} 2) Any plane passing through origin.
3) Any line passing through origin. 4) R 3 itself.
Q 4) Is R 2 a subspace of R 3 ?
Soln. No, because R 2 is not even a subset of R 3 ( R 2 has ordered pairs while R 3 has ordered triples)
Q 5) Let U and W are subspaces of a vector space V .Sum of U and W is defined as
U W u w V : u U and v V Show that U W is a subspace of V .
Sol .n
Let x, y U W x u1 w1 and y u2 w2 where u1 , u2 U and w1 , w2 W .
RSD Page 2
Bansilal Ramnath Agarwal Charitable Trust’s
Vishwakarma Institute of Technology, Pune -37.
Department of Engineering Science & Humanities(DESH)
Linear Algebra and Differential Equations (LADE HS1071)
Vector Spaces
i) x y u1 w1 u2 w2
u1 u2 w1 w2 (by associativity and commutativity of V)
but u1 u2 U and w1 w2 W (as U and W are subspaces of V )
x y U W .
ii) Let beany real number, x u1 w1 u1 w1 (Distributive propertyof V )
but u1 U and w1 W (as U and W aresubspaces of V )
x U W U W is a subspace of V .
Examples of sets which are not subspaces
Q 1) Is M the set of all singular matrices of order 2 2 a subspace of M 2 2 ( R) ?
Soln. M is not a subspace because it is not closed under addition.
1 1 0 0 1 1
0 0 1 2 1 2 M . Since addition matrix is non-singular
Q 2) Is {( x, y ) | y mx, m R} a subspace of R 2 ?
Soln. ( x1 , y1 ), ( x2 , y2 ) y1 m1 x1 , y2 m2 x2 , y1 y2 m1 x1 m2 x2 m( x1 x2 )
Hence it is not closed under addition. It is not a subspace of R 2 .
Q 3) Is H {( x, y ) | y mx, m is fixed real number} a subspace of R 2 ?
Soln. Yes, because fixed real number a single line passing through origin.
Let ( x1 , y1 ), ( x2 , y2 ) H y1 mx1 , y2 mx2 .
Consider, x1 x2 , y1 y2 x1 x2 , mx1 mx2 x1 x2 , m( x1 x2 ) H and
x1 , y1 x1 , (mx1 ) x1 , m ( x1 ) H as m, both are real numbers.
Q 4) Is H1 {( x, y) | x 2 y 2 1} a subspace of R 2 ?
Soln. H1 is not a subspace because (0,0) H1 .
Q 5) Is H 2 {( x, y) | x 2 y 2 1} a subspace of R 2 ?
Soln. H 2 is not a subspace because H 2 is not closed under addition. e.g. (1, 0), (0,1) H 2 but
(1,0) (0,1) (1,1) H 2 .
Linear Combination (L.C.) of Vectors
Let H {v1 , v2 , v3 , , vn } be a subset of a vector space V, then the sum c1v1 c2v2 cn vn , where
c1 , c2 , , cn R is defined as a linear combination of v1 , v2 , , vn .
# Span of a Set
Let S {v1 , v2 , v3 , , vn } be a subset of vector space V.
span ( S ) {c1v1 c2v2 cnvn | c1 , c2 , , cn R} = Set of all possible linear combination of
members of H
RSD Page 3
Bansilal Ramnath Agarwal Charitable Trust’s
Vishwakarma Institute of Technology, Pune -37.
Department of Engineering Science & Humanities(DESH)
Linear Algebra and Differential Equations (LADE HS1071)
Vector Spaces
Theorem1.5: Let S {v1 , v2 , v3 , , vn } be a subset of vector space V. Show that span S is a
subspace of V containing S .
n
h1 ai vi
Let h1 , h2 span H n n
Proof. i) i 1
n ai , bi R , h1 h2 ( ai bi ) vi ci vi , ci R .
h2 bi vi
i 1 i 1
i 1
Therefore h1 h2 span(S)
n n
ii) Let R and h1 ( ai ) vi di vi , di R . Therefore h1 span(S)
i 1 i 1
Span S is a subspace of a vector space V.
Note That : Span S is a smallest subspace of V containing S .
Illustrative Examples
Q 1) Show that the set M of all symmetric matrices of order 2 2 is a subspace of M 2 2 ( R) .
Soln. Consider any symmetric matrix A M . Then
a c 1 0 0 0 0 1
A a b c , where a, b, c R .
c b 0 0 0 1 1 0
1 0 0 0 0 1
Here A is a linear combination of , and of M 2 2 .
0 0 0 1 1 0
Set of symmetric matrices of order 2 is a subspace of M 2 2 ( R) .
a b c
2a b
Q 2) Show that H is a subspace of R .
4
a b 5 c
2a c
a bc 1 1 1 1 1 1
2a b 2 1 0
2 1 0
a b c H span v1 , v2 , v3
n
Sol . , ,
a b 5c 1 1 5 1 1 5
2a c
2
0
1 2 0 1
where v1 , v2 , v3 R4 . H is subspace of R 4 .
a b c
5 a subspace of R4 ?
Q 3) Is H
a b 5c
2a c
0
0
Soln. Since is not a member of H, it is not a subspace of R 4 .
0
0
Spanning Set
Let S {v1 , v2 , , vn } be a subset of vector space V. S is said to be a spanning set of V if
RSD Page 4
Bansilal Ramnath Agarwal Charitable Trust’s
Vishwakarma Institute of Technology, Pune -37.
Department of Engineering Science & Humanities(DESH)
Linear Algebra and Differential Equations (LADE HS1071)
Vector Spaces
every element of V is expressible as linear combination of elements of S , i.e., v span {S } for all
v V , i.e., v c1v1 c2v2 cn vn for some c1 , c2 , , cn is a consistent system of linear equations.
Illustrative Examples
Q 1) Let S {e1 (1, 0), e2 (0, 1)} . Is S spanning set of R 2 ?
Let ( x, y ) R . ( x, y ) xe1 ye2 is always consistent. S spans R 2 .
2
Soln.
Is S {1, x, x } spans P2 ?
2
Q 2)
Soln. Let p ( x) P2 then p( x) a0 x2 a1 x a2 ; a0 , a1 , a2 R . S spans P2 .
Q 3) i) For what value of h, will y be in the subspace of R 3 spanned by v1 , v2 , v3 where
1 5 3 4
v1 1 , v2 4 , v3 1 and y 3 . ii) Is v1 , v2 , v3 span R ?
3
2 7 0 h
Soln. i) Let y span {v1 , v2 , v3} . Therefore y c1v1 c2v2 c3v3 .
4 1 5 3 c1 5c2 3c3 4
i.e. 3 c1 1 c2 4 c3 1
c1 4c2 c3 3
h 2 7 0 2c1 7c2 0c3 h
1 5 3 : 4
Consider the augmented matrix [ A : y ] 1 4 1 : 3 R2 R1 , R3 2 R1
2 7 0 : h
1 5 3 4 1 5 3 4
~ 0 1 2 1 R3 3R2 0
1 2 1 .
0 3 6 h 8 0 0 0 h 5
For h 5, [ A] [ A : y ] . The system of equations is consistent. Hence,
y span {v1 , v2 , v3} iff h 5 .
ii) {v1 , v2 , v3} does not span R 3 because the system of equations v c1v1 c2v2 c3v3 is
not consistent for every v V .
1 2 4 3
Q 3) Let v1 0 , v2 1 , v3 2 , w 1
1 3 6 2
i) Is w belong to the set {v1 , v2 , v3} ? ii) How many vectors are in the set {v1 , v2 , v3} ?
iii) How many vectors are in span{v1 , v2 , v3 } ? iv) Is w span {v1 , v2 , v3 } ? Why?
v) Is span {v1 , v2 , v3} R3 ?
Soln. i) No. w is not a member of the set {v1 , v2 , v3} because w v1 v2 v3 .
ii) Total number of vectors in the set {v1 , v2 , v3} are3.
iii) There are infinite numbers of vectors in span{v1 , v2 , v3 } .
iv) w span {v1 , v2 , v3}
Consider, w c1v1 c2 v2 c3v3
RSD Page 5
Bansilal Ramnath Agarwal Charitable Trust’s
Vishwakarma Institute of Technology, Pune -37.
Department of Engineering Science & Humanities(DESH)
Linear Algebra and Differential Equations (LADE HS1071)
Vector Spaces
3 1 2 4 c1 2c2 c3 3
1 c 0 c 1 c 2 0c c 2c 1
1 2 3 1 2 3
2 1 3 6 c1 3c2 6c3 2
1 2 4 3
Consider the augmented matrix, [ A : B] 0 1 2 1
1 3 6 2
1 2 4 3 1 2 4 3
R3 R1 R3 5R2
0 1 2 1 0 1 2 1
0 5 10 5 0 0 0 0
ρ[ A : B] ρ[ A] The system of equations is consistent.
v) Consider v c1v1 c2v2 c3v3
v AC , as [ A] 2 [ A, v] for every v R 3 . This system is not consistent
for every v R . Span {v1, v2 , v3} R3 .
3
Linearly Dependent/Independent Set
Let H {v1 , v2 , v3 , , vn } be a subset of a vector space V . H is said to be linearly dependent if there
exist scalars (real numbers) c1 , c2 ,, cn not all zero such that
c1v1 c2v2 c3v3 cn vn 0 .
H is said to be linearly independent if c1v1 c2 v2 c3v3
cn vn 0 implies c1 c2 cn 0 .
Note: i) H is linearly independent if and only if the system c1v1 c2 v2 c3v3 cn vn 0 has
trivial solution only, i.e. otherwise the set is linearly dependent.
ii) A set containing zero vector is linearly dependent.
iii) Set consists of single non – zero vector is linearly independent.
Theorem1.6: - If the set of vectors are linearly dependent then one of the vectors is expressible as a
linear combination of the remaining.
Proof:- The set is linearly dependent, c1v1 c2 v2 c3v3 cn vn 0 has a non-trivial
solution. Atleast one of c1 , c2 , , cn is non-zero.
1
Let us assume that c2 0 .Then v2 (c1v1 c3v3 cn vn ) .
c2
Method of checking Linearly Dependent / Independent Set
Step 1:Consider, c1v1 c2v2 c3v3 cn vn 0
c1
c
AC 0 where A v1 v2 v3 ... v n , C 2 .
...
cn
Step 2: Find rank of A. Let ρ( A) r
Step 3: i) If ( A) r n (Number of unknowns), then set is linearly independent .
ii) If ( A) r n (Number of unknowns), then set is linearly dependent .
Step 3 : If dependent find relation between the vectors.
RSD Page 6
Bansilal Ramnath Agarwal Charitable Trust’s
Vishwakarma Institute of Technology, Pune -37.
Department of Engineering Science & Humanities(DESH)
Linear Algebra and Differential Equations (LADE HS1071)
Vector Spaces
Illustrative Examples
Q 1) Determine whether S {1 t , 2t 3t 2 , t 2 2t 3 , 2 t 3} is linearly dependent or independent.
If dependent, find the relation between them.
Sol . Let v1 1 t , v2 2t 3t 2 , v3 t 2 2t 3 , v4 2 t 3 .
n
Consider, c1v1 c2 v2 c3v3 c4 v4 0 .
c1 (1 t ) c2 (2t 3t 2 ) c3 (t 2 2t 3 ) c4 (2 t 3 ) 0 0 t 0 t 2 0 t 3
c1 2c4 0 1 0 0 2 c1
c1 2c2 0 1 2 0 0 c
This is ideally zero for every ‘t’ iff i.e. 2 0
3c2 c3 0 0 3 1 0 c3
2c3 c4 0 0 0 2 1 c4
1 0 0 2 1 0 0 2 1 1 0 0 2
1 2 R2 1 0 1
2 0 0 R2 R1 0 2 0 2 0
Let A
0 3 1 0 0 3 1 0 0 3 1 0
0 0 2 1 0 0 2 1 0 0 2 1
1 0 0 2 1 0 0 2
0 1 0 1 0 0 1
R3 3R2 R4 2 R3 1
0 0 1 3 0 0 1 3
0 0 2 1 0 0 0 5
[ A] 4 number of unknowns. The system has a trivial solution only.
Set of vectors are linearly independent.
1 0 2 1 3 4 3 3
Determine whether the set of vectors H 1 0 , 2 3 , 1 3 is linearly
3
Q 2) ,
2
dependent or independent? If dependent, find the relation.
1 0 2 1 3 4 3 3
Soln.: Let v1 , v2 , v3 , v4 .
2 3 1 0 2 3 1 3
Consider c1v1 c2 v2 c3v3 c4 v4 0 . ---------- (i)
c1 2c2 3c3 3c4 0
1 0 2 1 3 4 3 3 c 4c3 3c4 0
c1 c2 c3 c4 0 2
2 3 1 0 2 3 1 3 2c1 c2 2c3 c4 0
3c1 3c3 3c4 0
1 2 3 3 1 2 3 3
0 1 4 3 0 1 4 3
R3 2 R1 , R4 3R1
A
2 1 2 1 0 0 16 16
3 0 3 3 0 0 30 30
1 1 1 2 3 3 1 2 3 3
R3 , R4 0 1 4 3
(16) R4 R3 0 1 4 3
30
0 0 1 1 0 0 1 1
0 0 1 1 0 0 0 0
[ A] 3 number of unknowns 4 . The system has a non-trivial solution.
RSD Page 7
Bansilal Ramnath Agarwal Charitable Trust’s
Vishwakarma Institute of Technology, Pune -37.
Department of Engineering Science & Humanities(DESH)
Linear Algebra and Differential Equations (LADE HS1071)
Vector Spaces
Vectors are linearly dependent. Equivalent system is
c1 2c2 3c3 3c4 0, c2 4c3 3c4 0, c3 c4 0
Let c4 k , k 0 c3 k
c2 4k 3k 0, c2 k , c1 2k 3k 3k 0, c1 2k
Put values of c1 , c2 , c3 , c4 in (i), 2kv1 kv2 kv3 kv4 0 .
2kv1 kv2 kv3 kv4 0 , i. e., 2v1 v2 v3 v4 0
Q 3) Let H {v1 , v2 , , vk } spans V. Show that if H is linearly dependent then
H1 {v1 , v2 , , vk 1} also spans V.
n
Sol . Let v V then as H spans V , v d1v1 d 2v2 d k vk .
If H is linearly dependent, then any vector in H is expressible as the linear combination of
others. Therefore let vk c1v1 c2v2 ck 1vk 1 . Substituting this in v
v (d1 d k c1 )v1 (d 2 d k c2 )v2 (d k 1 d k ck 1 )vk
Thus v is expressible as linear combination of vectors in H1 . Hence H1 spans V.
Q 4) Determine by inspection if the given set is linearly independent
1 4 1 0 1 2
3
a) 1 , 7 ,
1 ,
1
b) 0 , 5 , 3
6 2 2 4
0 7 1
2 5
1 2 4 4 10
c) 1 , 3 , 6 d) ,
6 15
1 4 8
10 25
Soln. a)Set is linearly dependent, because it contains 4-vectors in 3 .
b)Set is linearly dependent, because it contain zero vector.
2 4
c)Set is linearly dependent, because 3 6 .
1
2
4 8
d)Set is linearly independent as there is no relation between them.
Basis of a Vector Space
A subset B {v1 , v2 , , vn } of a vector space V is a basis for V if
1) B is linearly independent. 2) V span {B} , i.e. B spans V.
Note That: i) A given vector space may have more than one bases.
e.g. B1 {e1 (1, 0) , e2 (0, 1)} , B2 {v1 (1, 1), v2 (1, 1)}
Both B1 & B2 are bases of 2 .
ii) A set having maximum number of linearly independent vectors is the basis.
iii) Minimum number of vectors which spans the set is the basis.
iv) If B {v1 , v2 , , vn } is basis for vector space V, then every vector in V can
be written in one and only one as a linear combination of vectors in B.
v) If a vector space V has one basis with n vectors, then every basis for V has n
vectors.
Dimension of a vector space
RSD Page 8
Bansilal Ramnath Agarwal Charitable Trust’s
Vishwakarma Institute of Technology, Pune -37.
Department of Engineering Science & Humanities(DESH)
Linear Algebra and Differential Equations (LADE HS1071)
Vector Spaces
Number of elements in a basis is known as the dimension of the vector space.
If basis of vector space V contains finite number of vectors, the vector space is finite dimensional.
Otherwise it is said to be infinite dimensional.
# If basis of a vector space V has n-vectors then dimension of V dim(V ) n & dim{0} 0 .
Note That: 1) In an n-dimensional vector space V, n 1 vectors are linearly dependent.
2) In an n-dimensional vector space V, n 1 vectors do not span vector space V.
Standard Bases
1) V R n then the standard basis is B {e1 , e2 , , en } , where, e1 (1, 0, , 0),
e2 (0, 1, , 0) , , en (0, 0, , 0, 1) . dim( R ) n .
n
In particular, for 2
standard basis is (1, 0), (0,1) and , for 3
standard basis is
(1, 0, 0), (0,1, 0), (0, 0,1) .
1 0 0 1 0 0 0 0
2) V M 2 2 ( R) . B , , , dim(M 2 2 ( R)) 4 .
0 0 0 0 1 0 0 1
( Note : If V M m n ( R) then dim(M m n ( R)) mn )
3) V Pn ( x) : space of polynomials in x at most degree n or degree n . Standard basis
of Pn ( x ) is B {1, x, x 2 , , x n } dim( Pn ( x)) n 1 .
4) C[ a , b ]: space of all continuous functions defined on [ a , b] is an infinite dimensional
vector space.
Illustrative Examples
1 1
1. Is B {v1 , v2 } a basis of R , where v1 2 , v2 2 ?
3
1 1
Soln. No. Because dim( R ) 3 .
3
1 1
2. Is B {v1 , v2 } a basis of R , where v1 2 , v2 2 ?
2
1 1
Soln. No. Because v1 & v2 are not even the members of R 2 .
3. What is the span {B} in the above example?
Soln. It is a plane through origin. Since 3 non-collinear points viz origin, point corresponding to vector
v1 and point corresponding to vector v2 forms a plane.
n
Note: If Basis of subsapce V of R contains
i) 1-vector, then geometrically it is a straight line in R n through origin.
ii) 2-vectors, then geometrically it is a plane in R n through origin.
Illustrative Examples
Q 1) Determine whether the set is a basis for M 2 2 ( R) ?
1 0 1 0 2 1 1 1
S , , 0 1
0
,
0 1 1 1 1
Soln. Since dim(M 2 2 ( R)) 4 and S contains 4 vectors, therefore S is a basis for M 2 2 ( R) if and
only if given set of vectors are linearly independent.
RSD Page 9
Bansilal Ramnath Agarwal Charitable Trust’s
Vishwakarma Institute of Technology, Pune -37.
Department of Engineering Science & Humanities(DESH)
Linear Algebra and Differential Equations (LADE HS1071)
Vector Spaces
1 0 1 0 2 1 1 1
Let v1 , v2 1 1 , v3 1 0 , v4 0 1
0 1
1 2 1
1
0 0 1 1
Consider c1v1 c2 v2 c3v3 c4 v4 0 . i.e. AC 0 where A .
0 1 1 0
1 1 0 1
1 1 2 1 1 1 2 1
0 0 1 1 0 1 1 0
R4 R1 R2 R3
0 1 1 0 0 0 1 1
0 2 2 0 0 2 2 0
1 1 2 1 1 1 2 1
0 1 1 0 0 1 1 0
R4 2 R2 R4 4 R3
0 0 1 1 0 0 1 1
0 0 4 0 0 0 0 4
( A) 4 number of unknowns. Hence given set of vectors are linearly independent.
Hence S is a basis for M 2 2 ( R).
Q 2) Determine whether the set S (1, t , 1 t 2 ) a basis for P2 ?
Solution: dim( P2 ( x)) 3 and S has exactly 3 elements, it forms a basis for P2 ( x) iff set of vectors
are linearly independent.
Let v1 1, v2 t , v3 1 t 2
1 0 1
Consider c1v1 c2v2 c3v3 0, where A 0 1 0 ( A) 3 number of unknowns
0 0 1
Hence given set of vectors are linearly independent. S forms a basis for P2 .
Note: If W is a subspace of an n-dimensional vector space, then dimension of W is less than or
equal to n.
Method of determining the dimension of a subspace: Dimension of a subspace can be determined by
finding a set of linearly independent vectors that spans the subspace. This set is a basis for the subspace
and its dimension is number of vectors in its basis.
Illustrative Examples
1. Determine the dimension of each subspace of 4 .
a) S a, a b, b, a c : a, b , c b) S 3a, a, b, 0 : a, b
Solution : a) a, a b, b, a c a (1, 1, 0, 1) b(0, 1, 1, 0) c(0, 0, 0, 1)
we can see that S is spanned by (1, 1, 0, 1), (0, 1, 1, 0) and (0, 0, 0, 1)
and can easily be shown that the set of vectors are linearly independent.
B (1, 1, 0, 1), (0, 1, 1, 0), (0, 0, 0, 1) is a basis for S. dim( S ) 3.
RSD Page 10
Bansilal Ramnath Agarwal Charitable Trust’s
Vishwakarma Institute of Technology, Pune -37.
Department of Engineering Science & Humanities(DESH)
Linear Algebra and Differential Equations (LADE HS1071)
Vector Spaces
b) 3a, a, b, 0 a(3, 1, 0, 0) b(0, 0, 1, 0)
we can see that S is spanned by (3, 1, 0, 0), (0, 0, 1, 0)
and can easily be shown that the set of vectors are linearly independent.
B (3, 1, 0, 0), (0, 0, 1, 0) is a basis for S. dim( S ) 2.
a b
2. If W : a, b, c R is a subspace of M 22 . what is a dimension of W?
0 c
a b 1 0 0 1 0 0
Solution: a b c
0 c 0 0 0 0 0 1
1 0 0 1 0 0
So, the set B , , is a basis for W . dim(W ) 3.
0 0 0 0 0 1
a 3b 2c
b 4c 3d
3. Find the dimension of the subsapce W : a, b, c, d R
a 3c 2d
2a 5b 2c d
a 3b 2c 1 3 2 0
b 4c 3d 0 1 4 3
Solution : a b c d
a 3c 2d 1 0 3 2
2a 5b 2c 5d 2 5 2 5
1 3 2 0
0 1 4 3
i.e W is spanned by , , ,
1 0 3 2
2 5 2 5
These vectors is a basis for W if vectors are linearly independent
1 3 2 0 1 3 2 0
0 1 4 3 R3 R1 , R4 2 R1 0 1 43
consider A
1 0 3 2 0 3 52
2 5 2 5 0 11 6 5
1 3 2 0 1 3 2 0
0 1 4 3 R4 7 R3 0
38
1 4 3
R3 3 R2 , R4 11R2
( A) 3
0 0 7 7 0 0 7 7
0 0 38 38 0 0 0 0
basis for subspace W of R 4 pivote columns of A
1 3 2
1 4
0
basis for subspace W B , , dim(W) 3.
1 0 3
2 5 2
RSD Page 11
Bansilal Ramnath Agarwal Charitable Trust’s
Vishwakarma Institute of Technology, Pune -37.
Department of Engineering Science & Humanities(DESH)
Linear Algebra and Differential Equations (LADE HS1071)
Vector Spaces
Column space, Row space and Null space of a Matrix
# Column Space of a Matrix
Let A be m n matrix. Column space of matrix A is the set of all possible linear combinations
of columns of A, denoted as col ( A) , i.e., If A v1 v2 vn then
col ( A) span v1 v2 vn
Note : 1) Number of columns of A n
2) Number of vectors in col ( A) infinite.
3) col ( A) is a subspace of R m .
4) y col ( A) means the system of linear equations y AX for some
X R n is consistent. i. e. col ( A) y R m : y AX for some X R n
5) Elementary row operation on a matrix does not affect the linear dependence relation
among the columns of the matrix.
6) The Pivot columns of matrix A form a basis for Col(A).
# Row Space of a Matrix
Let A be m n matrix. Row space of matrix A is the set of all possible linear combinations of
rows of A, denoted as row ( A) .
Note : 1) number of rows of A m
2) number of vectors in row ( A) infinite
3) row ( A) is a subspace of R n
4) y row ( A) means this system of linear equations y A T X for some X R m
is consistent.
# Null Space of a Matrix
Let A be m n matrix. Null space of A is the set of all those vectors in R n which get map on
to zero by A , denoted as Null ( A) , i. e. , Null ( A) {x R n | AX 0} .
Note : 1) Null ( A) is a subspace of R n . 0 Null ( A) . Let x1 , x2 Null ( A) , then
A x1 0, A x2 0 A ( x1 x2 ) A x1 A x2 0 x1 x2 Null ( A)
( A x1 ) A x1 0 A Null ( A)
Null (A) is the subspace of R n (solution space of the homogeneous system AX 0 .)
2) If ( A) r , then dim(Null A) n r Nullity of A.
3) dim(col A) dim(row A) r .
Theorem :For any matrix A m n , dim(Null A) dim(col A) number of columns of A.
Illustrative Examples
1. Determine the basis for Null ( A), col ( A) and row ( A) and hence determine their
dimensions. Assume that A is row equivalent to B.
1 3 4 1 9 1 3 0 5 7
2 6 6 11 10 0 0 2 3 8
A , B
3 9 6 6 3 0 0 0 0 5
3 9 4 9 0 0 0 0 0 0
Solution: Given : A ~ B .
Each non-pivot columns of B is a linear combination of pivot columns.
In this example it is to observe that
RSD Page 12
Bansilal Ramnath Agarwal Charitable Trust’s
Vishwakarma Institute of Technology, Pune -37.
Department of Engineering Science & Humanities(DESH)
Linear Algebra and Differential Equations (LADE HS1071)
Vector Spaces
3 3
b2 3b1 and b4 5b1 b3 a2 3a1 and a4 5a1 a3
2 2
by spanning set theorem we may discard a2 and a4 , to get Basis for column space of
A, is the set containing pivot columns of A.
1 4 9
6 10
2
Basis for col ( A) , , dim(col A) 3
3 6 3
3
4
0
Basis for row space of A, is the set containing pivot rows of B. Therefore Basis for row ( A)
is (1, 3, 0,5, 7), (0, 0, 2, 3,8), (0, 0, 0, 0,5) .Therefore dim(row A) 3 .
Basis for Null ( A) is the solution space of AX 0 .
Equivalent system is x1 3x2 5 x4 7 x5 0, 2 x3 3x4 8 x5 0,5 x5 0 x5 0
Let x4 k1 & x2 k2 , x1 3k2 5k1 .
x1 3k2 5k1 5 3 5 3
x k 0 1 1
Solution vector 2 2 . Basis for 0 .
X x3 3k1 k1 3 k2 0 Null ( A) 3 , 0
1
x4 k1 1 0 0
x5 0 0 0 0 0
dim Null ( A) 2
2. Find k such that i) Null space of A is subsapce of R k and ii) column space of A is subsapce of R k .
1 2 1 5
3 1 1 1
where A 7 6 5 2
1 2 3 1
2 0 1 3
Solution : i ) HereAis 5 4 matrix and we knowthat Null spaceis a subspace of R 4 , k 4.
ii ) HereAis 5 4 matrix and we knowthat column spaceis a subspace of R 5 , k 5.
8 2 9 2
[Link] A 6 4 8 and w 1 .
4 0 4 2
i )determine if w is in column space of A. ii) Is w in null space of A? iii ) Is w in row space of A?
RSD Page 13
Bansilal Ramnath Agarwal Charitable Trust’s
Vishwakarma Institute of Technology, Pune -37.
Department of Engineering Science & Humanities(DESH)
Linear Algebra and Differential Equations (LADE HS1071)
Vector Spaces
Solution: i) w will be in column space of A, if there exists some vector x R 3
such that Ax w is consistant.
8 2 9 2 R 2 0 2 1 2 0 2 1
let A, w 6 4 8 1 6 4 8 1 0 4 2 4
R1 2
2 R2 3 R1 , R3 4 R1
4 0 4 2 8 2 9 2 0 2 1 2
1
2 0 2 1
0 4 2 4 A, w A 2, the system of linear equations is consistant.
R3 R2
2
0 0 0 0
w col ( A)
ii ) w is in null ( A) if and only if Aw 0
8 2 9 2 0
Aw 6 4 8 1 0 w null ( A).
4 0 4 2 0
iii ) w will be in row space of A, if there exists some vector x R 3
such that AT x w is consistant
8 6 4 2 1 2 0 0 1 2 0 0
AT , w 2 4 0 1 R1 R3
2 4 0 1
R2 2 R1 , R3 9 R1
0 0 0 1
9 8 4 2 9 8 4 2 0 10 4 2
1 2 0 0
R2 R3
0
10 4 2 A, w A. w Row( A).
0 0 0 1
4. If AX V and AX W are both consistant. Is the equation AX V W consistant?
Solution: AX V is consistant means V col ( A), and AX W is consistant means W col ( A).
But col ( A) is a subspace.V W Col ( A) AX V W is consistant.
5 1 2
5. Let H Span v1 , v2 and W u1 , u2 , where v1 3 , v2 3 , u1 1 ,
8 4 4
0
and u2 0 and K H W , find the basis for K .
1
Solution : Geometrically H and W are the plains in R3. H W is a line of intersection of the
planes H and W . K can be written as c1v1 c2v2 and also as c3u1 c4u4 .
5 1 2 0 (A) 3
Coefficient matrix A 3 3 1 0
8 4 4 1
1 5 4 0
By reducing it to echelon form A 0 12 11 0
RSD 0 0 3 1 Page 14
Bansilal Ramnath Agarwal Charitable Trust’s
Vishwakarma Institute of Technology, Pune -37.
Department of Engineering Science & Humanities(DESH)
Linear Algebra and Differential Equations (LADE HS1071)
Vector Spaces
Let c4 k free variable
1 11 7 7 11 1
c3 k , c2 k , c1 k .Thus c1 k , c2 k , c3 k , c4 k
3 36 36 36 36 3
Every vector in K is either c1v1 c2 v2 or c3u1 c4u2 .
5 1 24k / 36 2
7 11 k
k 3 k 3 12k / 36 1
36 36 3
8 4 12k / 36 1
2 0 2 2
OR k 1 k 0 1 Basis for K 1 .
1 k
3 3 1
4 1 1
RSD Page 15